Omat järjestely- ja siivouskäytäntöni

Tällä viikolla täällä Meilläkotona.fi:ssä vietetään järjestelyteemaista viikkoa, ja ajattelin kirjoitella teeman innoittamana muutaman sanan omista järjestely- ja siivousperiaatteistani. Heti alkuun voin tunnustaa, että en ole mikään himosiivooja, mutta koen silti että kotonani vallitsee aina perussiisti järjestys. Toisinaan saattaa lattialla juosta vähän villakoiria ja toisinaan pinnoille kerääntyy vähän pölyä, mutta kuitenkin kotini ajautuu todella harvoin kaaoksen partaalle. Seuraavassa kerron kuinka tämä tapahtuu.

Yleiset tilat

Yleisesti pyrin pitämään tavaramääräni kurissa, se on kaiken järjestyksenpidon a ja o. Tämä on toki yhden hengen taloudessa huomattavasti helpompaa, mutta ei toki itsestään selvääkään, uskon tavaroiden kerääntymisen riippuvan enemmän persoonallisuudesta kuin asukkaiden määrästä. En usko myöskään, että säilytystilan lisääminen on suora ratkaisu kodin järjestyksenpitoon: usein se johtaa vain siihen, että tavaraa kertyy enemmän. Yritän välttää vain yhden tarkoituksen erikoisvälineitä ja suosia niiden sijaan monikäyttöisiä esineitä, välineitä ja laitteita – ja löytämään näille kaikille oman säilytyspaikkansa.

Pidän siitä, että kaikkea ei ole siivottu piiloon. Kodissani onkin usein esillä tavaraa, jopa runsaasti, mutta kuitenkin hallitusti. Tiskit ja ylimääräiset tavarat vien heti pois, kun  niitä ei enää tarvita, ja pidän huolta siitä että pöytäpinnoilla on tarpeeksi tyhjää tilaa. Pidän siitä, että arkiset asiat ovat kauniita, näin ne voi jättää huoleti myös esille. Jos säilytystila loppuu kesken, otan avun erilaisista kauniista säilytyslaatikoista. Näin ne saa vaikka osaksi asetelmaa, kuten makuuhuoneen ikkunalautani osoittaa. Ikkunalaudalla oleviin bokseihin on piilotettu kynsilakka- ja koruvarastoni, tässä niillä on oma paikkansa, josta ne on helposti käytettävissä.

Makuuhuone

Makuuhuoneen pyrin pitämään aina mahdollisen siistinä ja karsittuna. Petaan sängyn joka aamu, yksiä pieniä ilojani on mennä illalla nukkumaan siistiin sänkyyn. Nykyisellään petaus käykin tosi nopeasti, sen kun levittää ison täkin siististi sängylle ja asettelee tyynyt ojoon. Eipä siis ole iso vaiva siitä, että huone näyttää heti siistimmältä ja kutsuvammalta.

Vuodevaatteiden vaihtovälini vaihtelee viikosta kahteen, ja kaksi on tässä ehdoton maksimi – sen jälkeen ei enää vitkutella. Pesen kaikki vuodevaatteeni aina 60 asteessa silläkin uhalla, että värilliset lakanat tuppaisivat vähän haalistumaan, sillä haluan varmasti puhtaan lopputuloksen. Tuuletan vuodevaatteet nopeasti aina lakanoiden vaihdon yhteydessä, ja toisinaan imuroin myös petarin.

Vaatesäilytystilaa minulla on omiin tarpeisiini aivan riittämiin, mutta ei toki liiaksi asti. Kaappitilan järjestyksen suhteen noudatan aika tiukkaa linjaa: olen varannut yhden hyllyn vaikkapa t-paidoille, yhden housuille ja yhden kotivaatteille – ja tämän tulee riittää. Jos tilasta tulee pula, niin sitten karsitaan vaatteita. Pyrin käymään vaatevarastoani säännöllisesti läpi ja laittamaan kiertoon asioita, joita en enää käytä. Haluan omistaa vain vähän, mutta mieluisia vaatteita; tähän on toki vielä matkaa. Ehkä suurin pulmani on puolipitoiset vaatteet, ne keräytyvät helposti läjiin makuuhuoneen nurkkaan. Tässä asiassa olen kokenut suureksi avuksi erillisen vaaterekin käytön; tähän on helppo ripustaa puolipitoiset neuleet ja farkut, ja muut saavatkin siirtyä nopeasti pesukorin puolelle. Liinavaatekaapin suhteen pätee sama sääntö kuin vaatteissakin: yksi hylly pyyhkeille, yksi lakanoille ja yksi tyynyliinoille ja keittiöpyyhkeille. Kun kaikelle on varattu oma paikkansa, on järjestyksen pito paljon helpompaa.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneessa on kaksi erityistä kohtaa, jotka haluan pitää aina siistinä: allas ja pönttö. Kun nämä kaksi ovat puhtaat, on kylppärin ilme aina siisti ja raikas. Mikään hananatsi en ole, mutta pyyhin pinnat vähintään kerran viikossa, altaan ja hanan useamminkin – eikä tähän mennessä ole koskaan tarvinnut jynssätä kalkkijäämiä. Varsinkin kylpyhuoneen tasot ja peili tuntuvat menevän töhnäiseksi aika nopeaan, niinpä olen ottanut tavaksi pyyhkäistä ne aina kun asia ottaa silmään, vaikka sitten ihan käden ulottuvalla olevalla vessapaperilla. Pidän kylppärissä aina valmiina Methodin kylpyhuonesuihketta, se on aivan ihanan tuoksuinen ja nopea suihkaista minne tahansa, missä puhtautta kaipaa.

Inhoan isoa purkkiarmeijaa ja koitan pitää kosmetiikkavarastoni niin pienenä kuin mahdollista. Se ei ole aina helppoa, mutta mahdollista kyllä. Ehkä tärkein asia onnistumisen kannalta on muistaa käyttää vanhat purkit aina loppuun asti ennen uuden ostoa. Mietin myös kaksi kertaa, ennen kuin hullaannun jostain kosmetiikkauutuudesta – mitään ei kannata ostaa turhaan kaappiin pölyttymään.

Keittiö

Keittiö on kylpyhuoneen ohella tila, jonka haluan pitää mahdollisimman siistinä. Pidän siitä, että keittiön tasoilla on tavaraa ja elämää, mutta sotkua tai likaa ei siellä saa olla. Yksi periaatteistani on, että tiskiallas on aina tyhjä ja käyttövalmis – minusta on suoraan sanoen inhottavaa alkaa laittaa ruokaa keittiössä, jonka allas on täynnä lilluvedessä uivia tiskejä. Laittaessani ruokaa siivoan jälkeni samalla; tiskaan isot astiat odottaessani ruuan valmistumista ja pyyhin tasot heti kun sotkeva pilkkomisvaihe on ohi. Usein keittiö onkin jo suhteellisen siisti, kun ruoka on valmis. Syömisen jälkeen tykkään myös siivota likaiset astiat pois välittömästi, eikä jättää niitä odottamaan tulevia aikoja. Sitten voi hyvillä mielin keskittyä taas muihin asioihin.

Keittiön säilytyksessä pätee sama sääntö kuin kaikessa muussakin: omista vain niin paljon kuin todella tarvitset. Pieni inventaario on hyvä tehdä vähän väliä niin astioiden kuin kuiva-aineidenkin saralla. Muutot ovat tässä hyviä, varastoa tulee tällöin käytyä automaattisesti läpi. Itse useita kertoja lyhyiden aikojen sisällä muuttaneena olen joutunut tekemään karsintaa useasti, ja omistan nykyään vain tosi kompaktin määrän astioita ja keittiötarvikkeita – ja hyvä niin. Keittiönkin suhteen pidän monikäyttöisyydestä, parhaimpia ovat astiat, jotka taipuvat moneen.

Pyykkihuolto

Organisoitu pyykkihuolto ei välttämättä vaadi suuria kodinhoitohuoneita, vaikkakaan en kiellä, etteikö niistä olisi apua. Minulla ei ole tiettyä pyykkipäivää, vaan pesen pyykkiä aina sitä mukaa kun vaatehuoneen kaapissa oleva kankainen pyykkikassini tulee täyteen. Tämä on hyvä mittari: näin pyykkiä ei pääse kertymään koskaan isoja läjiä, sen kuivaus on hallitumpaa ja kuivauksen jälkeen pyykit jaksaa asetella myös kaappiin. Haaveilin kuivaavasta pesukoneen nykyiseen asuntooni, mutta päädyin tilansäästösyistä ostamaan kuitenkin kapeamman 40 cm leveän tavallisen pesukoneen. Ihan järkipäätös ja arki toimii hyvin näinkin: pyykit mahtuvat kuivumaan telineessäänkin kylpyhuoneeseen, vaikka kaunishan tuo pyykkiteline ei millään muotoa ole. Mutta onpahan syy viikata pyykit heti niiden kuivuttua. Ja kun jokaisella tekstiilillä on kaapissa oma paikkansa, ei tule houkutusta jättää puhdasta pyykkiä kasaksi tason päälle.

 

 

 

Itse olen vähän siitä hassu, että nautin järjestelystä – eilen esimerkiksi olin aivan innoissani, kun sain järkätä astiat ja keittiövälineet keittiön kaappeihin. Saan myös paljon iloa järjestyksessä olevista kaapeista ja tavaroista, arkikin tuntuu rullaavan jotenkin paremmin, kun tavarat ovat järkevästi paikoillaan. Oma kompastuskiveni on ennemminkin imurointi ja pyyhkiminen: valkoinen lattia takaa sen, että varsinkin tätä saa siivota aika tiuhaan tahtiin. Ehkäpä olisi hyvä ottaa käyttöön viikkosiivouspäivä, niin tämäkin homma tulisi säännöllisemmin tehtyä…

Minusta on aina mukava lukea ja jutella ihmisten järjestely- ja siivoustottumuksista, niistä saa aina kivaa intoa ja uusia vinkkejä omiinkin tekemisiin. Niinpä kuulisin mielelläni myös teidän järjestelyperiaatteista. Teemasta löytyy juuri nyt paljon juttuja Meilläkotona.fi -sivustolla, ja myös Instagramissa pyörii #järjestämishaaste. Joko te olette ottaneet osaa tähän?


Here´s some words about my organizing and cleaning principles. I try to keep my home tidy and clean, sometimes there can be dust on the floors and tops, but most of the time my home is well organized. The main thing is to have a limited amount of stuff, recycle the ones you do not use and have only versatile and durable things at home.

 

sisustus sailytys jarjestaminen
Kommentit (6)
  1. Hei Maija
    Olen blogisi vakkarilukija ja pidän kovasti tyylistäsi. Harvoin tulee kommentoitua, mutta ajattelin että nyt voisi. Meille mieheni kanssa on tosi tärkeää, että koti on siisti ja kaunis. Omat tottumukset ovat aika lailla samanlaisia kuin sinulla. Tavaramäärä on hallinnassa ja kaikkea on mieluummin vähemmän. Kun jäin pois työelämästä aloin karsia. Vähän ihminen loppujen lopuksi tarvitsee. Viikkorutiineihin kuuluu siivouspäivä, jolloin imuroidaan, pyyhitään lattiat ja pölyt. Keittiön tasot saavat myös tehopesun. Sitten on pyykkäyspäivä pyyhkeille, lakanoille ja muille pyykeille. Pyykit selitetään ja viedään paikoilleen. Mikään ei roiku välivaiheessa. Puoliksi käytetyille vaatteille on vaatekaapissa oma tangonpätkä. Tämä on ehkä paras keksintöni. Tosin piti karsia vaatteita, jotta se tyhjä pätkä löytyi. Ruokaostokset tehdään kerran viikossa laaditun ruokalistan mukaan. Tämä kaikki niin, että jos tulee muutoksia, siirretään toiminnot eri päivälle. Onneksi mies tykkää tiskata ja hän siistii keittiön aina ruokailun jälkeen. Voi tuntua, että ei ole totta, mutta on. Näin meillä.
    Kaikkea hyvää sinulle.

    1. Hei ja kiitos palautteesta, mukava kun nyt kommentoit! Kuulostaa hyvinkin samoilta tottumuksilta kuin minullakin, tosin ihan tarkkoihin viikonpäiviin en ole (ainakaan vielä) osannut ajoittaa askareita. Varsinkin kerran viikossa toteutettu kauppareissu säästää varmasti rahaa ja aikaa – tämän toteutumiseen on vielä minulla matkaa, mutta pitäisi pistää ajatus hautumaan vaikka niin, että aloittaisi ensin muutamankin päivän ruokalistasta ja kauppatarpeista. Nyt yksin asuessani minulla on nimittäin tullut pahaksi tavaksi hakea kaupasta päivittäin mitä milloinkin sattuu tekemään mieli, ja organisointi on ruokaostoksien suhteen vähän retuperällä…

      Onpa nerokas ajatus tuo yhden tangon säästäminen puolipitoisille vaatteille – mitenkä tätä ei ole tullutkaan ajatelluksi aiemmin! Tämän niksin taidan pihistää itsellekin, minulla kun sattuu olemaan yksi erillinen 50 cm tankokaappikin, jolloin puolipitoiset saisi vielä näppärästi eristettyä puhtaista tankovaatteista. Kiitos siis vinkistä ja mukavaa alkanutta vuotta!

  2. Lauralauralaura
    18.1.2019, 19:38

    Tosi hyviä ja simppeleitä vinkkejä. Itsekin pidän lapsiperheemme kodin helposti järjestettävissä hallitulla tavaramäärällä. Vaikka lapset levittävät omat tavaransa miten sattuu, ei kestä varttia kauempaa saada kaikkea hyvään järjestykseen, kun kamaa ei ole liikaa.

    Nuo ns. puolipitoiset vaatteet minua ovat mietityttäneet. Miksei niitä vaan voi laittaa kaappiin muiden joukkoon? Eiväthän aikuisen ihmisen vaatteet juuri likaannu eivätkä tavallisessa käytössä ala haista tai vastaavaa. Miksi niille tarvitaan oma paikkansa? Itse pesen vaatteet vain, kun niihin tulee tahroja (harvoin) ja ne haisevat ikävältä (ellei tuuletus auta). Tämä säästää vaatetta, vettä ja pyykkiainettakin joutuu vesiin vähemmän.

    1. Kiitos, kiva kuulla! Ja näinhän se on, kaiken järjestyksen a ja o on hallittu tavaramäärä. Silloin hetkellinen kaaoskaan ei haittaa, kun kaikki on kuitenkin järjestettävissä nopeasti omille paikoilleen.

      Kai näiden puolipitoisten vaatteiden suhteen on kyse lähinnä tavasta ja tottumuksesta. Jotenkin itse tykkään pitää puolipitoiset erillään, jos laitan ne kaappiin muiden kanssa, en enää hetken päästä muista mitä vaatetta olen käyttänyt kuinkakin paljon ja milloin mikäkin tulisi pestä. Ja sitten tuntuu, että puolipitoiset nuhjastuttavat kaikki puhtaatkin vaatteet, vaikka näin ei nyt tietysti välttämättä tapahdukaan. Villapaidat toki freesaantuvat varsinkin näin pakkasella hyvin ulkona tuulettamalla, sen jälkeen ne miltei ovatkin taas kaappivalmiita. Siitä kivoja nämä pakkasilmat kyllä, kun vaatteet saa raikastettua nopeasti ulkona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *