Blogit
Pihkala

JOULUA KEITTIÖSSÄ, KLASSIKKOJA KATTAUKSESSA – OSALLISTUFINLAYSON-ARVONTAAN

kaupallinen yhteistyö: Finlayson
Taas on käsillä joulunaika, tänä vuonna tosin hieman edellisistä poikkeava. Käynnissä olevan remontin ja tilapäisasuntomme vuoksi joulua vietetään meillä nyt hieman eri tunnelmissa – tai oikeastaan luulen, että joulunvietto on tänä vuonna meillä aika minimissä. Olemme sopineet jättävämme tällä kertaa joululahjat väliin, ja joulukoristeetkin pysynevät melko maltillisina yksiön tilanahtauden vuoksi.

Lahjahulinoiden ja joulukoristeiden sijaan joulu näkyykin
meillä tänä vuonna voimakkaimmin keittiössä. Tietyt perinteet haluan
pitää tilanteessa kuin tilanteessa, ja tärkeimpiä niistä ovat jouluiset
maut. Meidän joulutunnelma syntyykin näkyvien koristeiden sijaan enemmänkin tuoksuista ja mauista, ruokaherkuista
ja kauniista kattauksesta, jonka ääreen on mukava istahtaa hetkeksi
joulua tunnelmoimaan.
Joulutunnelmaan virittäytymisessä minua avusti Finlayson, jonka heittämän jouluhaasteen myötä pääsin luomaan kotiimme jouluista tunnelmaa Finlaysonin joulukuosien, Onnin tai Olgan avulla. Edellisen perusteella ei liene yllätys, että valitsin tapahtumapaikaksi keittiön – sieltä se meidän joulutunnelma syntyy ja leviää hiljalleen ympäri asuntoa.
Yksi takuuvarma joulumielen kohottaja on jouluisten herkkujen valmistus. Viime vuosina olen ottanut tavaksi piparkakkujen leipomisen äidin reseptillä, joka on ankaran testauksen myötä todettu aikoinaan parhaimmaksi. Tästä puuhasta ei luisteta, taikina tehdään itse tilanteessa kuin tilanteessa. Oikeastaan taikinan tekeminen ei ole ollenkaan aikaa vievää, se syntyy jotakuinkin vartissa. Kinkkisin vaihe on vain muistaa tehdä se edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin. Tämä pieni lisävaiva palkitsee, valmistaikinasta tehdyt kakkuset kalpenevat kirkkaasti näiden rinnalla. 
Viimeinen pelti uunista ulos, jäähtymään ja sitten ääntä kohti. Kokkailupuuhissa apuna toimii Onni-sarjan herttaiset sydänkuosit, jotka henkivät perinteistä ja lämmintä joulutunnelmaa. Kuosi on yksi Finlaysonin klassikoista ja peräisin vuodelta 1971, moni saattaakin muistaa nämä miljoonasydämet lapsuudestaan.
Paitsi piparkakkujen, myös muiden jouluisten asioiden
suhteen suosin muutamia perinteitä. Vaikka tykkään aika pelkistetystä
joulutunnelmasta, saa minusta joulussa olla mukana vähän nostalgiaa ja
hupsutteluakin. Näin luodaan joulumuistoja, jotka kantavat pitkälle
eteenpäin. Itse muistan lapsuuden jouluistani parhaiten juurikin ne värikkäämmät joulukoristeet, valot ja perinteisen kotoisan tunnelman.
Tällaisia muistoja on mukava synnyttää ja laittaa eteenpäin omassakin
elämässä. Tästä syystä valintani osui juuri Onniin – tässä kuosissa on jotain sympaattista, suloista ja perinteistä joulufiilistä, kuitenkin sopivan yksinkertaisessa muodossa.
Vaikka en punaisen suurin ystävä olekaan, niin jotain vastustamattoman söpöä tuossa punaisessa essussa vain on. Jouluna saa vähän hassutella, vai mitä. Leipomukset ovat valmiit, essu jemmattu tuolin selkämykseen ja seuraavaksi onkin aika kattaa pöytä…
Jouluisessa kattauksessa nojaan niin ikään klassikkokuoseihin. Ihan kirjaimellisestikin, sillä kattauksen pohjaksi poimin Finlaysonin Klassikko-pöytäliinan. Valkoinen, juhlava liina on kattauksen peruspilareita, ja erilaisilla somisteilla siitä saa kulloiseenkin teemaan sopivan. Pöytäliinan hieno, hento kuosi on ajaton, tässä on tuote täältä ikuisuuteen.
Tällä kertaa halusin maustaa kattauksen viileillä, huurteisilla sävyillä ja tuoda näin joulukattaukseen astetta modernimman ilmeen. Taittelin harmaasta Onni-kankaasta pienen kaitaliinan ja täydensin kattausta Coronna-keittiöpyyhkeillä, jotka taipuvat hienosti myös ylellisiksi, reilunkokoisiksi kangasserveteiksi. Servetin asettelulla voi leikkiä loputtomiin, tällä hetkellä minua viehättää ehkä eniten lautasen päähän, pöydän reunan yli asetettu servetti.

Vaikka  kattauksessa on kolmea erilaista kuosia, pelaavat ne hyvin yhteen, kun sävymaailma on yhtenäinen. Kuvioiden sekoittelua ei siis kannata pelätä, kunhan vain muistaa noudatella yhdistelmässä jonkinlaista punaista lankaa; väriä, tyyliä tai materiaalia.

Joulupuuro maistuu isoista kauniista kulhoista, tummat yksityiskohdat terästävät kattausta juuri sopivasti. Joulukukat noudattelevat kattauksen teemaa, vähän erilainen joulutunnelma syntyy yksinkertaisista, hopeaan vivahtavista oksista. Perinteet ja modernimpi ote – molemmissa on omat puolensa.
Muovituolit tuntuvat talvisaikaan vähän kylmiltä, niinpä pehmoinen Lempi-huopa on omiaan ruokahetken lämmikkeenä. Ihastuin huovan tummanharmaaseen sävyyn, se sopi kuin nakutettu kattauksen harmaaseen väriskaalaan. Pehmoisia vilttejä ei voi olla talvisaikaan koskaan liikaa…
Jäänviileä teema sai väistyä, kun vuoroon tuli jälkkäri eli piparit ja glögi. Muutama punainen servetti, ja kattaus muuttui taas vähän erilaiseksi. Kun pohja on simppeli, ei tarvita kuin ripaus väriä, ja tunnelma muuttuu jo mukavasti.

Tästä se alkaa, joulun odotus meidän kodissa. Kadoksissa ollut joulutunnelma alkaa hiljalleen jo nostaa päätään…

Jouluhaasteen myötä saan arpoa teidän lukijoiden keskuudessa Finlaysonin lahjakortin, jolla saa hankittua mukavaa tunnelmaa omaan joulukotiin tai vaikkapa täytettä pukinkonttiin. 
Kommentoi tämän postauksen alle ja kerro halutessasi, mistä sinun joulutunnelmasi syntyy.
Kaikkien kommentoijien kesken arvotaan 100 euron lahjakortti Finlaysonin myymälään.
ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!

Finlaysonin jouluhaaste kiersi tänä vuonna etelän isot kaupungit, Turun,
Tampereen ja Helsingin. Terveisiä kahdesta jälkimmäisestä voitte
kurkata Riikan ja Annikan blogeista. Mukavaa joulun odotusta ja onnea arvontaan!

http://www.finlayson.fi/

Kommentit (146)

 1. Marika S

  Niin ihanan nostalgiset, aivan kuin minulla olisi pikkutyttönä ollut tuollainen samanmoinen pikkuinen essu, voih 😀
  Tunnelma syntyy rauhallisuudesta ja hymyistä, joka näkyy jokaisen poskilla, yhdessäolon mukavuus, pikkaisen tietysti käytän aikaa enemmän kauniin kattauksen ja esille laitoin eteen.
  Ihanat kuvat ja fiilis! Mukana arvonnassa!

 2. Anonyymi

  Voi ei, meillä on ollut ihan varmasti tuota Onni kuosia jossain aikanaan. Tulee lapsuus mieleen. 🙂

  Minulle joulu syntyy siitä hiljaisesta ja hämärästä tunnelmasta mummolassa kun radio saattaa soida taustalla, mutta olen itse käpertynyt shaalin sisään lukemaan kirjaa. 🙂

  ameochi (ät) gmail.com

 3. Anonyymi

  Kynttilöistä, glögistä ja pipareista kauniin joulumusiikin alla. <3

  pienet.suloisuudet@gmail.com

 4. Anna-Liisa

  Kummitytön kihlajaiset tulevana viikonloppuna, lahjatoiveena Onni-pussilakanat, värin valinta jäi lahjan antajalle, että osaakin olla visainen valinta, MOLEMMAT kun niin suloiset…
  alvansu@gmail.com

 5. Anonyymi

  Piparin ja glögin tuoksusta, kynttilöistä. Saisiko tuota piparitaikinan reseptiä? -Koilis-

 6. Jose / ajastaika.com

  Läheisistä ihmisistä, riisipuurosta sekä Hansonin joululevystä. 😀

 7. saaana

  Jouluvalot on tehokkaimmat tunnelmanluojat. saanamy@gmail.com

 8. hyppysellinen paheita

  Meillä joulutunnelma syntyy, kun kuusi kannetaan sisään sulamaan. Kirpeän pakkasen ja havupuun tuoksu on rauhoittava yhdistelmä. Tänä vuonna meitä onkin perheessä neljä kolmen sijaan ja sekin luo oman, erityisen tunnelman tälle joululle 🙂

 9. Inget Herrman

  Joulutunnelma syntyy tsaikka-laseista glögiä siemaillessa.

 10. Inget Herrman

  Joulutunnelma syntyy tsaikka-laseista glögiä siemaillessa.

 11. Mirella Hölttä

  Kyllä tuli niin lapsuus mieleen kuin näin viime viikolla kaupoilla käydessäni tuota Finlaysonin Onni-kuosin tuotteita. Meillä se joulufiilis syntyy useista jouluisesta asioista. Kynttilöitä sytytellään iltaisin tuplasti ja triplasti enemmän kuin normaalisti. Nautin myös hetkistä sohvan nurkkaan käpertyen taljan päälle, glögistä ja itseleivotuista piparkakuista ja tortuista nauttien. Joulun ajan sisustus- ja ruokalehtiä lukiessa hullaantuu kaikista uusista jouluherkuista ja joulusisustuksista. Joulukukkien huumaava tuoksu valloittaa koko kodin jo marraskuun puolella. Kauneimmat joululaulut herkistävät tämän jouluimmeisen aina kyyneliin.

  holttamirella@gmail.com

 12. SiSi

  Joulun tunnelma syntyy hiljaisuudesta ja kynttilän valosta hämärässä.

 13. Lady of The Mess

  Joulun tunnelman tekevät kynttilät, musiikki, hyvä ruoka – ja tärkein kaikista: läheiset ihmiset ympärillä!
  Tuo sydänkuosi on tuttu vuosien takaa – minulla on pussilakana, jossa nuo sydämet ovat sinisellä pohjalla – sain sen vuonna 1977 – eli ikää on 38 vuotta – kun tulin Turkuun opiskelemaan. Hieman se on haalistunut ajan saatossa – mutta ehjänä on säilynyt ja käytössä edelleenkin:)

 14. Helena

  Joulun tunnelman tekevät lahjojen suunnittelu ja hankinta sekä kynttilät, joulun tuoksu(piparit, glögi), ja rauhoittuminen arjesta.

  h_lo(ät)netti.fi

 15. Karkku

  Joulun tunnelman luojia ovat jouluvalot, kynttilät, glögin ja piparin tuoksu, läheiset ja kiireettömyys.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *