REMONTTIKUULUMISET VKO 21

Mukavaa sunnuntai-iltaa! Tämä viikko hujahtikin nopeaan, ja ensi viikolla käännetään kalenteri jo kesäkuun puolelle. Ajatella! Kohta tässä saa alkaa odottelemaan kesälomaakin, pidän nimittäin ensimmäisen lyhykäisen osan lomasta jo parin viikon päästä.  Tai mistään ”lomasta” ei toki oikein voi puhua, sillä vapaapäiville on bookattu jo melkoinen määrä rästiin jääneitä raksahommia. Mutta ei mietitä niitä vielä, vaan kurkataan seuraavaksi tuttuun sunnuntaiseen tapaan kuinka hommat etenivät tämän viikon aikana:
Tällä viikolla alkoi kylppäreiden laatoitus, josta olikin aivan innossani, tämä puuha oli nimittäin minulla yksiä odotetuimpia juttuja koko remontissa. Yläkerran projektista laattavalintoineen kerroinkin jo viikon varrella tässä postauksessa. Tässä tilassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia tämän postauksen jälkeen, mutta samaan aikaan tapahtui toki alakerrassakin, eli kurkataanpa nyt yläkerran kylppärin sijaan tämän alakerran wc:n tilanteeseen.
Instagram-tiliäni seurailevat tietävätkin jo, että tämän alakerran pikku-wc:n laatoituksessa kävi pieni kommellus: valkoinen 20×20 cm laatta oli tarkoitus latoa tiililadonnalla, mutta mies olikin jossain merkillisessä epähuomiossa laatoittanut tilan ihan normaalilla suoralla ladonnalla. Kömmähdys toki harmitti aluksi vähän, sillä tiililadonnasta tulee kuitenkin vähän eri fiilis skarppiin ”ruutuvihkoon” verrattuna. En sitten kuitenkaan kokenut, että tila tarvitsisi laatoittaa uudestaan; minusta se ei maksanut vaivaa, sillä lopputulos on näinkin ihan nätti. Päähuomion tilassa tulevat viemään lattia, hana ja allaskalusteen yksityiskohdat, joten loppujen lopuksi tämä(kin) simppeli laatoitus on hyvinkin rauhallinen ja toimiva tausta. Kauniiltahan valkoinen peruslaatta näyttää ihan kummallakin tavalla ladottuna.
Seiniä ei laatoitettu ylös asti, vaan yläosa  kattoineen päivineen maalataan lattiasta poimitulla sävyllä. Tämän tarkoitus on madaltaa optisesti pientä ja korkeaa tilaa, ja toki tuoda myös lisää vanhan ajan tunnelmaa. Laatan ja maalin rajalle tulee tällainen ohut boordilaatta, nämä täytyisi vielä kiinnittää ja seinät saumata kauttaaltaan. Lattialaattoja meillä ei vielä edes olekaan, sillä kuljetusliike oli unohtanut tilaamani laatat terminaaliin makaamaan kolmeksi (!) viikoksi. Nyt pienen selvittelyn jälkeen laatat ovat kuitenkin vihdoin matkalla ja näillä näkymin ne toimitetaan meille ensi viikon lopulla. Hyvä näin, sillä laattoja on jo kovin odoteltu, jotta saataisiin tämä tila valmiimmaksi ja raksalla tuikitärkeä vessakin jo kohta toimintaan.
Laatoitushommien väliin jäi kuivumis- ja odotteluaikaa, joten nämä
hetket sai käytettyä näppärästi listoitukseen. Pyrimme saamaan ainakin
kattolistat kauttaaltaan asennettua ennen lattian käsittelyä, sillä
listojen asennukseen tarvitaan telineitä, ja nyt lattia on vielä
sopivasti suojattu näitä silmällä pitäen. Nyt kattolistat on kokonaisuudessaan asennettu jo
olohuoneeseen, tästä homma jatkuu seuraavaksi ruokasaliin, eteiseen ja keittiöön. Järeät
listat piti kiinnittää ruuveilla, joten kuvassa näkyvä lopputulos ei suinkaan vielä ole valmis sellainen, noissa on vielä melkoinen
kittaaminen. Maalaamme listat vielä kittauksen jälkeen katon väriseksi,
jotta ne sulautuvat kauniimmin tuonne katonrajaan. Tällä hetkellä ns. vakiovalkoisella pohjamaalattu lista pomppaa vielä aika ikävästi tuolta katosta ja ottaa kovasti ainakin omaan silmään. Ei hyvä.
Listojen kohdalla päätimme säästää vähän ja mennä puutavaraliikkeen vakiomalleilla, kivoja vanhanaikaisia vaihtoehtoja toki löytyi suoraan hyllystäkin aika kattavasti. Kattolistaksi valikoitui tällainen leveä holkkalista, se oli kuitenkin yksinään vähän turhan kulmikas ja yksinkertainen muihin listoihin verrattuna. Yhdistimme tämän molemmille puolille kaksi ohutta, rimamaista listaa, jolloin kokonaisuuteen sai vähän lisää muotoa ja profiilia. Lopputuloksesta tuli tosi hyvä, ja nyt kattolista sopii paremmin muiden listojen pariksi. Onhan tuo yhdistelmä aika näyttävän kokoinen, mutta minusta näin saa vanhassa talossa ollakin.
Kolmiosaisessa listassa on tietysti kolminkertainen asennustyö, ja oman mausteensa soppaan tuo vielä vanhan talon kulmikkaat muodot, mm. tuo kaakeliuunin yläpuoli. On siinä jiiraamista! Mutta lopputuloksesta tuli oikein siisti, tai siis tulee, jahka kaikki ruuvinreiät saadaan kitattua ja lista maalattua oikean väriseksi.
Ensi viikon projektina minulla on listojen kittailun ohella talon ulkomaalauksen aloittaminen: viime kesänä ennätin maalata vain kaksi sivua, ja tämä etupuoli ja toinen pääty jäi vielä pintamaalia vaille. Jospa sitten tämän urakan jälkeen saataisiin lopulta ikkunat listoitettua ulkopuoleltakin, tulisi talo taas astetta valmiimman näköiseksi. Täysin peittävä maalikerroskin tekee ihmeitä ulkonäölle, nyt pohjamaalin alta kuultaa vielä vähän puu, ja julkisivu on näin vähän kukertavan värinen. Jossakin vaiheessa maalaamme koko talon vielä kauttaaltaan yhteen kertaan, sen aika ei taida kuitenkaan olla vielä tänä kesänä…
Edellisessä postauksessa mainostamani syreenit ovat aika
ihanat tuossa etupihallakin, ja saniaisetkin ovat nousseet jo melkoisen
korkeaksi. Ihanan vehreätä on nyt joka puolella, näin pitääkin olla, kun kerran kesäkuulle käännytään. 
Mukavaa kesäistä viikkoa teille!
Kommentit (9)
 1. Voi miten upean näköistä! Kyllä listat ovat piste iin päälle 🙂 Mikä on tyo valkoisen sävy? Käytittekö samaa sävyä koko talossa, katoissa ja seinissä? -ulla-

  1. Kiitos, Ulla! Kyllä listat vaan tekevät sen oman silauksensa, vielä kun saadaan väri kohdilleen ja reiät kitattua niin johan ilme muuttuu viimeisellymmäksi. 🙂

   Valkoisen sävy on Tikkurilan Perinnevärit 133 A, se on sellainen vähän lämpimään, muttei kuitenkaan kovin kermaan taittava valkoinen, tietynlainen harmaus on sävyssä mukana. Tällä olemme maalanneet kaikki katot, kaikki valkoiseksi jäävät seinät ja myös listat.

 2. Hannele Ruusukummusta
  30.5.2016, 06:32

  Uskon, että sinua harmitti nuo kaakelit, mutta hienot ovat noinkin..:) Miehesi tekee siistiä työtä! Aurinkoista viikkoa sinulle.

  1. No joo, kyllä tuo harmitti tietysti aluksi vähän, mutta loppujen lopuksi harmitus oli kuitenkin yllättävänkin pientä. Vaikka materiaalien kanssa tarkka olenkin, en ole silti luonteeltani ollenkaan pilkunviilaaja eikä tästä maailma kaatunut,kun lopputulos kerta oli ihan nätti näinkin. 🙂 Siistiä työtä hän kyllä tekee, siitä ei voi moittia! 🙂

   Kesäistä viikkoa sinne, nautitaan auringosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *