Blogit
Pihkala

PUILLE PAIKKA

Takkakausi on alkanut ja taas pääsee nauttimaan ritisevästä ja lämmittävästä tulesta olkkarissa. Poltamme takkaa melko usein ja se on ollut meille tärkeä lämmönlähde talvisin, kylminä aikoina se on tuonut aika isojakin säästöjä sähkölämmittäjälle. Viime talvena meille tuli ilmalämpöpumppu ja siitä syystä takkaa ei enää tule käytettyä ihan niin ahkerasti, pumppu kun hoitaa pääasiassa lämmittämisen. Kuitenkin koitamme polttaa takkaa edelleen useita kertoja viikossa. Siitä tulee vaan niin kiva tunnelma, eikä lisälämmöstäkään tietenkään ole haittaa.
Takkapuiden säilytys on ollut meille vähän murheenkryyni. Tähän asti ollaan säilytetty puita pärekorissa, joka on toki ollut ihan symppis ratkaisu. Nyt kori alkaa kuitenkin hajoilemaan ja mietin, olisiko aika keksiä puille jokin muu systeemi. Kori seilaa meillä vähän siellä täällä, eikä takan vieressä ole oikein sille sopivaa paikkaa. Lisäksi tykkään puista ihan sisustuselementtinäkin, ja niitä saisi minun puolestani olla reilusti näkyvillä. Markkinoilla olevat puunkantotelineet ovat kaikki vähän turhan pieniä, minä halajaisin vähän isompaa ja ehkä kiinteämpääkin ratkaisua.
Takan vieressä ei tosiaan ole puille juuri tilaa, sillä tv-taso ja Hayn metallituoli ovat valloittaneet ne paikat ja kumpaakaan en haluaisi siirtää pois. Paras puiden säilytyspaikka löytyisikin muurin toiselta puolen ruokailutilan puolelta, jossa olisi juuri sopiva kolo korkealle puutelineelle. Eniten tykkäisin vähän tämän kaltaisesta seinään kiinnitetystä ratkaisusta, mutta muuriin ei oikein voi mennä proppaamaan mitään. Ratkaisu voisi olla kuitenkin vähän saman henkinen, lattiasta ja/tai katosta tukensa ottava metallinen tai puinen kevyt teline. Mixrack-telinekin on kiva, mutta saisi olla minusta reilusti korkeampikin. Ehkä tarttee siis tehdä itse.
Miten teillä säilytetään takkapuut?
We love to put out the fire and enjoy the cozy feeling that comes from living fire. I find it a bit hard to find a nice but fuctional storage unit for logs, the ones are too small and the others too heavy or unfunctional. We have used a traditional shingle basket for the purpose but it´s slowly getting broken, thus I´m planning some sort of diy-version made of metal or wood. Let´s see what happens.

Kommentit (19)

 1. Anonyymi

  Tosi ajankohtainen aihe meillekin. Meidänkin pärekori n parhaat päivänsä nähnyt ja haaveilen kannosta, mutta liekö se kätevä puiden kantamiseen? Ja roskaakohAn se? Me poltellaan sydäntalvella korillinen päivässä, joten arvostamme käytännöllisyyttä. Jos saat hyviä vinkkejä, kokoahan oma postaus niistäkin.

  • maija

   Mun makuun Kanto on ehkä vähän turhan raskas, vaikka nätti se on toki. Ainakin meiltä haetaan puut vähän kauempaa saunarakennuksesta, en tiedä oikein olisiko Kantoa kiva kannella täpötäytenä ympäri pihaa. Jonkin verran se saattaa roskatakin avonaisuutensa vuoksi, pohja siinä kyllä on umpinainen, joten osa roskista pysynee telineen sisälläkin. Se on varmasti aika näppärä satunnaiselle takkatulille, mutta meilläkin menee talvella helposti iso koppa päivässä, joten teline saisi olla vähän isompi.

   Voisi kyllä tehdä valmiista vaihtoehdoista vielä oman postauksen, varmasti moni tuskailee saman asian kanssa.

 2. Anonyymi

  Meillä on kori, johon mahtuu pari takallista. Enempää en hyvän huoneilman vuoksi halua sisällä säilytellä. Kori on toiminut hyvin, helppo kantaa ja tuo sisustukseen pehmeän vivahteen.

  • maija

   Meidän nykyiseen pärekoriin mahtuu suunnilleen sama määrä, ja onhan sekin omalla tavallaan ihan kivannäköinen. Jotenkin vain kori tuntuu aina olevan väärässä paikassa, keskellä huonetta tai kulkureitillä, joku vähän kiinteämpi ratkaisu olisi siinä mielessä kivampi. Mutta täytyy katsoa!

 3. Saara_hki

  Toi mixrack on ehdottoman hieno, ja mahtavuutta lisää että on tarjolla eri kokoja! Oon miettinyt myös vaihtoehtoa että hankkis tuon ja käyttäis nyt lehdille, ja sit joskus jos saa kodin jossa on takka, voi vaihtaa lehdet puuhun 🙂

  • maija

   Niin totta, Mixrack on aika kiva myös lehdille! Hitsit, kun se olisi vielä pikkuisen korkeampi, niin se olisi meillekin just nappi. Tai kaipa se tuollaisenakin toimisi, varsinkin jos alkaa laiskottaa ja oma versio jää tekemättä. 😀

 4. Anonyymi

  Meillä on tuo isompi mixrack, mutta itse pidän sitä myös liian pienenä. Puut näyttävät telineessä tosi kauniilta, mutta mittasuhteet on pielessä massiivisen takkamme vieressä. Tarkoitus olisikin etsiä joku, joka tekisi samanlaisen mutta suurempana.

  • maija

   Vinkkaapa, jos löydät sellaisen jostain! Tosin eipä tuon tyylinen teline olisi ihan mahdoton itsekään hitsata tai teettää metallisepällä. Mun unelma olisi sellainen metallinen seinäkiinnitteinen versio, jotta lattia jäisi paljaaksi ja puut olisivat siististi pinossa seinällä, mutta tuohon kohtaan ei kyllä auta mennä proppailemaan mitään…

 5. Retromoderni

  Meillä takka/saunapuut säilytetään kylpyhuoneessa ja sieltä haemme kiinalaisella kopalla takkaan puut.

  Kuva: http://retromoderni.blogspot.fi/2013/04/kylpyhuone.html

  • maija

   Tuollaiset puille tarkoitetut syvennykset tai kolot ovat kyllä kauniita! Isokin määrä puita maastoutuu seinän sisään hyvin, eikä irrallisia koreja loju lattioilla.

 6. Anonyymi

  Hei täällä yksi ilmoittautuu lukijakuntaasi. 🙂 Eksyin blogiisi Hayn Hee tuolin perässä, kuolaan tällä hetkellä sellaista. 😉 Olen seuraillut blogiasi muutaman viikon ja sisustusmakusi on hämmästyttävän samanlainen kuin omani. Kuviesi kuvakulmat ovat tosi kivoja ja monipuolisia, ei ihme, että sinut on listattu Cision kärkikymmenikköön. Miten olis tuo Muuton Restore -säilytyskori puille? Kuten joku jo mainitsi, iso määrä puuta voi tosiaan vaikuttaa huoneilmaan, jos ovat vähänkin kosteita.

  • maija

   Heippa ja kiitos kivoista sanoistasi, mukava kun löysit blogiini! Hee-tuoli on aikas nätti ja tosi monipuolinen, passaa niin olkkariin kuin vaikka terassillekin. Eli voin suositella. 😉

   Restore-kori on ihana, mutta meidän käyttöön ehkä vähän turhan pieni. Roskat ja sellaiset pysyisivät tosi hyvin korin uumenissa, kun se on sellainen umpinainen malli.

  • Anonyymi

   Hei, kiitos vastauksesta. 🙂 Tulipa mieleen tällainen Syli -puuteline http://www.aikastore.com/syli-puuteline-p-780.html. – Marianne

 7. -TIINA-

  Kivan näköinen on tuokin teline!! Meidän on tarkoitus tehdä puuteline vanhasta tv-tasosta joka jäi taloon kaupan yhteydessä….toivottavasti vielä ennen joulua ; ) eli siis omalla tuotannolla mennään!

  • maija

   Oma tuotanto on jees! 🙂 Se vaan vaatii välillä sen oman kipinänsä päästäkseen alkuun, ainakin täällä päässä hommat välillä jää jumittamaan, jos aikaa tai viitseliäisyyttä aloittamiseen ei löydy. Mutta kuulostaa kivalta tuo proggis, toivottavasti saatte joulun puut uudesta telineestä 😉

 8. Mimosan kotona

  Minulla on sellainen vesihyasintista valmistettu suurehko kori puiden säilytystä varten takan vieressä. Mielestäni se on kaunis ja käytännöllinen. Ostin korin muistaakseni Kodin1:ltä. Minulla ei ole kovin paljon tilaa sisällä puiden säilytystä varten, joten pidän suurempaa puumäärää terassilla arkussa. Tämä järjestely on toiminut, koska poltan puuta takassa lähinnä tunnelmanluojana, en niinkään lämmitystarkoituksessa.

  • maija

   Kuulostaa toimivalta! Tuo olisi varmaan se optimaalinen tilanne, että olisi isompi puusatsi jossain lähellä ja siitä sitten hakisi täydennystä pienemmällä korilla. Voi, kun olisi vähän isompi kuisti, jotta sinne saisi puut vaikka johonkin vanhaan kirstuun…ihan kuin meidän puuvajaan olisi muka ihan ylitsepääsemättömän pitkä matka. 😀

 9. Hanna/ Pastellimaja

  Meillä on Mixrackin isompi teline, etsittiin itsekin kauan sopivaa. Monet olivat liian pieniä, mutta nyt mahtuu telineeseen kaksi reilua pesällistä puita ja sen telineen jaksan itse juuri ja juuri täytenä kantaa ulkoa sisälle. tosin hiukan teline on vuodessa vääntynyt ahkeran käytön ja kantamisen seurauksena, siitä pienet miinukset.

  • maija

   Mixrack on kyllä nätti ja siinä mielessä järkevä, että sen nyt saa vielä jotenkin kannettua itse sisälle. Sitä suuremmat täytyisi varmaan sitten jo käydä täyttämässä pikkukorilla, olisiko siinä sitten enää järkeäkään.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *