IHMEPUUTARHAA ISTUTTAMASSA

Yhteistyössä Green Care ja Tahvoset

Ihmepuutarha-yhteistyöni jatkuu, tällä kertaa ihan konkreettisesti istutushommien muodossa. Kirjoittelin jokin aika sitten Ihmepuutarhamme rakennustöistä, tästä postauksesta pääsee kurkkimaan alkutilannetta, puutarhan rakentumista ja etupihallemme tehtyä pihasuunnitelmaa. 

Muutama viikko sitten Puutarha Tahvoset toimitti kasvit pihallemme ja pääsimme istutushommiin, nyt olisikin luvassa iso kuvapaketti pihallemme valituista kasveista ja valmiista puutarhasta.

Toivoin pihallemme paljon vaaleasävyisiä kukkia; valkoista, vaaleanpunaista ja sinistä. Minusta hempeät pastellisävyt sopivat hyvin vanhan kermanvärisen talomme tunnelmaan, ja onneksi pihasuunnittelijamme Minna oli samaa mieltä. Kukkalaatikot notkuivat herkkiä värejä ja rönsyileviä vihreitä lehtiä,  huokailin ihastuksesta jo heti tuossa vaiheessa.

Olisin voinut tuhlata kokonaisen illan pelkkään ihasteluun, mutta ei auttanut, sillä iso liuta kasveja odotti pihalla multaan pääsyä. Siispä hommiin vaan! Laatikossa on maanpeitekasveiksi tulevia tiarellaa ja varjoyrttiä sekä pari pionia ihanissa haalean vaaleanpunaisissa sävyissä. Pionien lajikkeet taisivat olla Sarah Bernhardt ja Festiva Maxima, varsin kauniilta näyttivät jo pikaisen kuvagooglailun perusteella.
Aloitin hommat asettelemalla kasvit suurinpiirtein omille paikoilleen pihasuunnitelman mukaisesti. Tässä menikin tovi, sillä en tunnistanut puoliakaan kasveja ulkonäön perusteella, ja nimet piti aina tarkistaa kukkaruukuista. Onneksi kasvit olivat hyvin merkittyjä, mitä nyt muutama latinankielinen tapaus hiukan hämmensi soppaa, mutta niistäkin selvittiin kunnialla. Kaikki kasvit löysivät onnellisesti paikkansa ja oli aika kaivaa lapiot esiin.

Puutarha koostuu kahdesta luiskasta, joista toiseen tuli perennoja ja hyötykasveja ja toiseen happaman maan kasveja, kuten rodoja, hortensioita ja mustikkaa.  Tykästyin kovasti ideaan sekoitella marjoja ja kukkivia perennoja keskenään, en olisi itse hoksannut yhdistellä kasveja näin ennakkoluulottomasti. Nyt polun varrella kasvaa kukkien lisäksi mansikkaa ja mustikkaa, kesän suosikkimarjojani. 

Ihan uusi tuttavuus oli tämä rungollinen valkoherukka, joka on jo näin istutusvaiheessa aika mukavan kokoinen. Rungollinen pensas näyttää jo näin nuorenakin tosi kauniilta ja myöskin satoisalta, siinä on jo nyt paljon raakileita. Ilmeisesti pääsemme nauttimaan herukoista jo tänä syksynä.

Korkeat valkoherukat ja rungolliset syreenit rytmittävät kauniisti näkymää. Perennat ovat vielä matalia, mutta varsinkin taaimpana olevat kasvit kasvavat 40-60 cm korkeaksi vähän lajikkeesta riippuen. Etualaa kehystävät mansikat ja kääpiöjaloangervot.

Multa-alueiden päälle levitimme mullanmustaa Green Caren puutarhakatetta. Musta onkin aika ovela väri katteessa, kaukaa katsottuna se näyttää aivan mullalta, mutta viimeistelee kuitenkin istutusalueet kauniisti. Mustaa taustaa vasten vihreät kasvit korostuvat kauniisti, lisäksi kate estää rikkaruohojen kasvua ja sitoo kosteuden maaperään. Kate on siis kaikin puolin varsin hyödyllinen apuri istuttajalle.

Happaman maan kasvien puolella atsalea kukkii parhaillaan kauniisti. Tämä vaaleanpunainen atsalea on nimeltään Ruususen uni, sen vieressä on toinen atsalealajike Illusia ja muutamia alppiruusuja. Kukkia ja katseltavaa riittää siis tässäkin kulmassa moneksi kuukaudeksi.

Näiden kaikkien ihanuuksien joukosta on mahdotonta valita suosikkia, mutta jos se olisi tehtävä, osuisi valintani ehkä näihin syreeneihin. Moskovan kaunotar on rungollinen pikkusyreeni, jota tuli neljin kappalein etupihan istutusalueeseen kellariluukun molemmille puolille. Syreenien alla kasvaa ruusuja, voin vain kuvitella tuoksua ja näköä muutaman vuoden päästä. Voi suloisuutta.
Kasvit ovat vielä aika pieniä, mutta taitavat kasvaa nopeaan, toivotaan ainakin näin. Itse en millään malttaisi odottaa kasvien kasvamista täyteen mittaansa, onneksi kuitenkin taimet ovat jo nyt ihan mukavan kokoisia ja kauniita katsella, osa jopa kukkikin jo komeasti.
Etupihan ilme koheni nyt ihan huomattavasti ja nuo rumat naapurin aidatkin jäävät vähän piiloon. Kyllä kasveilla on iso merkitys pihan viihtyisyyteen, ei voi muuta todeta!
Tulipahan kuvia, mutta olipa tässä kuvattavaakin. Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun asti! Kysykää ja kommentoikaa, niin tarkentelen asioita kommenttilootassa, väistämättäkään kovin yksityiskohtaisesti en tässä paljoudessa pystynyt käymään kasveja läpi. 
Kasvit ovat nyt onnellisesti istutettu, seuraavana haasteena olisikin niiden huolellinen hoito, jotta suloisuudet lähtevät kunnolla kasvuun. Rungolliset puut pitäisi vielä tukea, jotta ne juurtuvat kunnolla ja mitäs muuta… kaikenlaista pientä puuhaa riittää edelleenkin. 
Kirjoittelen puutarhan kuulumisista myöhemmin lisää, palaillaan siis taas näihin tunnelmiin.
Istutusintoa ja kauniita säitä!

Some pictures of my recently planted garden.
Kommentit (7)
 1. punainen remonttitupa
  18.6.2014, 18:59

  Kaunista on:) Voi kun pääsisi itsekin jo puutarhahommiin…

  1. Kiitos! Puutarhahommissa on kyllä jotain älyttömän rentouttavaa, työpäivä nollautuu täydellisesti kukkapuskan keskellä. 🙂

 2. Tosi upean näköistä. Alppiruusut ja rungolliset syreenit on ihan parhaita!

  Sari

  1. Minä tykkään myös kovasti molemmista, niin kauniin herkkiä kukkijoita kumpainenkin. Olen aiemmin törmännyt vain sellaisiin tuuheisiin syreenipensaisiin, tämä rungollinen pikku puuta muistuttava syreeni oli mulle ihan uusi tuttavuus. Se näyttää tosi kivalta jo nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *