Blogit
Pihkala

KURKKAUS KODINHOITONURKKAAN

En taidakaan olla kuvaillut meidän kodinhoitonurkkausta blogissa aiemmin, tässäpä se on kaikessa kompaktiudessaan. Kuten vanhoissa taloissa on valitettavan yleistä, ei meidänkään taloa oltu siunattu erillisellä kodinhoitohuoneella. Neliöt eivät myöskään antaneet periksi sellaisen rakentamiselle. Kylppärikin on kokoluokkaa pieni, emmekä halunneet pesukonetta sinne ahtauttamaan jo entuudestaan pientä tilaa. Toiminnot piti siis järjestää jonnekin muualle.
Rakensimme pienen kodinhoitonurkkauksen yläkerran portaiden alle, jonne jäi sopivasti vähän ylimääräistä hukkatilaa. Pesukoneen ja pyykkikaapin päälle mahtui pieni työtaso, jonka vieressä on korkea siivouskaappi. Näin pyykinpesu- ja siivousvälineet ovat keskitetysti yhdessä paikassa.
Kiinnittelimme vastikään nurkkaukseen muutaman vanerihyllyn järjestyksen pitoa helpottamaan. Näteimmät siivoustarvikkeet ja päivittäin tarvittavat jutut saavat olla hyllyillä esillä, se varsinainen kaaos piiloutuu viereiseen kaappiin. Mies taituroi vanerihyllyt kiinni ilman näkyviä kiinnikkeitä ja viisti päät vinoon porraskoteloon sopivaksi, näin lopputuloksesta tuli kevyt ja ilmava. Tällä hetkellä vaneria ei ole käsitelty, mutta kellastumisen ja puhtaanapidon vuoksi jonkinlainen käsittely olisi ihan suotavaa. Ajattelin käyttää puuhaan väritöntä puuvahaa, jotta lopputuloksesta tulisi himmeä ja mahdollisimman luonnollinen.
Turkulaisille vielä pieni vinkki hyllyihin liittyen: Orikedon Levy-Jaatista saa kaikenlaisia vaneri- ja laminaattilevyjä edullisesti suoraan varastosta, ja levyt sahataan paikan päällä tarvittaessa valmiiseen mittaankin. Näillekään hyllyille ei tullut hintaa kuin reilun kympin verran, oikein edullista sisustamista siis.
Kodinhoidosta puheen ollen, yhdeksi lempisiivousvälineekseni on noussut tämä Philipsin SteamCleaner Multi -höyrylaite*, joka on hyvä apuri niin keittiössä kuin kylppärin puolellakin. Höyrylaitteen suipolla päällä saa näppärästi putsattua hankalat kolot ja vaikkapa laattasaumat, leveämpi mikrokuituliinapeitteinen pää puhdistaa taas tehokkaasti suuremmat pinnat, kuten tasot tai laatat. Mitään kemikaaleja ei tarvita, höyry tappaa 99,9 % bakteereista ja jättää jälkeensä varmasti puhdasta pintaa. Näppärää ja nopeaa!
Tässä vielä näkymää eteisestä keittiöön päin. Korkean kaapin vieressä onkin jo integroitu jääkaappi-pakastin, ja sitten ollaankin jo keittiön puolella. Kylppärin ovi on kuvan oikealla puolella, tämä kodinhoitonurkka sijaitsee siis itse asiassa kylppärin ja portaiden muodostaman pienen käytävän varrella.
Meidän kahden hengen talouden pyykkihuolto on toiminut ihan mainiosti näin pienessäkin tilassa, mutta kyllä silti välillä kaipaisin kunnon kodaria, jonne saisi pyykit ja muut romppeet pois silmistä. Myös linkoava pesukone olisi välillä kiva saada vaimennettua oven taakse, avoimessa alakerrassa ääni kun kaikaa ihan kaikkialle. Näillä kuitenkin mennään, vanhassa talossa elellään ja se meinaa kompromisseja muutamissa asioissa. Nyt tavaroilla on sentään omat paikkansa ja tarpeeton hukkatila on valjastettu hyödylliseen ja toimivaan käyttöön, se riittää ihan mainiosti tällä haavaa.
Our Very Tiny utility corner.

Kommentit (21)

 1. Sar P

  No niin, arvasin että teidän kodarikin on huippu tyylikäs.
  Minusta se näyttää kompaktin toimivalta.
  Muuten, kun meille ostettiin uusi pesukone kiinnitin huomiota myös laitteen äänentasoon.
  Meillä kodinhoitohuone on kulman takana ilman väliovia ja siksi uuden laitteen hiljainen ääni on erityisen tärkeää.

  • maija

   Voi kiitoksia! 🙂 Kyllähän tuo on ihan kompakti ja passaa hyvin pienen perheen tarpeisiin, kun pyykkihuoltoa ei ole kuitenkaan vielä ihan hirmuisesti.

   Joo ihan totta, seuraavaa pesukonetta ostaessa täytyy meidänkin kiinnittää enemmän huomiota äänentasoon. Tuo kone oli ostettu vain hetki ennen talokauppoja, joten emme viitsineet heti lähteä vaihtamaan pesukonetta. Tuo masiina ei kyllä valitettavasti ole ihan hiljaisinta luokkaa…

 2. JohannaL / Koti Aurorassa

  Kivan näköinen kodari!

  • maija

   Kiitoksia! 🙂

 3. NAKU

  Näyttää niin hyvältä!!! Miten miehesi ratkaisi tuon hyllynkiinnityksen?

  • maija

   Kiitos! Hän ruuvasi oikean puolen kiinni viereisestä kaapista käsin, ja vasen puoli ruuvattiin kiinni hiukan vinosti hyllyjen alta. Toisen ruuvin sai kiinni portaiden reisilankkuun ja toinen vaati proppua tuekseen.

 4. Jasmiina K

  Ompa kyllä kompakti ja niin tyylikäskin!! 🙂

  • maija

   Kiitos, Jasmiina! 🙂

 5. Cherry

  Vau, tosi kaunis! Sulla/teillä on upea maku!

  • maija

   Kiitoksia kivoista sanoistasi 🙂

 6. Villis

  Kaunista ja kätevää! Onhan tuon pesukoneen alla lattiakaivo ja jollain tavoin rajaus/varaus, ettei koneen lauetessa vesi valu parketille? Tiedän liian monta parketinvaihtoa niin pesukoneen kuin tiskikoneen vuodon vuoksi, iiik!

  • maija

   Kiitos! Joo, kyllä me koitettiin tehdä tuosta mahdollisimman turvallinen, laitettu vesieristeet ja muut tuonne alle. Mutta silti kyllä aluksi hiukan mietitytti tuo parketti alustana, laatta on vahingon sattuessa aina niin paljon huolettomampi. Ainakin toistaiseksi kaikki on kuitenkin mennyt onneksi hyvin!

 7. -Tsinnia-

  Aivan ihana pieni nurkkaus! Kuulostaa toimivalta ja noin kauniina ei haittaa vaikka onkin näkyvissä 🙂 Minä haaveilen myös kodinhoitonurkkauksesta/huoneesta, mutta tällä hetkellä pesukone on vain lätkästy sinne minne sille on aikoineen 50 vuotta sitten tehty paikka ja se on pannuhuone 🙁 Ei kovin innosta pyykkihuoltoon. Tulevaisuudessa toivottavasti tämäkin muuttuu!

  • maija

   Kiitos! Kyllä tuollaiset tylsät hommat sujuvat niin paljon mukavammin, kun ne tekee toimivassa ja kivassa ympäristössä. Muistan remonttiajoilta kun saatiin vihdoin keittiö, kuinka kivaa tiskauskin oli, kun oli vihdoin tilaa ja iso allas käytössä. Toivottavasti tulevaisuuden pyykkihetket sujuvat sielläkin innostavissa kulmissa 🙂

 8. Anonyymi

  Kaunista. ? Mistä tuo kukkaruukku on?

  • maija

   Kiitos! Kukkaruukka on Hayn ja ostettu Koodista.

 9. Jutta / Muotopuoli

  Vautsi! Hienosti olette ratkaisseet ongelman! Viittisitkö kertoa vielä miten sun mies kiinnitti nuo hyllyt ja kuinka paljon ne kestävät painoa? Kiitos!

  • maija

   Kiitoksi! Hän kiinnitti nuo hyllyt ihan ruuvaamalla, oikea puoli hyllyistä on ruuvattu kiinni viereisestä kaapista käsin, vasen puoli ruuvattiin alaviistosta hyllyn alta seinään. Yksi ruuvi meni sopivasti portaiden tukipuuhun, toinen vaati propun. Kyllä ne aika tukevilta vaikuttavat, mitään älypainavaa en kuitenkaan niihin laittaisi. Ehkä sellainen max 5 kiloa/hylly voisi olla suuntaa antava painoraja.

 10. Anonyymi

  Onpas viehättävä kodinhoitonurkka!

  • maija

   Kiitti! 🙂 Kokoa tuolla ei ole nimeksikään, mutta ihan kätevä nurkkaus kuitenkin.

 11. Dagný Björg • Feel Inspired Blog

  If only my laundry room looked this good!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *