KAASULIESI KEITTIÖÖN

yhteistyössä Gasum

Keittiömme valmistuu kovaa vauhtia, mutta yksi tyhjä kolo siellä vielä on – lieden paikka nimittäin. Olen iskenyt silmäni jo kauan aikaa sitten erillisiin, omilla jaloillaan seisoviin liesiin, ja uutta keittiötä suunnitellessa olikin selvää, että sellainen oli tähän taloon saatava. Erillinen liesi tuntui sopivan vanhan talon tunnelmaan ihan täydellisesti, ollen ikään kuin moderni tulkinta vanhasta, valitettavasti aikoinaan lekan alle joutuneesta puuhellasta. Kun sopiva paikkakin löytyi vanhan peltisen huuvan alta, oli valinta sillä selvä. Tai ei aivan, sillä valittavanahan oli vielä lukemattomia seikkoja liesityypistä, koosta ja väristä lähtien. Ja siitäpä kerronkin nyt seuraavassa.
Moni lukija muistaa varmasti viimevuotiset pähkäilyni kaasu- ja induktioliesistä. Postaus kirvoitti monta hyvää kommenttia kummankin vaihtoehdon puolesta, mutta oma päätös ei vielä niiden avulla kirkastunut suuntaan eikä toiseen. Aika kuitenkin teki tehtävänsä, ja talven myötä valinta kypsyi valmiiksi: kokeilunhalu voitti, meille tulee kaasuliesi!
gas stove
Kaasuliesissä, ja erillisliesissä ylipäänsäkin ovat italialaiset ylitse muiden. Smeg on varmasti monelle tuttu, mutta tämän lisäksi Italiasta ponnistaa toinenkin upea tuotemerkki, klassinen ja elegantti Ilve. Olen ihaillut Ilven liesiä jo pitkään ulkomaisissa sisustuslehdissä, ja olinkin todella otettu saadessani mahdollisuuden tehdä yhteistyötä tämän upean merkin kanssa. Eräänä aurinkoisena kevättalven päivänä hurautin merkin maahantuojan Gasumin showroomille Helsingin Herttoniemeen, jossa pääsin tutustumaan tuotteisiin vähän tarkemmin. Valinnanvaraa oli huimasti, ja tämän tytön pää meinasikin mennä pyörälle kaikista hienoista vaihtoehdoista. Kyllä vaan liedetkin voivat olla upeita, ei voi muuta sanoa.
Ilve

Ilven liesimallisto on jaettu kahteen edellisissä kuvissakin näkyvään tyyppiin: moderniin ja pelkistettyyn Hi-Tech -sarjaan sekä pehmeän perinteiseen Nostalgie-sarjaan. Molemmat ovat aivan ihania! Omannäköinen vaihtoehto löytyy varmasti, sillä molemmat sarjat ovat vielä täysin kustomoitavissa mm. värin ja koon puolesta. Jälkimmäinen seikka olikin meillä avainasemassa, sillä tavanomaiset erillisliesileveydet 60 cm ja 90 cm ei kumpikaan sopinut keittiöömme – 60 cm tuntui minusta erillisliedeksi aivan liian pieneltä, ja 90 cm oli taas auttamattomasti liian iso. Ilveltä löytyy kuitenkin kilpailijoistaan poiketen liesikokoja 10 cm välein, ja tämä ratkaisi ongelman. 80-senttinen liesi oli mitoitukseltaan keittiöömme ihan täydellinen!

hi tech

En ole aiemmin käyttänyt kaasuliettä, mutta se on jo pitkään poltellut mielessä saamiensa lukuisten ylistävien kommenttiensa ansiosta. Erityisesti kehuja on saanut kaasulieden kätevyys ja nopeus, vesi kiehuu ja pannu lämpenee käden käänteessä. Ja onhan aidossa liekissäkin se oma tunnelmansa, jonka nimeen etenkin pitkän linjan keittiöhifistelijät vannovat. 
Näin noviisina minua askarrutti tietysti lieden turvallisuus, mutta heti alkuun selvisi, että tästä oli turha kantaa huolta. Kaikki Suomessa myytävät kaasuliedet ovat esimerkiksi varustettu liekinvarmistimella, eli kun liekki sammuu, keskeytyy kaasuntulo välittömästi. Hellaa on myös vaikea saada vahingossa päälle, sillä se vaatii aina sekä painalluksen, että väännön hellannupista. Näkyvän liekin ansiosta hellaa tuskin tulee unohdettua helposti päälle, ja liekin kuumuus on helppo lapsenkin ymmärtää. Kaikenmoiset kaasuvuodotkin ovat kuulemma nykypäivänä todella harvinaisia, ja jos kaasupullo on asennettu väärin, ei kaasua yksinkertaisesti kulje. Turvallisuusseikkojen vuoksi ei siis kaasuliettä kannata hylätä.

Kuultuani nämä faktat päätös kaasuliedestä vahvistui entisestään, ja edessä olikin hauskin osuus: itse mallin valitseminen. Ensimmäinen valinta oli helppo: meidän talon tyyliin perinteinen Nostalgie-sarja sopi kuin nakutettu. Sitten homma mutkistuikin, sillä houkuttelevia värejä oli niin paljon. Burgundinpunaista, kiiltävää tai mattamustaa, valkoista, kermaa, terästä, smaragdinvihreää… Aijai, ihan liikaa ihania vaihtoehtoja. 
Myös vääntimissä on valinnanvaraa sekä värin, että mallin puolesta; saatavilla on niin terästä, messinkiä kuin kuvassa etualalla olevaa pronssiakin. Nämäkin vaikuttavat yleisilmeeseen todella paljon; kuvassa testasimme, kuinka paljon lieden fiilis muuttuu, kun nostalgisten pronssisten nuppien sijaan valitaankin virtaviivainen teräsnuppi. Fiilis on heti ihan erilainen, eikö.

Valinnat eivät suinkaan loppuneet siihen, sillä myös liesien kokoonpanoja voi muokkailla oman tarpeen mukaan; saatavina on erikokoisia uuneja sekä kaasu-, että sähkötoimintoisina, erilaisia polttimia, paistotasoja ja muuta mukavaa. Halutessaan kaasuhellaan voi yhdistää myös induktio-osan, ja muutamaa kokoa on saatavilla myös täysinduktiolietenä. Myös erillisliesitasoja ja -uuneja kuuluu Ilven valikoimiin, todella tyylikkäitä nämäkin. Kuvassa Nostalgie-sarjan erillisuuneja, melkoisia karkkeja vai mitä.

Kinkkisempiin varustelukysymyksiin sain asiantuntevaa apua suoraan paikan päältä, avoimeksi jäivät vain visuaaliset seikat ja kotiin lähdinkin paksun tuotekatalogin ja värimallien kanssa. Kuvassa oleva burgundinpunainen liesi on – vähän yllättäenkin – yksi myydyimmistä väreistä täällä Suomessa, ja ihanahan tuo on vaikkapa raikkaiden valkoisten kaappien parina. Omaan harmaaseen keittiöön ajattelin kuitenkin vähän neutraalimpaa väriä, ja kärkisijoille pääsi kuvassa oleva nelikko teräksellä ryyditettynä. Ihania kaikki, mutta lopulta yksi oli aika selkeästikin ylitse muiden. Jännityksellä odotan, millainen liesi livenä onkaan, itse en ole tätä kombinaatiota nähnyt vielä lainkaan elävässä elämässä.
Kunhan keittiömme etenee, pääsemme kantamaan lieden paikalleen. Sitä ennen pitää kuitenkin vielä saada monenmoista tehtyä, remonttipölyn keskelle ei moista kaunotarta raaski kantaa. Palataan kuitenkin liesiasioihin heti, kun remonttitilanne sen sallii, tällöin luvassa ihan konkreettisia käyttökokemuksia kaasulieteen liittyen kaasupullon säilytystä unohtamatta. Tätä odotellessa suosittelen pistäytymään Gasumin inspiroivalla Kokkaa kaasulla -sivustolla, joka on täynnä kauniita kuvia, ihania reseptejä sekä hyödyllistä tietoa kaasuliesiin liittyen. Tätä kautta se kaasuliesikärpänen meikäläiseenkin lopullisesti iski…
https://kokkaakaasulla.fi/
I love all about freestanding, industrial-vibed cookers; the look, the feeling and the functionality of them. A gas stove was on my mind when I started to sketch our kitchen, I think it fits very well to our old house. Italian brand Ilve makes the prettiest ones, and in early spring I visited their showroom in Helsinki. It was full of beautiful stoves with various, fine details. I have put my order forward and right now I´m waiting for the moment when I will be able to carry my beauty in. Let´s get back to stove business then!
Kommentit (6)
 1. Erinomainen valinta ja sopii teidän keittiöön kuin nenä päähän! Meillä oli ulkomailla kaasuliesi ja olimme supertyytyväisiä siihen, vaikka se oli vielä ns "vanhanmallinen" eli itse piti pitää huolen, että liesi on pois päältä. Nyt keraamisen kanssa ikävöin usein kuuden lieden kapistusta, joka oli kaiken lisäksi nopea kuin mikä. Ja ei sitä tosiaan ihan vahingossa saa laitettua päälle 🙂 ehkä kaasulieden kanssa asenteet ovat hieman verrattavissa marmoriin – nättiä on mutta moni kuvittelee marmorin olevan epäkäytännöllinen ja kaasulieden kohdalla askaruttaa turvallisuusaspekti. Oman käyttökokemukseni perusteella sekä marmori että kaasuliesi soveltuvat aivan mainiosti kotikeittiöön.

  1. Kiitos! Joo, uskon myös, että tulemme olemaan enemmän kuin tyytyväisiä tähän valintaan. Aikahan sen sitten näyttää, kuinka kaasuliettä tottuu käyttämään, mutta uskoisin ettei siinä ole mitään ihmeellistä. Enemmänkin olen innoissani sen tuomista mahdollisuuksista ja mm. lieden leveästä uunista, se on käytössä varmasti aika ihana!

   Samansuuntaisia kommentteja olen saanut muiltakin kaasulieden käyttäjiltä, olisikohan niin, että kerran kun tottuu kaasulieteen, ei sitä enää vaihtaisi pois. Tuo vertauksesi marmoriin on aika osuva, kaikenlaisia ennakkoasenteita kun liittyy molempiin. Itse haluan olla omalta osaltani niitä rikkomassa ja kokeilla ennakkoluulottomasti kaikkea uutta, nythän testiin tulee sekä marmoritaso että kaasuliesi. 🙂 Luulen, että ihastun palavasti molempiin…

 2. Hannele Ruusukummusta
  12.7.2016, 07:34

  Lapsuudenkodissani oli kaasuliesi…uuni toimi sähköllä..:)

  1. Meille tulee myös sähköuuni, se kuulosti helpommalta vaihtoehdolta ja sitä suositeltiin valmistajankin puolelta tällaiselle tottumattomalle käyttäjälle. Ymmärsin, että kaasu-uuni vaatii vähän enemmän taitoa ja säätöä. Onnistuessaan kuitenkin paistotulos on kaasu-uunilla kuulemma mukavan mehevä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *