Blogit
Pihkala

PÄÄSIÄISPÖYDÄSSÄ | ON THE EASTER TABLE

yhteistyössä Vintae & Norex Spirits
Pääsiäisen vietto alkoi täällä Pihkalassa hyvien makujen merkeissä. Otimme varaslähdön pääsiäisaterialle jo perjantaina, kun innostuin kokkaamaan lampaanpaistia. Tästä ruoasta taidankin tehdä jokavuotisen perinteen, herkullisien lisukkeiden myötä lammas oli ehdottomasti parasta, mitä vähään aikaan on tullut syötyä!
Sain jokin aika sitten testattavaksi muutamia espanjalaisia Vintaen viinejä, joita olen jemmannut varta vasten pääsiäisateriaa silmällä pitäen. Vintaen Tempranillo-rypäleestä tuotettu Matsu-sarja pitää sisällään kolme eri viiniä; nämä komeat Matsun miehet ovatkin jo varmasti herättäneet monen huomion Alkon viinihyllyllä. Etiketit ovat kunnianosoitus espanjalaisille viininviljelijöille, ja pullossa oleva kuva kertoo myös itse viinistä. Mitä iäkkäämpi herra, sen pidempään viiniä on kypsytetty ja sitä vanhemmista köynnöksistä rypäleet ovat peräisin. Aika näppärä oivallus minusta; informatiivisuuden lisäksi kuvat antavat viineille vahvat kasvot ja persoonan.
Ruokaa laittaessa ja pöytää kattaessa siemailin Matsu El Picaroa*, eli ”kloppia”. Itse olen nimennyt klopin tuttavallisesti Jasperiksi, olenkohan ainoa, jolle tuosta kuvasta tulee ihan selvästi Pääkkönen mieleen.
No yhtä kaikki, tämä helppo viini sopii hyvin seurusteluviiniksi, jos toki myös ruoan pariksi. Kloppi olikin Matsu-sarjasta minulle jo entuudestaan tuttu, olen tykännyt viinin marjaisen täyteläisestä mausta. Viime kesänä tätä tuli maisteltua erityisesti grilliruoan kaverina, eipä ollut ollenkaan hullumpi yhdistelmä sekään.
Pöydälle levitin pellavaliinan, siitä tulee aina hiukan erityisempi tunnelma. Persikkainen leinikki tuo kattaukseen vähän keväistä pääsiäistunnelmaa, aivan ihana sävy tuossa. Muuten kattaus sai olla rento ja simppeli, eipä sitä pienelle pöydälle paljon tavaraa edes mahtuisikaan.
Kaivoin kaapista myös valkoiset pellavaservetit, joita harvemmin tulee arkena käytettyä. Tällasilla pienillä jutuilla tunnelmaa saa nostettua pikkuisen juhlavammaksi, kuitenkin ilman turhaa jäykistelyä.
Ruokaviiniksi valikoitui astetta iäkkäämpi herra, Matsu El Recio* eli ”Äijä”. Äijä on aika klassinen lihaviini ja vaati selvästi kaverikseen vähän voimakkaampia, selkeitä makuja. Lampaan kanssa viini toimi hyvin, ja varmasti olisi oiva pari myös klassisille pataruoille tai häränpihveille. Suositusten mukaan viini passaa myös voimakkaiden juustojen, kuten manchegon pariksi, juustojen ystävänä täytyykin kokeilla tätä paria pikimmiten.
Ruokalistalla oli tosiaan sitä lammasta hitaasti kypsytettynä. Kyllä malttaminen kannatti, pitkään uunissa muhittuaan lampaasta tuli ihanan mureaa ja mehukasta. Lampaan kaveriksi tein uunikasviksia, aiolia ja Hasselbackan perunoita, jotka taisivat kyllä vähän kärähtää uunissa. No yhtä kaikki, maku oli kuitenkin ihan kohdillaan vähän turhan rapsakasta kuoresta huolimatta. Kevään parsakausi tuli myös korkattua, parasta se on minusta ihan vain voissa paistettuna. Yksinkertaista, mutta niin älyttömän hyvää!
Ruokaillessa testiin pääsi myös Matsu El Viejo*, eli ”Vanhus”. Äijää ja Vanhusta vertaillessa makuerot korostuivat, El Viejo on vielä astetta täyteläisempi, jopa vähän rustiikkinen viini. Tätä viiniä teki ensin mieli säästää hienoimpien lihojen kaveriksi, mutta tulipahan nyt samaan syssyyn testattua tämäkin. Eikä turhaan, Vanhus toimi myöskin hyvin aromikkaan lampaan kaverina, kuten myös aterian jälkeisenä nautiskeluviininä. Hieno viini, jota varmasti tulee nautiskeltua vähän erityisemmillä aterioilla myös tulevaisuudessa.
Jälkkäriksi tein uutta suosikkiani, eli lemon possetia. Tälläkin kertaa tuoreet marjat uupuivat, joten piti tyytyä pakastemustikoihin. Sitä aikaa odotellessa, kun tuon kylkeen saa tuoreita mansikoita, ai että. Jälkkärit syötiin epämuodollisesti olkkarin pöydällä, joka aika usein meillä toimittaa myös varsinaisen ruokapöydän virkaa… No, kuulemani mukaan emme taida olla ainoita, joille näin on käynyt. 😉
Mitäs teidän pääsiäisen ruokalistaan kuuluu, perinteistä lammasta vai jotain ihan muuta?

Here´s some pictures of our (first) Easter dinner we already had on Friday. There was just the two of us eating, but I still wanted to create a bit more festive athmosphere. Linen tablecloth and napkins do the trick but are still casual enough, just the way we like it. Our dinner consisted of delicious lamb steak, aioli, asparagus, roasted vegetables and potatoes, all this served with great spanish Matsu wines* from Vintae. Let me tell you, they tasted like heaven.

*saatu yhteistyössä blogin kautta/sponsored

Kommentit (5)

 1. Retromoderni

  Savustettua lampaanviulua eksyi pöytään konjakkikastikkeen kera + italialaiset kasvikset kyytipojaksi.Ihanaa kun saa hitaasti laitella ruokaa ja nauttia ruoanlaittojuomia siinä sivussa 😉

  • maija

   Oijoi, kuulostaapa hyvältä. Ja sanos muuta, ihana kun kerrankin on aikaa laittaa ruokaa vähän pidemmän kaavan mukaan… Tällaisia päiviä lisää, kiitos!

 2. idis & interiööri

  Äh, nyt tuli nälkä 😀

  • maija

   Niin täälläkin! 🙂 Nyt pääsiäisen aikaan on kyllä tullut syötyä kahden edestä, kaiken tämän mässäilyn jälkeen salaatti maistunee ensi viikolla taas oikein hyvin… 🙂

 3. TAPAHTUNUT VUONNA 2015 – Pihkala

  […] ja vappuaattona teimme kaupat tästä nykyisestä talostamme. Ja juhlittiin tietysti vappua ja pääsiäistä myös. Kodistamme julkaistiin juttu Deko-lehdessä, näin jo myydystä kodista jäi kiva muisto […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *