UUDET IKKUNAT VANHAAN TALOON – VIERAILULLA IKKUNATEHTAALLA

yhteistyössä Sydänpuu
Julkisivuremonttimme alkaa hiljalleen olla voiton puolella, vaikka ulkopuolessa riittääkin tehtävää vielä moneksi viikkoa.  Talon uudet raamit alkavat kuitenkin jo näkyä ja uusien ikkunajakojen myötä syntynyt entistä symmetrisempi ilme hahmottua. Viitteitä lopputuloksesta on jo olemassa, valmiiden sivujen koristelistat ja paneloinnit tuovat jo keskeneräisinäkin takaisin kadoksissa ollutta vanhan ajan tunnelmaa.
Paneloinneilla, listoituksilla ja maalisävyillä onkin iso merkitys onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa. Neljäs – ja ehkäpä tärkein – tekijä julkisivuremontissa on ikkunat. Varmasti jokainen on nähnyt ikäviä esimerkkejä siitä, kuinka vanhan talon ulkonäkö on pilattu uusin, epäsopivin ikkunoin. Ikkuna-aukkoja on suurennettu alkuperäiset mittasuhteet kadottaen, tai malli on auttamatta ihan vääränlainen. Siinä ei auta maalisävyt, ei paneloinnit. Jos ikkunoiden kanssa on menty metsään, vaikuttaa se radikaalisti koko talon ulkonäköön.
Meillä oli käynyt vähän vastaavanlaisesti, koko taloon oli vaihdettu 80-luvulla uudet tummanruskeat ikkunat. Alkuperäinen T-malli ja ikkunoiden koko oli sentään pidetty samana, mutta kaiken kaikkiaan ikkunat olivat aika kömpelö jäljiltelmäyritys alkuperäisistä. Kun vielä uusien ikkuna-aukkojen myötä tarvitsimme muutaman ikkunan lisää, ei päätöstä tarvinnut kauaa miettiä. Muutamassa hassussa, energiatehokkuudeltaan huonossa ikkunassa ei ollut juurikaan säästämistä.

Koska ikkunat ovat niin merkittävä osa koko taloa, emme halunneet päätyä asiassa kompromissiratkaisuun.  Tuumimme, että uudet ikkunat ovat ehdottomasti satsauksen arvoinen asia, ja lähdimme tutkimaan vaihtoehtoja. Nopeasti esiin nousi Sydänpuu, joutsalainen ikkunatehdas, joka valmistaa ikkunoita ja ovia perinteitä kunnioittaen, mutta nykytekniikalla varustettuna. Referenssit ja ikkunamallit vaikuttivat oikein lupaavilta, ja eräänä elokuisena päivänä karautimmekin Joutsaan tutustumaan tarkemmin yrityksen tuotteisiin ja ikkunantekoprosessiin.

Yrityksellä on Joutsassa isot toimitilat, joissa ikkunat ja ovet valmistetaan perinteiseen tapaan mittatilaustyönä alusta loppuun asti. Pääsimme tekemään kierroksen tehtaan puolella ja näimme vaihe vaiheelta, miten puutavarasta syntyy valmis ikkuna. Kierros oli varsin mielenkiintoinen ja sen aikana opimme paljon uutta ikkunantekoprosessista. Myös sen, miten monta vaihetta yhden ikkunan tekeminen vaatiikaan – se on hienoa ja taitoa vaativaa käsityötä alusta loppuun.
Kaikki alkaa korkealaatuisesta puutavarasta. Sydänpuun ikkunat tehdään nimensä mukaisesti tihäsyisestä, honkaantuneesta männyn sydänpuusta. Laadukkaat ikkunat vaativat laadukkaat raaka-aineet; tämä tarkoin valikoitu puutavara on erittäin vahvaa ja se kestää hyvin Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Puutavara on sahattu määrämittaan ja ikkunoiden valmistus voi alkaa. Sydänpuu on yksi harvoista yrityksistä, joiden käyttämä puutavara tulee tehtaalle syiden mukaisesti sahattuna. Syiden mukaan sahattu puutavara on toki hieman arvokkaampaa, koska hukkaa tulee enemmän, mutta myös rutkasti kestävämpää. Puu ei vääntyile kieroon ollenkaan niin helposti kuin poikkisyin sahattu. Taas yksi tärkeä tekijä kestävän ikkunarungon valmistuksessa.
Eräs ikkunoiden erikoisuuksista on tippanokka, joka on yhtä ja samaa osaa ikkunanpokan alaosan kanssa. Ikkunan alaosa on siis tehty saumattomasti yhdestä palikasta, kuten kuvassa näkyykin. Useimpien valmistajien ikkunoissa tämä kohta koostuu kahdesta eri palasta, tippanokasta ja pokasta, ja tällöin on olemassa riski, että vesi valuu ajan mittaan palojen sauman väliin. Yhdestä puusta valmistettu osa minimoi tämän riskin ja tuo omalta osaltaan taas lisää kestävyyttä rakenteeseen.

Pysähdyimme ihailemaan komeita karmeja. Ikkunoita saa teetettyä täysin omien mittojen ja piirustusten mukaan, ja esimerkiksi vanhan talon ikkunamallit pystytään tekemään tismalleen alkuperäisen kaltaisiksi. Sydänpuu toimittaakin ikkunoita useisiin museon suojelemiin kohteisiin, joissa julkisivun tulee pysyä muuttumattomana uusista ikkunoista huolimatta.

Maalaamon puolella oli vilskettä, parhaillaan työn alla oli ihastuttavat ruutupokat. Ikkunoiden pintakäsittelyssä on rutkasti vaihtoehtoja, ne voidaan maalata kohteen mukaan perinteisellä pellavaöljymaalilla tai vaikkapa modernilla vesiohenteisella akrylaattimaalilla. Myös väri on vapaasti valittavissa, ja ikkunoiden ulkopintaan voi valita eri värin kuin sisäpintoihin.
Näissä ikkunoissa näkyykin juuri tuo kaksivärisyys, ulkopuoli on maalattu tummanruskeaksi. Huomatkaa kaunis siveltimen jälki maalipinnassa, halutessa ikkunat saa siis myös siveltimellä maalattuna. Hieno yksityiskohta, joka tuo heti lisää tunnelmaa ja vanhaa näköä ikkunoihin.

Ikkunat tiivistetään ja kitataan, lopuksi ikkunan osat kootaan yhteen ja paketti on valmis eteenpäin kuljetettavaksi. Mieletön ikkunamalli tuo tuossa, taisi olla menossa johonkin helsinkiläiseen kantakaupungin taloyhtiöön.

Oli todella mielenkiintoista sukeltaa hetkeksi
ikkunoiden maailmaan ja nähdä niiden valmistus puutavarasta pakettiin asti. Ikkunoissa
on tosiaan eroja, asioista kannattaakin ottaa selvää ennen tilausta, jotta
myöhemmin ei tarvitse harmitella. Laadun ja energiatehokkuuden lisäksi ikkunoissa
on paljon muutakin huomionarvoista; ne eivät ole pelkkä valoaukko seinässä,
vaan erilaisilla malleilla voi luoda aivan erilaisia tyylejä ja tunnelmia. Pelastaa
tai pilata, korostaa tai häivyttää.

Tämän kierroksen myötä vakuutuimme siitä, että suomalaiseen laatutyöhön kannattaa todellakin panostaa, ja siirryimmekin tuosta toimiston puolelle suunnittelemaan omia ikkunoitamme ja palaveeraamaan mallivaihtoehdoista, pintakäsittelyistä ja heloista. Vaihtoehtoja näissä oli rutkasti, niinpä haluankin pyhittää tälle aiheelle kokonaan oman postauksensa. Palataan siis ikkuna-asioihin uudemman kerran hieman myöhempänä!

http://www.sydanpuu.com/index.php
Kommentit (2)
  1. Jess! Kuulostaa ja näyttää jo nyt ihanalta! Ikkunoilla pilattuja vanhoja taloja on tosiaan ihan liikaa, huippua että otatte tämän(kin) asian huomioon remontoidessanne. Talosta tulee vielä niin hieno 🙂 -M

    1. Kiitos, näin toivotaan! Nuo ikkunat ovat tosiaan ihan älyttömän hienoja, olemme molemmat aivan innoissamme niistä. Kannattaakin pysyä kuulolla, ikkunajuttuja on tulossa lähiaikoina vielä paljon lisää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *