Blogit
Pihkala

KOKEMUKSIA IKEAN PATJOISTA | ABOUT OUR BEDS

Lupasin kirjoitella uusista sängyistämme tarkemmin, kunhan käyttökokemuksia kertyy hieman muutamaa yötä enemmän. Nyt sänkyostoksista on kulunut kuukauden päivät ja mielipide on vahvistunut – edelleen ollaan tyytyväisiä ostokseen. Ja mikä tärkeintä, ollaan myös nukuttu hyvin.
Valitsimme sängyiksi siis lopulta Ikean luonnonmateriaaleista tehdyt Sultan-runkopatjat. Toiveemme erosivat hieman toisistaan, joten päädyimme kahteen kapeaan runkopatjaan, jotka yhdistimme yhtenäisellä petarilla. Minä valitsin puolikiinteän Sultan Songlin ja mies otti kiinteän Skaunin. Näin jälkikäteen todettuna ratkaisu oli hyvä, kumpikin sai näin itselleen sopivan patjan.
Itse arvoin hetken aikaa näiden kovuuksien kanssa ja monelle lukijallekin ne tuntuivat tuottavan päänvaivaa, siispä niistä vielä muutama sananen. Mies on tukevan ja jämäkän sängyn ystävä, joten hänelle valinta oli selvä. Selkäkivuista kärsivälle tukeva sänky olikin ehdoton valinta, ja hänen mukaansa selkäjumit ovat ehkä vähän vähentyneet, joskaan eivät kyllä kokonaan poistuneet sängyn vaihdon myötä.
Minulle valinta ei ollut ihan niin selkeä. Tykkään vähän pehmoisemmasta sängystä, mutta liian upottava se ei kuitenkaan saa olla. Kuitenkin myymälässä ensin kovalla Skaunilla maattuani Songlikin alkoi tuntua jopa hiukan upottavalta. Mietinkin kuinka pehmeyden kanssa kävisi jatkossa; löystyisikö sänky paljon ajan mittaan ja alkaisiko se tuntua liian pehmeältä.
Uskoin kuitenkin painosuosituksia ja omaa alkutuntumaa, ja valitsin puolikiinteän. Tämä oli ehdottomasti oikea ratkaisu minulle, sängyssä on juuri sopiva kevyt tuki ja se tuntuu silti mukavan pehmeältä. Pari yötä olen testimielessä nukkunut kovalla Skaunilla ja se ei ollut kyllä minun juttuni…
Näin yleisesti ottaen oikea kovuus on varmasti aika lailla tottumiskysymys. Itse pitäisin painosuosituksia löyhänä ohjenuorana ja valitsisin ehkä hieman yläkanttiin – toki selkä- ja muut vaivat sekä omat nukkumistottumukset vaikuttavat myös asiaan. Sängyn valitsemisessa kannattaa tukeutua myyjän apuun, ammattitaitoinen myyjä kyllä osaa kertoa mallien sopivuuden omiin tarpeisiin. Huomiota kannattaa kiinnittää myös patjan sisukseen; millainen jousisto sängyssä on ja kuinka ne toimivat käytännössä. Meidän sarjan sängyissä on tukevat pussijouset, jotka eivät rakenteensa vuoksi pääse liikkumaan sivuttain, vaan ne tekevät patjaan tukevan ja jämäkän tunnun.
Petari jäi meiltä vielä ostamatta, tällä hetkellä käytössä on vielä vanha leveä petauspatjamme. Jossain vaiheessa se täytyy kyllä päivittää uuteen, luonnonmateriaalista tehty sänky menee ehkä vähän hukkaan nykyisen petarin kanssa. Asiassa arveluttaa vain se, että tämän sarjan petarissa ei ole irroitettavaa päällistä. Täytyy nyt vielä katsoa, kuinka tehdään asian kanssa…
Mietittiin myös, tuntuvatko kahden sängyn reunat keskellä nukuttaessa, mutta en minä ainakaan mitään häiritsevää ole huomannut. Sänkyyn on saatavana erillisiä reunapaloja, jotka pehmentävät sänkyjen väliin jäävää koloa entisestään. Meillä ei tosin näitä ole käytössä, olivat juuri tuolloin loppu Ikeasta, eikä näitä oikeastaan edes tarvitsekaan. Suosittelen siis ehdottomasti hankkimaan patjan – vaikka sitten erillisenkin – ihan omien mieltymyksien mukaisesti ilman kompromisseja, nykyajan paksuilla petareilla saa kuitenkin hyvin yhtenäisen lopputuloksen erillisillekin patjoille.

Kaiken kaikkiaan nämä runkopatjat olivat minusta oikein positiivinen ostos. Muiden merkin sänkyjä en ole juuri testaillut, joten en osaa nyt vertailla näitä sen kummemmin muiden valmistajien tuotteisiin. Mutta jos hakee kohtuuhintaista ja hyvää patjaa, ovat nämä varmasti yksiä parhaimpia vaihtoehtoja.

Laittakaapa vapaasti kommenttia, jos sängyistä jäi vielä jotakin kysyttävää tai täsmennettävää. Edellisen sänkypostaukseni kommenttikentässä on myös paljon hyviä vinkkejä ja kokemuksia kaikenlaisista sängyistä, sängyn ostoa harkitsevan kannattaa lukaista vielä nekin läpi.

Suloisia unia!


Such a long text about our new Ikea beds. We have tried them for a month now and like them very much. I can highly recommend their beds to anyone who wants to have a qood quality mattress with low cost.

Kommentit (20)

 1. HannaLe

  Mulla on myös Ikean runkopatjasänky ja olen tosi tyytyväinen. Mä olen pienikokoinen ihminen, ja mulle lähes kaikkien muiden valmistajien peruspatjat Ikean hintaluokassa tuntuvat kovilta. Sitten jos haluaa ostaa pehmeämmällä jousituksella niin hinta pomppaakin jo helposti tuhannen euron yli. Ikean runkopatjat olivat ihan kivan näköisiäkin neutraaleilla verhoilulla.

  Mulla on testivoittajayhdistelm eli Sultan Stamnes patja ja Tafjord petari. Tuota Tafjord-petaria voin kyllä varauksetta suositella. Se on viskoelastista materiaalia samaan tapaan kuin esimerkiksi Tempur, ja on ihan älyttömän hyvä käytössä. Se vaan Ikean sivujen mukaan on poistumasta mallistosta, niin kannattaa hakea sellainen äkkiä jos kiinnostuu!

  • maija

   Mukava kuulla sinunkin käyttökokemuksia patjoista. Näinhän se on, monet patjat tuppaavat olemaan liian kovia kevyelle henkilölle ja erikoisversioista saakin jo maksaa. Ja ulkonäkökään ei ole näissä ollenkaan hullumpi.

   Ja kiitos suosituksesta, täytyy käydä siis vielä äkkiä testaamassa tuo Tafjord. Tottuiko siihen nopeasti vai vaatiko tuo viskoelastinen materiaali pidempää totuttelua?

 2. Jessica

  Tafjord petaria tulin minäkin suosittelemaan nyt parin kuukauden käyttökokemuksella!

  • maija

   Kiitos suosituksesta, täytyy varmasti ottaa tuo Tafjord harkintaan, kun nyt kerran useampi sitä suosittelee. 🙂

 3. Anonyymi

  Petariin kannattaa panostaa, sehän on ikään kuin kirsikka kakussa 🙂 Tempur/älyvaahtopatja lienee parhaimpia teille koskapa teillä on erilaiset patjatkin; tuohan muotoutuu nukkujan mukaan ja tuntuu siten vähän "painottomalta". Petarin voi suojata erillisillä petarisuojalla (saa esim. Askosta, voi vesipestä, ei mene miksikään). Mitä kalliimpi petari niin sitä enemmän suosittelen tuota suojaa! – Ikean poistuvat petarimallit taitaa muuten olla jossain hyvässä tarjouksessa Family kortin haltijoille, jollen väärin muista…

  • Anonyymi

   Käytin Tempur-petarin päällä sellaista patjansuojusta noin viikon, kunnes luovuin, koska se kyllä söi kaikki Tempurin hyvät puolet.
   Kiva kuulla Maija ettei patjaostoksenne mennyt siis vikaan 🙂
   terveisin 7/2 20:14

  • maija

   Tottahan tuo, petari voi vaikuttaa kyllä paljon – joko huonompaan tai parempaan suuntaan 🙂 Tempur-patjat kyllä kiinnostavat kovasti, samoin tuo parin edellisen kommentoijan vinkkaama "ikean tempur". Mietin vain kuinka helposti tuollaiseen materiaaliin tottuu ja tuntuuko se omassa käytössä liian kovalta, mutta ainakin taitaa olla aika tukeva ja ergonominen vaihtoehto nukkumiseen. Petarisuojus voisi olla kyllä kiinteässä petarissa ihan näppärä ratkaisu.

   Ja juu, kyllä nämä sängyt ovat osoittautuneet oikein hyväksi valinnaksi, eli kannatti ostaa 🙂

 4. Anu

  Nice to read your positive experiences! I'm struggling to find a mattress made from natural materials and this one from IKEA is one I have been thinking about. One question as you have just recently went through the whole process of bringing a new mattress home: did that mattress smell a lot when unpacked and if yes how long did it take to air and stop smelling? I have one really bad experience from a couple a months ago when I had to sent back a new mattress that smelled even after two weeks in a room with good air circulation. I refused to sleep on that despite the manufacturer assured that this smell isn't dangerous…

  • maija

   Well, I haven´t had any problems with the smell. The smell of the new beds disappeared very fast, in a day or two. So even at that point of view I can highly recommend these mattresses.

   And in case you would not be satisfied with the mattress, it is very easy to return the mattress back to Ikea. They seem to be very flexible with return policy at least here in Finland.

 5. Päivi

  Paljon teillä meni rahaa noihin patjoihin? Itsellä sängyn vaihto edessä ja olen todella harkinnut noita Ikean, vielä juurikin tuolla samalla kombolla kuin teillä..

  • Anonyymi

   Ikea näyttää uusivan petarimallistoaan, joten ehkä uudet luonnonmateriaalimallit tulevatkin vetskariversiona. Peukut pystyyn tämän puolesta, niin taitais täyttyä kaikki sun kriteerit. Terkuin Viirivehka

  • Anonyymi

   Ei tuo äskeinen ollut vastaus Päivin kysymykseen, mutta yhden hengen patjat näyttivät olevan 360-399 e/patja leveydestä riippuen. -viirivehka

  • maija

   Patjat olivat juurikin tuota Viirivehkan kertomaa hintaluokkaa, meidän 80 cm leveän patjojen kappale hinta oli 360 euroa + jalkapaketti 15 euroa, eli yhteensä patjat maksoivat 750 euroa.

   Ja juu, peukut pystyyn vetskariversioisen petarin puolesta!

 6. Anonyymi

  Meillä on muistaakseni sama setti, miehellä kiinteä patja ja minulla puolikiinteä, iso petari päällä. Kokeilin itsekin ensin tuota kovempaa patjaa, mutta 3-4 yön jälkeen en meinannut päästä sängystä ylös, selkä tuli tosi ipeäksi. Mies on minua 20 cm pitempi ja luonnollisesti reilusti painavampi, joten noissa painosuosituksissa on kyllä ideaa. Otin ensin muhkean petauspatjan, mutta selkävaivaisen miehen mielestä se mitätöi kovan patjan hyödyt. Vaihdettiin siis ohuempaan, kuten minäkin vaihdoin oman sänkyni pehmeämpään. ISO plussa Ikealle hyvän laadun (pärjänneet erinomaisesti testeissä myös huomattavasti kalliimpien merkkien kanssa) tuosta testaus- ja vaihtomahdollisuudesta!

  There might have been some smell in the top mattress but it disappeared in a day or so.

  jessy

  • maija

   Mukava kuulla, että tekin olette olleet tyytyväisiä patjoihin! Mulla oli sama juttu, selkä kipeytyi kovasta patjasta. Ei ne painosuositukset siis ihan hatusta vedettyjä ole. 🙂

   Tuota Ikean vaihtomahdollisuutta on moni kehunut. Kiva, että tämä puoli pelaa mainiosti, sänkyjen sopivuuden kuin usein huomaa vasta niitä hetken käytettyään.

 7. Jessy

  Piti muuten vielä kysyä mikä on tuo helmalakana?
  On ollut vaikea löytää tarpeeksi korkeaa kun sängyssä on vähän tavallista korkeammat jalat.

  Jessy

  • maija

   Tuo helmalakana on ostettu H&M Homesta jokunen vuosi sitten. On aika paksua ja jämäkkää puuvillakangasta ja hintakin taisi olla aika edullinen. 🙂

 8. ikean patjat kokemuksia – makuuhuone.com

  […] KOKEMUKSIA IKEAN PATJOISTA | ABOUT OUR BEDS – PihkalaKOKEMUKSIA IKEAN PATJOISTA | ABOUT OUR BEDS. … Näinhän se on, monet patjat tuppaavat olemaan liian kovia kevyelle henkilölle ja erikoisversioista saakin jo maksaa.Siirry kotisivulle […]

 9. Marianna

  Heipsan!

  Tästä postauksesta on jo pari vuotta aikaa, joten haluaisin tiedustella onko teillä vielä samat patjat käytössä ja oletteko vielä tyytyväisiä sänkyihinne? Meillä on nyt sama setti mietinnässä ja kiinnostaisi kovin kuulla pidemmän aikavälin käyttökokemuksia.

  • Maija

   Heippa! Meillä on edelleen samat sängyt käytössä ja ollaan oltu tyytyväisiä. Miehen puoli on alkanut vähän natista, mutta mitään muuta moitittavaa ei ole ollut. Sängyt ovat pysyneet ryhdikkäinä eikä minkäänlaista painumista olla huomattu. Edelleen siis ostos on tuntunut hyvältä ja hinta-laatusuhde järkevältä. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *