Blogit
Pihkala

MALJAKKOSUOSIKIT

Minulta on toivottu postausta meidän maljakoista, tästä sainkin oivan syyn marssia kukkakauppaan ja piristää kotia raikkailla kukilla. Tulipahan ostettua ne ensimmäiset ”pakolliset” tulppaanitkin, joita tähän aikaan vuodesta alkaa vilahdella kodissa jos toisessakin. Tulppaanit ovat minulle se ensimmäinen merkki kevättalvesta ja pitenevästä päivästä, ja ne tuovat kyllä kaikesta kliseisyydestään huolimatta kotiin keväistä ilmettä. Mikäs sen parempaa.
 
Mutta asiaan, eli maljakoihin. Koska kaikki kuppelot kuvatessani postaus olisi venynyt kilometrin pituiseksi ja sitäkin tylsemmäksi, esittelen nyt vain muutaman erityissuosikkini.
Georg Jensenin Ilse Crawford-sarja on kokonaisuudessaan tosi kaunis, ja sarjan maljakko on yksi lempiesineistäni. Sulavalinjainen maljakko on kaunis tyhjänäkin, ja sen muotoilu ja materiaali ovat ihanan ajattomia. Se ei vaadi ympärilleen paljoa, ja sopiikin loistavasti yhden kukan maljakoksi. Muutama rento oksa toimii siinä myös hyvin.
Toinen suosikkini on tuo vähän kömpelöltä näyttävä kirppismaljakko. Tykkään kovasti sen pintakuvioista ja turkoosinvärisestä sisuksesta, maljakko on persoonallinen ja täysi vastakohta edelliselle. Kapeahkoon maljakkoon sopii vähän korkeammat kukat, kuten neilikat tai leinikit, nyt ostin siihen kontrastiksi muutaman taipuilevan ranskalaisen tulppaanin.
Kaikenlaiset pullomaiset jutut ovat kestosuosikkejani maljakkoina, niistä ehdottomasti käytetyin on tämä Brosten vaasi. Siihen sopii ihan kaikki! Nyt asetin maljakkoon magnolian oksan, se näyttää vielä aika karulta, mutta lehtiä ja hyvällä tuurilla kukkiakin pitäisi olla luvassa. Niitä odotellessa.
 
Oman pihan kesäkukille ja oksille käytän paljon myös Riihimäen lasipurkkeja, siinä myös yksi tuote joka käy melkeinpä mihin vain.
 
Olen viime aikoina ihastunut myös ihan lyhyeksi leikattuihin kukkiin, varsinkin pallomaiset kukat ovat kauniita pienessä, matalassa kupissa. Kupiksi kelpaa mikä vain, vaikka maitokaadin tai juomalasi. Tämä hiukan laakeampi matala vaasi sopii kivasti vähän isommille kimpuille, kuten ruusuille tai tulppaaneille. Ne näyttävät taas ihan erilaisilta lyhyiksi leikattuina, ehkäpä vähän modernimmalta ja rennommalta.
 
 
Ostetaanko teillä kukkia?
 

Kommentit (10)

 1. Katri

  Jep, tänäänkin lähti pari tulppaanikimppua tavallista päivää ilahduttamaan! Ennen äitiyslomaa oli tapana ostaa lähes joka perjantai kukkia, mutta nyt kun perjantai on muuttanut merkitystään, niin kukkiakin voi ostaa päivästä riippumatta. 🙂 Maljakoita täytyy tosiaan olla melkoinen repertuaari, jotta on erilaisille rennoille "kimpuille", sidotuille kimpuille ja pelkille oksille sopivat vaasit. Muuten jäävät kukat helposti kauppaan.. Näyttää kyllä hyvältä tuo "töppöasetelma", eli lyhyeksi leikatut tulppaanit matalassa astiassa!

  • maija

   Mullakin on usein tapana ostaa kukkia juuri viikonlopuksi, tuoreilla kukilla on niin kiva aloittaa viikonloppu ja palkita itsensä kuluneesta viikosta. Mutta miksipä sitä ei ilahduttaisi itseä ihan koska tahansa. Ehkä täytyykin ottaa tavaksi maanantaipuska, että nekin päivät olisivat vähän hohdokkaampia. 🙂

   Ja ihan totta, erilaisia maljakoita ei voi olla liikaa!

 2. Anonyymi

  Nyt kun olen enemmän kotona, kun opiskelen, niin kotona on lähes aina kukkia. Monet leikkokukatkin kestävät yllättävän hyvin, kun jaksaa leikata uudet imupinnat yms. Ja markettikimppuja saa varsin edullisesti, mutta pyrin ostamaan myös pienistä kukkakaupoista, haluan tukea yrittäjiä ja oman asuinympäristön palveluita.

  Tuntuu, että nykyisin ei ole oikein kauniita lasimaljakoita. Halpoja yksinkertaisia lieriön mallisia tms. mielellään ostaisinkin, mutta lasi on jotenkin niin halvan oloista, että tulee jätettyä väliin. Sen takia parhaat maljakkolöydyt tuleekin tehtyä kirppiksiltä, huutiksesta tai vanhojen astioiden liikkeistä, vanhat Nuutajärvet ja Iittalat ovat kauniita ja kestäviä ja löytyy krumeluuria, mutta varsin myös simppeleitä malleja. -Johkis-

  • maija

   Totta muuten, nyt kun ajattelen asiaa niin kukkien määrä korreloi mullakin suoraan kiireeseen, jos on enemmän kotona, tulee kukkiakin ostettua paljon useammin.

   Olen myös huomannut, että varsinkin nuo uudet kirkkaat lasimaljakot ovat usein vähän heppoisia niin muotoilultaan kuin materiaaliltaankin. Kirppikseltä löytyy kyllä kivoja ja vähän persoonallisempia vaihtoehtoja, usein myös paljon laadukkaampiakin. Suosin myös etupäässä kirppistä, nykyään vaan monessa paikassa tuntuu, että maljakoihin lätkästään heti aikamoinen lisä jos on leima pohjassa…

 3. Saara_hki

  Löysit vissiinkin magnolianoksia kukkakaupasta? Olisiko sinulla tai kellään lukijalla vinkkejä missä pääkaupunkiseudun kukkakaupassa olisi hyvä oksavalikoima? Ne ovat tosi kauniita mutta en jaksaisi summanmutikassa lähteä etsimään 🙂

  • maija

   Joo löysin, Piia Jaalalla Turussa sattui olemaan vaasillinen näitä magnolianoksia. PK-seudusta en kyllä osaa antaa mitään vinkkiä, tietäisiköhän joku muu…?

 4. Irmastiina Ruusukummusta

  Täällä on vanhassa Riihimäen lasitölkissä tälläkin heltkellä ruusuja..:)

  • maija

   Oo, Riihimäen tölkit ovat kyllä ihan parhaita!

 5. Anonyymi

  KukkiaOnneaKukkia! Sulla on yli miljoona kävijää mennyt rikki..!Vai olenko ihan pihalla 😉
  -K-

  ps. Minulla vaaleanpunaisia tulppaaneja valkoisessa Aalto-maljakossa-niin perinteistä 😀

  • maija

   Oho, no niinpäs onkin mennyt. Kiitos paljon ihana, sekä muistutuksesta että onnitteluista!

   Ja heh, Aalto-vaasi on todellakin klassikko! Mikäpä siihen ei sopisi… 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *