Blogit
Pihkala

YRTIT KASVAMAAN

Valo alkaa hiljalleen jo vähentyä, sen huomaa jo valokuvauksessakin. Jalustaa tarvitaan entistä useammin, eikä kuvia enää niin vaan napsaistakaan illalla työpäivän jälkeen. Hämärät illat ovat ihan kiva juttu, mitä nyt asettavatkin vähän haasteita bloggailulle. Onneksi aamut ovat vielä kirkkaita ja kuulaita, usein käytänkin tuon valon hyväkseni ja heilun heti aamutuimaan silmät sikkurassa kameran kanssa.
Valon vähentymisen huomaa jo kasveissakin, ainakin niissä hennommissa, jotka vaativat paljon valoa. Tällaiselle yrttifanille talvikausi asettaa aina vähän hankaluuksia, herkät yrtit tuppaavat helposti nuupahtamaan vähäisessä valossa. Helpotusta tähän ongelmaan toi Fiskarsin uusi HerbGarden-yrttipuutarha*, jonka sain testattavaksi yhteistyömme tiimoilta. Kyllä nyt kasvaa, jopa vähän vähäisemmässäkin luonnonvalossa!

HerbGarden on varsin helppo käyttää: yrtit asetetaan suojaruukuissaan kasvualustalle, keskellä oleva valo sytytetään ja vettä lisätään tarpeen mukaan suoraan alustalle. Keskellä oleva täyden spektrin led-valo tarjoaa hyvät kasvuolosuhteet kasveille, meillä varsinkin timjami ja basilika ovat rehahtaneet jo lähes kaksinkertaisiksi vajaan kuukauden testailun jälkeen.
Yrttipuutarhaan on saatavilla myös yrttitukia ja kapillaarimattoja, joiden avulla voi säännöstellä kasvien vedensaantia. Näppärä apuri on myös yrttisakset, joilla yrtit saa helposti napsittua parempiin suihin. Saksia voi käyttää myös leikkokukille ja muille kasveille, kätevää kun tähän hommaan on ihan oma välineensä.
Yrtit ovat meidän keittiössä ihan vakiokamaa, ne tuovat vähän tunnelmaa ja tuoksua valkoisten kaapistojen keskelle. Yrttien lisäksi pidän reilusti esillä öljyjä, mausteita, sipuleita, leikkuulautoja ja muita keittiön perusjuttuja. Olen joskus yrittänyt pitää tasot tyhjinä ja siisteinä, mutta se ei tunnu onnistuvan. Fiilis on ollut omaan makuuni vähän turhan kliini ja epäkäytännöllinen, kun kaikki nopeasti tarvittava on ollut jossakin kaapissa piilossa. Keittiössä saa siis mieluusti näkyä elämä, kunhan vain sekaan mahtuu vielä kokkailemaankin.

I love herbs, but it´s tricky to grow them in winter time when there´s a lack of natural light. This new Fiskars HerbGarden helps me to keep my herbs alive and green, and also looks simply nice on my countertop.

*tuote saatu blogin kautta

Kommentit (4)

 1. kotiporstua – Tarja

  Voi miten ihana keittiö ja suloiset yrtit <3

  • maija

   Voi kiitos! Yrtit tuovat kyllä tunnelmaa vaikka kuinka. Keittiö ilman niitä tuntuu aina vähän paljaalta…

 2. -TIINA-

  Mä saan kaupan basilikan säilyyn hengissä vajaan viikon, teen mitä tahansa ; ) Tarttis vissiin hommata tuommoinen ja nyt uuteen keittiöön se mahtuisikin! Ihan tuo eka kuva!! I like it….

  • maija

   Basilika taitaa kyllä olla niitä yksiä hankalimmista tapauksista, se tuntuu olevan herkkä vedolle, valolle ja kuivuudellekin. Meillä basilika on tykännyt varmaan eniten tuosta alustasta, ja tuntuu rehevöityvän ihan silmissä – vieläkin yli kuukauden testailun ja käytön jälkeen. Kantsii siis testata alustaa, varsinkin nyt pimeiden aikojen alkaessa siitä voisi kuvitella olevan rutkasti apua 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *