Blogit
Pihkala

PUNAJUURIPIIRAKKA

beetroot pie

Uuden keittiön myötä olen löytänyt kokkailuintoni ihan uudestaan. Vuosi kului leipomatta ja laittamatta, ihan vain pakolliset pöytään vääntäen. Mutta nyt on kellossa taas ihan eri ääni, into on palannut ja täällä uudessa keittiössä on tullut laitettua jo vaikka mitä; leivottua, paistettua ja kokattua pitkän kaavan mukaan kaikenlaisia patoja ja punaviinisooseja.

Mitä raaka-aineisiin tulee, on punajuuri yksi meidän molempien suosikeista. Tätä tulee syötyä varsinkin syksy- ja talviaikaan, kun vihannekset alkavat olla kaupoissa jo vähän nahkeita ja mauttomia. Ehdoton lempparimme on punajuuri-vuohenjuustolisäke (toimii loistavasti vaikka pihvin tai uunipaistin kylkiäisinä), mutta muitakin variaatioita on tästä aineksesta kyllä väännetty. Tänään kokeilin punajuuripiirasta, josta tulikin sen verran maistuva, että päätin jakaa reseptin täälläkin. Sen vain sanon, että jos omistaa meikäläisen lailla marmoritason, saa tämän aineksen kanssa olla tarkkana. Punajuuren keittäminen onkin tästä syystä nykyään aina vähän kuumottavaa touhua…
PUNAJUURIPIIRAKKA
2 keitettyä perunaa (tai esim. ylijäänyttä muusia)
200 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
suolaa
6 punajuurta (mielellään isoja, toim. huom)
1 valkosipulinkynsi
1 kesäsipuli varsineen
fetajuustoa
oliiviöljyä
suolaa
Kuori ja keitä perunat, murskaa ja lisää joukkoon pehmeä voi. Sekoita jauhot keskenään, mausta suolalla. Sekoita ainekset ja vaivaa taikinaksi, nosta jääkaappiin lepäämään
Leikkaa kypsät punajuuret ohuiksi viipaleiksi, kuori ja hienonna sipulit ja kuullota oliiviöljyssä muutama minuutti.
Kauli taikina vähän piirakkavuokaa isommaksi ympyräksi jauhotetun leivinpaperin päällä. Nosta punajuuriseos pohjan keskelle ja käännä taikinan reunat punajuurien päälle. Paista vuoassa 200 asteessa noin 20 min. Ripottele valmiin piirakan päälle fetajuustoa ja halutessasi myös kourallinen yrttejä ja pinjansiemeniä.
…ja sitten vain ääntä kohti!

Along with our new kitchen I have refound my inspiration for cooking and baking. Today I made beetroot pie, it´s very simple to make and tastes delicious. Such a perfect meal for these chilly autumn nights!

Tallenna

Kommentit (7)

  1. Hannele Ruusukummusta

    Namm…kuullostaakin hyvältä!

    • maija

      Juu, oli oikein maittavaa! Juuri sopiva pieni suolainen iltapala.

  2. -HEINI-

    Nam, tätä pitääkin testata, näyttää niin herkulliselta!

    • maija

      Kannattaa testata, hyvää oli! Ohjeeseen lisäyksenä huomasin itse, että kannattaa ripotella punajuurien päälle vielä vähän suolaa ennen uuniin menoa, maut tulevat paremmin esille. Mutta tämä toki riippuu kuinka suolaisesta (tai suolattomasta) ruoasta pitää ja millaista juustoa ripottelee valmiin piiraan päälle.

  3. hana messinki

    Hyvää ruokaa!

    • maija

      Hyvä ruoka on niin hyvää! 🙂

  4. Lempiruokani piirakka – parhaat reseptit – Pihkala

    […] punajuuripiirakkaa tein miltei tismalleen vuosi sitten uudesta keittiöstä huumaantuneena. Tällaiset rustiikkiset […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *