Blogit
Pihkala

VINTAGE STRING

Alakerran String-hyllymme vilahtelee kuvissani aina silloin tällöin, mutta tämä yläkerran yksilö on jäänyt vähän vähemmälle kuvaamiselle. Ihan suotta, sillä näistä kahdesta hyllystä arvostan ehdottomasti enemmän tätä vanhaa vintage-Stringiä. Tuskinpa olisin uutta samanmoista ostanutkaan, mikäli tämä olisi ollut jo entuudestaan plakkarissa, mutta siinä vaiheessa kun tämä löytyi, oli alakerran uustuotanto-String jo tukevasti seinässä. Niinpä näitä hyllyjä on meillä sattuman kautta nyt tuplat.
Tämä vintage-String löytyi sieltä mistä monet muutkin meidän vanhat tavarat, eli vanhempieni ehtymättömistä varastoista. Tarkemmin ottaen heidän autotallistaan, jossa se oli ollut maalipurkkien peittämänä jo useammat vuosikymmenet. Hylly oli maastoutunut niin tehokkaasti kaiken autotalliroinan sekaan, etten ollut itsekään sitä sieltä aiemmin bongannut. Jokunen vuosi sitten iskin lopulta silmäni hyllyyn ja se sai lähteä siltä istumalta mukaani. Hioin ja maalasin metalliritilät mustaksi, hyllyille levitin (muistaakseni) ruskeaa öljyvahaa. Ihan kelpo hylly siitä tuli, vaikka hyllylevyt vähän läikikkäiksi jäivätkin. Itselle kuitenkin paljon arvokkaampi kuin uusi vastaava.
Lähestyvän muuton myötä olen miettinyt viime aikoina aika paljon materiaa ja omistamista. Usein muuton yhteydessä tulee tehtyä jonkinlaista karsintaa ja luulen, että tälläkin kertaa mukaan kannettavaa tavaramäärää tulee harkittua vähän tarkemmin. Lisäksi seuraavat asukkaat ovat toivoneet, että jättäisimme joitakin kalusteitamme heille, omien tavaroiden merkitystä on siis saanut pohtia tätäkin kautta. 
Hetken mietittyäni huomasin, ettei meillä oikeastaan ole kovin montaa asiaa, joista en voisi luopua. Nämä asiat ovat lähes poikkeuksetta vanhoja, kuten juuri tämä hylly, puiset senkit tai eteisen seinänaulakko. Uutena ostetuista tavaroista oikeastaan vain sohvapöytää ja Mehiläispesä-valaisinta en suostuisi myymään, kaikista muista olisin valmis neuvottelemaan. 
Loppujen lopuksi en siis ole kovin kiinni tavaroissani, vaikkakin hankin kalusteita useimmiten sillä perusteella, että ne ovat ajattomia ja kestävät omassa käytössä pitkään. En silti koe, että minun tarvitsisi jemmata ikuisesti kaikkea ostamaani; tavaran voi laittaa myös eteenpäin, jos se on itseä enemmän iloksi ja hyödyksi toiselle. Kertakäyttökulttuuria vastaan olen ehdottomasti, mutta tavaran kierrättäminen eteenpäin on välillä ihan virkistävääkin. Tunnearvoa omaavia kalusteita voi olla hankala korvata, mutta muuten kaikki on loppujen lopuksi vain materiaa.

Kuinkas siellä, löytyykö teiltä kalusteita, joista ette luopuisi?
 

My vintage String shelf found from my parents´ garage.

Kommentit (10)

 1. Susanna

  Kaikesta muusta voisi luopua ihan helposti, mutta ne muutamat, jopa vuosia etsimällä etsityt vintage tuolit ja Muuramen iso ja pikku kolmoset ajalta ennen laminaattilevyjä.

  • maija

   Samoilla linjoilla siis, juurikin tuon tyyppisistä kalusteista en itsekään luopuisi. Kaikki löydöt ja pidempään mukana olleet laadukkaat kalusteet säilyttäisin ehdottomasti, mutta uudemmat ns. "helpot" ostokset voisin kyllä tarpeen tullen laittaa eteenpäin.

 2. Anna

  Apua, lähes kaikki tällä hetkellä käytössä olevat tavarat, valaisimet ja huonekalut on meillä sellaisia joista en ole ihan heti valmis luopumaan. Varastossa on vielä sellaisia tavaroita, jotka odottelevat kiertoon laittamista, mutta sielläkin on pino Tapiovaaran Aslakkeja, jotka saa odotella, vaikka toiset tuolit ruokapöytäkäytössä onkin. Meillä on lähes kaikki kirppis- ja kierrätyskeskuslöytöjä mm. vintagestringit, Artekit ja Paavo Tynellin valaisimet. Osa huonekaluista on minun opiskeluaikaisia töitä, jotka ilman muuta säilyy meillä. Sängyt on ainoat kaupasta ostetut, ne voisin laittaa ilman mitään ongelmaa kiertoon 🙂

  • maija

   Ihanalta kuulostaa tuo teidän huonekalurepertuaari, en minäkään tuollaisista luopuisi. 🙂 Vintagelöydöissä ja pitkään mukana kulkeneissa tavaroissa on ehdottomasti se oma tunnearvonsa, eihän tuollaisia voi laittaa pois. Ja tokihan aivan oma lukunsa ovat myös itse tehdyt huonekalut, protot ja muut.. Mutta sellaiset uutena kaupasta ostetut, ei-niin-vanhat ostokset, sellaisista ei olisi minulla niin väliä.

 3. .anna.

  Moikka. Käyppä katsomassa, kirjoittelin hetki sitten samasta aiheesta <3
  pirjola.blogspot.fi

  • maija

   No kappas, siellähän oli komeaa hyllyä! Hauska tuo hieman erilainen tikasratkaisu tuossa sinun versiossasi. 🙂

 4. muuttuvakotini

  Siskoni kans löysi appiukon varastosta kyseiset string hyllyt ja puhdisti/vahasi hyllyt ja niissä vain on sitä jotain mitä ei näissä uusissa. Ittekki monesti miettinyt, että mistä huonekaluista/tavaroista olisi valmis luopumaan, vaikka olen ostanut sillä ajatuksella että kestävät mahdollisimman pitkään. Olisin myös aika pitkälti valmis kierrättämään tai muuton myötä luopumaan monista jutuista. Muutaman tuolin jättäisin ja lampun, jotka olen ostanut lahjarahoilla tai muuten niissä on tietty tunneside/muisto…eihän nämä ole ko materiaalia ja aina tulee kuitankin uutta ja kivaa.

  Muuttuvakotini Päivi S

  • maija

   Juuri näin minäkin ajattelen, kyllä vuosien mittaan on joskus kiva myös uudistaa ja uudistua. Mutta toisaalta on kiva myös omistaa joitakin vanhoja kalusteita, sellaisia "peruspilareita", jotka kulkevat matkassa mukana.

 5. Minttu / MAMI GO GO

  Hei, onko teidän koti uusimmassa Dekossa? Tänään juuri luin sitä ja katse tarttui tuohon kauniiseen vanhaan stringiin 🙂

  • maija

   Joo, siellä se on! 🙂 Juttu on tosin tehty jo puolisentoista vuotta sitten, joten paikat ovat täällä ennättäneet jo jonkin verran muuttua lehden kuvista.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *