Blogit
Pihkala

TV OSANA SISUSTUSTA

yhteistyössä Samsung

Tv-seinän sisustaminen ei ole aina kovin helppoa. Telkkari saattaa olla yksi olohuoneen hallitsevimmista elementeistä, ja usein se vieläpä sijaitsee tilan paraatipaikalla, kenties pitkän tason päällä. Iso ruutu aiheuttaa omat haasteensa ja rajoituksensa ympäröivään sisustukseen: kaikki esineet eivät sen seuraksi sovi, mutta pelkkä tyhjä seinäkin saattaa näyttää vähän ankealta. 

Tällä kertaa pureudun Samsung-yhteistyöni myötä hieman
tarkemmin tv-seinän sisustamiseen. Kuinka yhdistää telkkari osaksi
olohuoneen muuta sisustusta, ja minkälaiset esineet sopivatkaan ison televisioruudun seuraksi? Tässä pieni tilannekatsaus meiltä kotoa ja muutamia omia vinkkejäni tv:n sopiviksi seuralaisiksi.

Meillä tv sijoittuu vähän katveeseen lyhyelle seinänpätkälle takan ja eteisen väliin. Kieltämättä aluksi hiukan jännitin ison telkkarin sopeutumista pienehköön olkkariimme, mutta ihan turhaan. Tämä seinäkiinnitteinen kaunotar sulautuu loppujen lopuksi tosi hyvin ympäristöön, ja itse asiassa kokonaisuus on nyt isomman ruudun myötä paljon entistä rauhallisempi. Tykkään pitää olkkarin senkillä ja sohvapöydällä toisinaan aika runsaitakin asetelmia, niinpä selkeä telkkarinurkka tasapainottaa huoneen ilmettä juuri sopivasti.

Seinä on niin lyhyt, että mielestäni tv:n ympäristö on kauneimmillaan ihan tyhjänä. Kuvassa ilme saattaa näyttää vähän turhankin kliiniseltä, sitä se ei kuitenkaan luonnossa ole, sillä muualta huoneesta löytyy kuitenkin kerroksia ja runsautta. Vaihtoehtoisesti pidän kulmassa jotakin isoa ja selkeää, kuten tuollaista huonekasvia. Se vielä toimii tuolla kulmassa, mutta pienemmät esineet ja taulut alkavat näyttää jo vähän turhan ahdetulta.

Monen kotona tv on kuitenkin sijoitettu vähän pidempää, ehjää seinää vasten, ehkäpä juuri sille olohuoneen paraatipaikalle. Koska oma tilani on aika rajallinen, tein Photoshopilla tällaisen pienen luonnoksen tyypillisestä tilanteesta.

Iso seinäpinta saattaa tuntua paljaalta ja kolkolta, mikäli tv tasoineen on seinustan ainoa esine. Onneksi tyhjyyttä saa paikattua helposti erilaisilla taulu- ja esinesommitelmilla.

Erityishuomiota kannattaa kiinnittää taulujen ja
pienesineiden korkeuteen ja mittasuhteisiin telkkariin verrattuna: valitse tasolle
erikorkuisia esineitä, mielellään myös jotakin selkeää ja korkeaa. Olen itse pitänyt löyhänä ohjenuorana tv:n korkeutta ja tykkäänkin mitoittaa esillepanoja hieman tv-ruudun mukaan. Esimerkiksi taulu voi näyttää hullulta liian alas tai ylös aseteltuna, tv:n keskikohta tai yläreuna toimiikin usein sopivana linjauksena. Kaiken ei tarvitse mahtua tason yläpuolelle, vaan esimerkiksi taulukollaasi voi rönsytä myös sivummalle tasosta. Kuitenkin tässä tapauksessa asettelisin tason ylle ainakin yhden taulun (tai muun korkean esineen), jotta sommitelma ei näytä liian irralliselta.

Kokosin myös meidän olkkariin pienen asetelman esineistä, joita voi sommitella tv:n kaveriksi. Nämä esineet ovat itsessään melko matalia; niinpä toin asetelmaan lisää korkeutta ja massaa kirjapinolla, jonka päälle asetin valaisimen. Seinälle teipattu juliste markkeeraa puolestaan taulun paikkaa; se sitoo asetelmaa yhteen, jolloin yksittäiset esineet eivät näytä niin pieniltä ja irrallisilta ison ruudun vieressä.
Asettelen pienet esineet mieluiten hieman lomittain ja eri etäisyyksille seinästä. Näin asetelmaan tulee hieman enemmän syvyyttä ja visuaalista mielenkiintoa. Mikäli tasolle kaipaa valoa, kannattaa valaisimeksi valita häikäisemätön, himmentimellä varustettu malli. Näin valotehoa voi säätää tarpeen mukaan ja liian kirkas valo ei häiritse televisionkatselua.

Ja niin – onhan ohut kaareva tv sisustuselementtinä itsessäänkin jo
aika kaunis. Kaarevuus tekee seinään kiinnitettyyn telkkariin hauskan
efektin, ikään kuin tv leijuisi ilmassa. Esteetikko kiittää telkkareiden
siroa ja tyylikästä nykymuotoilua, vanhoista kuvaputkitoosista on tultu
todella pitkälle. Tämän päivän televisio ei ole enää huoneen rumilus, vaan harkittu
osa kokonaisuutta.

Tässä vielä pähkinänkuoressa muutamia vinkkejäni tv-tason ja telkkaria ympäröivän seinän sisustamiseen:
 • Huomioi esineiden mittasuhteet. Yksittäiset pienet esineet hukkuvat helposti ison tv:n rinnalla, usein televisioruudut kaipaavatkin vierelleen jonkin korkean, selkeän esineen, kuten valaisimen, taulun tai kasvin.
 • Kiinnitä huomiota esineiden korkeuksiin ja valitse asetelmiin muutamia erikorkuisia esineitä.
 • Kirja- ja lehtipinoilla sekä erilaisilla alustoilla ja tarjottimilla voi nostaa esineen irti tasosta ja muunnella näin asetelman korkeutta ja ulkonäköä. Erilaiset alustat sitovat myös tavarat kauniisti yhteen.
 • Ryhmittele esineet selkeäksi kokonaisuudeksi, älä ripottele niitä pitkin tasoa.
 • Asettele esineet syvyyssuunnassa hieman lomittain toistensa kanssa, ei suoraan riviin.
 • Yksittäisellä taululla tai taulukollaasilla saa ilmettä tyhjälle seinälle. Kiinnitä huomiota taulujen ripustuskorkeuksiin ja sommitteluun, ryhmittele tiiviisti tai anna ilmavuutta ja tilaa yhdelle taululle. 
 • Muista selkeys, älä tuki tilaa tavaroilla. Kokoa asetelma toiselle puolelle tasoa ja jätä toinen puoli tyhjäksi. Jos seinä- tai tasotilaa on niukasti, ei tv välttämättä kaipaa rinnalleen lainkaan tavaraa.
Nämä vinkit eivät tietystikään ole mitään absoluuttisia totuuksia, ne
ovat vain omia huomioitani toimivista ja toimimattomista asioista. Mutta kuten
kaikissa sisustukseen liittyvissä asioissa, myös tässä tapauksessa itse
tilalla on suuri merkitys. Toisissa tiloissa toimii erilaiset asiat kuin toisissa. Eli sanoisinkin, että nämä ovat enemmänkin sellaisia yleispäteviä vinkkejä, joita itse kukin voi soveltaa kotona omien mieltymysten ja käytettävissä olevan tilan mukaan.

Millaisena te koette tv-seinän sisustamisen, aiheuttaako se harmaita hiuksia vai sulautuuko tv näppärästi osaksi olohuoneen muuta sisustusta? 

http://www.samsung.com/fi/discover/curved-tv/
It may sometimes be difficult to combine a large tv to the decoration of the living room. Empty counter and wall behind the telly can look a bit lame and clinical, but on the other hand the tv screen has its restrictions; accessories can easily look too tiny and separated next to the big screen. I prefer building up tight displays and high, simple objects like plants, lamps or art. It´s important to pay attention to dimensions of the objects, compare them to tv and each other. And if there´s a lack of space, just leave the wall airy and empty.

Kommentit (12)

 1. hanna

  Kaunis telkkari ja taso. Meillä telkkari on juuri pidemmällä tasolla ja ehjällä seinällä, jossa pari isompaa taulua telkkarin parina.

  • maija

   Kiitos! Teillä on kauniin selkeä olkkari ja tv-seinusta, taulut ja se ihana Panthella passaavat hyvin siihen 🙂

 2. Anonyymi

  Tilanpuutteen takia meillä jouduttiin laittamaan TV-taso ja TV (tosin pieni kaunis taulu-tv) olokkarin ikkunaseinälle, ikkunan eteen 🙁 En tykkää ratkaisusta, mutta muut asiat ratkaisivat pienessä asunnossa. Tasolla myös kaiuttimia jamusiikkisoitin. Kaikki valkoista. Ei mitään sisustusesinettä, mutta aivan liian usein lapsen leluja, aiemmin pelattu lautapeli, liian monta kaukosäädintä, dvd-levyjä/-koteloita jne. jne.

  Mieluiten haluaisin, ettei TV olisi olohuoneessa, vaan kotona olisi erillinen TV-huone kuten lapsuudenkodissani. (TV-kirjasto-huone tms.voisi ollatoimiva, jos joskus olisi isompi asunto). En edelleenkään pidä yli 40 tuumaisista telkkareista, liian hallitsevaa makuuni (ellei huoneen ainoa käyttötarkoitus olisi se TV:n katsominen eli kirjasto-leffahuonetta odotellen ja lottoamaan!)

  • maija

   Oih, erillinen tv/kirjastohuone olisi aivan unelma! Se olisi sellainen rennompi ajanviettopaikka, ja sen lisäksi voisi olla vielä varsinainen olohuone seurustelua ja oleskelua varten. Että isompaa taloa odotellessa täälläkin… 😉

 3. Pilviraitti

  Kiitos näistä vinkeistä! Olen aina ollut hieman huono sommitelmien tekemisessä ja tv aiheuttaa todellakin harmaita hiuksia.

  • maija

   Eipä mitään, kiva jos sait näistä apua! 🙂

 4. Anonyymi

  Oi, sinulla on aina niin "hyvä silmä"! Mulla juuri pahin kohta kodissani tuo pienen kaksion tv-taso ja se nurkkaus… Hyviä vinkkejä, mutta toteutus, niin vaikeaa silti…(puuttu se silmä:-))
  t. V

  • maija

   Voi kiitoksia paljon! 🙂 Tv:n ympäristöt osaavat olla kyllä välillä hankalia, vielä kun olemassa oleva tila heittää mukaan omat rajoitteensa. Usein olen huomannut, että jokin iso ja selkeä elementti toimii useimmissa tapauksissa parhaiten tv:n kaverina, kasvit tai tasoilla nojailevat taulut näyttävät useimmiten aika kivoilta.

 5. Anonyymi

  Mistä teidän tv tasonne on hankittu? Itse olen etsinyt vastaavaa, mutta en ole löytänyt.
  Tämä on ihana ratkaisu.

  • maija

   Taso on Muuramen Makromuppia, sarjassa on paljon erilaisia palasia, joita voi yhdistellä keskenään ja luoda niiden avulla erilaisia kokoonpanoja. Tässä meidän tasossa vasemmanpuolimmainen on klaffiovikaappi kaikkia laitteita varten ja kaksi oikeanpuoleista ovat laatikostoja.

 6. Anonyymi

  Kiitos tästä mielenkiintoisesta jutusta. Itselläni on ongelmana tv:n yläpuolelle jäävä tila, kuinka sinne pitäisi taulut sijoittaa. Huonekorkeutemme on hieman normaalia korkeampi ja tila näyttää kalsealta jos ei tv:n yläpuolella ole mitään. Jo muutaman vuoden olen katsellut sinne vaakariviin tv tason leveydelle aseteltuja tauluja. Ne kuitenkin näyttävät turhan raskailta, mutta parempaakaan ratkaisua en ole keksinyt. Olisiko sinulla ideaa tähän?

  • maija

   Tv:n yläpuoliset tilat ovat aina vähän hankalia, taulut ja hyllyt näyttävät helposti vähän hassuilta ruudun päällä. Itse lähtisin ehkä liikkeelle tv:n vierustasta; onko telkkarin vieressä miten tilaa ja saisiko tv:n viereen mahdollisesti jotakin reilusti korkeampaa tauluryhmää? Tämäkin voisi auttaa tilannetta, ja tauluryhmä voisi tarvittaessa levitä hieman myös tv:n yläpuolelle, mikäli tuo kohta näyttää edelleen tyhjältä. Jonkinlainen kevyt hyllysysteemi voisi myös toimia niin, että edelleen tv:n sivulla olisi suurin osa hyllyistä ja vaikka yksi hylly ulottuisi itse tv:n päälle. Ehkä vähän tähän tyyliin:

   https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/8d/82/c5/8d82c575c19dc9c2a55ea8d584ed2b77.jpg

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *