Blogit
Pihkala

SAUNAPÄIVÄ

En olekaan tainnut kuvata meidän saunaa tänne koskaan aiemmin. Monesti se on ollut mielessä, mutta tumma tila on niin hankala kuvattava, että asia on aina tupannut jäämään. Nyt kuitenkin viikonloppusaunaa valmistellessa päätin yrittää napata muutaman edes jotakuinkin kelvollisen kuvan saunasta. Tänään siis esittelyvuorossa Pihkalan saunaosasto, hehe.
Meillä on erillinen saunarakennus, joka on osoittautunut aivan ihanaksi asiaksi. Saunaan meneminen onkin aina se oma tapahtumansa, vähän kuin mökille lähtisi. Mökkisaunan tuntua tuossa rakennuksessa onkin, tila on aika vaatimaton ja no, vanha. Päin vastoin kuin talossa, rakennuksessa on säilynyt kaikkea vanhaa, kuten alkuperäisiä ovia ja panelointeja. Tyylillisesti sauna saakin olla vähän tuollainen rennon vanhahtava räsymattoineen ja pärekoreineen.
Sisälle rakennukseen tultaessa ensimmäisenä avautuu saunaeteinen. Sen kautta kuljetaan saunatupaan, jonka ovi on kohtisuoraan edessä, saunan ovi jää puolestaan oikealle puolelle. Tila on aika kapea ja pitkulainen, joten kalusteita ei juuri eteiseen mahdu. Yksinäinen tuoli toimittaa lähinnä laskutason virkaa, muuten tila toimiikin vain läpikulkutilana.

Saunan puolella näyttää tältä. Olemme tehneet saunan uusiksi, vanha oli niin huonossa kunnossa, ettei auttanut muu kuin purkaa se. Tämä on tällainen vanhanajan sauna,  suihkua ei ole ollenkaan vaan vesi lämpeää padassa. Lattia on betonia ja puukiukaasta lähtee lempeät löylyt, meidän mielestä parhaimmat ikinä.
Vaikka sauna on uusittu, emme halunneet tehdä siitä liian modernia. Pyrimme ennemminkin säilyttämään rakennuksen vanhan hengen myös löylyhuoneen puolella. Käsittelimme lauteet ja paneelit savusaunamaisen tummiksi Tikkurilan saunavahalla, sävy taisi olla mustamarja. Minusta sävyvalinta oli oikein onnistunut, se ei ole liian ruskea eikä liian tumma, vaan juuri sopivasti lämpöisen harmahtava. Muuten mies sai aika lailla vapaat kädet tuon toteuttamiseen, mistäköhän syystä nuo saunat tuntuvatkin aina olevan miehille niin tärkeitä.

Ylälaude on suora, mutta alempi laude kääntyy L-mallisesti ikkunan edestä vastapäiseen seinään. Näin saatiin näppärä laskutaso ja pesutila, johon mahtuu tarvittaessa me molemmatkin pesuvateinemme samaan aikaan.
Alkuperäisessä saunassa oli tuollainen hauska porrasratkaisu ja halusimme tuoda sen muistoksi myös uuteen saunaan. Oikeastikin tuo porrasratkaisu oli vaihtoehdoista näppärin, lauteet ovat sen verran korkealla, että nousujakkarasta olisi väkisinkin tullut kolmiportainen. Mitään leveää alalaudetta tuohon ei olisi saanutkaan, sillä tilaa piti jäädä myös pesemiselle. Kapeat rappuset ovat siis ihan paikallaan.
Olemme aika innokkaita saunojia, ja sauna lämpeääkin meillä useamman kerran viikossa. Mitään tiettyjä saunapäiviä meillä ei ole, käymme siellä ihan fiiliksen mukaan. Vaikka kiukaan ja padan sytyttämisessä onkin aina se oma hommansa, lämpeää sauna kuitenkin tosi nopeasti, vajaassa tunnissa. En vaihtaisi sähkösaunaan, enkä edes suihkulliseen versioon. Kyllä tuollaisissa on vaan se oma tunnelmansa.
We have a sauna in it´s own building, separated from the house. The building is old and modest, we don´t even have shower there, just a big cauldron for warming up the water. Still it´s the best sauna we have ever used, the room is really athmospheric and cozy and the heat is so soft there.

Kommentit (18)

 1. Ulriikka / Ideas, items, issues

  Upea!

  • maija

   Kiitos! Upeasta en tiedä, mutta kodikas tuo ainakin on. 🙂

 2. santsikuppi

  Kiva kun olette säilyttäneet vanhan saunan tunnelman! Voi kun saisi itsekin nauttia puusaunan löylyistä ympäri vuoden. Erillinen saunarakennus on kyllä eräänlainen unelma myös;)

  • maija

   No joo, ei tuonne olisi moderni ja hieno sauna oikein istunut. Vanhassa saunassa oli sitä omanlaista tunnelmaa ja koitettiin parhaamme mukaan säilyttää se myös tuossa uusitussa versiossa. 🙂

   Puukiuas on kyllä ihana, kyllä musta siinä tulee vaa ne parhaimmat löylyt. Ja pihasauna myös – luulen, että jos joskus rakentaisin uuden talon, haluaisin sinnekin saunan omaan erilliseen rakennukseensa…

 3. -HEINI-

  Upea ja tunnelmallinen sauna! Näistä kuvista tulee niin mieleen lapsuuden koti, jossa aina kesät kylvetään vanhassa pihasaunassa..

  • maija

   Kiitos! 🙂 Saunassa on kyllä kieltämättä nostalgiaa ja vähän sellaista kesämökkimeininkiä. Vähän oma maailmansa koko rakennus…

 4. Villis

  Tosi mahtava sauna ja upeaa, että olette säilyttäneet saunan alkuperäisen fiiliksen! Puulämmitteinen sauna on vaan se paras:)

  • maija

   Kiitoksia 🙂 Joo, kyllä meistäkin tuollainen alkuperäinen fiilis tuntui tuonne tilaan omimmalta. Pelkistetyt modernit saunat ovat ihania, mutta niille on taas se oma paikkansa vähän toisenlaisessa ympäristössä…

   Mä liputan myös puukiukaan puolesta. Toiset sanovat, ettei kiukaissa ole eroja, olen ihan eri mieltä. Puu on paras 🙂

 5. Sirpa

  Pihasauna on ihan paras 🙂 Meillä ei ole sisäsaunaa ollenkaan, eikä tule, emmekä myöskään käy pesulla missään muualla, kuin pihasaunassa. Tässä viimevuoden aikana uusimme koko saunan, kun oli niin huonossa kunnossa ja samalla tavalla ilman suihkua pesuvatien kera peseydytään – eikä ole tarvinnut valitella 🙂

  Ihana sauna ja ihana fiilis kaikkine vanhoine ovineen!

  • maija

   Kiitos! Oi, te saatte myös nauttia pihasaunan tunnelmasta 🙂 Mekin käydään usein pari-kolme kertaa viikossa saunassa ja lopun ajasta peseydytään sisäsuihkussa silkasta kiireestä ja mukavuudenhalusta. Mutta on se pihasaunan tunnelma joka kerta kyllä ihana.

 6. Anne

  Meillä myös vain pihasauna – tai siis ei "vain" – sillä emme muuta tahdokaan. . . ! Maailman parhaat löylyt löytyy sieltäkin. Talvella on ihana kävellä pihan poikki ja ihailla tähtitaivasta … ! pihasaunoissa mennään hetkessä ajassa taaksepäin.

  • maija

   Oi, talvisin on kyllä niin hieno mennä saunaan lumisen pihan poikki, ja ehkä poiketa saunastakin hankeen. Kesäyöt ovat myös hienoja, ja miksei syksyiset hämärät illatkin. Joulusta puhumattakaan…

   Kyllä näissä on vaan se oma tunnelmansa, ja se vanhanajan fiilis… Tällaisissa löylyissä rentoutuu ihan eri tavalla.

 7. tunne tilat

  Ihanaa, kun vanha sauna on jätetty entiselleen. Kun vaan muistaisi ennen suuria remontteja pysähtyä pohtimaan miten muutokset vaikuttavat tilan tunnelmaan ja häviääkö jotain vanhaa, jota ei enää saa takaisin.

  • maija

   No sepä se, kiirehän se yleensä vaivaa monia remontoijia ja halutaan äkkiä valmista, siinä hujakassa ei näihin asioihin aina muisteta kiinnittää huomiota. Pienetkin yksityiskohdat vaikuttavat paljon tilan henkeen, ja hävitettyä on hankala saada enää takaisin…

   Meidän saunarakennuksessa on onneksi paljon vanhaa jäljellä. Ainoa asia, joka itseäni häiritsee suunnattomasti, on edellisen omistajan levyttämät kipsiseinät saunatuvan puolella. Ei passaa rakennuksen henkeen, ei sitten yhtään! Pitäisi tapetoida tai paneloida nuo seinät takaisin vanhanhenkisiksi, ei vain olla saatu vielä aikaiseksi…

 8. Anonyymi

  Aivan täydellisen upea. En ole kateellinen blogien hienoista omakotitaloista – omastani vielä unelmoidessa, mutta tuo teidän sauna aiheuttaa lievää kateutta. Voin ihollani tuntea vanhan puusaunan lämmön, korvissani kuulla puiden ritinän ja nenässäni aistia sen kuumottavan tuoksun, kun katson näitä kuviasi 🙂

  • maija

   Voi kiitoksia, kyllä tuolla on tosiaan juuri tuollainen oma tunnelmansa. Olen joskus miettinyt, että jos myisimme talon, niin jäisin varmasti eniten ikävöimään tuota pihasaunaa. Itse talo varmaan vielä unohtuisi kohtuullisen helposti, mutta tuo saunan tunnelma. <3

 9. Anonyymi

  Ihanan värinen sauna, mietimme itsekin tuota mustamarja saunavahaa. Sanovat tikkurilasta vaan, että valittu puukin vaikuttaa sävyyn. Mitäköhän puuta nuo teidän paneelit ja lauteet on?

 10. Anonyymi

  Saunan eteisessä (?) on kivan värinen lattia. Osaatko mahdollisesti sanoa, mitä maalia siihen on käytetty? 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *