Blogit
Pihkala

IHMEPUUTARHAN SYKSYÄ

Ihmepuutarhaa rakentamassa Green Care ja Tahvoset

Syksyiset terveiset Ihmepuutarhasta! 

Syys tuo tullessaan taas uusia tuulia puutarhanhoitoon. Pitää lannoittaa ja hoitaa, jotkut kasvit vaativat leikkaamistakin. Kevään kukkasipuleitakin voisi jo iskeä maahan. Kasvien talvisuojaus tulee kohta ajankohtaiseksi, jyrsijäverkot ja pakkassuojat estävät ikäviltä yllätyksiltä keväällä. Puutarhanhoito siis sen kun jatkuu, vaikka kesä alkaakin olla jo taputeltu.
Puutarha elää ja muuttuu vuodenaikojen mukaan. Alkukesän heleys on poissa, tilalle ovat tulleet tummat ja syvät vihreän sävyt. Ihmepuutarhamme on kasvanut ja rehevöitynyt kovasti jo tämän ensimmäisen kesän aikana. Erityisesti ruusut ja ensimmäisessä kuvassa etualalla olevat hortensiat ovat villiintyneet kasvuun ja ovat jo tuuheita pensaita. Sekös ilahduttaa malttamatonta puutarhuria.
Ruusut eivät ole syksystä moksiskaan, ne sen kun pukkaavat uusia nuppuja. Olen napsaissut ruusuista aina kuihtuneet kukinnot pois, näin kasvilta ei kulu energiaa marjojen tuottamiseen, vaan ne jaksavat kehittää yhä uusia nuppuja. Alppiruusuihin ja atsaleoihinkin on ilmestynyt viime aikoina aivan pikkuruiset nuput lupaillen jo ensi kevään kukkaloistosta.
Pientä nikkarointiakin täällä on harrastettu. Uudet puuntaimet ja rungolliset pensaat vaativat tukea ensimmäisten
vuosien aikana, niinpä askartelin rungollisille syreeneille ja valkoherukoille
tuet ihan tavallisista harjanvarsista. 
Maalasin harjanvarret varastosta
löytyneellä terassiöljyllä harmaiksi, jotta ne sulautuisivat ympäristöön vähän paremmin. Sitomisessa käytin tervanarua, joka on hellävarainen, mutta kestävä vaihtoehto puiden ja pensaiden tukemiseen. Itse tuunaten säästi taas pitkän pennin, tuille ei tullut hintaa yhtä puuta kohden kuin muutaman euron verran.

Taustalla oleva vaahtera punertaa jo kovasti, puiden täydestä väriloistosta pääsee nauttimaan näemmä jo ihan pian.

Postauksen kuvat on otettu iltasella auringon laskiessa, puutarhan sävyt alkavat jo muuttua tummemmaksi. Itse asiassa minusta puutarha onkin kauneimmillaan juuri iltaisin. Kun kasvien keskellä oleviin tolppavalaisimiin syttyyn valo, kasvit hehkuvat ihan uudella tavalla. Varjot leikkivät lehdissä ja valopisteet saavat vaaleat kasvit hohtamaan upeasti.
Usein sytyttelen polulle vielä erillisiä lyhtyjä, jotka tuovat sisäänkäyntiin vielä lisää tunnelmaa. Perinteiset myrskylyhdyt ovat olleet viime aikoina kovassa käytössä; ne palavat kauniisti säällä kuin säällä ja valon kirkkautta saa kätevästi säädeltyä. Nyt mieleni tekisi kovasti tätä lyhtyä, olisi aika mieletön puutarhan keskellä polulla tai ovenpielessä.
Ihmepuutarhan hoito on ollut mukava ja mieluinen kokemus, puutarha on noussut yhdeksi oman talon ihanimmista jutuista. Tästä huolimatta pihamme on vielä ihan vaiheessa ja hommaa riittää takuulla tuleviksikin vuosiksi. Mutta sepä se taitaakin olla puutarhanhoidon viehätys, koskaan ei ole ihan valmista ja aina on tilaa muutoksille.
Aikaisempia tarinoita Ihmepuutarhamme rakentumisesta pääset lukemaan mm. täältä ja täältä, kaikki aiheeseen liittyvät postaukset löytyvät oman Ihmepuutarha-tägin alta. Kiitos Green Care ja koko Ihmepuutarha-porukka mukavasta yhteistyöstä!

Here´s some photos of my growing garden. Now it´s time to make some preparations for upcoming fall and winter season. The presence of autumn lingers strongly in the air, green shades are darker and the first maple branches are already turning to red.

Kommentit (4)

 1. Anne

  Niin samoilla fiiliksillä oman pihani kanssa – välillä melkien jo odotan lokakuuta ja ensilunta … tai ainakin kunnon kuuraa maassa ja oksilla – mutta ihan tosissani en vielä odota 🙂

  • maija

   No vähän sama juttu täällä. Syksy on kaunista aikaa, ja tykkään siitä omalla tavalla aika kovasti. Mutta jos valita saisi, niin kyllä meillä hypättäisiin silti suoraan kevääseen 😉

 2. Mari

  Puutarha on kaunis. Tykkään eteenkin tuosta teidän polusta, joka on reunustettu kivillä.

  • maija

   Kiitos! Meillä on kaikki sepelialueet rajattu tuolla kivellä, polku kiemurtelee ensin ulko-ovelle ja siitä vielä saunalle. Voin sanoa, että kivissä oli vähän asettelemista. 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *