SAUNAPÄIVÄ

En olekaan tainnut kuvata meidän saunaa tänne koskaan aiemmin. Monesti se on ollut mielessä, mutta tumma tila on niin hankala kuvattava, että asia on aina tupannut jäämään. Nyt kuitenkin viikonloppusaunaa valmistellessa päätin yrittää napata muutaman edes jotakuinkin kelvollisen kuvan saunasta. Tänään siis esittelyvuorossa Pihkalan saunaosasto, hehe.

Meillä on erillinen saunarakennus, joka on osoittautunut aivan ihanaksi asiaksi. Saunaan meneminen onkin aina se oma tapahtumansa, vähän kuin mökille lähtisi. Mökkisaunan tuntua tuossa rakennuksessa onkin, tila on aika vaatimaton ja no, vanha. Päin vastoin kuin talossa, rakennuksessa on säilynyt kaikkea vanhaa, kuten alkuperäisiä ovia ja panelointeja. Tyylillisesti sauna saakin olla vähän tuollainen rennon vanhahtava räsymattoineen ja pärekoreineen.

Sisälle rakennukseen tultaessa ensimmäisenä avautuu saunaeteinen. Sen kautta kuljetaan saunatupaan, jonka ovi on kohtisuoraan edessä, saunan ovi jää puolestaan oikealle puolelle. Tila on aika kapea ja pitkulainen, joten kalusteita ei juuri eteiseen mahdu. Yksinäinen tuoli toimittaa lähinnä laskutason virkaa, muuten tila toimiikin vain läpikulkutilana.

Saunan puolella näyttää tältä. Olemme tehneet saunan uusiksi, vanha oli niin huonossa kunnossa, ettei auttanut muu kuin purkaa se. Tämä on tällainen vanhanajan sauna,  suihkua ei ole ollenkaan vaan vesi lämpeää padassa. Lattia on betonia ja puukiukaasta lähtee lempeät löylyt, meidän mielestä parhaimmat ikinä.
Vaikka sauna on uusittu, emme halunneet tehdä siitä liian modernia. Pyrimme ennemminkin säilyttämään rakennuksen vanhan hengen myös löylyhuoneen puolella. Käsittelimme lauteet ja paneelit savusaunamaisen tummiksi Tikkurilan saunavahalla, sävy taisi olla mustamarja. Minusta sävyvalinta oli oikein onnistunut, se ei ole liian ruskea eikä liian tumma, vaan juuri sopivasti lämpöisen harmahtava. Muuten mies sai aika lailla vapaat kädet tuon toteuttamiseen, mistäköhän syystä nuo saunat tuntuvatkin aina olevan miehille niin tärkeitä.

Ylälaude on suora, mutta alempi laude kääntyy L-mallisesti ikkunan edestä vastapäiseen seinään. Näin saatiin näppärä laskutaso ja pesutila, johon mahtuu tarvittaessa me molemmatkin pesuvateinemme samaan aikaan.
Alkuperäisessä saunassa oli tuollainen hauska porrasratkaisu ja halusimme tuoda sen muistoksi myös uuteen saunaan. Oikeastikin tuo porrasratkaisu oli vaihtoehdoista näppärin, lauteet ovat sen verran korkealla, että nousujakkarasta olisi väkisinkin tullut kolmiportainen. Mitään leveää alalaudetta tuohon ei olisi saanutkaan, sillä tilaa piti jäädä myös pesemiselle. Kapeat rappuset ovat siis ihan paikallaan.

Olemme aika innokkaita saunojia, ja sauna lämpeääkin meillä useamman kerran viikossa. Mitään tiettyjä saunapäiviä meillä ei ole, käymme siellä ihan fiiliksen mukaan. Vaikka kiukaan ja padan sytyttämisessä onkin aina se oma hommansa, lämpeää sauna kuitenkin tosi nopeasti, vajaassa tunnissa. En vaihtaisi sähkösaunaan, enkä edes suihkulliseen versioon. Kyllä tuollaisissa on vaan se oma tunnelmansa.
We have a sauna in it´s own building, separated from the house. The building is old and modest, we don´t even have shower there, just a big cauldron for warming up the water. Still it´s the best sauna we have ever used, the room is really athmospheric and cozy and the heat is so soft there.
Kommentit (19)
 1. Ulriikka / Ideas, items, issues
  12.9.2014, 17:51

  Upea!

  1. Kiitos! Upeasta en tiedä, mutta kodikas tuo ainakin on. 🙂

 2. santsikuppi
  12.9.2014, 19:46

  Kiva kun olette säilyttäneet vanhan saunan tunnelman! Voi kun saisi itsekin nauttia puusaunan löylyistä ympäri vuoden. Erillinen saunarakennus on kyllä eräänlainen unelma myös;)

  1. No joo, ei tuonne olisi moderni ja hieno sauna oikein istunut. Vanhassa saunassa oli sitä omanlaista tunnelmaa ja koitettiin parhaamme mukaan säilyttää se myös tuossa uusitussa versiossa. 🙂

   Puukiuas on kyllä ihana, kyllä musta siinä tulee vaa ne parhaimmat löylyt. Ja pihasauna myös – luulen, että jos joskus rakentaisin uuden talon, haluaisin sinnekin saunan omaan erilliseen rakennukseensa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *