Vanhojen kaappien maalaus

Esittelin taannoin valmistuneen makuuhuoneeni täällä blogissa, ja sain tämän yhteydessä liudan kysymyksiä vanhojen kaapistojen maalauksesta. Aiheesta tuli myös erillistä juttutoivetta, joten ajattelin nyt kirjoittaa asiasta tarkemmin ja kertoa omat työohjeeni ja vinkkini kaapistojen maalaukseen.

Makuuhuoneeni vaatekaapisto on 50-luvulta ja kuuluu asuntoni alkuperäiseen varustukseen. Ovet ovat umpipuuta ja sisukset vaneria, tämä helpottaakin näiden kunnostusta huomattavasti. Kaapisto on upotettu kauniisti seinän sisään, niinpä halusin maalata ovet samalla sävyllä kuin seinät, näin ne liukuvat kauniisti osaksi kokonaisuutta.

Kaapistoissa käyttämäni maali on Farrow & Ballin Estate Eggshell -kalustemaali*, joka on vesiohenteinen ja helposti levittyvä. Maali on sävytetty samaan sävyyn kuin seinätkin (Lamp Room Grey), ja sulautuu kauniisti seinämaalin kanssa yhteen. Pieni erilaisista maalityypeistä johtuva kiiltoaste-ero on havaittavissa, jos oikein tarkasti katsoo, mutta lähtökohtaisesti molemmat maalit ovat mattaisia ja hyvin lähelle toistensa kaltaisia myös ulkonäöltään.

Lähtötilanne
Lähtötilanteessa kaapit oli maalattu vaaleanharmaaksi. Käytetystä maalityypistä ei ollut tietoa, niinpä varmin vaihtoehto oli käyttää vesiohenteista maalia. Sääntöhän tässä menee niin, että liuotinohenteisen päälle käy sekä vesi- että liuotinohenteinen maali, mutta vesiohenteisen päälle ei saa maalata liuotinohenteisella maalilla. Vesiohenteinen maali myös kuivuu huomattavasti nopeammin ja on tuoksultaan yleisesti miedompaa, nämä F&B:n maalit ovat vieläpä miltei tuoksuttomia. Työskentely on siis jonkin verran mukavampaa ja nopeampaa näiden parissa.

Aloitin työt pesemällä kaapinovet huolellisesti maalipesulla ja hiomalla satunnaiset vanhat maalivalumat pois. Kaapistojen vanha maali oli lujasti kiinni eikä lohkeillut, niinpä en nähnyt tarvetta tämän hiomiselle. Varmasti tarttuvan ja kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi ovet olisi voinut maalata ensin tartuntapohjamaalilla, mutta en kokenut tätä tarpeelliseksi, ovet kun olivat hyvässä maalissa ja pohjat muutoinkin siistit jo valmiiksi. Niinpä maalasin ovet kalustemaalilla kahteen kertaan heti huolellisen maalipesun jälkeen.

Työvälineet
Käytin maalauksessa sekä telaa että sivellintä. Ensimmäisen kerroksen maalasin melko leveällä, hienolla microstreiff-telalla, tätä suositeltiin minulle mohairtelan sijaan, jota yleensä on suosittu kalustemaalauksessa. Maalipinnasta tuli tämän avulla siisti, tasainen ja raidaton, ja maalaus sujui telalla mukavan joutuisaan. Päällimmäisen kerroksen maalasin kuitenkin siveltimellä, sillä halusin pintakerrokseen näkyviin siveltimenvedot tasaisen telajäljen sijaan. Nämä ovat makuasioita ja ehkä vähän pilkunviilaustakin; siveltimellä pinnasta ei tule ihan niin tasainen mitä telalla, mutta pintakuviointi on ehkä vähän autenttisempi. Siveltimellä maalaaminen on myös selkeästi hitaampaa hommaa eli jos maalattavaa on paljon ja ovat isoja yhtenäisiä pintoja, suosittelen telaa.

Kuten telan, myös siveltimen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota: parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi kannattaa käyttää laadukasta, tiheää kalustemaalaukseen tarkoitettua sivellintä, sillä niiden jättämässä jäljessä on tosiaankin eroa. Valinnassa kannattaa kysyä suosituksia ammattitaitoiselta myyjältä ja tunnustella siveltimen tuntua, tiheyttä ja materiaalia. Laadukas sivellin on myös pitkäkestoinen hankinta – kunhan vain muistaa pestä siveltimen huolellisesti aina käytön jälkeen.

Lopputulos
Lopputuloksesta tuli siisti ja kestävän oloinen, vaikka tartuntapohjamaalia en käyttänytkään. Mikäli maalaa vaikkapa mdf- tai kalvo-ovia, suosittelisin kuitenkin käyttämään tätä ehdottomasti. Sivuvalossa siveltimenvedot tulevat jonkin verran esiin, tasaisessa valossa niitä ei juuri huomaa. Eli minun makuuni juuri hyvä lopputulos. Eteisen vastaavat kaapit ja asunnon laakaväliovet maalasin puolestaan kokonaan telalla, tällöinkin lopputuloksesta tuli hyvä ja raidaton. Kaappien sisukset jätin vielä toistaiseksi koskemattomiksi, näiden maalaukseen olisi tässä vaiheessa mennyt liikaa aikaa ja vaivaa. Ehkä kuitenkin maalaan ne vielä myöhemmin, sillä vanhalla vaneripinnalla ne ovat ehkä vähän tunkkaiset. Sitä ennen täytyy kuitenkin hoitaa akuutimmat remonttijutut valmiiksi asti.

Tämä Farrow & Ballin kalustemaali käy kalusteiden lisäksi myös listoihin ja pattereihin, ja päädyinkin maalaamaan nämäkin tällä samalla maalilla. En päätynyt uusimaan asunnon listoja, mutta pienellä fiksauksella niidenkin ilme koheni mukavasti. Pohjamaalasin vanhat listat ensin Otexilla, sillä ne olivat mdf-kalvoa ja joutuvat muutenkin kestämään vaikkapa imuroinnista tulevia kolhuja kaapin ovia enemmän. Suhtauduin maalin pysyvyyteen kalvopintaisissa listoissa pienellä varauksella, mutta lopputuloksesta tuli tosi siisti ja kestävän oloinen, tähän mennessä maalin kestävyydestä ei olekaan tullut vielä mitään moitittavaa. Fiksasin vielä lopuksi pienet kolot, kuten kaapinovien ja seinän välisen listan raot ja lattialistojen repsottavat raot akryylimassalla, jonka päälle sipaisin maalia. Näin lopputuloksesta tuli siisti ja viimeistelty.

Tässäpä lyhykäisyydessään työvaiheet selostettuna – kyselkääpä kommenttiboksin puolella jos jotain jäi vielä kertomatta.

Recently I painted my old wooden cabinets in grey so that they would match with surrounding walls and blend in better. The painting process succeeded well, here´s some tips and before/after pictures of the painting job.

*maali saatu/paint gifted

rakenna-ja-remontoi ennen-ja-jalkeen
Kommentit (8)
  1. Moikka, kiitos maalausohjeista! Meillä siintää kaikkien seinien maalaus tulevaisuudessa, eikä osaamista/kokemusta ole juuri kuin kalusteiden maalaamisesta. Nyt pohdin kovasti maalaanko itse vai onko lopputuloksen kannalta järkevämpää panostaa maalauksen ostamiseen ammattilaiselta. Olisin vielä tarkentanut, että makkarin seinät kai maalasit vain telalla?

    1. Ole hyvä vain, kiva jos ohjeista oli apua. Ja juu, telalla maalasin seinät. 🙂

      Niin, tuo on ehkä vähän hankala kysymys – periaatteessa maalaaminen on hyvin yksinkertaista, mutta kyllä silti tässäkin työssä voi saada monenlaista jälkeä aikaan eikä lopputuloksen siisteys ole mikään absoluuttinen itsestäänselvyys. 🙂 Ehkä aloittelisin itse kokeilemalla jotakin pienempää maalaushommaa, vaikkapa yhtä tehosteseinää ja jättäisin isommat maalausurakat kuten juuri kaikkien seinien maalauksen ammattilaiselle. Ja jos homma tuntuu luonnistuvan hyvin, niin mikäs siinä sitten vaikka maalaisi loputkin itse. 🙂

  2. Hei, kiitos vinkeistä, tuli juuri sopivaan saumaan! 🙂 Olen myös kovasti pohtinut listojen maalausta; haluaisin maalata ne seinän sävyllä, kuten myös vanhat kaapinovet, mutta mitenkäs sitten väkiovet/karmit?! Listahan jatkuu oven karmina, joten mietin että onko hassun näköinen, jos ovi ja karmi ovatkin sitten valkoisia…? Ymmärsin, että sinä maalasit myös listat seinän värillä, miten teit huoneen ovien kanssa? 🙂

    1. Kiva jos näistä on hyötyä!

      Tuollaiset kohdat ovat kyllä aina vähän kinkkisiä. Omat välioveni maalasin erivärisiksi (poislukien olkkarin komeron ovi), ja ovilistat ovien värisiksi. Ei ole ollenkaan hullummat näin. Minulla vain on tuo karmi- ja jalkalistojen yhtymäkohta vähän tökerösti tehty (en lopulta päätynyt uusimaan listoja) ja siksi tämä yhtymäkohta ei ole kaunein mahdollinen, mutta näin yleisesti ottaen eri väriset listat toimivat kyllä. Toinen vaihtoehto on maalata ovenkarmit seinän sävyisiksi, mutta itse miellän karmit osaksi ovea ja siksi ne ovat minusta luonnollisemman näköiset oven värisenä. Mutta makuasioitahan nämä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *