Blogit
Pihkala

REMONTTIKUULUMISET VKO 12

Hyvää pääsiäissunnuntaita! Blogissa on ollut nyt pari päivää hiljaista, kun olemme paiskineet hommia remontin kimpussa. Paljon onkin raksalla tapahtunut sitten viime viikon kuulumisien, ja nyt on aika palailla takaisin linjoille tämän viikon remppakuulumisten muodossa.
Viikon isoin ja tärkein juttu näkyy yllä: lattialankkujen asennus on vihdoin aloitettu! Aivan mahtavaa! Ennen lattiahehkutusta aloitetaan kuitenkin alkuviikon tapahtumista, jolloin talolla näytti tältä:
Alkuviikosta puhallettiin ala- ja välipohjan eristeet, ja lattiat pursuivat höttömäistä puhallusvillaa. Pääsiäislomani alkutekijöiksi tamppasin villat tiiviisti lattiaan. Vielä lattiavasat puhtaiksi ja pari putki- ja sähkövetoa, ja sitten päästiin jo lattian kimppuun.
Lankkukuorman sisäänkantamisessa meni toki, mutta vaiva oli sen arvoista. Pahvit lattiaan ja ensimmäinen lankku paikalleen. Pitipä oikein kipaista hakemaan pullakaffet läheisestä kioskista tämän kunniaksi, jonkinlainen merkkipaalu tämäkin. Ja siitäpä sitten homma eteni nopeasti eteenpäin…
Halusimme lattiaan vähän reilumman kokoista lankkua, ja valinta osui lopulta 19,5 cm leveään reunaviistettyyn mäntylankkuun. Hieman tasavärisempi kuusi olisi ollut ensisijainen valintamme, mutta suurin osa sahoista ei kumma kyllä halunnut tarjota meille sitä lainkaan. Syyksi sanottiin kuusipuun heikentynyt laatu ja pihkataskujen ja rikkonaisten oksakohtien suuri määrä, ilmeisesti eivät halunneet ottaa riskiä mahdollisten reklamaatioiden suhteen. Asiaa hetken pyöriteltyämme totesimme, että ehkä on varminta kääntyä männyn puoleen – nyt valmista lattiaa katsellessa valinta ei ollut ollenkaan hullumpi. Hintaeroakin kuusen ja männyn välillä on aika reippaasti, joten sitäkin kautta tuli ihan mukavasti säästöä. Ihan hyvä siis loppujen lopuksi näin.
Käsittelemme lattian aikanaan lipeällä, mutta nyt aluksi se vain suojataan hyvin tasoite- ja maalaushommia varten. Vaalea puu on jo tällaisenaan tosi kaunista, lipeä lähinnä estää sen kellastumisen ja tuo lattiaan silkinhimmeän pinnan. Ihan vaaleaksi en lattiaa halua, puun lämpö ja sen luonnollinen sävy saa jäädä näkyviin.
Lattiahommat ovat edenneet alakerrassa mukavasti eteiseen asti, olohuone on vielä kesken. Valmis lattia muutti huoneiden ulkonäköä ihan älyttömästi, fiilis muuttui kertaheitolla räjähtäneestä työmaasta varttia vaille valmiin oloiseen. Tänään vain kuljeskelin ympäri taloa ja ihastelin uutta lattiaa, se on vain niin freesi. Ihana saada vihdoin jotakin lopullista pintaa näkyviin.
Sillä välin kun mies asenteli lattiaa, olin minä vähän toisenlaisen projektin kimpussa. Päätin käyttää pääsiäisen vapaat hyväksi ja ryhdyin kunnostamaan vanhoja väliovia. Jestas, mikä homma! Suorien osien maalinpoisto hoitui vielä ihan kohtuullisesti kuumailmapuhaltimen ja lastan avulla, mutta koristeelliset peiliprofiilit tuottivat vähän hankaluuksia, niiden kaapiminen vie puhaltimellakin luvattoman paljon aikaa.  Maalinpoistoaine ei juuri auttanut asiaa, sillä se tepsi vain yhteen maalikerrokseen kerrallaan, ja niitä on yhdessä ovessa keskimäärin kolmesta viiteen… Eli kertokaahan mikäli teillä on heittää jokin kikkakakkonen koukeroisten peilien maalinpoistoon. Yksi pitkä viikonloppu ei nimittäin riittänyt vielä mihinkään, vaan tätä hommaa piisaa vielä pitkälle tulevaisuuteen… 
Nyt asiat etenevät mukavasti raksalla ja kaikenlaista mukavaa ja näkyvää alkaa tapahtua. Huomenna hommat jatkuvat lattian kimpussa, kukaties pääsemme loppuviikosta jo yläkerrankin lattian kimppuun. Keittiönkin suhteen asiat etenevät mukavasti, tästäkin luvassa juttua lähiaikoina. Palaillaan siis asiaan, mukavaa uutta viikkoa teille!

Kommentit (20)

 1. Anonyymi

  Kerran kuulin vinkin että vedellä ja astianpesujauheella lähtee maali. Laita tätä liuosta ja anna vaikuttaa noin vartti. Sen jälkeen poista maali.

  http://pohojalaistalo.blogspot.fi/2015/08/kylla-muuten-lahtee-maalinpoisto-vinkki.html?m=0

  • maija

   Oho, tällaisesta en ole kuullutkaan. Nyt kuulostaa niin erikoiselta, että pakko varmaan kokeilla tätä. Mutta ilmeisesti siis juttusi perusteella kikka toimii varsin hyvin.

   Tästä heräsi vain ajatus, että millaisilla myrkyillä me oikein pesemmekään astioitamme…

 2. Coterieofficial

  Todella kiva lukea remonttikuulumisia; kiitos kun jaksat jakaa!
  Ja upealle näyttää jo 🙂

  Tsemppiä!

  Riika | http://www.coterie.fi

  • maija

   Kiitos tsempeistä! Kiva kuulla, että remppajutut kiinnostavat.

   ps. sinulla on tosi kiva blogi, löysin sen pariin vasta hetki sitten 🙂

 3. MS Ordinary

  Oletko kuullut soodapuhalluksesta? Jos et, niin kysäiseppä googlelta. Meidän yksi vanha väliovi kävi maalinpoistossa soodapuhaltajalla, ja hyvä tuli!

  • maija

   Olen joo, tässä vain oli se probleema, että sooda pitäisi saada jollakin konstilla myös pois ovesta, ja voimakas vesipesu kuulostaa vähän arveluttavalta puuoven vääntyilemistä jne. ajatellen. Mutta ilmeisesti teillä ei ollut ovi tästä moksiskaan?

 4. Anonyymi

  Melkein jo näkee lopputuloksen, hui miten kaunista! Kummasti saa voimia jatkaa kun jokin osa valmistuu, eikös?! – Soodapuhallusta suosittelisin silti kyllä minäkin, ettei aika valu ihan nyhräämisiin.
  Kesäkin on jo ihan nurkilla, aurinkoa sinne!
  terkuin,
  Tuulia

  • maija

   Kiitos! Joo, kyllä tällaiset jutut tsemppaavat kovasti, ihana saada edes vähän valmista pintaa jo näkyviin. Koko talo näyttää ehjän lattiapinnan myötä kertaheitolla jo paljon valmiimmalta – ehkä siis toivoa vielä on 🙂

   Kyllä tuo ovien kunnostaminen melkoista nyhräämistä on, mutta lopussa kiitos seisoo…ainakin toivottavasti. Aurinkoisia päiviä sinne!

 5. Anonyymi

  Kiitos minunkin puolestani kun jaksat kirjoitella säännöllisesti näitä raksapostauksia. Harvemmin niitä kommentoin mutta aina luen. Nyt oli pakko tulla huikkaamaan, että teistä on kyllä miehesi kanssa kuoriutunut melkoisia rakennusmestareita – nostan hattua ja vielä päivätyön ohessa.

  • maija

   Kiitos itsellesi, kun käyt näitä lueskelemassa. 🙂 Mukava kuulla, että nämä remppapostaukset kiinnostavat, teidän kommenteista saa remppaamiseen aina ihan uutta potkua!

   Ja joo, sellainen tuo toinen ihan virallisesti kohta onkin – minä olen enemmän tällainen avustava apumies ja suunnitteluvastaava. Mutta on kyllä ollut jännä projekti ja itse on oppinut paljon lisää remontoinnista ja rakentamisesta.

 6. Essi // Koti rakennetaan tunteella

  Ihanan näköinen lankkulattia <3 Uutta rakentavana on hyvin inspiroivaa seurata vanhan kunnostusta 🙂 Tsemppiä sinne!

  • maija

   Kiitos, ja tsempit myös sinne! On kyllä mahtava tunne, kun vihdoin saa jotain näkyvää pintaa paikalleen. Taas saa ihan uutta puhtia jatkaa eteenpäin.

 7. Anonyymi

  Voi…! Kylläpä näyttää kauniille! Ymmärsinkö oikein, että hankitte lankut suoraan joltakin sahalta? Oliko paljonkin hintaeroja..? Meillä on haaveissa oikein super leveä lankku ja olemme ajatelleet Triofloorin liki 40 senttistä lankkua-hinta vaan tuntuu toooosi huimalta. Ja on muuten tosi piristävää lukea blogoasi! Kiitos ja jaksamista remppaan! T: Kerttu

  • maija

   Kiitos, ihana kuulla! Kyllä me lankut ostettiin rautakaupan kautta, mutta heidän välityksellään kyseltiin eri sahoilta tarjouksia. En tiedä kuinka innokkaasti sahat ylipäänsä myyvät tavaraa yksityishenkilöille… Hinnoissa oli heittoa jonkin verran, toki sitten kaikissa tapauksissa laatujakaan ei voinut suoraan verrata keskenään. Nämä lankut tulivat Aureskosken sahalta, hinta oli kohdillaan ja laatukin vaikutti hyvältä. Ainakin toistaiseksi ollaan tyytyväisiä hankintaan.

   Vau, liki 40-senttinen lankku onkin jo melkoisen komeaa. Voin vaan kuvitella, että hintakin nousee tuossa koossa jo melkoiseksi. Uteliaisuudesta pakko kysyä mitä puulajia ajattelitte, mäntyä, kuusta vai kenties jotain muuta?

 8. Saara_hki

  Sitä maalinpoistoainetta pitää laittaa TOSI reilusti. Siihen voi myös laittaa elmukelmun päälle tehostamaan vaikutusta ja antaa muhia tunnin tai pari. Kyllä pitäisi irrota maalikerrosten! Ja sitten kohtuullisen hienolla teräsvillalla hionta.

  Tsemppiä – itse oon kunnostanut maalinpoistoainetta ja puhallinta/lastaa käyttäen 11 erikokoista vanhaa peiliovea remontin yhteydessä 🙂 Muistaakseni meillä oli ensin tuo lasta/puhallinkäsittely ja sitten vielä viimeistely maalinpoistoaineella ja teräsvillalla. Ihan kamalaa hommaa mutta lopputulos palkitsee!

  • maija

   Kuvittelin laittavani ainetta tosi reilusti, mutta ehkä sitä olisi pitänyt läträtä vieläkin enemmän. Nyt lähti vain päällimmäinen kerros, se ei paljon lohduta, jos neljä kerrosta löytyy vielä sen alta… 😀

   Mutta joo, paras kombo taitaa olla puhallin + maalinpoistoaine/hionta alimmaiseen lähes poikkeuksetta kiinni jumahtaneeseen maalikerrokseen. Siinä sitä hommaa on, mutta toivon mukaan lopputulos on sen arvoista. 11 ovea on jo melkoinen saavutus, täytyy ihan nostaa hattua sille! Huh sentään, muutamassakin on jo tarpeeksi.

 9. Anonyymi

  Ihana lattia! Minulta pääsi ihan ääneen pitkä "oooo" kun ihailin kauniin leveitä lankkuja ja juuri tuota valmista pintaa, mikä lupailee tulevasta kodista jo aika paljon hyvää! 🙂 Upeaa taas kerran!

  Voisin tähän ovihommaan hiukan tsempata ja sympata, sillä meidän vanhassa kivitaloasunnossa on puisia peiliovia yhteensä 4-5kpl jotka ovat KAIKKI saaneet levyt päälle joskus elämänsä varrella… Mikä surkeus. Olemme yhden ainoan saaneet "auki" ja peilikuvio on kaunis ja koristeellinen, mutta niin pirun vaikea saada puhtaaksi. Levy on se suurin ongelma, sillä siitä jää huokoista karvaista pintaa joka puolelle ovea, eikä enää löydy kunnollista tilaa tämän homman loppuun viemiseksi. No, ehkä jonain päivänä tämä projekti saatetaan edes tuon yhden oven tiimoilta loppuun…. 😉

  // Emilie

  • maija

   Kiitos! Lattiaa on ihailtu täälläkin koko pääsiäinen, niin mahtavaa, kun saa jo jotain näkyvää jälkeä aikaan. Kyllä lankku on aina lankku! 🙂

   Voi jestas, puuha on siis varsin tuttua sielläkin. Mikäköhän ihmeen villitys jossain vaiheessa on vallinnut, kun hienot peiliovet on täytynyt levyttää piiloon ja meidän tapauksessa vielä sahata niihin merkillisiä lasiruutujakin. No, se on kai ollut sitä nykyaikaa silloin joskus. Tsemppiä sinnekin oviproggikseen, kyllä se siitä pikkuhiljaa etenee. Täytyy vain mennä yksi ovi kerrallaan, muuten iskee ahdistus. 😉

 10. Villa Bohemian

  Kaunista valmista lattiapintaa. Meillä oli juuri saminen vanhojen peiliovien kunnostusprojekti joka eteni alkuhaasteiden jälkeen niin että ensimmäisen oven kanssa tuskailtuani toimitimme kaikki 5 ovea ammattikoululle, josta saimme sitten valmiiksi kunnostetut ja maalatut ovet hakea ihan vain materiaalikustannuksia vastaan.

 11. maija

  Kiitos! Täytyy sanoa, että tässä vaiheessa projektia tuo teidän ratkaisu kuulostaa äärimmäisen hyvältä. Ja järkevältä. Pitäisköhän itsekin tehdä moiset… 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *