Blogit
Pihkala

VUODENVAIHDE TUKHOLMASSA | NEW YEAR IN STHLM

Näinpä vuosi vaihtui taas uuteen, oikein hyvää uutta vuotta kaikille!
Täytyy sanoa, että uusivuosi ei ole koskaan kuulunut omiin lempijuhliini. Olen jostain syystä kokenut tämän juhlan aina vähän ahdistavaksi pakkopullaksi, jolloin on väkisin kehitettävä jotain kivaa tekemistä. Tällä kertaa vuodenvaihde oli kuitenkin vähän erilainen, sillä juhlimme uuttavuotta täällä Tukholman keskustassa. Paikanvaihdos teki tehtävänsä, olipas mahtavaa viettää uuttavuotta vaihteeksi ihan erilaisissa ympyröissä. Tämänhän voisi ottaa ihan tavaksi.
Kaupunki on näin joulun jälkimainingeissa kovin tunnelmallinen, täynnä joulukoristeita ja valoja. Silmänruokaa ja hyvää fiilistä riittää minne tahansa meneekin. Lumi ja pikkupakkanen tekevät vielä osansa tunnelmaan, vielä aattona maassa oli pikkuisen lunta ja ilma aurinkoinen ja kuulas. Ihan mahtava sää kaupunkikävelyille. Tänään kääntyikin sitten jo vesikelin puolelle ja kaikki lumi on kadonnut, mutta juhlat saatiin vielä onneksi viettää loistokelissä.
Uudenvuodenaattona kaupungilla oli kuhinaa. Monet tuntuivat tekevän viime hetken ostoksia iltaa varten, niin mekin. Pyörähdimme NK:lla ja Birger Jarlsgatanilla, koko tuo tienoo oli oikein hulppean näköinen. Varsinkin NK oli koristeltu näyttävästi jouluun, tavaratalon valot ja sen keskellä ollut jättimäinen kuusi herätti huomion kauempaakin. Pysähdyimme myös ihmettelemään NK:n jouluikkunoita, jotka olivat itsessään jo nähtävyys. Moni lapsi ja aikuinenkin näytti olevan haltioissaan niistä, ihmekös tuo.
Pyörähdimme myös NK.n tuntumassa Kungsträdgårdenin puistossa olevalla luistelukentällä. Tarkoituksena oli vetää muutamat piruetit kauniin puiston ja sen jouluvalojen keskellä, mutta harmi kyllä jäätä huollettiin juuri, kun satuimme paikalle. Emme jaksaneet jäädä odottelemaan jäälle pääsyä, joten luistelu jäi nyt toiseen kertaan. Ihanalta paikka näytti kuitenkin.
Sitten olikin jo aika suunnata hotellille laittautumaan iltaa varten. Ruotsissa vietetään uuttavuotta usein perinteisen uudenvuodenillallisen merkeissä, ja tämä mielessä olin varannut meille etukäteen pöydän illalliselle. Varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, minä olin vähän viime tingassa ja monet paikat oli jo ehditty buukata täyteen. Onneksi saimme kuitenkin paikat 39 Wäst -ravintolan illalliselle, joka ei muuten ollut huono ollenkaan. Kolmen ruokalajin pakettiin sisältyi perinteisiä ruotsalaisia uudenvuodenherkkuja, kuten mätibriosseja ja hummeria, ja paikka oli muutenkin oikein kivan oloinen. Oikeinkin trendikäs ja viihtyisä.
Satuimme törmäämään illalla myös hyvään ystävääni, olimme toisistaan tietämättöminä tulleet juhlimaan uutta vuotta samaan kaupunkiin. Ihan hassua törmätä isossa kaupungissa tuttuihin, taas todettakoon kuinka maailma onkaan pieni.
Ilotulitukset kipusimme katsomaan Slussenin mäelle, josta oli mahtavat näköalat koko kaupungin ylle. Paikalle oli kerääntynyt isot massat ihmisiä ja olipa siellä bändikin soittamassa, eli ilmassa oli ihan suuren maailman meinkinkiä. Ilotulitus itsessään oli kyllä vähän pettymys, ilmeisesti kaupunki ei järjestänytkään mitään yhtä isoa näytöstä, vaan pienempiä paukkuja tuli vähän sieltä täältä. Mutta yhtä kaikki, tunnelma oli mahtava ja ihmiset iloisia. Vuoden vaihtuessa kippistimme vieressä olevan italialaisen seurueen kanssa ja jatkoimme läheiseen kuppilaan lämmittelemään. Että sellainen vuodenvaihde meillä.
Vuoden ensimmäinen päivä alkoi puolestaan asiaankuuluvasti aamiaisella sängyssä. Tilasimme huonepalvelusta aimo lastin herkkuja aamuksi, kerrankos sitä nyt täytyy vähän laiskotella. Ei ollenkaan huono aloitus uudelle vuodelle!
Huomenna lähdemmekin jo iltalaivalla kotiinpäin, päivällä olisi vielä tehokasta aikaa kierrellä kaupungilla. Svenskt Tenn ja Asplund täytyy ainakin vielä koluta, kumpaankaan en ole vielä ennättänyt poikkeamaan. Kotiin on jo kiva palata, mutta mitenköhän ihmeessä sitä jaksaisi kökkiä vielä laivassakin kokonaisen yön…
We spent a fabulous new year´s eve in Stockholm. In the evening we had a supper at 39 Wäst, the food and the place were really nice. After that we headed to Slussen to watch the fireworks.  The place was full of happy people, some live music was played on the backgroung and the view over the city was amazing. Such a good start to the new year.
Thank you for being there, my dearest readers. Have a happy new year 2015!

Kommentit (3)

 1. Anne

  Kuulostipa ihanalta aikuisten ihmisten vuodenvaihteelta- tuota voisi kokeilla itsekin. Olen sen verran vanha jo ;), että voin kertoa, ettei tuohonkaan tapahtumaan kannata asettaa paineita – ihan samalla lailla se vuosi vaihtuu vaikka sen kotona verkkareissa viettää :)…mutta olen myös sen oppinut, että se on ihanaa kun voi pakata itsensä autoon ja lähteä ystävien luokse kaupungiin ..tai miten vain — fiiliksellä – myös vieraat kotona ovat makee juttu – tai ihan kahdestaan flanelleissa…kunhan ei tee mitää pakkopullaa 🙂 Teillä oli kyllä kiva kohde – olen ollut siellä joulunalla ja tunnelma tarttui. Hyvää tätä vuotta 2015 !

  • maija

   Heh, joo näinhän se on, samalla tavalla se vuosi vaihtuu kotisohvalla verkkareissa kuin pikkumekossa juhliessakin, ihan tyhmää stressata moisesta. 🙂 Mutta tällainen kaupunkiloma oli kyllä vuodenvaihteeseen tosi virkistävä, näki vähän uusia kulmia eikä ollut paineita kivan ohjelman järkkäämisestä, se järjestyi ihan itsestään.

   Mutta juu, suosittelen kyllä tällaista reissua, ehkäpä mekin otetaan ensi vuonna uusiksi. Ainoa miinus tässä, että vuodenvaihteessa kaikki matkat ovat paljon hintavampia muuhun aikaan verrattuna, Tukholma toki nyt pysyi vielä melko kohtuuhintaisena.

 2. TAPAHTUNUT VUONNA 2015 – Pihkala

  […] Juhlistimme vuodenvaihdetta Tukholmassa, ja ihastelin paikallisten sisustusliikkeiden Asplundin ja Svenskt Tennin valikoimaa. Jotain pientä tarttui kotiin molemmista. Listasin menneen vuoden parhaita sisustushankintoja, ja tein myös pientä haavelistaa alkaneelle vuodelle. Olohuoneeseen muutti Muuton Cosy-valaisin ja joulun jälkeen kodin ilme raikastui ja selkeytyi. Keväästäkin jo vähän haaveiltiin, vaikka se oli vielä kaukana… HELMIKUU […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *