REMONTTISUUNNITELMAT: KELLARI

Nyt on aika edetä talomme kolmanteen – ja viimeiseen – kerrokseen eli kellariin. Kerroinkin aiemmin, että tällä hetkellä talossamme ei ole pesutiloja lainkaan, joten meidän rastiksemme jäi rakentaa kokonaan uudet sellaiset kellariin. 
Kellarista ei löytynyt tähän hätään mitään järkeviä kuvia, mutta pimeä ja monttumainen kellaritila ei liene vaikea kuvitella. Aiemmin tila on toiminut askartelu- ja varastokäytössä, varsinaista asuintilaa se ei ole missään vaiheessa ollut. Eristämätön, maalattiallinen tila on kuitenkin jo nykyisellään kohtuullisen korkea, ja vain pienellä lisäkaivuulla sinne saa tehtyä vaaditunkorkuiset pesutilat.
Käytettävissä oleva kellaritila käsittää noin puolet talon alasta,
toinen puoli on jo kovin matalaa alustatilaa. Portaat kellariin kulkevat
jo nykyisellään keittiön-eteisen kohdasta ja niiden paikka jää
ennalleen, me vain suoristamme portaat helppokulkuisemmaksi. Kodinhoitopuoli sijaitsee ensimmäisenä, tämä on tarkoitus tehdä mahdollisimman kylpyhuonemaiseksi. Lähtökohtaisesti vierastan hiukan tätä kovin yleistä käytäntöä, jossa pesutiloihin kuljetaan kodinhoitohuoneen kautta, mutta loppujen lopuksi totesin tämän ratkaisun tähän tilaan toimivimmaksi. Luonnostelin aluksi kellariin myös toisenlaisen vaihtoehdon, jossa pesutilat sijoittuvat ensimmäiseksi ja kodinhoitohuone jäi tilan perälle omaksi suljetuksi huoneekseen, tämä kuitenkin teki tiloista ehkä aavistuksen suljetut ja ahtaat. Kun kodintekniikan ja pyykkihuollon piilottaa ovien taakse ja tilan somistaa kylpyhuonemaisilla ratkaisulla, uskon lopputuloksesta tulevan oikein toimivan.
Tekninen tila -nimike khh:n yhteydessä juontaa juurensa maalämpöön, johon vaihdamme nykyisen öljylämmityksen. Ensisijaisesti maalämpöpumpulle on varattu tila pannuhuoneen vierestä, mutta tilan mataluuden vuoksi on vielä hiukan auki, mahtuuko pumppu todella tilaan. Varmuuden vuoksi varasimme tälle tilaa myös khh:n yhteyteen mutta toivotaan, että tämän tilan saa käytettyä säilytykseen, tätä tilaa kun vanhassa talossa ei koskaan ole liikaa.
Muista talon tiloista poiketen olen kaavaillut kellaritilasta hyvin modernia ja yksinkertaista; minusta mahdollisimman selkeät pinnat toimivat täällä parhaiten ja ovat myös kiinnostava kontrasti ylempien kerrosten välillä. Näen tilassa hyvin pitkälti yhtenäistä, vaaleaa pintaa, kaapistoissa ja yksityiskohdissa puolestaan voisi olla jokin juju värien tai materiaalien suhteen. En näe vahvojakaan värejä näissä huonoksi, lopputulos voisi olla jopa jotakin tuon Swoonin kuvan tyyliin. Kaikista tiloista suunnitelmat ovat selkeimmät juuri kellarin kohdalla, ja materiaalivalinnat on käytännössä pääkopassa jo tehty. Kunpa vain niitä pääsisi jo toteuttamaan!
Mikäli muiden tilojen alustavat suunnitelmat menivät ohi, pääsee niitä lukemaan seuraavista linkeistä:
This is the third and the last floor of our house: the basement. At the moment there isn´t any bathroom  in our house, so we have to build them up to that space. Unlike the other floors, the basement is going to look very modern and clear; I see simple light surfaces with some subtle accent colors clearly on my mind.
Kommentit (11)
 1. punainen remonttitupa
  23.6.2015, 18:39

  Hauska lukea teidän remonttisuunnitelmia. Meillä tuli kanssa maalämpöpumppu kellariin. Meillä tila niin matala, että jouduttiin ottamaan ns. remonttimalli, joka lisäsi hintaa muistaakseni 1000-1500€. Maalämpö on ollut kyllä ehdottomasti hyvä vaihtoehto. Tasainen lämpö, helppo käyttää ja lämmintä vettä tulee todella nopeasti jo lisää, jos kaiken lämpimän menee kuluttamaan. Meillä 5- henkisenä perheenä lutrataan paljon ja joskus se vesi loppuu mutta jo vajaassa tunnissa tulee kuumaa vettä. Meidän koneessa on myös lisälämpö-mode vedelle ja ns. party- mode, jos esim. on vieraita ja vettä käytetään huomattavasti enemmän, voi laittaa ajastuksen esim. 2h..Aluksi olin piirtänyt itse maalämmön ja iv- koneen teknisen huoneen keskikerrokseen mutta lvi- suunnittelija osasi onneksi viisaampana ohjeistaa ne kellariin. Pieni hurina koneista kuitenkin kuuluu ja saatiin sen verran ekstratilaa sitten keskikerroksen khh:een. Tsemppiä! Ja remontti-intoa:)

  1. Kiitos! Juurikin eilen kahlasin teidän remonttijuttuja läpi, mukavan samanlaisia pohdintoja sielläkin. 🙂 Kyllä tuo maalämpö vaan taitaa olla tänä päivänä se järkevin ratkaisu tällaiseen taloon. Vaikka hankintakustannukset kirpaisevatkin, on se kuitenkin niin helppo ja edullinen käytössä. Öljy ei ole enää oikein nykypäivää, eikä tämänkokoisen talon lämmittäminen sähköllä ole järkevää. Ilma-vesilämpöpumppuakin mietittiin, mutta tämä olisi vaatinut tuekseen sähkölämmityksen, jolloin kustannukset olisivat tulleet jo aika lähelle maalämpöä…

   Mies tutkikin juuri noita matalia remonttimalleja, hän on niistä huomattavasti enemmän perillä kuin minä. Kaipa meidänkin täytyy vain ottaa sellainen ja pulittaa siitä vähän ylimääräistä, niin saa tuon kodarin vähän järkevämpään käyttöön… Säilytystilaa ei voi olla ikinä liikaa!

 2. Tykkään kovasti kaikkien kerrosten suunnitelmista.
  Ihana päästä seuraamaan teidän uuden kodin valmistumista.
  Tuossa piipun vieressä, tekn.tilan jatkeena olisi paikka wc:lle.
  Siihen pääsisi pihalta nopeasti. No, nämä on tälläisiä pienten lasten äidin ajatuksia.
  Aikuinen jaksaa 1.kerrokseen ja muistaa pyyhkiä jalat. 😉

  1. Kiva kuulla, kiitos! Itse asiassa pyöriteltiinkin tuota vessa-asiaa tovi, mutta tultiin lopulta siihen tulokseen, ettei me tarvita pönttöä kellarissa. Otetaan mieluummin vähän enemmän tilaa kodarissa. Lapsiperheenä valinta olisi saattanutkin olla toinen, aikuisperheellä ei ole niin nuukaa. 🙂

   Itse asiassa tuon kolon kohdalla on ollut jonkin sortin hillokellari, ja sen betonilattia on 90 cm muita korkeammalla. Sitä olisi aika homma lähteä piikkaamaan. Jonkinlaista säilytystilaa/komeroa koitetaan kuitenkin tuohon sovittaa, ettei tila menisi ihan hukkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *