Blogit
Pihkala

YLÄKERRAN SENKKI

Kotigurun sivuille tekemässä postauksessani näkyikin tämä vanha senkki, jonka kunnostimme hiljattain ja toimme yläkertaamme. Senkki sai osakseen monia ihailuja ja kysymyksiä, joten ajattelin pyhittää sille vielä ihan oman postauksensa täällä bloginkin puolella.
Senkki on kulkeutunut meille huutokaupasta, josta äitini sen bongasi jokin aika sitten, tyttärensä tuntien hän uskalsi huutaa aarteen meille sen kummemmin kyselemättä. Senkki lojui varastossa koko kevään, vasta nyt pääsiäisenä oli tarpeeksi aikaa ryhtyä kunnostustoimiin. Päällisin puolin senkki oli ihan kohtuullisessa kunnossa, lähinnä vain kannen lakkapinta oli kulunut ja läikykäs. Joku oli myös ansiokkaasti pelannut ristinollaa sen kylkeen, jonka seurauksena lakkapintaan oli jäänyt syvät naarmut. Eli hiomahommiinhan sitä sitten jouduttiin.
Suurimmat pinnat sai hurautettua tasohiomakoneella, mutta tokihan kulmat ja kaikki yksityiskohdat vaativat käsipelillä hiomista. Hiomispuuhissa pääsiäinen hurahtikin ihan rattoisasti, onneksi vanha lakkaus lähti kuitenkin irti kohtuullisen hyvin ja uudelleenlakkaushommat saatiin aloittaa ihan puhtaalta ja siistiltä puupohjalta.

Enpä älynnyt ottaa senkistä kunnon ennen-kuvaa, mutta yllä olevan kuvan ovesta saa vähän osviittaa vanhasta väristä. Halusin lopputuloksen olevan vähän entistä vaaleampi, mutta kuitenkin lämpimän puun värinen.  Paras sävyvaihtoehto oli omaan makuuni muuten hyvä, mutta aavistuksen liian tumma,  tästä syystä lakkasimme senkin vain yhteen kertaan Teknoksen sävytetyllä kiiltävällä Helo-lakalla ja kahteen kertaan kirkkaalla lakalla. Lopputulos meni aika nappiin ja tummuusaste oli likimain sitä mitä ajattelinkin; lämmin ruskea, muttei liian tumma tai oranssihtava.
Senkki tuo kyllä mukavasti lämpöä ja ryhtiä yläkertaan, jotenkin tuo tila kaipasikin yhtä vähän selkeämpää kalustetta. Saattaa olla, että jossain vaiheessa vaihdan vielä tämän ja alakerran senkin päittäin, alakertalainen olisi tuossa seinänpätkällä ehkä vielä aavistuksen sirompi vaihtoehto. Mutta nyt toistaiseksi olen tyytyväinen tähän – tällä setillä mennään siis ainakin tovi.
I recently renovated an old chest of drawers and placed it to our bedroom. I like the combination of modern and old things, this furniture brings a bit warmth to this white space.

Kommentit (7)

 1. Anonyymi

  Mistä teidän päiväpeitto on? 🙂

  • maija

   Se on Koodista, teetetty Pierre Freyn kankaasta. Vähän samantyyppisiä löytyy nyt valmiina esim. Linumilla!

 2. Enne

  Hieno lopputulos, istuu makkariin kuin nenä päähän! Meilläkin yksi senkkivanhus odottaa hiomakoneen hellää kosketusta, ehkä tämän inspiroimana pääsisin jo tällä viikolla aloittamaan urakkaa…

  • maija

   Kiitos! Kunnostusintoa sinne, vanhojen huonekalujen kunnostus on kyllä (yleensä) hauskaa puuhaa ja lopputulos sitten viimeistään palkitsee aherruksen 🙂

 3. KATJA/ NEOVIA HOUSE

  Hieno muutos :). Puu lämmittää mukavasti kokonaisilmettä kun on paljon valkoista. Kaunis ja raikas, mutta kodikas tila!

  • maija

   Kiitos! Joo, puu toi kyllä vähän kodikkuutta ja lämpöä tuonne. Vaikka valkoisesta tykkäänkin, niin kokovalkoinen sisustus on kuitenkin ehkä vähän kova ja tylsä 🙂

 4. ElinaJ

  Hei, kärräsimme juuri kotiin vanhan klaffilipaston, jonka lakkapinta on kulunut ja odottaa siis samanlaista operaatiota. Irrotitteko siis vanhan lakan suoraan hiomalla, eli sitä ei tarvinnut poistaa kuumailmalla tms?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *