Blogit
Pihkala

LIESI-IHASTUS

Vaikka keittiöasiat eivät ole todellakaan meillä vielä ajankohtaista, olen tietysti mennyt jo pikkuisen asioiden edelle ja fiilistellyt tulevan keittiön kokoonpanoa. Sen yleislinja on ollut jo pitkään selvillä, mutta yksityiskohdissa riittää vielä viilattavaa. Varsinaisen keittiösuunnittelman teko menee varmaankin vuodenvaihteen tienoille, mutta ainakin sähkövetoja pitää miettiä jo ennen sitä. Siispä on hyvä vain, että suunnitelmat etenevät mahdollisimman pitkälle jo nyt, onpahan sitten selvät sävelet aloittaa hommat tuolloin.
Viime aikoina olen kehittänyt vahvan ihastuksen, ehkä jopa addiktion industrialtyylisiin erillisliesiin. Tuollainen kuvan kaltainen liesi sopisi loistavasti meidän miljööseen, vanhan metallihuuvan alle. Tykkään siitä fiiliksestä, jonka tuollainen luo keittiöön; pikkuisen teollisuushenkeä, vanhanajan fiilistä ja kuitenkin skarppia nykyaikaa. Eli justiinsa sitä, mitä itsekin meille haen.
kuvat Brspec via Trendenser
Hyvännäköisiä erillisliesiä tekevät ainakin Ilve ja Smeg, ja olenkin viime aikoina visiteerannut tasaiseen tahtiin kumpaisenkin sivuilla. Lieden ujuttaminen budjettiimme on vielä vähän niin ja näin, mutta jos tuollaiseen malliin päädymme, on edessä kinkkinen kysymys; kaasu vai induktio? Kaasuliettä en ole koskaan käyttänyt, mutta moni tuntuu kehuvan sen maasta taivaisiin. Kaasu kieltämättä hiukan houkuttaisi minuakin, tosin pieni miinus tässä on kaasupullon vaatima tila sekä tietysti sen kaasun käyttö. Näen jo sieluni silmin, kuinka joku kaunis päivä unohdan haahuillessani kaasun päälle, tai ainakin tarkistaisin neuroottisesti asian joka kerta kotoa lähtiessä… Induktio olisi tietysti helppo vaihtoehto, mutta onko se sitten kuitenkaan ihan sama asia. Hyvältä tuollainen induktioversiokin toki näissä kuvissa näyttää ja varmasti ajaisi asiansa kokkailussakin.
Millä te kokkailette, kaasulla vai sähköllä? Kumpaa te suosittelisitte?
My new obsession: industrial (gas) stoves. It would fit very well to our future kitchen.

Kommentit (17)

 1. Anonyymi

  Induktioliesi on kyllä vaivaton ja ah niin tehokkaan nopea. Ainoa miinus herkkäkorvaisille on särisevän sähköinen ääni, jota levy pitää lämmetessään nopeimmalla asetuksella. Ainakin Aeg tekee niin.

  • maija

   Muutamilla mun tutuilla induktio pitää myös särinää, lieneekö siis jokin tyypillinen ominaisuus. Meillä oli edellisessä kodissa kuten täällä vuokrakämpässäkin vain keraaminen keittotaso, joten särinästä (ja indukstion tehokkuudesta) ei ole kamalasti kokemusta. Mutta kovin se on hyväksi kehuttu, eikä varmaan nopeudessa kamalasti häviä kaasulle.

  • Anonyymi

   Juttelin tänään Aeg- huoltomiehen kanssa tuosta äänestä. Eli mitä enemmän kattilassa on rautaa, sitä äänettömämmin liesi toimii. Kannattaa siis myös satsata laatukattiloihin jos induktioon päätyy.

 2. Villis

  Kauniita ja tehokkaita liesiä löytyy varmaan monta, mutta eihän sitä yhden ihmisiän aikana kovin moniin kuitenkaan tutustu, sillei perusteellisesti. Hehkutan kaasuliettä, joka palvelee meillä nyt kahdeksatta vuotta, täällä maalaistalossa. Valitsimme lieden kuitenkin sähköuunilla, varmaan kaasu-uunillakin ihan ok. Lieden etuja on paljon, eikä vähäisin se, että sähkökatkoksia tuppaa olemaan ainakin näin maaseudulla muutama vuodessa. Kaasu on palastanut usein, vaikka keittiössämme on myös puuhella. Kaasu on halpaa ja riittoisaa, pullo vaihdetaan 3-4 kertaa vuodessa. Liedet ovat niin automaattisia, että turvallisuus on mielestäni hyvä. Automaattinen kaasunkatkaisu, kun polttimoon kiehuu jotain. Sähkösytytys (myös normi tulitikku, kun sähkö on pois) ja kaikki ne nopeat toiminnot, jotka varmaan tiedät. No, kylläpä mainostin omaani:))) Tunnen myös induktion käytössä, ei hassumpi, mutta 1800- luvun taloon tuo kaasuhella istuu kauniimmin. Monta vaikeaa valintaa on edessäsi, mutta kyllä ne yksi kerrallaan aukenevat ja valinta tuntuu sitten yhtäkkiä jopa helpolta!

  • maija

   Kiitos, tästä oli paljon apua! Kiva kuulla käyttökokemuksia tuosta kaasusta, kun se on itselle ihan vieras asia. Kyllä kait nuo nykypäivän kaasuliedet ovat jo niin turvallisia ja helppoja, ettei käytöstä tarvitse juuri murehtia. Kunhan muistaa vaihtaa kaasupullon, tai ainakin jemmata varalle aina täysinäisen, ettei käy hassusti. 🙂

   Ja totta on kyllä, että vanhaan taloon kaasuhella istuukin kauniimmin, vaikka pelkästään visuaalisin perustein ei tätä valintaa varmaan kannatakaan tehdä 😉

 3. Netta-Natalia

  Minäkin haaveilen tuollaisesta hellasta ja nimenomaan kaasulla. Mutta meidän keittiöön se on aikalailla mahdoton saada sovitettua. Itse pelkäisin myös tuota kaasun päälle jäänti tai se että sytytän hellaa ja se heittää liekit niin että hiukset palaa 😀 Mutta niinku Villis tossa jo sanoikin että ovat jo niin automaattisia nykypäivänä nuo kaasuliedet, että ehkäpä nämä on turhia pelkoja 🙂 Eli peukutan kaasulle!

  • maija

   No näinpä, miinus tuossa on kyllä koko ja kaasupullon vaatima tila, plus sitten nuo turvallisuusasiat. 🙂 Mutta tosiaan kyllä nämä nykypäivänä taitaa olla niin mietittyjä ja automaattisia, että jälkimmäisistä on turha kantaa huolta. Pitäisi oikein mennä excursiolle jollekin jälleenmyyjälle ja päivittää omat tiedot ajan tasalle näiden suhteen. Komeita ovat kyllä!

 4. Irmastiina Ruusukummusta

  Meillä oli tässä asunnossa tavallinen liesitaso…muutaman viikon sitten mentiin ja ostettiin induktiotaso..ei meillä yllä mitään ääntä pidä. Vnahassa oli induktiosliesi ja siihen tottuneena, emme enää tykänneet tavallisen lieden hitaudesta..:))
  Nyt olisi sitten myynnissä todella vähän käytetty liesitaso..:D

  • maija

   Joo kyllä tuo induktio taitaa pestä nopeudellaan mennen tullen keraamisen liesitason. Meillä on ollut vain jälkimmäisiä, joten induktiokin tuntuisi varmasti jo huippunopealta nykyiseen verrattuna, kaasusta sitten puhumattakaan. 🙂

 5. Anonyymi

  Moi!
  Meillä on sekä kaasu- että induktioliesi. Induktioliesi on jäänyt täysin vaille käyttöä. Se valittiin 10-vuotta sitten, koska itse kuvittelin, että kaasuliesi on hankala käyttää. Onneksi mieheni tiesi paremmin. Nyt en vaihtaisi kaasuliettä mihinkään. Nehän ovat tosi turvallisia, kun nykyliesissä on automaattinen kaasun katkaisu. Ja eihän sen nopeampaa ole kuin kaasuliesi – säädät liekkiä ja lämpötila muuttuu tietysti samantien. Omasta puolestani olen siis ehdottomasti valmis suosittelemaan kaasuliettä.
  Kiitos ihanista hetkistä blogisi parissa. Kuvasi ovat todella kauniita katsella.
  terv taru

  • maija

   Heippa ja kiitos kommentistasi! Hyvä kuulla vähän käyttökokemuksia kaasusta, itse kun en osaa oikein sanoa siitä juuta tai jaata. Niin se taitaa olla, että kerran kaasuun totuttuaan ei sitä enää muuksi halua vaihtaa, tätä on kuulunut monestakin suunnasta. Sitä vain mietin, että kun induktiokin on jo nopea, niin voiko kaasu olla vieläkin nopeampi niin, että eron todella huomaa. Vai onko ero ennemminkin muussa käytössä.

   Tässäpä vielä pohdittavaa, mutta kyllä tuollainen liesi ainakin upea olisi!

 6. Anonyymi

  Hei!
  Meillä on ollut Ilven kaasuliesi sähköuunilla nyt noin kuusi vuotta. Pidän myös sen teollisesta ulkonäöstä ja onhan se nopea. Pari negatiivista puolta siinä mielestäni on. Sen puhdistaminen on huomattavasti työläämpää kuin sileän induktioliesitason. Toinen ongelma on sellainen, että jos teen ruokia, joita haluaisin haudutella pitkään matalalla lämpötilalla, niin liedellä liekki on pienimmilläänkin liian suuri ja keitto tms. kiehuu ihan todella kovaa. Ostin tämän vuoksi sellaisen metallisen levynkin, joka laitetaan kattilan pohjan ja lieden väliin, mutta sekään ei aina tunnu riittävän. Pitäisi ilmeisesti tehdä kaikki pitkään hauduteltavat keitot ja soosit uunissa.

  sanna

  • maija

   Hei! Kiitos kommentistasi, kiva kuulla myös näistä kaasulieden negatiivisista puolista. Puhdistaminen on joo tosiaan varmasti vähän työläämpää kuin sileän tason pyyhkäisy. Ja hyvä pointti myös tuo haudutus, eli tehokkuutta piisaa siis vähän liikaakin. Jaa-a, saas nähdä mihin tässä päädytään näiden liesien kanssa.

 7. Anonyymi

  Hyviä kommentteja täällä! 🙂 Itse liputan myös kaasuhellan puolesta, ja uusi sellainen tullaan hankkimaan keittiörempan yhteydessä. Induktioliesissä on myös se kamala piipitys – särinän lisäksi. Hella päälle PIIP, lieden valinta PIIP, voimakkuuden säätö PIIP PIIP PIIP PIIP! Apua! 😀

  http://www.palasaaristoa.com

  • maija

   Hehe, piipitys ei kuulosta kyllä kivalta! 😀 Näistä kommenteista on kyllä ollut paljon apua, vaikka päätöstä en kyllä vielä ole osannut tehdä. Onneksi tässä on kuitenkin vielä kosolti aikaa… 🙂

 8. lanttuleikkuri

  Mun neuvo ja voi kun joku olisi kertonut mulle asiasta aikaisemmin, itse pesevä uuni.
  Olen ahkera ruuanlaittaja ja uuni lämpenee meillä monta kertaa viikossa. Asia mikä on pakollinen ja mitä inhoan yli yli kaiken on uunin peseminen.
  Eiköhän se kaasu ole näppärämpi kuin induktio, mutta induktio kuitenkin on todella hyvä ja näppärä ja se puhdistaminen on niin vaivatonta.
  Itse valitsisin kokonaisuuden sen perusteella missä on tämä itse puhdistava ominaisuus. Muut ominaisuudet ovat niin pieniä tähän toimintoon verrattuina.

  • maija

   Uunin peseminen on kyllä ärsyttävää hommaa, varsinkin jos nestettä tai ruokaa on päässyt palamaan pahasti. Siinä mielessä tuollainen pyrolyysiuuni (jos sellaista siis tarkoitit) on kyllä varmasti kullan arvoinen. Täytyykin tutkia, sisältyykö moinen toiminto tuollaisiin erillisiin liesi/uuni-kombinaatioihin…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *