Blogit
Pihkala

IHMEPUUTARHAA RAKENTAMASSA

yhteistyössä Green Care
Olemme viime aikoina olleet tosi kiireisiä pihan kanssa, nyt ajattelin kertoa yhdestä tämän hetkisestä proggiksesta vähän enemmän. 
Kuten olen aiemmin jo kertonutkin, teen tänä kesänä yhteistyötä Green Caren ja Ihmepuutarha-hankkeen kanssa. Tänäkin keväänä – jo kolmatta vuotta peräkkäin – Helsingin rautatieasemalle on noussut Ihmepuutarha, joka kukkii ja tuoksuu ohikulkijoiden ilona ja ihastuksena aina elokuun loppuun saakka. Ohikulkijat voivat pysähtyä hetkeksi ihastelemaan vehreitä istutuksia ja kukkaloistoa, ja kotipuutarhurit voivat poimia asemalta vinkkejä ja ideoita omalle pihalleen tai parvekkeelleen. Hankkeeseen kuuluvat myös erilaiset tapahtumat, joita järjestetään kesän aikana puutarhan ympärystössä. Ihmepuutarha-hankkeen totetuksesta vastaa Green Care, Puutarha Tahvoset, VR ja Clear Channel, suunnittelu puolestaan on tämän vuoden suunnittelukilpailun voittaneen ammattiopisto Livian heiniä.
Osana yhteistyötä myös meidän pihalle pystytetään oma pieni Ihmepuutarha, jonka rakennustyöt ovat juuri nyt täydessä vauhdissa. Puutarhasuunnittelija Minna Toivanen teki meille pienen pihasuunnitelman, jonka perusteella lähdimme muokkaamaan ja rakentamaan puutarhaa uuteen uskoon. 
Toivoimme muutoskohteeksi etupihaa, joka oli valehtelematta meidän pihan rumin kohta. Etupihanhan pitäisi olla talon käyntikortti, meillä se ei todellakaan pitänyt paikkaansa. Etupihan parkkipaikalta vie polku talon taakse, jossa ulko-ovi vähän nurinkurisesti sijaitsee. Tämän polun varrella on muutama istutusluiska, jossa entuudestaan ei kasvanut oikeastaan yhtään mitään muutaman säälittävän kukkapenkkivirityksen lisäksi. En ollut oikein osannut tehdä runsaita istutusryhmiä, jotka olisivat kauniita kaikkina vuodenaikoina, ja toisaalta ne harvat istutusyrityksetkin olivat päättyneet useimmiten huonosti; vanhassa savimaassa kasvusta ei tullut oikein yhtään mitään. Jotain radikaalia oli siis ehdottomasti tehtävä, ja onneksi tässä vaiheessa Minna tuli apuun.
Toivoin vanhan talon henkeen sopivia vaaleita kasveja, ruusuja, hortensioita, pioneja ja sen sellaisia. Minna suunnitteli alueille upeat runsaat istutusryhmät, joista löytyi kaikki toivomani ja vähän ylikin; upeiden kukkijoiden lisäksi nimittäin vähän hyötypuutarhaakin. Mansikat, mustikat ja valkoherukat limittyvät hienosti koristepensaiden ja perennojen joukkoon, itse en olisi keksinyt yhdistellä kasveja näin ennakkoluulottomasti. Istutusalueet on nyt jaettu kahteen osaan; toisella puolella sijaitsee happaman maan kasvien alue ja toisella kalkinsuosijoiden alue, näin kasvit kasvavat optimioloissa ja niiden hoito ja lannoituskin on helpompaa.
Saatuamme valmiin suunnitelman oli aika ryhtyä tuumasta toimeen:
Vanhaa maata piti poistaa noin 20 cm syvyydeltä. Kaikkien alueiden lapiomisessa olisi mennyt luultavimmin sekä ikä, hermot, että terveys, niinpä pyysimme erästä tuttuamme kuopaisemaan maat pois kaivinkoneellaan. Tämä kävikin näppärästi ja muutaman tunnin jälkeen vanha maa-aines oli poissa.
Seuraavaksi vuorossa oli pikkukivien keräily ja multien levitys. Toiselle puolelle levitimme Green Caren kalkittua ja lannoitettua puutarhamultaa*, toinen puoli sai Rodo ja ikivihreät -puutarhamultaa*. Mies innostui samaan rytäkkään tilaamaan pihalle kuormallisen soraa, jotta saisimme hieman korotettua painunutta pihaa. Sora-alueita kiertävä kiveys piti myös asentaa uudelleen ja roska-astioille tehdä uusi paikka uuden istutusalueen viereen, ja toki kaikki vanhat sorassa kasvaneet rikkakasvit piti nyppiä pois uuden soran tieltä. Eli huhkimista riitti.
Yhden hikisen ja erittäin pitkän helatorstain jälkeen näytti kuitenkin jo tältä:
Istutusalueet ovat nyt valmiit kasveja varten. Polkua on korotettu ja soraa lisätty kaikkialle, Kuplakin on päässyt taas omalle paikalleen sorakasan kadottua. Jossain vaiheessa kesää pitäisi kyhätä roskiksille oma katos, mutta hetken aikaa ne saavat mennä ihan näin taivasalla, jäävät kuitenkin hitusen piiloon tuonne naapurin aidan viereen. 
Vaikka alueella ei vielä kasveja olekaan, on muutos jo nyt todella huomattava. Koko kulma ryhdistyi kertaheitoilla, kun istutuksille tehtiin omat selkeät alueensa. Oma osansa oli myös soralla, joka selkeytti kulkureittejä, myös vastikään pinnoittu sokkeli skarppasi koko kulman ulkonäköä. 
Nyt en malttaisi millään odottaa kasveja ja pihan viimeistelyä, raporttia seuraa kunhan olen saanut iskettyä sormeni multaan.
We are making some new plantings to our garden, right now it looks like this.
*tuote saatu bloginäkyvyyttä vastaan

Kommentit (8)

 1. Retromoderni

  Näyttää nyt jo niin upealta! Kumpa vain ne kasvit kasvais aina nopeasti, sellaisiksi että näyttää vielä paremmalta. Itse sain uusittua kukka-altaan istutukset kokonaan ja nyt vain odotellaan että näyttäs hyvälle. Vaikka parempihan tuo allas nyt on kun ei ole rikkaruohojen valloittama.

  • maija

   Kiitti! Joo kyllähän tuo muuttui jo nyt aika kivasti, vielä kun kasvit tulee niin saadaan piste iin päälle.

   Älä muuta sano, tämä hätähousu manailee aina ihan samaa. 😀 Mutta juu, parempi se on edes pienetkin istutukset penkissä kuin rikkaruohojen tai villiintyneen nurmikon valtaama alue.

 2. KL

  OI, näyttääpä ihanalta jo ilman kasveja! Innolla kasvillisia kuvia minäkin odotan!

  • maija

   Kiitos! Minäkin odotan kasveja jo niin innolla, voi kun pääsis jo pian istuttelemaan!

 3. Kerttu / Modernisti Kodikas

  Ihana yhteistyö! Kiva seurata teidän pihan edistysmistä 🙂

  • maija

   Joo, tää on kyllä ihan huippis juttu! Ja kiva kuulla, että muutkin on yhtä innoissaan kuin minä! 😀

 4. Mari //Risu Casa

  Puutarhat ovat ihania ja niiden suunnitteleminen on kivaa. Toteutukseen tosin olisi kiva saada ammattilaiset paikalle 😀

  • maija

   Ihan totta, varsinkin tuohon kaivamisvaiheeseen. 😀 Istuttaminen on sentään jo ihan kivaa!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *