Blogit
Pihkala

SÄNKYJUTTUJA | ABOUT BEDS

Aurinkoinen aamu, sängyssä puhtaat lempilakanat ja kuppi kahvia. Lauantai alkoi täällä leppoisissa merkeissä makkarissa loikoillen – ja sänkyjuttuja pohtien.
Olemme nimittäin tässä jo jonkin aikaa harkinneet uuden sängyn hankkimista. Nykyinen vanha jenkkisänky alkaa vedellä jo viimeisiään, sen jouset ovat väsyneet ja keskelle on muodostunut pieni kuoppa. Pehmeä ja upottava sänky ei ole selälle mikään optimaalisin vaihtoehto, ja nyt kaipailisimmekin vähän tukevampaa ja jämäkämpää vaihtoehtoa nukkumiseen. 
Lyhykäisen googlailun ja tuttujen haastattelun perusteella vaihtoehdoiksi rajautui kaksi: joko panostaa laadukkaaseen sänkyyn tai pihistää ja hankkia runkopatjat Ikeasta. Hyvällä unellahan on tunnetusti iso vaikutus ja minusta sängyn, jos jonkin, pitäisi olla laadukas ja kestävä. Tempur tai Unikulma olisivat varmasti ne pitkäaikaisimmat hankinnat, mutta nyt näyttää kuitenkin siltä, että budjettisyistä olemme kääntymässä Ikean puoleen. Kävimme tänään Ikeassa testaamassa sänkyjä ja sieltä löytyi ihan varteenotettavat vaihtoehdot. Mies tykästyi kiinteään Sultan Skaun -patjaan, minä puolestaan puolikiinteään Sultan Songliin. Jäimme kuitenkin vielä hetkeksi pohtimaan asiaa, sillä emme haluaisi tällä kertaa tehdä vikaostoksia.
Nyt kaipailisinkin vähän teidän apuja. Onko Ikean runkopatjat teille tuttuja, ja millaisia käyttökokemuksia teillä on niistä? Olen kuullut patjojen hyvästä hinta-laatusuhteesta, mutta kuinka lienee käytännössä? Vaikka patjat melko edullisia sänkymittarilla ovatkin, on kyseessä kuitenkin iso raha ja vuosikausiksi tehtävä ostos, ihan sutta ei siis kuitenkaan viitsisi ostaa.
We would definitely need a new bed, our old one is uncomfortably soft and causes back pain. At the moment we have two options: whether to buy a high-class bed that lasts a lifetime or to choose Ikea. I have heard a lot of good about Ikea´s mattresses and unquestionably they would suit best to our budget. Today we went to Ikea and tested their beds but did not make a decision yet, even though those Sultan mattresses seemed quite nice to us. Have you tried Ikea´s mattresses, what do you think of them?

Kommentit (43)

 1. Hekku

  Muistaakseni Ikean patjat pärjäsivät tosi hyvin taannoisessa kuluttajatestissä; omakohtaista kokemusta on vain lapsen runkosängystä, jossa nukun – hyvin – aina aika ajoin itsekin.

  • maija

   Joo tosiaan, nuo ovat tainneet saada aika hyviä arvosteluita erilaisissa testeissä, ja paljon kehuja olen muutenkin näistä kuullut. Toki patjat ovat vähän maku- ja tottumiskysymyskin ja mielipiteitä niistä on monia, mutta näin yleisesti ottaen nämä ikealaiset kuulostavat kyllä oikein lupaavilta.

 2. Aniliini

  Meillä oli Ikean patjat käytössä yli kymmenen vuotta ja oltaisiin taatusti ostettu uudet samanmoiset, mikäli ei lähiliikkeen patjatarjous olisi houkutellut ja tuo sinikeltainen tavaratalo sijaitsisi lähempänä kotikoloa. Ikean patjoissa ehdottomasti hinta-laatusuhde kohdillaan.

  • maija

   Hyvä tietää, tämänkaltaista olen muualtakin kuullut! Juuri tuo hinta-laatusuhde tuntuu monen mielestä olevan patjoissa kohdillaan, ehkäpä siis mekin nyt käännytään niiden puoleen.

 3. Heidi / Checklist

  Meillä on Ikean puolikiinteät patjat ja tykätään molemmat nukkua niissä. Patjat on kolmisen vuotta vanhat, edelleen tosi hyvät!

  • maija

   Kiitos vinkistä 🙂 Monet tuntuvat suosivan näissä kiinteää vaihtoehtoa, ja mietinkin hieman tuon puolikiinteän kestämistä ja mahdollista löystymistä ajan mittaan. Hyvä siis tietää, että nämäkin patjat tuntuvat hyvältä ainakin vielä muutaman vuoden jälkeen.

 4. Anonyymi

  "–joko panostaa laadukkaaseen sänkyyn tai pihistää ja hankkia runkopatjat Ikeasta."

  Kaikella hyvällä – yksi tasokkaimmista blogeistakin kun Pihkala mielestäni on – tuo siteeraukseni antaa nyt väistämättä vaikutelman perusteettomista ennakkoasenteista (siis vikaan menneistä) tai yhtä perusteettomista häpeän tunteista kun ei ostakaan kalleinta patjaa mitä rahalla saa.

  Sillä; patjaostoksillahan puolueettomien testienkin perusteella rahalla ei parasta saa. Ei auta ruudut, heinät tai käsinparsinnat kun kyseessä on hengittävyys, lämmönjohtokyky, nukkujan painon jakautuminen patjalla, patjan keholle antama tuki sekä kulutuskestävyys.

  Omassa kodissani nukun Ikean Hyllestad joustinpatjalla jonka päällä Tempur-petari. En vielä vuodenkaan jälkeen osaa sanoa, pidänkö tuosta petarista vai en. Miesystäväni luona nukun Ikean valikoimista jo poistuneella joustinpatjalla, jossa on kiinteä petari. Todella harmi etteivät myy tuota enää, on loistava patja.

  Minusta viisainta on ostaa aina mieluummin se kovempi patjavaihtoehto (teillä ilmeisesti siis tuo miehesi ehdotus), sillä pehmeneväthän ne hieman ajan kuluessa. Henkilökohtaisesti pidän sitä hölmöytenä, jos joku ajattelee patjakaupoilla hinnan ja laadun kulkevan käsikädessä, niin paljon on puolueettomia testejä näistä tehty.

  • Anonyymi

   Niin minä mieleni pahoitin…

  • Anonyymi

   Jaa. Ihan suotta.

  • maija

   No johan on tarkkaan luettu. 🙂 Kieltämättä olisin voinut valita sanankäänteeni toisellakin tapaa, mutta luulin pointtini ja tämän hetken vaihtoehtomme tulevan selväksi tälläkin ehkä hieman ontuneella lauseella.

   Mitä näin yleisesti huonekaluihin tulee, olen huomannut, että hinnalla ja laadulla on kuitenkin useimmiten jonkinlainen suhde toisiinsa. Esimerkiksi hintavampi sohva eroaa useimmiten selkeästi halvasta massiivipuurunkonsa, täytteidensä jne. ansiosta. Toki rahalla ei aina saa parasta, aina hintava tuote ei ole hintansa väärti ja joskus taas edullinenkin yllättää. Tästä esimerkkinä Ikean keittiökaapit, jotka ovat ainakin meidän käytössä osoittautuneet oikeinkin hyviksi.

   Patjoista tuntuu olevan mielipiteitä niin monta kuin ostajaakin. Kukin kokee patjan vähän eri tavalla ja arvostaa erilaisia ominaisuuksia. Toiset intoilevat vaikka juuri Tempurin puolesta ja ovat ehdottomasti sitä mieltä, että siihen kannattaa panostaa. Toisten mielestä taas Ikea hoitaa homman ihan samalla tavalla. Miehellä taas on ollut Tempurin tyyny vuoden päivät ja hän ei ole koskaan oppinut sillä nukkumaan… Ns. merkkivalmistajat markkinoivat tietysti surutta omaansa ja vakuuttavat, että ero halvempiin on huomattava. Että ota siitä sitten selvä.

   Nyt kuitenkin ollaan hankkimassa nuo Ikean patjat, sen verran kehuja ovat keränneet ja oikein mukavilta ne tuntuivat omankin selän alla. Meillä on sen verran paino- ja mieltymyseroja, että otamme joka tapauksessa kaksi eri patjaa yhteisellä petarilla. Mies haluaa selkänsä vuoksi kovan, minä olen suosituksen mukaan pehmeän ja keskikovan rajamailla, ja käännyn tässä varmaankin tuon keskikovan puolelle. Nyt näitä kommentteja lukiessa on vahvistunut tunne, että Ikea olisi niin laadullisesti kuin hintansakin puolesta se paras valinta meille ja tässä tapauksessa hinta-laatusuhde vaikuttaa nyt oikein hyvältä. Uskomme sitä ja taidamme hankkia sängyt nyt tuolta keltasinisestä, luulisin tuon olevan nyt ihan kelpo ratkaisu.

   Loppuun vielä kiitos tuosta tekstin keskellä olleesta pienestä kehunpoikasesta. 🙂

 5. Liina / Villa Ilona

  Ikean runkopatjoista ja petareista on positiivisia kokemuksia. Entiset patjat olivat Ikeasta, ja nyt palvelevat mökillä vierassänkynä. Vieraat ovat kovasti kehuneet. 🙂 Uudet patjat hankittiin supertarjouksesta Vepsäläisestä, eikä niissäkään kyllä moittimista ole ollut. Eivät ole Hästensiä eivätkä muutakaan "merkkiä", mutta petarin ydin on muistaakseni luonnonkumia ja se tuo kyllä patjaan mukavaa jämäkkyyttä olematta silti liian kova.

  • maija

   Kiitos näistä vinkeistä, kyllä nämä positiiviset kommentit taitavat kääntää meidät ikealaisten puoleen!

 6. Anonyymi

  Unikulmaa en todellakaan suosittele ��

  • maija

   Aijaa, no hyvä tietää tämäkin. Nyt heräsi uteliaisuus kysyä syytä tälle… 🙂

 7. Anonyymi

  Moikka! Ehdoton ääni Ikean patjoille. En oikeastaan muualta edes lähtisi tällä hetkellä hakemaan, niin hyviä kokemuksia. Tafjord-petari ihan mieletön, ja Ikeassa saatiin viimeksi kyllä tosi hyvää palvelua senkin suhteen, millainen patja alle kannattaa hankkia. Ystävä minutkin Ikea-patjojen luokse houkutteli, kun oli omassa Ikean kokonaisuudessaan nukkunut koko opiskelujen ajan 5 vuotta, eikä juurikaan merkkejä kulumisesta. Kovat patjat vain alle, niin avot tulee uni!

  • maija

   Kiitos vinkeistä! Olikos Tafjord se mukautuva, hiukan tempurmainen petari? Juuri tuumattiin sitäkin, se tuntui aika mukavalta mutta kuinkakohan siihen tottuisi… Monet tuntuvat suosittelevan erityisesti noita kovia patjoja, mietinkin että mahtaakohan puolikiinteä väsyä aikojen saatossa hieman kiinteää helpommin. Itselle painon ja mieltymyksienkin puolesta sopisi varmaankin paremmin tuo puolikiinteä, mutta maku- ja tottumiskysymyksiähän nämä taitavat olla…

 8. Jonna Lady mustavalkoinen

  Itse patjoja vuosia myyneenä (niin Vepsäläisellä kun Iskussakin) voin silti suositella lämmöllä Ikean patjoja. Ne pärjäsivät aikoinaan testeissä erittäin hyvin ja ovat hinta/laatu-suhteeltaan erinomaiset.
  Muutamaan asiaan kannattaa kiinnittää huomiota:
  -Nukutko kyljelläsi, selälläsi vai masulla (kylkinukkujalle ehdottomasti vyöhykkeellinen jousitus)
  -Painot (painavammalle tukevampaa jousta jne…)
  -Mihin olet tottunut, keho voi joutua ns. "shokkiin" uuden patjan kanssa, mutta tottuu kyllä muutamassa viikossa (esim. pehmeämpään/kovempaan patjaan kun nyt)
  -Petareilla pystyy pelaamaan TODELLA paljon pintapehmeyden/-kovuuden kanssa

  Ja ei muuta kun vesipullot ja mukavat vaatteet päälle, niissä testisängyissä täytyy kölliä ihan ajan kanssa! 🙂

  Mukavaa patjojen/sängyn metsästystä. <3

  • maija

   Olipas hyviä vinkkejä, paljon kiitoksia näistä! Ja hyvä tietää, että suosittelet Ikeaa myös tuolla kokemuksellasi. 🙂

   Nyt vain testailemaan ja pohtimaan!

 9. Anonyymi

  Vinkkaan Askon AirFlow -alesta -50%. Aiemmin minulla oli Ikean runkopatjasänky, pitkään, ja pidin sitä ihan ok ratkaisuna. Ostin nykyisen sänkyni reilu vuosi sitten, enkä ole katunut! Juuri tuo älyvaahto-petari tekee sängystäni ihanan. Nukun "painottomasti" koko yön! Mikä tärkeintä, selkäni ei ole enää koskaan kipeä tai jäykkä. Hyvä myyjä osaa vastata kysymyksiinne. Itseäni ilahduttu myös myyjän rautainen ammattitaito, sekä tuotteen kotimaisuus. Varaosiakin saa tarvittaessa |D
  terkuin,tytsy

  • maija

   Kiitos vinkistä, tämä AirFlow olikin itselleni entuudestaan ihan vieras. Onko kyseessä siis jokin tempurtyyppinen mukautuva älyvaahto? Täytyy ehdottomasti tsekata tämäkin!

 10. AnnaH

  Mielenkiinnolla luen kommentteja tästä asian ollessa meillekin ajankohtainen. Jo useamman vuoden ajan olemme harkinneet uuden sängyn/patjojen ostoa, mutta vaikealta tuntuu. Juurikin mietin, että kannattaako sijoittaa tuhansia esim. Hästensiin, jos ne eivät sitten meille olekaan täydelliset. Ikean patjoista olen myös kuullut suosituksia, ja melkein voisin niitä kokeilla, eipähän sitten harmittaisi niin kauheasti, jos eivät natsaakaan. Patja on kuitenkin niin yksilöllinen juttu. Toisaalta, nykyisistä ei ole kuin suunta ylöspäin..=)

  • maija

   Juuri samojen mietteiden keskellä täälläkin on painittu. Tuhansien sijoitus sänkyyn kyllä mietityttää, varsinkin kun monen mielestä vastaavaa laatua saa paljon edullisemmin. Ja sitten vielä valinnanvaraa on niin runsaasti ja mielipiteitä joka lähtöön, että ota siitä nyt sitten selvä. 🙂 Me taidetaan kyllä nyt olla kallistumassa Ikean puoleen, sen verran mairittelevia kommentteja se on täällä ja muuallakin saanut. Plussana vielä tuo hinta, se sopii hyvin tämänhetkiseen budjettiin eikä kirpaisekaan ihan niin kovasti, mikäli joskus sängyt haluaisi joskus vielä vaihtaa…

 11. Nina Ripaus maustetta ja unelmia

  Mekin pohdittiin joulukuussa Tempur sängyn ostoa ja petari on koekäytössä viikon. Ei tuntunut omalta. Päädyttiin Iskun Unigold jenkkisänkyyn ja Unigold air joustinpatjaan. Ollaan oltu tyytyväisiä 🙂

  • maija

   Tuo Tempur taitaa olla sellainen, että siitä joko tykkää tai sitten ei. Tai ainakin se taitaa vaatia hieman totuttelua… Minä ostin viime vuonna miehelle lahjaksi heidän tyynynsä, hän ei sillä ole koskaan oppinut nukkumaan. Minä puolestaan ihan tykkäänkin siitä, mutta tyyny on itselleni liian korkea.

   Iskun valikoimat ovatkin vielä ihan katsastamatta, täytyy ehkä kurkata vielä sinnekin.

 12. Elhm

  Ostin ikean runkopatjan ja petauspatjan ensimmäiseen opiskelijakämppääni vuonna 2004. Patja seurasi muuttojen mukana 8 vuotta, 6 eri kämpässä, kahdessa maassa. En koskaan ajatellut sen kestävän moista, mutta patja on kestäny älyttömän hyvin. Nyt se on parkkeerattu vanhempien luokse ulkomaanmuuton takia, mutta siellä käydessä yöunet ovat yhä moitteettomat.

  Ainut mitkä vähän otti osumaa muutoista, oli jalat, mutta ostin muutama vuosi sitten uudet ja nyt taas on kuin uuden veroinen.

  En muista tarkkaa mallia, mutta Sultan-sarjasta oli kyse.

  • maija

   Hyvä tietää! Samansuuntaisia kommentteja on kuulunut monelta, joten kyseessä taitaa kyllä olla oikein kelpo patjat.

 13. Anonyymi

  Sängyssä ja patjoissa nyt ei ainakaan kannata säästää, nukkumiseen käytetään kuitenkin kolmannes elämästä ja hyvä uni vaikuttaa koko päivään. Mieluummin säästäisin vaikka auton hankinnassa, kun siellä ei juurikaan aikaa tule vietettyä 🙂 Meillä Tempurin petauspatja ja juurikin meille sopiva. Suosittelen ja ei muuta kuin itsellenne sopivaa vaihtoehtoa testaamaan!

  • maija

   Tuo on ihan totta, siksipä nyt pitäisikin osata jotenkin valita hyvä ja kestävä patja. Mietin kuitenkin, että onko laadukkaaksi mainostetut merkkisängyt tae tästä vai saako laadukasta patjaa edullisemminkin… Tuo Tempur hieman mietityttää, testaillessa sängyt tuntuivat kyllä ihanilta, mutta mitenköhän tuollaiseen älyvaahtoon tottuisi.

 14. Mikko

  Mulla on juuri tuo Sultan Skaun ja saman sarjan Toröd-petari. On todella hyvä setti (ja hinta-laatu kohdillaan), jos tykkää kiinteästä patjasta. Ei ole parissa vuodessa pehmennyt yhtään. Ainut miinus jonka keksin on se, että petarissa ei ole irrotettavaa ja pestävää päällistä.

  • maija

   No hyvä tietää, tuo Skaun vaikutti kyllä tosi jämäkältä ja pätevältä. Itselle ehkä vähän liiankin jämäkältä, mutta ainakin mies tykkäsi kovasti. Petarivalinnassa ollaan myös vähän kahden vaiheilla, tuo saman sarjan petari vaikutti kyllä hyvältä, mutta sen kiinteä päällinen on kyllä pieni (tai oikeastaan aika isokin) miinus…

  • Mikko

   Unohdin sanoa, että mulle Ikeassa suositeltiin Skauniin juuri tuota saman sarjan petaria. Jos on joku muu, niin menee kuulemma runkopatjan osalta luonnonmatskujen hyvät ominaisuudet vähän hukkaan. Mene ja tiedä. 🙂 Toivottavasti löydätte hyvän!

  • maija

   Niin joo, tottahan tuo varmasti on. Eipä siinä paljon luonnonmateriaalit auta, jos välissä petarina on joku synteettinen versio. 🙂

   Nyt nukutaan vielä hetki vanhalla petarilla, mutta käännytään varmaan sitten kuitenkin tuohon saman sarjan malliin. Täytyy katsoa sitä sitten hetken päästä!

 15. Anonyymi

  Hei Maija,
  Me olemme nukkuneet Ikealla nyt kolme vuotta ja minäkin voin lämpimästi suositella. Ostimme ensin juuri ne puolikiinteät runkosängyt, mutta parin yön jälkeen tulimme siihen tulokseen, että ne olivat meille liian pehmeät. Onneksi vaihto hoitui helposti ja vaihdoimme sängyt kiinteään versioon. Kannatti!

  • maija

   Heippa ja kiitos näistä vinkeistä. Hyvä tietää, että vaihtokin onnistuu tarpeen tullen näppärästi, eipä sitä aina osaa kaupassa arvioida sänkyjen todellista tuntumaa…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *