SUOMALAISEN MUOTOILUN ESIINMARSSI

tyynyt Johanna Gullichsen + Artek + 1kertaa2, matto Mum´s, valaisimet &Bros
Valkoisen Harmajan Suvi kirjoitteli tässä taannoin osuvasti suomalaisesta muotoilusta. Postaus oli mielenkiintoinen ja erittäin ajankohtainen, sillä muotoilun superviikko Helsinki Design Week ja Habitare jylläävät parhaillaan pääkaupunkiseudulla. Nyt jos koskaan on aika tuoda esiin suomalaista muotoilua.
Olen Suvin kanssa täysin samoilla linjoilla siitä, että suomalaista muotoilua tulisi nostaa esiin ja tukea entistä enemmän. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, upeaa muotoilua löytyy myös täältä kotimaasta – ja myös niiltä vähemmän tunnetuilta brändeiltä. 
Me kuluttajat voimme omilla ostotottumuksillamme vaikuttaa hyvinkin alan kehitykseen ja vahvistumiseen Suomessa. Ostamalla suomalaisia tuotteita voi jokainen omalta osaltaan tukea suomalaista yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Näin nettikauppojen valtakaudella onkin hyvä välillä pysähtyä miettimään, syytääkö rahat ulkomaille vai osoittaako ne mieluummin suomalaisille pienyrittäjille. Itse olen pyrkinyt skarppaamaan tässä asiassa huomattavasti ja ostankin nykyään vaatteet ja tavarani suurimmaksi osaksi Turusta, mieluiten kaupungin pikkuputiikeista. Täältähän saa vaikka mitä, vaihtoehtojen puutteesta ei ainakaan voi valittaa.

tyynyt Saana ja Olli + Johanna Gullichsen, juliste Mr. Coolpool, matto second hand
 
Itse olen päässyt seuraamaan uusien tuotteiden kehitystä ja nuorten muotoilualan
yritysten nousua läheltä sekä muotoiluopintojeni, että työni ansiosta.
Sitä myöden olen oppinut arvostamaan entistä enemmän hyvää suunnittelua,
huolella mietittyä konseptia ja innovatiivisuutta. Potentiaalia täältä
kyllä löytyy, ja varsinkin viime aikoina suomalaisessa muotoilussa on
tuntunut olevan hyvä pöhinä. Viime vuosina on noussut useita kiinnostavia uusia yrityksiä, jotka ovat saaneet jo tukevan jalansijan sekä meillä että maailmalla. 
Lähialueen yrityksistä pitää nostaa esille ainakin Saana ja Olli sekä BEdesign, jotka ovat jo hyvällä matkalla kohti suurta suosiota. Zinotin tytöt luovat puolestaan arjesta hieman kauniimpaa ja toimivampaa  näppärillä keittiö- ja säilytystuotteillaan. Turku Design Now -kollektiivikin pursuaa kiinnostavia nimiä, ja mitäs näitä nyt olikaan… Varmasti moni mainitsemisen arvoinen yritys jäi vielä listaamatta.
Helsingin suunnasta puolestaan on kajahtanut viime aikoina erityisesti One Nordicin ja &Brosin suunnalta. Isommatkin firmat ovat kohentaneet mukavasti profiilejaan tähän päivään sopiviksi, tästä esimerkkinä Lundian viimeaikainen kasvojenkohotus, jota ovat vauhdittaneet tunnetut sisustusalan ammattilaiset.

jakkara Artek, tarjotin Zinoti, tuikkukuppi BEdesign, kynttilänjalka Lahden Muotoiluinstituutin myyjäisistä

Jos näistä pitäisi valita joitakin omia lempituotteita, nostaisin niiden joukkoon ennen kaikkea suomalaiset tekstiilit: 1kertaa2 -merkin kauniit villatuotteet, Lapuan Kankureiden upeat pellavat, Johanna Gullichsenin klassikot ja Saana ja Ollin perinteikkyyttä henkivät tuotteet. Myös BEdesignin Lume-vaaterekki on tosi kaunis ja varmasti nousee tulevaisuudessa suurempaankin suosioon ainakin sisustusintoilijoiden keskuudessa.
Keräsin kuviin muutamia kotonurkista löytyneitä uusia suomalaisia sisustustuotteita, toki kuviin eksyi vanhempia klassikoita ja jotakin
käytettyäkin. Kaikkia tuotteita kuitenkin yhdistää hyvä muotoilu, yksinkertaisuus ja ajattomuus. Minulla on kutina, että nämä kaikki palvelevat meillä hyvin ja pitkään.

sohva Adea, peili itse tehty, säilytyskori Zinoti, valaisin Idman Mitä ajatuksia suomalainen muotoilu teissä herättää? Olisi mukava kuulla ajatuksianne ja jatkaa juttua vielä kommenttiboksin puolella. Ja koska kyseessä on uusi ehdottomasti jakamisen arvoinen haaste, voisin laittaa sitä eteenpäin vielä erikseen Minnalle, Maijulle ja Lisbetille
Minun tuli hiukan laverreltua sinne tänne, mutta ne haasteen varsinaiset kysymykset menivät näin:

Mitkä ovat sisustusbloggareiden uusia suomalaisia lempituotteita?
Mitä uusia suomalaisia designtuotteita kotoasi löytyy tai mistä tuotteesta unelmoit?

Onko lähialueellasi muotoiluosaamista, jota haluaisit tuoda esiin?
Laitetaan suomalaisen muotoilun ilosanoma leviämään! 🙂
Some thoughts and pictures of new finnish design.
Kommentit (7)
 1. northernwinds
  10.9.2014, 22:22

  These corrugated paper lamps cought my attention, I'm fond of sustainable projects and I adore finnish design ! Thank you for sharing these nice pics!

  1. You´re welcome! The lamps are so nice and innovative, the brand is &Bros, a new Helsinki-based company. Take a look at their website, there are many more products that may also interest you! 🙂

 2. Rimma, Fiilistelijän pilvilinnoja
  11.9.2014, 05:48

  Ihan samoilla linjoilla ollaan täälläkin! Tuttuja klassikoita. &Brosin lamppu koristaa meidän keittiötä.

  1. Se lamppu on kyllä kiva!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *