TALOLLA NYT: PURKUHOMMIA

Terveiset raksalta, tai siis työmaalta, kuten armas mieheni aina korjaa. Ensin mainittu ei kuulemma kuulu ammattilaisten kieleen ollenkaan ja saan noottia aina, kun erehdyn tuota termiä käyttämään…tällaisella rakentaja-amatöörillä on vielä työmaakielessä opettelemista, hehe.
Raksalla eikun siis talolla on viime aikana tapahtunut kaikenlaista. Purkutyöt on saatu hyvään vauhtiin, itse asiassa kovin paljon purettavaa ei sisäpuolella enää olekaan. Talon kunnosta ja remontin laajuudesta johtuen purkutöitä on riittänyt, tähän onkin hujahtanut aikaa jo usean viikon verran.
Tässä pientä raporttia talon tämänhetkisestä tilanteesta. Kauniita nämä kuvat eivät ole todellakaan, mutta ajattelin, että pieni reality check ei ole tässä tapauksessa pahitteeksi. Jos kerran remontista kirjoitetaan, niin kirjoitetaan sitten realistisesti turhia kaunistelematta, vai mitä. Näettepä sitten tekin, mistä pisteestä täällä lähdetään liikkeelle.
Alakerrassa näyttää nyt tältä, kuva on otettu olkkarista saliin päin. Lattiat on purettu kantaviin palkistoihin asti ja lattioissa ja osin seinissäkin olleet purueristeet on poistettu.  Lapioitavaa puruissa olisi ollut päiviksi ellei viikoksi, aikaa ja selkää säästääksemme tilasimme hommaan imuauton, joka imi purut muutamassa tunnissa. Mitenkään halpaa lystiä tämä ei ole, mutta voitettu aika ja vaiva painoivat vaakakupissa enemmän. Kaikkea ei voi eikä ole järkevääkään tehdä itse.
Tässä näkymää eteisestä keittiöön. Keittiön ja vanhan pikkumakkarin välinen seinä ja huoneen alaslaskettu katto on purettu, uusi keittiötila tuntuu jo nyt mukavan avaralta. Takaseinän hassu pikkuikkuna saa myös lähtöpassit hieman myöhempänä, ulkonäön lisäksi kun siitä sattuu vielä olemaan idylliset näkymät suoraan naapuritalon seinään.
Meidän talo on rakenteeltaan vähän hassu, puoliksi hirsi- ja puoliksi lautarakenteinen, tämä näkyy tässä kuvassa hyvin. Epäilemme, että paikalle on tuotu ensin jonkin vanhan talon hirsikehikko, ja taloa on jatkettu myöhemmin suuremmaksi. Tulipalokin voisi olla yksi selitys, mutta minkäänlaisia tulipalon jälkiä ei ole rungossa näkynyt. Alkuperäisestä rungosta ja mahdollisesta laajennuksesta ei ole jäljellä mitään tarkempaa tietoa tai dokumenttia, joten talon tarina jää puhtaasti arvauksien varaan.

Parasta purkutöissä on löytäminen: uudempien rakenteiden alle piiloon jääneet asiat, jotka kertovat tarinaa talon vanhasta olemuksesta. Minusta on jännittävää tutkailla löytyneitä oviaukkoja, portaiden paikkoja ja perustuksia, niistä saa ihan uuden käsityksen koko talosta. Alemmassa kuvassa näkyy keittiön vanhan lieden perustukset, niiden perusteella paikalla on joskus ollut sellainen vanhanajan iso leivinuuni-puuhellakombinaatio. Surku, että joku on sen purkuvimmassaan hävittänyt.
Ja heh – yleensä käytän kyllä hommissa sandaalien sijaan turvakenkiä, mutta nyt poikkesin paikalla vain nopeasti töiden jälkeen ja kengät jäivät kotiin. Mikäköhän siinä muuten on, että naisille sopivia (tai ylipäänsä päällä pysyviä) työvaatteita on jokseenkin mahdoton löytää. Vaikka kyseessä onkin miesvaltainen ala, luulisi naistenkin osuuden olevan koko ajan kasvamassa… Mitä ihmettä nämä pitävät päällänsä töissä, verkkareita?
Yläkerrassa purettu on toisen puolen kylmävintit ja sisäkatto, lattia on vielä paikoillaan. Se tosin roikkuu ja notkuu niin pahasti, että jonkinlaista vahvistamista sekin vaatii. Kylläpä aula muuttui, kun seinän purki ja katon avasi! Jotakuinkin näin avaraksi tila on myös jäämässä, toki eristepaksuudet poislukien.
Myös huoneet suurentuivat mukavasti, kun kylmävintit ja sisäkatto avattiin. Suunnitelmissamme onkin jättää sisäkatto auki vähän samaan tapaan kuin edellisessä talossamme, näin matalaan vinttitilaan saa luotua kuitenkin niin paljon avaruutta ja tilan tuntua. Huoneet suurenevat myös kylmävinteille jonkin verran; ihan ulkoseinään asti emme tosin ole suunnitelleet niitä avattavaksi, sillä loppuosasta tulee eristettynä jo tosi matala. Mutta nyt kieltämättä nämä avoimet huoneet alkoivat hieman houkuttelemaan ja saattaakin olla, että päädymme vielä remontin käänteissä muuttamaan suunnitelmia…
Seuraavien viikkojen agendana on hoitaa purkutyöt loppuun ja tämän jälkeen valaa kellarin lattiat. Tämän jälkeen, lattiavalun kuivuessa, päästään toivottavasti jo julkisivujen kimppuun, sisätiloissa hommat jatkuvatkin sitten julkisivujen valmistuttua syksymmällä. Palataan taas raportin merkeissä, kunhan hommat täällä vähän etenevät.
Here´s a glimpse to our renovation project, this is the situation of the house right now. We have torn down a great deal of material inside, but there are still lot to do. Renovation project continues, can´t wait the times when we are able to start building something new there!
Kommentit (17)
 1. muuttuvakotini Päivi S
  29.6.2015, 20:02

  Olette paiskineet siellä kovasti hommia 🙂 Huh, hiki tuli ihan pintaan ko muistaa omia monen vuoden takaisia purku hommia. Nyt toinen kierros menossa ja paljon onneksi nyt ei tarttenut purkaa mitä aikaisemmin. Tulee varmaan ihana koti teille ko saatte kaikki tehtyä. Onhan näissä vanhoissa taloissa tietynlainen tunnelma 🙂 ja fiilis.

  Tsemppiä remonttiin!!!

  1. Joo, kyllä täällä on mukavasti jo tapahtunut kaikenlaista… vaikka paljon on vielä edessäkin. Pääsisi vaan jo tekemään uutta pintaa, se on aina mukavinta! Ihan omanlainen fiilis näissä taloissa on ja toivottavasti se säilyy remontin jälkeenkin.

   Onpas kiva seurailla myös teidän remonttipuuhia! Toinen kierros taitaakin olla näiden purkamisten ja muiden suhteen vähän helpompi, kun suurin mylläkkä on jo tehty. Kiitos tsempeistä ja samat toivotukset myös sinne työmaalle! 🙂

 2. HuopaPalloMatto
  30.6.2015, 05:22

  Mahtavia kuvia! Näitä on varmasti myös ihana katsella siinä vaiheessa kun kaikki alkaa olla valmista. 🙂 Tsemppiä urakkaan!

  1. Kiitos! No niinpä, näitä aikoja on kiva muistella sitten, kun istuu tuossa kakluunin lämmössä ja katselee valmiita nurkkia. Heh, siihen on kyllä vielä aikaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *