NURMIKKO KESÄKUNTOON

yhteistyössä Green Care

Näin kesän kynnyksellä nurmikko kaipaa pientä huoltoa ja apua lähteäkseen taas kunnolla kasvamaan. Meidän pihan nurmi on suhteellisen uutta ja hyväkuntoista, istutimme sen kolmisen vuotta sitten taloon muutettuamme. Kuitenkin nyt viime aikoina ollaan huomattu, kuinka sammal ja voikukka ovat lähteneet salakavalasti leviämään ja käytetyimpiin kohtiin on ilmestynyt kuluneita läikkiä. Kuumilla paikoilla taas nurmikko tuppaa palamaan helposti, ja lopputuloksena on usein epätasaisesti kasvanut läikykäs nurmikko – tuttuja ongelmia varmasti monelle muullekin.

Yhteistyökumppanini Creen Care lahjoitti minulle muutamia nurmikonhoitotuotteita testattavaksi. Nurmikon sammalpois, Nurmikon kevät ja kesä, Muruinen kuorikalkki ja iSeed-nurmikonsiemen tarjoavat kaiken tarvittavat nurmikon keväthuoltoon, näiden avulla nurmi jaksaa taas kasvaa koko kesän ajan. Tuotteet noudattelevat Green Caren  yks-kaks-kaunista -ajattelua, ollen siis mahdollisimman helppokäyttöisiä ja näppäriä. Tällaista aloittelevaa puutarhuria ilahdutti erityisesti tuotteiden selkeät käyttöohjeet, jotka löytyivät suoraan pakkausten kyljestä. Lisäksi tarkempaa tietoa kaikista yksittäisistä tuotteista voi käydä kurkkaamassa Green Caren nettisivuilta täältä.

Otin ensimmäisenä testiin Nurmikon sammalpois -tuotteen. Sammal on minusta ihan kaunista kivikoissa ja muissa sellaisissa, mutta nurmikon keskellä en siitä oikein välitä. Sammalta kertyy usein pihan varjoisimmille paikoille ja näin meillekin on käynyt, talon pohjoinen seinusta vaikkapa on ihan täynnä sammalta.
Tuotetta sirotellaan suoraan sammaleisten kohtien päälle, se vähentää maan happamuutta ja kuohkeuttaa maata, vaikuttaen nopeasti jo noin viikossa. Vaikutusta voi vielä tehostaa ilmaamalla nurmikkoa. Kuihtunut sammal haravoidaan pois ja tarvittaessa kylvetään tilalle uutta nurmea. Kätevää ja ennen kaikkea nopeaa! Meillä ainakin tuote toimi oikein näppärästi, joten rohkenen suositella sitä kaikille sammalen kanssa taisteleville. Olisikohan niin, että meillä olisi nyt yksi murhe vähemmän, ainakin sammal kaikkosi melko tehokkaasti.

Talven jäljiltä meidän nurmikkoon oli ilmestynyt erinäisiä läikkiä ja  keskelle pihaa jopa tallautunut pieni polkukin. Pienelle paikkailulle oli siis selkeästi tarvetta. iSeed-nurmikonsiemen on tarkoitettu juuri tällaisiin pieniin paikkaustoimenpiteisiin ja tuuheuden ylläpitämiseen. Siemen on kaksi kertaa tavallista painavampi, siksi se pysyy hyvin paikoillaan ja on helppo kylvää suoraan purkista:

Erityismaininta kätevästä kaatonokasta, jonka avulla siemeniä oli helppo sirotella tasaisesti ympäriinsä.

Etupihan nurmikosta näkee auringon vaikutuksen, paikka on yksi pihan kuumimpia ja viime päivien helteet eivät ole tehneet sille hyvää. Tällaiset erityisrasitukselle joutuvat paikat vaativat erityshuoltoa, vaikka toki ravinteita ja lannoitusta on hyvä antaa kaikkialle tasaisesti. Nurmikon kevät & kesä auttaa nurmikkoa kestämään kuivuutta ja vähentää sen kasteluntarvetta, ja nurmikosta tulee tuuhea ja vehreä.

Tässä huiskin lannoitetta menemään tällä kertaa pihan parempikuntoisella puolella. Tuo rusokirsikka on muuten yksi lempparipuistani, siinä on kauniin kaartuva kasvutapa ja huikean punaiset lehden syksyisin ja aikaisin keväällä. Tosin nuori puu ei vielä ole suvainnut kukkia lainkaan, ehkäpä sitten ensi vuonna.
Nurmikkohommien välissä piti toki myös ihastella kukkivaa
pihaa. Kielot ovat nyt täydessä kukassa ja levittävät ihanaa tuoksua
ympäri pihaa. Voiko olla suloisempaa kukkaa.

Kalkin kanssa ollaankin oltu tekemisissä jo entuudestaankin. Meillä on aika hapan maaperä, joka melkeinpä huutaa kalkkia, vuosittaista kalkitusta ei siis parane unohtaa. Tämä Muruinen kuorikalkki oli nimensä mukaisesti todellakin ilahduttavan muruinen – joskus ollaan erehdytty ostamaan sellaista hienoa kalkkia ja voi jestas sitä pölyn määrää. Tämän levitys kävi sen sijaan oikein näppärästi tuulisellakin ilmalla, levittyi siististi ja pysyi siellä missä pitikin, eli maassa.

 
Myös pensaat ja kukat on hyvä muistaa kalkita, lukuunottamatta tietysti havuja ja happaman maan kasveja. Isolle vanhalle syreenillekin annoin kunnon ropsaukset kalkkia, jaksaa taas kasvaa ja kukoistaa jatkossakin. Syreenit ovat meillä juuri aloittelemassa kukintaansa, ja tuoksu on näissä(kin) huumaava. Kieloja ja syreenejä, tarvitseeko sitä edes muuta…

Muuten meidän pihassa riittää kyllä hommia jatkossakin, se on vähän tuollainen sekalainen ja viimeistelemätön tapaus. Palailen näihin juttuihin pian, kivoja muutoksia on luvassa ja minä olen jo valmiiksi ihan täpinöissäni. Sillä välin suosittelen kaikkia puutarhasta innostuneita kurkkaamaan Green Care Suomen Facebook-sivuille, sieltä saa paljon kivoja vinkkejä ja ideoita puutarhan laittoon, pitääpä Eden-ohjelmasta tuttu Minna Toivanenkin siellä säännöllistä kyselytuntia viherpeukaloille.

Some pictures of my not-so-well-treated garden. At this time of year it´s important to take care of grass (and other plants as well), they need a  little boost to grow strong. During this summer I do co-operations with Green Care, they have a lot of effective products to gardening, on this post I tested a couple of them.
Kommentit (3)
 1. ///// L A U R A
  28.5.2014, 20:49

  Oi onnellinen sinä. Täähän on ihan huippuyhteistyö!

  Meilläkin piha kaipaisi huoltoa. Mielenkiinnolla seuraan sun pihapuuhia. Täällä on myyrät tehneet tuhojaan ja vanha hoitamaton nurmi kaipaisi kunnostusta. Jos sitä jo tänä kesänä hellisi…

  1. Joo, olen kyllä niin innoissani kaikista pihajutuista! Ei voisi osuvampaa proggista tulla kohdalle. 🙂

   Tähän aikaan vuodesta pihalla voisi viettää vuorokaudet ympäri, hommaa piisaa vaikka muille jakaa. Mutta on kyllä niin ihana huomata, kuinka kukat alkavat taas kasvaa ja kukkia. Osa ihan itsestään ja osa pienen avun saattelemana, kaikenlaiset lannoitteet jeesaavat kyllä kivasti tällaista vähän suurpiirteistä puutarhanhoitajaa 😉

 2. PUUTARHANHOITOA - Pihkala
  23.1.2017, 15:57

  […] jotta nurmikko vahvistuisi ja tuuheutuisi entisestään, vaikkakin edellinen satsi toi jo tullessaan ihan mukavia tuloksia. Alemman kuvan luumupuu on pihamme uusimpia tulokkaita. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *