Blogit
Pihkala

MINÄ SIIVOOJANA – SIIVOUSVINKKEJÄ JA OMIA RUTIINEJA

 siivous5-800

Tällä viikolla täällä Meilläkotona.fi:ssä vietetään siivous- ja järjestelyteemaista viikkoa, ja me bloggaajatkin olemme lupautuneet kirjoittelemaan aiheesta omilla tonteillamme. Aihehan on juuri nyt erittäin ajankohtainen; kevätaurinko on tunnetusti aika armoton ja paljastaa kyllä säälimättä nuhjuiset pinnat ja sameat ikkunalasit. Kirkkaammat ilmat jotenkin jopa houkuttelevat  siivoamaan entistä ahkerammin; kaamoksen aikaan siivouksen tulosta ei nimittäin juuri edes huomannut, mutta toista on nyt. Homma onkin tällaiseen vuodenaikaan ihan eri tavalla palkitsevaa, kun lopputuloksena on valossa kiiltelevä puhdas ja raikas koti.

siivous4-800

Rakastan puhdasta ja siistiä kotia, mutta tunnustettakoon: en ole mikään himopuunaaja. Kun muutin aikoinani yksin ensimmäiseen vuokra-asuntooni, kuurasin pikkuyksiöni kellontarkasti joka perjantai-iltapäivä putipuhtaaksi. Sittemmin neliöt ovat kasvaneet ja elämä muuttunut hektisemmäksi, ja olen tätä myötä oppinut hiukan relaamaan siivouksessa. Kaiken ei tarvitse aina olla ihan tip top, kunhan tietyt perusasiat ovat kunnossa. Tällöin yleisilme pysyy siistinä ja muutama lattialla juoksenteleva villakoira ei tunnu ollenkaan niin pahalta.

siivous8-800

Itse kiinnitän eniten huomiota keittiöön ja kylppäriin. Meillä jää harvoin tiskejä ja roskia lojumaan tasolle, vaan pyrin laittamaan ne nopeasti käytön jälkeen tiskikoneeseen. Puhtaita tiskejä tosin lojuu kuivauskaapin puutteessa aika useinkin kuivumassa astiapyyhkeiden päällä, mutta nämä ovat minusta eri asia – jollain tavalla ovat jopa kauniita. Pyrin siistimään keittiön hyvään kuntoon viimeistään iltaisin, sillä minusta on jokseenkin tympeää herätä aamulla sotkuiseen keittiöön. Tässä on minusta ehkä paras siivousniksi, sillä keittiöhän on kodin keskeisimpiä tiloja ja tämän siisteys vaikuttaa ihan suoraan koko kodin yleiseen ilmeeseen. On jo puoli voittoa, jos tämän tilan saa pidettyä siistinä.

siivous1-800

Kylppärin puolella puolestaan huolehdin siitä, että pöntöt on pesty ja altaat siistit. Nämä hommat on näppärä tehdä muiden toimien ohessa. Suurempi kuuraus jää siivouspäivään, mutta näillä pienillä toimenpiteillä vessa säilyy freesinä viikon läpi. Säilytän myös yleensä pesuaineita heti kylppärin kaapissa, josta niitä on tarpeen mukaan nopea käyttää. Itsellä ainakin into lässähtää, jos pesuainetta pitää lähteä hakemaan toiselta puolen taloa – tällöin pikainen siistiminen jää usein tekemättä.

siivous2-800

Inhoan imurointia, ja olen aika laiska moppaamaan. Meillä lipeäkäsitellyt lattiat olisi hyvä pestä suovalla, ja tämä vaatii sekä pesu- että huuhteluveden ja kaksi erillistä ämpäriä. Koenkin tämän sen verran työlääksi, että lattioita ei tule pestyä ihan normaalin viikkosiivouksen yhteydessä, vaan vähän harvemmin. Toisaalta meillä ei ole lemmikkejä tai lapsia, joten tarvetta viikottaiseen moppaamiseen ei sillä lailla olekaan. Pölyjä sen sijaan pyyhin tosi mielellään, ja pölyhuiska on lempisiivousvälineitäni. Sen avulla on kätevä ja nopea pyyhkiä pölyt koristeellisten listojen ja ovien peilien kohdilta. Nämä lukuisine koukeroineen keräävät pölyä ihan kiitettävästi, joten viikottainen pyyhintä on kyllä enemmän kuin paikallaan.

siivous6-800

Yksiä lempiasioitani on puhtaat lakanat, ja ideaalitilassa (lue: kiireettöminä aikoina) vaihdankin lakanat viikon välein. Tuuletan aina tässä vaiheessa vuodevaatteet ja yleensä imuroin petauspatjankin, raikkaassa sängyssä on niin paljon kivempi nukkua. Järkkäilen usein samaan syssyyn makkarin vaatekaapit siistiksi, sillä ne tuppaavat menemään sotkuun jo viikon aikana. Käytän tässä paljon koreja, joihin tavarat saa helposti lajiteltua. Korit ovat näin muutenkin käytössäni aika laajalti, sillä niihin saa niin kätevästi piilotettua kaikkea latureista kosmetiikkaan, ja korin voi jättää huoleti vaikka esillekin.

siivous7-800

Näin yleisesti pyrin pitämään kodin tavaramäärän melko karsittuna. Minulle ei tuota tuskaa laittaa tavaraa kiertoon, ja yritänkin muistaa pitää yllä periaatetta, jonka mukaan sisäänkannetun uuden tavaran myötä jotain on myös laitettava vastaavasti pois. Tavaraliikenne ei voi olla loputtomiin vain yksisuuntaista. Myyn kirpputoreilla, toisinaan täällä blogissakin ja lahjoitan käyttämättä jääneitä tavaroita eteenpäin. Vaatteiden kierrätyksessä käytän paljon myös puhelimeen ladattavaa Zadaa-sovellusta, tämän avulla olen tyhjentänyt vaatekaappia viime aikoina tosi kivasti. Myös vaatekaapin suhteen yritän toteuttaa vähemmän on enemmän -periaatetta ja karsia vaatevalikoiman vain niihin, joita oikeasti käytetään. Hassua, miten hyvä fiilis tuleekaan tarpeettomasta tavarasta luopuessa – tunne on melkein parempi kuin jotain uutta ostaessa. Jännä juttu, kertoo varmasti jotain tämän ajan tavaraähkystä.

siivous9-800

Yksi hyvä porkkana siivoukseen on tietysti nätit pullot, joihin on ilo tarttua. Yleisestikin hyvät välineet tekevät hommasta paljon sujuvampaa ja mukavampaa. Kaikki vippaskonstit ovat sallittuja, jotta siivous luistaa mukavammin! Oma uusi suosikkini on ylempänä kuvissa vilahtava Methodin kylppäripesuaine, joka tuoksuu äärettömän hyvälle, sellaiselle raikkaalle spalle. Suosittelen.

siivous10-800

Puhdas koti, parempi mieli – näinhän se on ainakin omalla kohdallani. Lisää siivousaiheisia juttuja löytyy Meilläkotona.fi:n etusivulta ja tästä jutusta, jossa on listattuna 14 meidän bloggaajien antamaa  pientä kuin vähän isompaakin siivous- ja järjestelyvinkkiä.


I shared some tips and thoughts about organizing and cleaning up. On weekdays I try to focus on the kitchen and bathroom and keep these spaces clean and tidy. Even this helps a lot! A fresh bedroom is also among my favourite things, and I try to change the linens and vacuum the mattress once a week. Nothing beats the feeling of fresh sheets.

Kommentit (4)

 1. Hann

  Mää olen todennut, että ellei kodin tyyli/ikä ehdottomasti vaadi (ja meidän budjeteillamme tuskin tulee koskaan vaatimaan :D), en halua peiliovia tai muita ylimääräisiä kouruja ja horisontaalisia pintoja pölyä keräämään, jos vain saan asian itse päättää. 🙂 Nyt emme ole ainakaan vielä raaskineet remontoida ja uusia sinänsä ihan hyväkuntoisia sisäovia ja keittiötä, joissa kaikissa on peiliovet. Joka kerta pölyjä niistä pyyhkiessäni kaipaan sileitä pintoja. Lattialistoistakaan en tykkää juuri siksi, että niiden päälle kertyy pölyä. Siivoaminen on parhaimmillaan ihan mukavaa, mutta en haluaisi tehdä sitä yhtään enempää kuin on pakko.

  Keittiön iltasiistiminen on meilläkin rutiineissa. Kuivauskaappi on tarpeen, koska melkein joka tiskikoneellisessa on muovisia eväs- ja pakastemarjarasioita, jotka ovat tosi märkiä vielä koneen lopetettua. Eivätkä ne ole kauniita pyyhkeen päällä kuivattavia. 🙂

  Zadaa onkin jo pitkään pitänyt ladata puhelimeen. 🙂

  • Maija

   No älä nyt, tällaisia vanhoja talonrötisköjä saa oikeinkin edullisesti ? no joo, ovathan nuo peilit ja listat aikamoisia pölynkerääjiä, mutta nyt ei auttanut tinkiä tyylistä. Onneksi tykkään pölyjen pyyhinnästä! ?

   Joo, kuivauskaapilla on kieltämättä etunsa. Minä koitan kuivata kaikki rumat muovipurkit samantien ja laittaa kaappiin, jotteivät jäisi tasolle pyörimään. astiapyyhkeille on kyllä tullut käyttöä!

 2. Blue Peony

  Minä siistin myös poikkeuksetta keittiön iltaisin ja pyrin ylipäätään laittamaan tavarat paikoilleen käytön jälkeen. Se tekee paljon, kun ei tarvitse järjestää mitään megaraivauksia. Ja lakanat vaihdan viikottain. Puhtaat lakanat ovat arjen luksusta parhaimmillaan! Ja puhtaat saniteettitilat puhtaine pyyhkeineen ovat myös tärkeä juttu viihtyisyydenkin kannalta.

  • Maija

   Näin juuri, jos joka päivä viitsii järjestää vähän, ei homma pääse ryöstäytymään käsistä missään vaiheessa. 🙂 Puhtaat lakanat ovat kyllä niin ihanuutta, ehdottomasti yksi arjen ihanimpia pieniä nautintoja.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *