Syreenisade
Syreenisade

Kotikutoisen puutarhaterapian voimin sinnitellyt taaperovuodet

Muistatko miltä tuoksuu vastaleikattu nurmikko, miltä se tuntuu paljaiden varpaiden alla, miten kirpeältä maistuu hieman liian aikaisin poimittu karviainen ja miten kauniilta näyttävät nupuista pursuillen puhkeavat pionit? Tämä kaikki on ollut minulle loistava mielenrauhan tuoja aina kun olen ollut kotona taaperoikäisen lapsen kanssa.

Varsinkin nämä tuiskuiset talvipäivät voivat olla välillä todella puuduttavia pienen taaperon kanssa kahdestaan. Vauvan kanssa pystyi tekemään paljon omiakin juttuja, mutta taaperon päättömyys ja jatkuva sisäsyntyinen taito päätyä vaaratilanteisiin kiristää välillä hermoja, enkä koe saavani tarpeeksi vapautta ja omaa aikaa siinä sivussa.

Puutarhanhoito on mielestäni ehdottomasti parasta vaihtelua, jos on lapsen kanssa päivisin kotona, ja tästä syystä odotankin kesää enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Pihalla kykkimisessä kun ei haittaa keskeytykset, sotkut tai se, että kasvattamani salaatit ja vadelmat menevätkin parempiin suihin. Pihalla kaikki voittavat: minä saan muutakin touhuiltavaa, taapero saa metelöidä mukana, sotkea vapaasti sekä tepastella paljain varpain auringossa ja isommat lapset voivat vaikkapa hyppiä trampalla, leikkiä vesisotaa, istuttaa kukkia tai syödä grilliruokaa – ja kaikki nauttivat elämästä täysillä.

Jos puutarhanhoitoa käytetään terapiamuotona vankiloissa, mielenterveyspotilaiden ja vanhusten kuntoutuksessa, täytyy sen toimia yhdelle uupuneelle kotiäidillekin – eikö?

Mitä kikkoja sinulla oli jaksamiseen, kun olit lasten kanssa kotona?

Kommentit (12)

  1. Enni

    Puutarhaterapia auttaa kaikissa elämänvaiheissa. Jokainen tarvii omaa aikaa eikä se välttämättä tarkoita ettei viihdy kotona. Mulle siitä on tullut jo harrastus! Parasta on se että aina voi suunnitella ja toteutus sit sen mukaan mitä haluaa! ☺ Mukana lapset olleet jo pienestä asti. Nyt vanhin kymmenen ja nuorin 4v. 😂

    • Pauliina Niska

      Näin on! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.