Rakkaudesta valkoiseen laattaan

Tiedättekin, että olen yksinkertaisten valkoisten laattojen suuri ystävä. Valkoinen peruslaatta on minusta malliesimerkki kestävästä, ajattomasta ja moneen tyyliin taipuvasta pintamateriaalista – ja vieläpä hyvin edullisesta sellaisesta. Valkoinen laatta onkin seurannut minua kodista toiseen jo ensimmäisestä omasta kodista lähtien, ja valkoista peruslaattaa on löytynyt jossakin muodossa jo neljässä perättäisestä kodistani. Edelleenkin olen sitä mieltä, että se on ajankohtainen (ja kuitenkin samalla todella ajaton) valinta tilaan kuin tilaan, ja pienillä kikoilla sen ilmettä saa muokattua huomattavasti. Laattakoot, ladonnat, sauman sävyt ja laatoitettavat alueet – näitä vaihtelemalla lopputulosta voi varioida loputtomiin. Ja se juuri parasta tässä materiaalissa onkin!

Innostuin kaivelemaan kuva-arkistostani kotejani ja tiloja, joissa valkoinen laatta esiintyy. Tällaiselta valkoinen peruslaatta on eri kodeissani näyttänyt:

Ensimmäisen oman kodin välitila oli 10×20 cm valkoista tiililadottua laattaa. Minusta se oli oikein kiva ja raikas valinta, ja tuo vuonna 2011 suunniteltu keittiö toimisi vallan hyvin materiaaleiltaan vielä tänäkin päivänä. Sauma taisi olla alun perin valkoinen, joka kuitenkin käytön myötä harmaantui lähelle kuvan lopputulosta. Tämän perusteella en ehkä enää ottaisikaan ihan vitivalkoista saumaa etenkään keittiöön, vaikka kauniin raikas se toki on valkoisen laatan parina.

Samaisen kodin kylpyhuoneessa oli myös valkoinen seinälaatta, vain vähän isompana. Yksinkertainen sileä laatta oli toivomani neutraali elementti, joka  toi vaaleudessaan tilan tuntua kylppäriin. Täytyy kuitenkin sanoa, että minusta valkoinen peruslaatta toimii kaikkein parhaiten ihan peruskokoisina, kuten 15×15 cm, 20×20 cm, 10×20 cm, 5×5 cm jne. Ne ovat niitä klassisimpia kokoja, kun taas tällaisissa isommissa laatoissa näkyy aika ehkä vähän selvemmin. Isohko laatta avarsi mukavasti pienehköä kylpyhuonetta, mutta nykyään valitsisin samaisen laatan ns. peruskokoisena – se olisi minusta vieläkin ajattomampi valinta.

Tuon kodin jälkeisessä väliaikaiskodissa oli valkoista laattaa myöskin sekä keittiössä että kylppärissä; keittiössä fasettihiottuna mosaiikkina, kylppärissä puolestaan 5×5 cm kokoisena. Varsinkin tämä jälkimmäinen laatta oli kovasti mieleeni; simppeli valkoinen 5×5-mosaiikki on yksi suosikeistani kautta aikojen. Se toimii niin kylppärissä (mieluiten ronskilla kädellä kaikkialle laatoitettuna) kuin myös keittiössä. Eritoten tämän laattakoon kanssa sauman sävyllä on iso merkitys; harmaa sauma tekee ilmeestä graafisen, kun taas valkoinen häivyttää ruutukuviota ja tasoittaa ilmettä. Kaunein vaihtoehto tämän laattakoon pariksi on minusta ehkäpä vaaleanharmaa sauma, se nostaa mosaiikkimaisen laatan hienovaraisesti esille olematta kuitenkaan liian hallitseva.

Tästä vuoro siirtyykin edelliseen kotiini, taloomme jota niin pieteetillä rakennettiin. Täälläkin valkoista laattaa löytyi kahdesta paikasta, keittiöstä ja pikku-wc:stä. Keittiössä yksi seinä oli kauttaaltaan laatoitettu 15×15 cm kiiltävällä valkoisella laatalla. Tällä kertaa olin kokemusta viisaampi ja valitsin laattojen pariksi marmorinvalkoisen saumalaastin – se oli minusta oikein kaunis ja toimiva vaihtoehto. Sauma oli kauniin vaalea, mutta korosti hienovaraisesti laatan tiililadontaa – ja mikä parasta, pysyi siistinä huomattavasti helpommin.

Pikkuvessassa puolestaan laattakoko oli piirun verran isompi, 20×20 cm, ja laatoitus tehty normaalilla perusladonnalla. Saumalaasti oli astetta tummempi harmaa, joka nosti ruutukuviota esille hieman voimakkaammin. Laatoitus loppui vähän yli seinän puoltaväliä, ja ohut boordilaatta erotti maalatun osan alaosan laatoituksesta. Ratkaisu teki pienestä tilasta ehkä vähän huonemaisemman ja madalsi optisesti korkeaa tilaa – puoliväliin jätetty laatoitus toimiikin usein parhaiten juuri vähän korkeammissa tiloissa.

Nykyisessä asunnossani on tätä samaista 20×20 cm laattaa, täällä vain vaaleammalla saumalla ja tiililadonnalla. Näillä pienillä muutoksilla ero on lopulta aika iso, vai mitä. Tätä samaista laattaa on käytetty myös asunnon kylpyhuoneessa, täytyykin ottaa joku päivä myös täältä muutama kuva. Kaiken kaikkiaan laatta on minusta oikein raikas täälläkin, ainoastaan itse olisin laatoittanut tällä laatalla koko keittiön seinän enkä jättänyt laatoitusta kaappien yläreunan tasalle. Yleensä suuret linjat toimivat aina parhaiten.

Vaikka kyseessä on simppeli valkoinen peruslaatta, voi tämänkin valinta aiheuttaa pähkäilyjä. Laattojen sävy saattaa poiketa hieman toisistaan ja sitten on tietysti vielä valinta kiiltävän ja matan pinnan välillä. Itse suosin mahdollisimman neutraalia valkoisen sävyä ja henkilökohtaisesti pidän enemmän kiiltävän valkoisesta laatasta – tämä taitaakin olla ainoita kiiltäviä asioita, joista pidän mattaa enemmän. Minusta kiiltävänä laatta on vielä vähän raikkaamman näköinen, mattana ilme saattaa näyttää joskus vähän nuhjuiselta. Toki on paikkoja, johon mattamainen laatta sopii kiiltävää paremmin, tällainen tilanne tuli eteen viimeksi tänään asiakkaan laattoja pohtiessa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että ladontatapojakin on lukemattomia – kurkkaa vaikka tämän vanhan postauksen yhteydessä julkaisemani kartta erilaisista peruslaattojen ladontatyyleistä. Eli jos peruslaatta tylsistyttää, saa näitä testaamalla normaaliin laattaan taatusti uutta ilmettä.

Oletteko te peruslaatan ystäviä vai kaipaatteko laatoilta enemmän näyttävyyttä?


I love basic white tiles, they are timeless, simple and very affordable option that fit almost everywhere. I have had white tiles in different sizes and forms in my previous four homes starting from year 2011, here´s some photos of them. I am still very happy with the results, could make the same choices even today.

 

sisustus
Kommentit (7)
  1. Minä taas inhoan valkoista peruslaattaa, koska se tuo aina mieleeni kasvottomat laitokset, sairaaloista vanhainkoteihin. Onneksi makuja on monia 🙂

    1. Heh, näinpä juuri. Makuja on monia ja se mikä toiselle on ihanan raikasta, on toiselle steriiliä ja kylmää. 🙂 Minusta kokonaisilme riippuu paljon siitäkin, mitä yhdistelee laatan kaveriksi – yksityiskohdat ovat tärkeitä ja niillä voi viilata tunnelmaa moneen suuntaan.

  2. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että valkoinen kiiltävä laatta on hyvä valinta. Se on aina läpi vuosien tyylikäs eikä siihen pure ajan hammas. Nyt olen ihastunut valkoiseen tiilenmuotoiseen laattaan, joka ladottu tiililadonnalla mustalla ohuella saumalla. Lattiaa en osaa vielä päättää, mutta tyyli olisi täydellinen 1950 luvun kivitaloon, jossa huonekorkeuskin on normaalia huomattavasti korkeampi. Ja ehdottomasti tassuamme saunan tilalle.
    Mikä laatta mielestäsi sopisi lattiaan?

    1. Juuri näin, on niin simppeli valinta, ettei siinä kyllä aika näy. Valkoisen laatan pariksi voi yhdistellä melkein mitä vain, ja pienillä jutuilla viedä tunnelmaa suuntaan jos toiseenkin.

      Kuulostaa ihanalta nuo sinunkin suunnitelmat, ja kuten totesinkin, sopii tuon seinälaatan pariksi melkein mitä vain. 🙂 Itse ehkä kääntyisin 50-luvun henkisesti vaikkapa Pukkilan Natura-sarjan simppeliin 10×10 cm tai kuusikulmiolaattaan, tai miksei johonkin tasaväriseen mattamaiseen 5×5 cm mosaiikkiinkin. Ja ehkä valitsisin turvallisen tumman tai harmaan sijaan lattiaan jonkin ovelan sävyn. Tokihan kuviolaattakin sopisi – monta hyvää vaihtoehtoa tuossa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *