Blogit
Pihkala

PUUTARHANHOITOA

 yhteistyössä Green Care

Pihalla on taas riittänyt kaikenlaista puuhaa. Helteiden vuoksi kasteltavaa ja hoidettavaa on ollut erityisen paljon, mutta mikäs pihalla puuhaillessa, lämpimillä ilmoilla sitä ei oikein muualla olisikaan.
Nyt alkaa olla viimeiset hetket levittää kesälannoitteita puutarhaan. Kasvien oikeaoppinen lannoitus on hyvä muistaa, sillä lannotteet edesauttavat kasvien kasvua ja kukintaa aika mukavasti. Suositusten mukaan monivuotisten kasvien lannoittaminen kannattaa lopettaa heinäkuussa viimeistään kuun puolivälin tienoilla, ja sen jälkeen elokuussa antaa kasveille syyslannoite. Näin kasvi ei kasva yltiöpäisesti talvea vastaan, vaan valmistautuu lepokauteen ja seuraavan vuoden kukintaan.
Itse olen käyttänyt Green Caren Puutarhan Kesä -lannoitetta*, joka soveltuu kaikille puutarhan kasveille. Ihmepuutarhamme ei vielä tarvitse typpipitoista lannoitusta, sillä istutusmullan lannoitteet riittävät vielä tämän kesän tarpeisiin. Muualla puutarhassa riittää kyllä lannoitettavaa, ja onkin näppärää, että yksi ja sama tuote käy kaikkialle, niin koristekasveille kuin syötäville hyötykasveillekin.
Pihan kuunlilja on jo kasvanut komeaksi, mutta saakoon vielä vähän lisäboostia lannoitteesta. Puutarhan kesä -lannoite sekoitetaan kasteluveteen, näin ravinteet pääsevät kasvien käyttöön nopeasti. Lannoite on tosi riittoisaa, 10 litran kannuun menee ainetta vain teelusikallisen verran ja kastelukannulla aine on helppo levittää haluamiinsa paikkoihin.
Kesäkukkia ja yrttimaata saa lannoittaa puolestaan koko kasvukauden ajan. Olen jo nyt huomannut eroa kesäkukissa, lannoitteen avulla kukat jaksavat kasvaa suuremmiksi ja kukkivat pidempään. Aiempina vuosina olen ihastellut naapurin mummon pelakuita, jotka rehottavat hehkeinä usein vielä lokakuussakin, salaisuus tähän on kuulemma vain ja ainoastaan säännöllinen kastelu ja lannoitus. Sopii siis toivoa, että meilläkin tänä vuonna kukat kukkisivat vähän aiempaa pidempään…
Terassilla kasvaa tällä hetkellä sekalainen setti erilaisia kukkia. Jokavuotinen suosikkini on valkoinen pelargonia, sen lisäksi olen istuttanut vähän laventelia ja neilikkaa. Maahumala rönsyilee istutuslaatikosta alas ja jokin kesäköynnös kiipeilee ylöspäin tuoden hiukan näkösuojaa tielle päin. Rennon vehreät istutukset ovat eniten mieleeni, se todettakoon taas kerran.
Lannoittamisen lisäksi nurmikkokin kaipasi taas hoitoa. Nyt kuumilla ilmoilla säännöllinen kastelu on tärkeää, siitä huolimatta meille on taas ilmestynyt kuivia länttejä sinne tänne. Apilakin on hiukan päässyt villiintymään, se kuulemma lisääntyy erityisen herkästi kuivilla paikoilla. Läikikkäille paikoille heittelimme taas iSeed-nurmikonparannussiemeniä*, jotta nurmikko vahvistuisi ja tuuheutuisi entisestään, vaikkakin edellinen satsi toi jo tullessaan ihan mukavia tuloksia.
Alemman kuvan luumupuu on pihamme uusimpia tulokkaita. Makeita luumuja joutunee odottamaan vielä useamman vuoden, sillä välin puu saa kasvaa rauhassa saunarakennuksen vieressä. On vähän harmi, että pihallamme ei ole yhtään vanhaa hedelmäpuuta, ne ovat aikoinaan kaikki jääneet naapurien uudisrakennuksien alle. Täytyy siis vain istuttaa uusia taimia ja odottaa kärsivällisesti, että ne joskus kasvaisivat isoksi ja käkkäräiseksi.
Kärho kukkii toistaiseksi vielä ruukussa, en ole löytänyt sille vielä sopivaa paikkaa maasta. Kaunis se on näinkin, ja lisäksi näppärästi siirreltävissä paikasta toiseen aina kulloisenkin mielen mukaan…;)
Pihahommia piisaa vielä jatkossakin, meidän pitäisi kaivaa perustukset yhdelle tukimuurille ja hiukan suunnittelin vielä yhden kukkapenkinkin perustamista. Heinäkuu on kuumuutensa vuoksi vähän huonoa istutusaikaa, mutta perustushommat voisi hyvin tehdä jo valmiiksi syyskesää odottamaan. Helle vaan tuppaa hiukan laiskottamaan, ja ainakin raskaimmat kaivuuhommat tekee mieli jättää suosiolla tuonnemmaksi… Mutta eikös se olekin niin, että puutarhahommissa ei kannatakaan kiirehtiä, hiljaa hyvä tulee.
*tuote saatu bloginäkyvyyttä vastaan

Some pictures of my garden. There is a lot of work that needs to be done yet in this summer and my to do -list is still growing, but that doesn´t matter. I enjoy working in my garden.

Kommentit (2)

  1. Minna E

    Me ei olla oikeen osattu lannoittaa pihaa. Meillä on tosin se etu, että talo on rakennettu vanhan lampolan paikalle ja multa on ravinteikasta. Pitäisi kyllä perehtyä asiaan!

    • maija

      Lannoittaminen on tupannut multakin usein unohtumaan, sitten kun asian muistaa niin saattaa olla jo väärä ajankohta… Jatkossa kuitenkin täytyy ottaa ehdottomasti tavaksi, sillä on kuitenkin niin iso merkitys puutarhan hyvinvointiin! Sinullapa on kuitenkin aika optimaalinen tilanne, kun maaperä on jo itsessänkin ravinteikasta, ehkä ei niin kovaa lannoitusta enää kaipaakaan…? 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *