Blogit
Pihkala

LATTIOISTA

Olen viime aikoina pyöritellyt mielessäni lattia-asioita. Lankkulattiat ovat ihania, mutta niissä on yksi pirullinen puoli – pintakäsittelyn päättäminen. Maalattu lattia on aina yhtä toimiva, raikas ja ajaton vaihtoehto, mutta maali – luonnollisestikin – peittää alleen puun hienot syykuviot ja puun tunnelman.  Erilaisilla öljy-, petsi- tai lipeäkäsittelyllä saa taas puun lämmön näkyviin, mutta sävyvaihtoehdot ja erilaiset pinnat tuntuvat olevan vähintäänkin loputon suo.
Nämä kuvat ovat edellisen talomme yläkerrasta, niin kuin varmasti moni muistaakin. Siellä pohdin pitkään lattian pintakäsittelyä, ja päädyin lopulta valkoiseen maaliin. Jälkeenpäin ajateltuna kaikki se vääntäminen oli aivan turhaa, valkoinen oli ehdottomasti se oikea ratkaisu tilaan. Kokovalkoisena tila pääsi parhaiten oikeuksiinsa, valo kulki ja avaruus korostui tuolla hienosti. Ja tuskinpa läikikäs vanha mäntylattia olisi ollutkaan kovin edukseen kuultovalkaistuna… Puhtaanapitoa en kokenut sen haastavammaksi kuin yleisestikään, toki villakoirat näkyivät valkoisessa pinnassa helpommin, mutta yhtä lailla ne katosivat imuriin tässäkin tapauksessa. Betolux pysyi siistinä eikä tummia jälkiäkään juuri syntynyt – ja jos syntyi, ne lähtivät yleensä pyyhkimällä pois.
kuva Entrance Mäkleri
Uuteen taloon meillä on tulossa myös lankkulattiat, tällä kertaa vähäoksaista kuusta. Se mikä toimi rajatussa yläkerrassa, ei välttämättä toimi suuressa talossa; nyt tuntuukin, että kaipaan lattioilta vähän enemmän lämpöä. Olen tutkaillut eri vaihtoehtoja öljyn, lipeän, suovan ja viimeisenä kalkinkin puolelta (kiitos vaan lukijalle vinkistä), ja niin kuin taisin aiemminkin jo todeta, kyllä me lipeään nyt käännytään. Lipeäkäsittely vaatii toki useampia käsittelykertoja, mutta toisaalta se vaikuttaa myös olevan aika kestävää sorttia: lipeä ”polttaa” puun pinnan niin, ettei kellastumista juuri tapahdu, pintaan levitettävä öljy puolestaan suojaa lattiaa kulumiselta, lialta ja kosteudelta. Lattialankut pitäisi laittaa jo ihan lähiaikoina tilaukseen, jotta ne ennättävät asettua tarpeeksi kauan huonetiloissa ennen varsinaista asennusta, lattiajutuista (kuten muistakin pintakäsittelyistä) tulossa siis paljon juttua tässä lähiaikoina.
Suosittelen aiheesta kiinnostuneita kurkkaamaan vuosia vanhaan postaukseeni, jossa pohditaan tuon yllä olevan yläkerran lattian kohtaloa. Kommenteissa löytyy paitsi mielipiteitä puolesta ja vastaan, myös hyviä käyttökokemuksia ja vinkkejä erilasista käsittelyaineista. Vuodet vierivät, mutta saman dilemman äärellä ollaan edelleen. Näin se vaan menee, heh.
Miten te olette käsitelleet puulattianne?

Kommentit (15)

 1. Pilviraitti

  Me asennettiin vinttiin uusi puulattia ja käsiteltiin lipeällä. Meillä riitti kertakäsittely, kun haluttiin lattiasta vaalea, mutta ei täysin valkoista. Lopuksi pinta öljyttiin. Oli mielestäni helppo ja nopea tapa käsitellä lattia.

  • Pilviraitti
  • maija

   Kiitos vinkistä ja linkistä, teillä on kyllä tosi kaunis lattia. Hiukan minua mietityttää lipeän kestävyys, sillä meillä sitä tulisi koko taloon, myös eteiseen ja esim. keittiöön. Kuistille toki sitten ihan maalattu betonilattia, joka auttaa vähän asiaa eteisen suhteen. Mutta ehkä täytyy vain olla huolellinen kenkien kanssa, suojata kriittisin kohta matolla ja toisaalta ottaa se asenne, että vanhan talon lattian ei tarvitse olla niin justiinsa…

 2. Anonyymi

  Meillä vanha mäntylattia hiottiin, käsiteltiin lipeällä ja sen jälkeen Osmo colorin öljyvahalla. Lopputulokseen olemme todella tyytyväisiä, lattia on ollut helppohoitoinen jopa lapsiperheessämme. Lopputulos on hyvin vaalea ja pinta silkkimäinen.

  • maija

   Kuulostaa hyvältä, niin tuo pinnan silkkimäisyys kuin etenkin sen helppohoitoisuuskin. Juuri sitä hiukan mietinkin esimerkiksi eteisen osalta, kuinka lipeöity lattia kestää kulkemiset ja mahdolliset sisälle kulkeutuneet kurat ja hiekat. Kuisti toki meillä välissä, johon suurin osa moskasta toivottavasti stoppaa…

 3. Irmastiina Ruusukummusta

  Tykkäsin tuosta vanhasta talostanne tosi paljon.

  • maija

   Kiitos 🙂 Täytyy sanoa, että minä taidan kyllä tykätä tästä uudesta aika paljon enemmän, vaikka toki vanhassakaan ei mitään vikaa ollut. 🙂

 4. Villis

  Huh, miten kauan olen ollut pois remonttipostuksiesi parista, mutta nyt olen ahminut ne:) Mukavia ja mielenkiintoisia juttuja olet taas käsitellyt. Ja… niin kaunista olet valitsemassa joka paikkaan, etten malta odottaa! Vuonna 1895 rakennetun hirsitalomme puulattiat kuoriutuivat käsittelyssämme puulle. Osassa on maali ja osassa lakkaus. Jos nyt aloittaisin alusta, tekisimme juurikin nuo lipeäkäsitellyt ja öljytyt lattiat.
  Toki nämä ovat kestäneet ja ihan hoidettavissa, mutta se vanhanaikaisuus olisi enemmän läsnä lipeäkäsitellyssä pinnassa. Ehkä muutamme pinnat joskus, kun oikea tarve tulee ajankohtaiseksi. Tuvan lattia on jo mukavasti kulunut, ehkä se ensin. Kannatan siis kovasti lipeäksittelyä, onhan talonne kovastikin sen näköinen ja olinen, että lipeäkäsittely sopisi siihen oikein hyvin. Toki uudetkin talot ovat saanet lipeäkäsittelyn, ei ole varmaankaan talon ikään sidottu. Mukavia päiviä teille edelleen!

  • maija

   Kiitos taas kivoista sanoista, täällä odottavan aika on pitkä, mutta eiköhän sitä kohta olla jo voiton puolella. 🙂

   Maalipintakin on puulattioissa ihana, ei siitä mihinkään pääse. Mutta nyt on maalattu lattia koettu edellisessä talossa, ja mieli tekee kokeilla jotakin muuta. Jotenkin tuo pinnan silkkimäisyys ja pehmeys kiehtoo lipeässä, ja toki myös puun luonnollinen lämpö…

 5. Anonyymi

  Meillä on 1920-luvun talo ja lattiat on maalattu vaalean harmaalla . Hyvin on toiminut. Oletko muuten poistanut sivupalkin postauksistasi? Se oli tosi kiva, kun heti näki mitä oli postattu ( kun en lue ihan joka päivä) ja pystyi hakemaan myöhemminkin postattuja juttuja helpommin. Kiitos kivasta blogista-Minna-

  • maija

   Vaaleanharmaat lautalattiat ovat aivan ihanat myös! Ihan liikaa hyviä vaihtoehtoja puulattioiden käsittelyyn. 🙂

   Juu, vaihdoin sen arkistopalkin hetkeksi sellaiseen ikkunalliseen valikkoon, kun huomasin, ettei se jostain syystä toiminut enää ainakaan omassa käytössä. Jos klikkasi jonkun muun kuun postauksia, ei se osannut näyttää valikossa enää tämän valitun kuun otsikoita, vaan tammikuu 2016 pysyi koko ajan näytöllä. Mutta vaihdoin palkin nyt takaisin, sillä minustakin tämä vanha on kätevämpi, raportoikaa jos se ei toimi jatkossa! 🙂

 6. tunne tilat

  Meillä on Pallmannin Magic Oil 2k Ergo ja oon tykännyt ihan hulluna. Vaaleni just sen verran, että näyttää uudelta puulta, tuntuu taivaallisen hyvältä jalkaan ja on helppo pitää puhtaana.

  • maija

   Kiitos vinkistä, pikaisen googletuksen ja tuotetietojen perusteella vaikuttaa melko pätevältä aineelta. Onko tuossa millaisia eroja esim. Osmoon verrattuna, ilmeisesti jonkinlainen öljyvaha tämäkin?

 7. Katariina

  Hei! Tämä nyt ei liity ollenkaan postaukseen, mutta tiedustelisin teidän vanhan kotinne keittiöstä. En kuvista saanut selvää minkälainen valaistus teillä oli välitilassa? Entä muistatko yhtään minkäkokonen välitilan laatan koko oli? Meillä keittiön päivitys alkamassa ja kuumeisesti yritän päättää valaistus- ja välitilajuttuja 😀 Tsemppiä remppaan!

  • maija

   Heippa Katariina! Meillä oli keittiössä valaistuksena yläkaapin alareunassa liimattava led-nauha, oli huomaamaton ja tehokas ratkaisu. Välitila oli 10×20 cm valkoista kiiltävää peruslaattaa tiililadonnalla ja valkoisella saumalla. Ottaisin edelleen nuo laatat mielihyvin keittiööni, minusta tosi klassinen ja kiva lopputulos, mutta sauman vaihtaisin kyllä keittiöolosuhteissa harmaaseen… 😉

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *