Blogit
Pihkala

KYLMÄLAITEPOHDINTAA

Taas yksi odotettu virstanpylväs remonttimme suhteen koittaa, kun pääsemme tällä viikolla lyömään keittiöasioita vähän tarkemmin lukkoon. Odotan loppuviikon palaveria keittiöliikkeessä jo innolla, jokainen päätetty asia kun tuntuu tuovan valmista lopputulosta askeleen lähemmäs. Olen ottanut varaslähdön keittiöhommiin hanan muodossa, jota esittelinkin jo Instagram-tililläni. Myös liesiasiat on jo päätetty, keittiön laatat hankittu ja kaapistojen värikin katsottuna. Enää pitäisi siis vain päättää kaappien lopullinen kokoonpano sisuksineen ja pistää koko paketti kasaan.
Keittiön malli on ollut selvillä jo alusta asti, haluan tilaan mahdollisimman yksinkertaisen, vanhaan taloon istuvan keittiön. Toiselle seinälle pitkää tasoa ilman yläkaappeja ja peräseinälle yhtenäinen, korkea kaappirivi. Keittiö on siis jo melkoisen selvää pässinlihaa, oikeastaan ainoa vielä auki oleva asia on kylmäkalusteiden koko ja tyyppi. Integroitua vai näkyvää erilliskalustetta, side by sidea vai 60-senttistä. Siinä riittää vielä vähän pohtimista.
Siistein ja ehkä tyylikkäinkin ratkaisu olisi varmasti integroidut kylmäkalusteet, ne sulautuisivat kauniisti korkeaan kaappirivistöön. Edellisessä kodissamme oli integroitu jääkaappi-pakastin, ja siinä oli omat hyvät ja huonot puolensa. Plussaa oli tietysti siisti, huomaamaton ulkonäkö, mutta miinuksiakin löytyi: vaikka jääkaappi-pakastin oli sinänsä ihan ok, oli kalusteovi selvästi raskaampi avattava normaaliin jääkaapinoveen verrattuna. Integroitujen mallien tilavuuskin tuntuu olevan ainakin omien käyttökokemusten mukaan vähän vastaavaa erilliskalustetta pienempi. Eli omien kokemuksien perusteella karkeasti sanottuna: minkä integroitu malli voittaa esteettisyydessä, sen se häviää käyttömukavuudessa.
Toisaalta en kuitenkaan haluaisi tilaan kaapistosta ulkonevaa, modernia kylmäkeskustakaan, se menee ehkä vähän ohi keittiön muun tyylin. Taannoisella Monacon reissulla Samsung esitteli messuillaan Chef Collection -sarjan jääkaappipakastimen, jonka yksinkertainen malli jäi mieleeni. Jääkaappi-pakastimessa on suora, yksinkertainen ovi, ja se linjautuu tasan standardisyvyiseen (60 cm) keittiökaapistoon. Tämäntyyppinen eleetön ratkaisukaan ei välttämättä olisi hullumpi. 
Tykkään tässä mallissa erityisesti siitä, että ovessa ei ole mitään ylimääräistä. Jääpalakoneet tai isot näytöt eivät oikein meidän talon henkeen istu – vaikka eipä sillä, olisihan lcd-näytöllä ja kameroilla varustettu, lähestulkoon kaikki kuviteltavat toiminnot sisältävä jääkaappikin varmasti aika hulppea kokemus. Harmi vain, että muistaakseni yllä olevaa Chef Collection -mallia sai nyt aluksi ainoastaan jääkaappi-pakastin -versiona, meille taas paras vaihtoehto olisi korkea jääkaappi ja puolipakastin. Eli tässäkään ei ole ihan valmista vaihtoehtoa – tai sitten asia täytyy ajatella uudemman kerran.
Näin muutenkin tämä Chef Collection -tuotesarja miellytti kovasti omaa silmääni. Vaikka yleensä haluan kodinkoneet mahdollisimman pitkälle piiloon, ei sarjan astianpesukonekaan olisi ollenkaan huono vaihtoehto. Teräksisiset kodinkoneet tuovat keittiöön mukavaa industrial- ja suurkeittiöhenkeä, jota olen hippasen hakemassa myös omaan köökkiin. Meidän tapauksessa toimivin ratkaisu on integroitu astianpesukone, mutta vähän toisenlaisessa keittiössä tuo näkyvällä etupaneelilla varustettu mallikin toimisi varmasti vallan hyvin.
Mutta takaisin jääkaappiasiaan – tätä täytyy varmaankin pohtia vielä hetki. Itse olen ehkä hienoisesti integroitujen mallien kannalla, mutta asia ei ole vielä täysin taputeltu. Erillisissä malleissakin kun on ne omat hyvät puolensa. Eiköhän asia kuitenkin selviä, kun muu keittiösuunnitelma tarkentuu, torstain palaverin jälkeenkin saatan olla jo paljon viisaampi. Palaillaan keittiöjuttuihin varmasti vielä tuonnempana niin koneiden kuin kaappienkin osalta, näissä riittää vääntöä ja jutun juurta vielä vaikka kuinka pitkälle.
Kumpaa te suositte, integroitua vai erillistä jääkaappia? Kaikenlaisia käyttökokemuksia otetaan kernaasti vastaan!

Kommentit (6)

 1. MS Ordinary

  Omaa silmääni miellyttää eniten integroidut kodinkoneet. Meillä on pienen pieni keittiö, joten keittiökokonaisuuden rauhallisuus on taattu integroiduilla koneilla. Myöskään sormenjäljet eivät näy niin hyvin kaapin pinnasta kuin ne näkyisivät rosterisen tai kiiltävän valkoisen kodinkoneen pinnasta.
  Nykyään on kyllä saatavilla eri tyylisiä jääkaappeja, joten integroimattomankin jääkaapin saa sovitettua sisustukseen sopivaksi.
  Minusta ehkä suurin hirvitys on sellainen puoliksi integroitu astianpesukone, jonka valkoinen paneeli on kellastunut. En tiedä, miksi ne herättävät minussa näin vahvoja tunteita, mutta en ottaisi sellaista kotiini.

  • maija

   Integroidut miellyttävät kyllä minuakin eniten näin yleisesti ottaen, vaikka nykyään tehdäänkin jo aika nättejä näkyviä laitteitakin. Mutta varsinkin pienessä keittiössä integroidut koneet tekevät kokonaisuudesta rauhallisen, meillekin edelliseen kotiin integroitu jääkaappi oli ehdoton valinta. Uudessa keittiössä on sitten taas ihan kivasti kokoakin, mutta silti integroidut kylmäkoneet olisivat varmasti se nätein vaihtoehto, jos puhtaasti visuaalisuutta ajattelee. Käyttömukavuudessa ne kyllä häviävät kyllä pikkuisen erillisiin verrattuna, mutta en tiedä onko tuossa niin isoa eroa, että sen takia kannattaisi luopua ajatuksesta…

   Hehe, meillä on vuokrakämpässä just sellainen astianpesukone, vaikkakaan sen valkoinen etupaneeli ei ainakaan vielä ole kovin kellastunut. Mutta joo, ei mikään lemppari minustakaan! 😀

 2. Anonyymi

  Mahtaako chef collection -sarjan 60 cm syvyydessä jääkaapissa olla tilavuus yhtä suuri kuin ei-integroiduissa jääkaapeissa? Meillä on integroidut kylmälaitteet ja raskaathan ne ovet ovat, mutta niin kauniit. Liputan myös integroidun kahvikoneen puolesta.

  • maija

   Jaa-a, täytyisi varmaan tutkia tarkemmin. Muistelisin kyllä, että tuon ovi tuntui melko ohuelta, ja olikohan sen rakenteessakin jokin jippo… Nyt en kyllä ole ihan varma, mutta jotenkin muistelisin, että tilavuudessa ei ollut merkittävää heittoa.

   Integroidut kodinkoneet ovat kyllä ehdottoman kauniita, ja tekevät keittiön ilmeestä rauhallisen. Siitä iso plussa niille ja suurin syy miksi niitä vähän haikailenkin. Integroitu kahvikonekin kuulostaa aika kivalta ratkaisulta. Minä ajattelin piilottaa ihan tavallisen kahvinkeittimen aamiaiskaappiin…

 3. Johanna Backman

  Meillä on kaksi Boschin jääkaappi-pakastinta vierekkäin. Saatiin tällä tavalla enemmän jääkaappitilaa kuin ottamalla erillinen jääkaappi ja pakastin. Kesällä voi tarvittaessa vaikka laittaa toisen laitteen pois päältä, jos on mökillä tai matkoilla. Toisessa jääkaapissa on päivittäiset ruoat ja toisessa harvemmin käytettävät hillot yms. Pakastinkin on kätevä tarvittaessa sulattaa, kun niitä on kaksi.

  • maija

   Kuulostaa aika näppärältä ratkaisulta, varsinkin jos jääkaappi- ja pakastintilaa kaivataan vähän reilummin. Säilytystilaa voi siis vähän jaotella ja lämpötilojakin tarvittaessa säätää sen mukaan. Tuossa ylläolevassa kuvassakin on kaksi jääkaappi-pakastinta vierekkäin, kätevyytensä lisäksi tuo kokoonpano myös näyttää kauniin symmetriseltä. Meidän tapauksessa kaapit voisivat tosin ammottaa tyhjyyttään, pienempikin tila riittäisi. 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *