Blogit
Pihkala

VILLAMATTOJA TISCAN TAPAAN | WOOL RUGS FROM TISCA

Postailin viime viikolla Transylvanian maisemista ja tunnelmista, joita viime viikkoinen reissu herätti. Nyt esittelyvuorossa on matkan varsinainen tarkoitus, tämän villantuoksuisen postauksen myötä sukelletaan nimittäin hetkeksi kauniiden mattojen maailmaan. Pääsimme mattovalmistaja Tiscan vieraina tutustumaan villamattojen valmistukseen ja tietysti kaikkiin upeisiin malleihin, joita merkki valmistaa. Täytyy sanoa, että tehdaskierroksen ja kaikkien niiden työvaiheiden esittelyn jälkeen ei voi muuta kuin nostaa hattua – laadukkaan maton teko vaatii uskomattoman määrän työvaiheita ja ammattitaitoa.
Sveitsiläis-itävaltalaisen Tiscan valtti on ennen kaikkea korkea laatu ja monipuolinen, laaja valikoima: valmistajalla on saatavilla tällä hetkellä 26 eri mattomallia, joita saa tilattua 96 eri värissä omien mittojen mukaan. Kaikenlaisia erikoistilauksiakin ottavat mielellään vastaan, parhaillaankin työn alla oli muutama tällainen. Kaikille matoille tehdas lupaa kuuden viikon toimitusajan, joka on minusta todella lyhyt aika huomioonottaen, että matto tehdään aina tilauksesta asiakkaalle.
Tiscan valikoima iskee ihan täysin skandinaaviseen makuun: ylläolevassa kuvassa näkyy muutama eri malli, jotka edustavat Tiscaa parhaimmillaan: kauniita pintastruktuureita, laadukasta villaa, ihanan muhkeaa ja vastakohtaisesti yksinkertaisen sileää pintaa. Sävyistä suosikkeja ovat -yllätys yllätys – luonnonsävyt, mutta huikean suuresta värivalikoimasta löytyy valinnanvaraa ihan joka lähtöön.
Mattojen  teossa kaikki alkaa laadukkaasta villasta. Näin ollen myös meidän tehdaskierroksemme alkoi tehtaan isosta villavarastosta, joka oli täynnä herkullisen värisiä erilaisia villalaatuja. Tiscan villat tulevat pääosin Uudesta-Seelannista ja muualta Euroopasta, näiden valinnassa laatu toimii ehdottomana kriteerinä. Myös Romaniassa on paljon lammasfarmeja, mutta valitettavasti näiden villa on laadultaan epäkelpoa mattoihin. Yksi Tiscan pitkän tähtäimen tavoitteita onkin saada hyödynnettyä tuotannossa myös oman maan villaa, tässä matkassa on vain valitettavasti vielä monta mutkaa selvitettävänä.
Maton tekemiseen kuuluu monta vaihetta. Villa keritään, pestään, huovutetaan, venytetään ja tietysti pesun jälkeen kuivatetaan. Tämän jälkeen villa voidaan taivuttaa erilaisiin muotoihin halutusta struktuurista riippuen. Erilaiset matot vaativat erilaista villaa, ja niinpä villasta tehdään kaikennäköisiä ja -paksuisia kuteita aina toivottua lopputulosta varten.
Ylimmässä kuvassa kone pyörittää villaa kierteelle. Tästä syntyvät hauskannäköiset pampulamaiset villamatot, joita Tiscalta löytyykin useaa erilaista mallia. Villamattojen parhaita ominaisuuksia kauniin luonnollisen pinnan lisäksi on kestävyys; villa on luontaisesti rasvainen ja likaa hylkivä materiaali, joka ei niinkään ime itseensä likaa ja tahroja, useimmiten tahrat on helppo rapsutella pinnasta pois. Lisäksi useat Tiscan matot ovat käännettäviä, tämäkin on ihan käytännöllinen ominaisuus pienen mattokatastrofin varalta.
Tehtaan puolella kävellessä saattoi sieltä täältä bongata hienoja työn alla olevia tai vastavalmistuneita mattoja. Vaikea olisi valita näistä yhtä suosikkia. Alimman kuvan matossa on aika ihana harmaan sävy, se kiilasi suosikkilistalle jos ei nyt kärkeen, niin ainakin aika korkealle.
Mekin pääsimme kokeilemaan maton kutomista, se olikin hauska kokemus. Sinällään kutominen oli helppoa, mutta reunat eivät kyllä millään meinanneet pysyä suorina. Ja eipä muutenkaan meidän tekeleitä voinut millään lailla verrata ammattilaisten kutoimiin mattoihin. Saimme viedä kutomamme palaset kotiin, näin matkasta jäi kiva, konkreettinen muisto. Eipä sitä oikein olisi osannut etukäteen uskoa, että päätyy noin vain Romaniaan kutomaan mattoja! Mutta nytpä on oikein todistuskappalekin asiasta, heh.
Kaiken kaikkiaan tehdasvisiitti oli oikein mielenkiintoinen ja antoisa. Oli mukava nähdä konkreettisesti mitä laadukkaan käsintehdyn maton teko vaatii ja miksi laatu maksaa – tälle löytyi kyllä hyvät perusteet lukuisien huolella tehtyjen työvaiheiden, laadukkaiden materiaalien ja tietysti tekijöiden myötä. Tiscan henkilökuntakin oli nimittäin taitavia pitkän linjan matonkutojia, joille maksetaan kunnon palkkaa. Aina ei tämäkään ole itsestäänselvää. Isäntämme Walter Aigner totesikin osuvasti, että hinnoista puhuttaessa asetelma pitäisikin kääntää toisin päin; ihmiset kyllä taivastelevat korkeaa hintaa, mutta sen sijaan pitäisi kysyä, miksi jokin maksaa niin vähän. Sillä kuten korkealle hinnalle, myös tälle löytyy syynsä, jotka usein ovat huomattavasti ikävämmät.
Tiscan suomalaiset jälleenmyyjät löytyvät yrityksen kotisivuilta, näistä olenkin saanut jo paljon kyselyitä. Parhaillaan tuumailemme, pitäisikö näitä mattoja ottaa myös Koodin valikoimiin. Ovathan ne aivan upeita ja laadukkaasti tehtyjä. Mitäs te pidätte Tiscan matoista?
Matkan tarjosi Tisca/The trip was sponsored by Tisca

The rug manufacturer Tisca invited me and a group of other Scandinavian bloggers to visit their factory in Transylvania, Romania. The trip was really unforgettable and gave me a lot to think about. It was really interesting to see how these rugs are made as well as explore the countryside and the city of Sibiu (I wrote about that earlier here). 

Tisca has a wide range of different rugs, they have 26 different structures in 96 colors. You can also have a custom size, and the delivery time for all is normally about six weeks. That sounds really good! All the rugs are hand made from pure wool, and the making process crave a lot of skills, work and love. The result is stunning, very very beautiful rugs in high quality.

Kommentit (11)

 1. Muuttuvakotini Päivi S

  Nämä matot ovat kyllä upeita ja varmaan on hyvä m2 hinta. No, yleensä laatu maksaa 🙂 Ite haaveillut olohuoneeseen uutta mattoa, mutta olisi kiva nähdä luonnossa vaikka pienestä mallipalasta ensin…jos joskus olis varaa laittaa itselleen tai kun suunnittelee toisille sisustuksia.

  • maija

   Ovat kyllä hienoja mattoja! Ja joo, toki laatu maksaa, mutta minusta hinta oli kuitenkin ihan kohtuullinen laatuun nähden. Neliöhinta alkoi kuulemma 140 eurosta, toki sitten ne paksuimmat villamatot kipusivat jo selvästi korkeammalle.

   Mallipalat näissä ovat kyllä ihan ehdottomat, kuvien perusteella mallit eivät pääse kyllä ihan täysiin oikeuksiinsa. Siinä onkin tilaamista, kun malleja on niin paljon. 🙂

 2. Anonyymi

  Upeita mattoja – ja varmasti mielenkiintoinen reissu! Asiakaskuntaa ei ehkä ole aivan jonoksi asti, mutta varmasti hieno lisä Koodin valikoimiin.
  terveisin, Tuulia

  • maija

   No ehdottomasti, hieno reissu oli kyllä! Onhan nämä selkeästi vähän marginaalisempia tuotteita, mutta olisihan tämä tosiaan mukava lisä valikoimiin. Omat ostajansa varmasti näilläkin. Ja hintahaitarikin oli tosi laaja, vaikkapa edullisimpien sileiden mattojen on hinta täysin vertailukelpoinen muihin vastaaviin. Täytyypä pohtia…

 3. Susanna

  Aivan upeita pintoja! Itse olisin valmis sijoittamaan laadukkaisiin mittoihin, mutta koirien takia sijoitus muuttuu huonoksi ajatuksesi..

  • maija

   Laadukas matto on käytännössä ikuinen, joten minustakin se on varsin perusteltu satsaus! Mutta tietysti edellisestä lauseesta pitää poislukea näiden karvaisten kaverien aiheuttamat katastrofit. 🙂 Pissaläntit tai raapimisjäljet ovat kyllä kinkkisiä matossa kuin matossa…

 4. marjamailla

  Meillä on ollut keittiönpöydän alla Tiscan matto jo kahdeksan vuoden ajan. Matto on ollut laadultaan positiivinen yllätys ja maton hintakin oli kohtuullinen. (En tiedä onko mattojen hinnoissa tapahtunut suurta muutosta tällä aikaa).

  • maija

   Kiva kuulla tällaisia käyttökokemuksia! Ovat kyllä hienoja mattoja, ei voi muuta sanoa. Hinnat toki elävät vuosien saatossa vähän mutta en usko, että näissä on kuitenkaan tapahtunut suurta muutosta. Kyllä tuolla on paljon tosi kohtuuhintaisiakin mattoja, toki sitten ne paksuimmat ja muhkeimmat olivat selkeästi hintavampia…

 5. Katja

  Uskomattoman kauniita mattoja! Ihastuin etenkin tuohon 3.alimmaisen kuvan pienten mattojen struktuuriin. Sellainen vaaleana, hitusen harmahtavana. Ai että! Olisi mukava nähdä edes pieniä mallipaloja myymälässä, ei nuita muuten uskalla tilata. 🙂

  • maija

   Ovat kyllä tosi upeita! Kyllä varmasti jälleenmyyjillä on näistä mallipalat, ainakin Helsingissä Catalina taisi myydä näistä. Kannattaa kurkata koko jälleenmyyjälista Tiscan sivuilta. 🙂

 6. UUTTA KOTONA: TISCAN VILLAMATTO – Pihkala

  […] yhdessä pohjoismaisen bloggaajaporukan kanssa tutustumaan mattovalmistaja Tiscan tehtaaseen ja mattojentekoprosessiin sekä siinä sivussa myös Transylvanian […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *