Blogit
Pihkala

PUUTARHAUNELMIA | GARDEN DREAMS

Jos joku on varmaa, niin tämä: aina tähän aikaan vuodesta puutarhakuume kohoaa vimmatusti ja mieli alkaa karkailla jo kesän pihajuttuihin. Tänä vuonna tosin omat puutarhatyöt jäävät melko olemattomiin, sillä alustavasti olemme sopineet muuttavamme kesäkuun alussa täältä kodista pois. Suuria suunnitelmia ei siis oman puutarhan varalle nyt tänä vuonna ole, tuskinpa viitsin istuttaa juuri kesäkukkiakaan.
Puutarhakuume on silti kova ja haaveillahan aina saa, viime päivät olenkin selaillut innokkaasti puutarha-aiheisia kuvia. Poimin niistä muutamia omia suosikkejani inspiraatioksi itselle ja teille:
 Pergolat ja rima-aidat
kuvat Helt Enkelt | Freshome
Kaikenlaiset pergolat ovat ihania, erityisesti tykkään simppeleistä, rimasta tehdyistä versioista. Yleisestikin pidän kaikenlaisista rimoituksista puutarhassa, ne sopivat minusta hyvin sekä seinämiksi, että katoksiksi. Rimasta saa tehtyä yksinkertaisen ja modernin näkösuojan tai pergolan, jota vasten kasvit saavat kiemurrella kauniisti. Vihreät köynnökset näyttävät myös tosi kauniilta mustaa rimoitusta vasten! 
Rimasta tehdyt katokset ja seinäkkeet sopivat hyvin kaikentyylisiin taloihin aina perinnetaloista moderneihin kivitaloihin, värin myötä fiilistä saa muutettua suuntaan jos toiseen. Valkoinen rima sopii pehmeämpään tyyliin, musta on huomattavasti graafisempi ja modernimpi. Lämpöpuisista rimoituksista tulee taas aavistus minimalistista, vähän japanilaistakin tunnelmaa.
Betonipenkit ja -laatat
kuva Danielle Witte
Puutarhassa ihastuttavat kontrastit, kuten runsaat vihreät kasvit yhdistettynä niukkaan ja karheaan betoniin. Puutarhassa betoni on kaunis kaikissa muodoissaan; kiinteinä penkkeinä, pöytinä, laattoina ja ruukkuina. Minusta puutarhassa saa olla astetta enemmän rosoa kuin sisätiloissa, ja mikäs sitä toisi paremmin kuin selkeä, yksinkertainen betonipinta.
Liuske- ja koristekivet
kuva Puutarhaunelma | Dwell
  
Yksi pihakivisuosikeistani on klassinen liuskekivi. Se taipuu aika moneen, niin vanhan talon pihapiiriin kuin uudenpaankin. Liuskekivistä saa nättejä polkuja ja isojakin kivettyjä patioita ja piha-alueita. Kauneimmillaan liuskekivetys on minusta ruohon kasvaessa sen väleistä, mutta makujahan on monia. 🙂 Myös kaikenlaiset pienet koristekivet ovat nättejä, ne tuovat modernin skarppia ilmettä pihaan. Ihana tuo alemman kuvan istutusalue, veistokselliset kasvit toimivat hyvin simppelin koristekiven parina.

 

Atriumpihat ja umpinaiset terassit
kuva Residence Magazine
Jos rakentaisin uuden talon, haluaisin siihen ehdottomasti vähän atriumtyyppisen piharatkaisun, tai edes jonkinlaisen vähän umpinaisemman, osittain talon seiniin rajautuvan terassin. Suojaisessa piha-alueessa on omat etunsa, mutta näkösuojan lisäksi niissä on minusta myös kosolti tunnelmaa. Kivimuurit tai seinät, joiden suojissa isolla patiolla viihtyisiä istuin- ja loikoiluryhmiä, isoja ruukkuja, ulkotakka ja seinissä kiipeileviä köynnöksiä… Aijai.
Modernit kesäkeittiöt
kuva Röshults
Tokihan unelmapihalla myös laitettaisiin ruokaa, ja paljon sittenkin. Kiinteä, iso kesäkeittiö olisi siis aika huippua.  Röshultsilla on aika ihana ulkokeittiömallisto, mutta kätevä tekisi vähän vastaavan myös itse. Musta teräsrunko, jonka päälle voisi valaa betonitason – altaalla ja/tai ilman. Voisinpa kokeilla tällaista projektia oikein itsekin joskus tulevaisuudessa, kun asia on taas ajankohtainen…
Runsaat puutarhat
kuva Almbacken

Rakkauteni runsaisiin ja reheviin puutarhoihin sen kun kasvaa ja vahvistuu. Unelmapuutarhassani paikat eivät olisi liian tiptop, vaan siellä kasvaisi juuri sopivasti villiintyneitä vanhoja omenapuita, ruusupensaita ja reheviä perennoja, joiden välistä kiemurtelisi polkuja. Pihan nurkassa roikkuisi kenties riippukeinu, tai sieltä löytyisi suojaisa kaffettelupaikka…

Millaisesta pihasta sinä haaveilet?

At this time of year basicly all I can think about is garden. Here´s some of my favourites to the garden, in my dreams it would be some sort of combination of these lovely things.

Kommentit (12)

 1. GIA / Coffee Table Diary

  Ihania kuvia ja hyvin samanlaiset mieltymykset minulla kaiken kaikkiaan! Pergola oli suunnitteilla ja mustaa rima-aitaa tulossa, runsaita istutuksia, liuskekiveystä jne. Just kirjoittelinkin oman pihan suunnitelmista. Pihainnostus jos mikä on varma kevään merkki! 😀 Mukavaa viikkoa!

  • maija

   Ihanalta näyttää ja kuulostaa tuo teidän pihasuunnitelma, siitä tulee varmasti ihan mieletön keidas!

   Ihanaa puutarhahommissa on minusta juuri se tietty keskeneräisyys; piha ei tule koskaan valmiiksi, vaan se elää ja muokkautuu omanlaisekseen pikkuhiljaa vuosien myötä. Toisaalta – samalla tämä on myös se hermojaraastavin osuus ainakin tällaiselle malttamattomalle pihanlaittajalle, joka haluaisi nauttia heti valmiista lopputuloksesta! 🙂 Mutta jotain maagista niissä ensimmäisissä pihapuuhissa on joka vuosi, olisihan se tylsää jos pihahommat kertaheitolla loppuisi. 🙂

   Intoa pihahommiin ja kivaa viikkoa!

 2. Anonyymi

  Alin kuva on just täsmälleen sitä, mistä untakin jo nään.. Sävyt ja tunnelmat, ah ihanuutta!

  • maija

   Minä tykkään myös kovasti tuon kuvan tunnelmasta, just tuollaista rentoa ja runsasta, mutta silti ajatuksella tehtyä puutarhaa kaipailisin minäkin.

   Kantsii muuten kurkata kuvan alla olevasta linkistä puutarhablogi, josta kuva on lainattu, siellä on tuollaisia tunnelmia lisää jos vaikka kuinka!

 3. Sini

  Tuntuu, että joka kevät sitä alkaa haaveilla entistä enemmän omasta pihasta. Ehkä vielä joskus… Nyt saan tyytyä parvekkeeseen, joka sekin on kyllä mainio paikka kasvatella kasveja. Ajattelin viikonloppuna siivoilla parvekkeen kevätkuntoon, joten silloin pitäisi kyllä onneksi saada upottaa sormet multaan!

  • maija

   No kyllähän parvekkeestakin saa luotua aivan ihanan keitaan, oikeastaan sinne saa ehkä vielä vähän kätevämminkin kaikenlaisia (hyöty)kasveja ja ruukkupuutarhoja, ja koosta riippuen ihan mukavia istuinryhmiäkin. Saapa nähdä, josko sitä itsekin päätyy sisustamaan parveketta tänä kesänä. 🙂

 4. Irmastiina Ruusukummusta

  Kotinne on sitten myyty! Nopeasi kävi teilläkin..:)
  Itse tykkään vähän sellaisesta boheemista puuttarhasta….mutta tuohon meidän "postimerkin" kokoiseen pihaa ei paljon bohemia mahdu.

  • maija

   Juu, se kävi kyllä nopeasti ensimmäisten näyttöjen jälkeen. Hiukan hirvittää kaikki edessä oleva pakkaaminen, varmaan pitäisi jo pikkuhiljaa alkaa järkkäillä muutakin kuin talvivaatteita. 😀

   Boheemit puutarhat ovat aivan ihania, juuri sellaiset aavistuksen villiintyneet tapaukset.

 5. Vilja @ muotoseikka

  Meillä on kyllä ihan identtiset pihamieltymykset. Olen hulluna pergoloihin. Niitä saisi Suomessa olla enemmänkin. Ihanaa, että kevä tulee ja pääsee taas ulos ruopsuttelemaan.

  • maija

   Pergolat ovat kyllä ihania, ja tosiaan niitä soisi käytettävän vielä enemmänkin. No, laitetaan me kortemme kekoon ja levitetään pergoloiden ilosanomaa! 🙂

 6. -HEINI-

  Ihania pihaideoita! Niin odotan kesää, että pääsis taas pihahommiin. Viime kesänä keräsinkin jo pinon liuskekiviä siskoni tilalta..

  • maija

   No sullahan on sitten jo materiaalit valmiina, niistähän saa loihdittua vaikka mitä kivaa 🙂 Pihahommien suunnittelu ja toteutus on kyllä ihan parasta!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *