Blogit
Pihkala

PIKNIKILLÄ

Ihana eilinen! Lämpömittari taisi kivuta ensimmäisen kerran yli kahdenkymmenen asteen ja vihdoin tuntui siltä, että kesä on nyt täällä. Tällaisilla ilmoilla ei todellakaan kökitä sisällä, niinpä heti töistä tultuani pakkasin kimpsut ja kampsut ja karautin Turun linnan puistoon kesäisestä ilmasta nauttimaan.
Omakotitalossa asuessamme piknikit ja puistoissa oleilu jäivät aika vähiin. Puistoihin tai luonnonhelmaan ei tullut juuri lähdettyä, kun syömiset hoituivat omallakin pihalla. Tänä kesänä, kun pihaa ei ole, asiaan tulee toivottavasti muutos. Nyt aion ottaa kaiken ilon irti kesäisistä piknik-hetkistä ja Turun kauniista puistoista, moni niistä sijaitsee vieläpä näppärästi tässä ihan lähelläkin.
Piknikin a ja o on tietysti hyvät eväät. Minä nappasin mukaani täytettyjä patonkeja, kesän ensimmäisiä mansikoita, mehua ja kuohuvaa – näillä eväillä kesäpäivä taittuu ulkona vaikka iltaan asti.
Sain jokunen aika sitten yhteistyön merkeissä testattavakseni Tosti Asti -kuohuviiniä, jota olen säästänyt juuri tällaisia kesäpäiviä varten. Tämä kevyt ja kupliva juoma oli kuin tehty auringonpaisteessa hyvässä seurassa nautittavaksi; hyvin viilennettynä makea viini oli ihan täydellinen lämpimään kesäpäivään. Tähän päälle vielä tuoreita mansikoita niin aijai, voiko kesäisempää yhdistelmää olla. 
Itse olen yleensä vähän kuivempien viinien ystävä, mutta makeammallakin vaihtoehdolla on kyllä oma paikkansa; se on juuri tällaisissa kepeän kauniissa kesäpäivissä. Juhlajuomaksi tai jälkkäriksi, eipä tämä olisi ollenkaan hassumpi valinta juhannukseenkaan. Tyylikäs klassikko kaikenlaisiin tilanteisiin.
Kaunis kattaus on minusta aina osa ruokahetken tunnelmaa, tämä pätee myös piknikillä. Koko kattausarsenaalia ei kuitenkaan tarvitse raahata mukana, piknik-hetkeen saa tuotua kivaa tunnelmaa ihan pienilläkin jutuilla.
Astiapuoli aiheuttaa usein vähän hankaluuksia; särkyviä astioita on hankala kuljettaa, mutta toisaalta kertakäyttöastiat saattavat tuntua vähän tylsältä vaihtoehdolta. Oma ratkaisuni pulmaan ovat nuo Clas Ohlsonin nätit bambuastat, joita saa kolistella laukussa mielin määrin. Nämä ovat konepestäviä, joten ne ilostuttavat piknikeillä pitkin kesää. Iso suositus näille sekä kauneuden, että käytännöllisyyden puolesta! 
Leivät kääräisin voipaperiin, näin täytteet pysyivät matkan ajan siististi paikoillaan. Paperiin käärityt eväsleivät ja kaikenlaiset wrapit on myös helppo nauttia, eikä erillisiä lautasia välttämättä tarvita. Paperiin tai vaikka sanomalehteen rennosti kääräistyt ruoat näyttävät myös kattauksessa aika kivalta, pienellä vaivalla saa mukavaa fiilistä viltille. Myös nätit servetit tuovat kivaa ilmettä piknik-kattaukseen ja vähentävät astioiden tarvetta entisestään.
Muistilista kesäiselle piknikille:
 • varaa tarpeeksi iso viltti, jotta siihen mahtuvat mukavasti niin ruoat kuin ruokailijatkin
 • kosteudenkestävän viltin puutteessa sujauta ohuemman viltin alle vaikka vahakangas tai vanha suihkuverho, niin vältyt nihkeältä tunteelta takamuksessa
 • kääräise eväsleivät voipaperiin, se pitää täytteet paikoillaan ja helpottaa syömistä
 • kauniin kattauksen loihdit näteillä serveteillä, kauniisti pakatuilla ruoilla ja kivoilla astioilla – nykyään markkinoilla on jo aika muavasti kauniita kertiksiä ja retkiastioita
 • lasit kulkevat turvallisesti kassissa keittiöpyyhkeisiin tai servetteihin kiedottuina – näitä tarvitaan piknikillä joka tapauksessa muutenkin
 • kuplat kuuluvat kesään, muista viinipulloa mukaan ottaessa varustautua tarpeen mukaan myös avaajalla
 • älä stressaa ruokapuolta, helppous ja huolettomuus kuuluvat piknikille. Eväät voi napata kaupasta matkan varrelta; patonkia, juustoja, leikkeleitä, hedelmiä, marjoja… Näillä pääsee jo pitkälle
 • varaa mukaan lukemista, pelejä, soittimia tai muuta kivaa ajanvietettä
 • älä unohda aurinkolaseja ja -rasvaa, ilman niitä olo voi muuttua tukalaksi kesäauringon alla
Ihania piknik-hetkiä!

The weather was amazing yesterday, it felt like the summer had finally found its way to here. After work I collected my belongings and went straight away to a park nearby to enjoy this sunny day. My first picnic of this year consisted of baquettes filled with salami, brie cheese and arugula, fresh strawberries, mango juice and some sparkling wine. Chilled Asti Tosti was a perfect choice to this sunny day: sweet, summery and sparkling.

Kommentit (2)

 1. Anonyymi

  Ihania kuvia ja tunnelmia, jospa vihdoin alkaisi näyttää kesäiseltä täällä meilläkin päin. Mansikat ja makea viini, ihan lemppariyhdistelmä kesäksi! <3

  • maija

   Kiitos! Joo, täytyy toivoa, että kesä löytäisi pian tiensä tänne, nyt näköjään mennään taas takapakkia… Täällä toinen iso mansikkafani, mikään ei ole parempaa kuin tuoreet mansikat, ehkä nokare kermavaahtoa ja lasillinen kuplivaa. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *