Työpisteideoita

Minulta toivottiin taannoin juttua työpisteestä ja sen somistamisesta, ja nyt ajattelin kirjoitella muutaman sanan tästä aiheesta. Onhan kotona työskentely juuri nyt erittäin ajankohtainen asia, ja moni on varmasti joutunut viime aikoina miettimään ja muokkaamaan oman kodin työpistejärjestelyjä uuteen etätyöarkeen sopivaksi.

Nykyisessä asunnossanihan ei varsinaista työpistettä ole, vaan teen työt olohuoneen isolla ruokapöydällä. Tämä onkin yksi pieni epäkohta, joka aina toisinaan arjessa harmittaa – tosin isolle pöydälle mahtuu mukavasti levittelemään työkamppeita, ja silti tilaa jää esimerkiksi ruokailulle pöydän toiseen päähän. Plussaa on myös se, että työskennellessä ei tarvitse sulkeutua mihinkään erilliseen pieneen tilaan, vaan samalla voi nauttia olohuoneen tunnelmasta kuten valosta, musiikista, avarasta tilasta ja olkkarissa pötköttelevästä Kerttu-koirasta. Toki tämä seikka voi olla sekä etu tai haitta: itse tarvitsen työssäni aika harvoin absoluuttista keskittymisrauhaa, eikä yksin asuessa tarvitse huolehtia työtä häiritsevistä perheenjäsenistä – ellei siis Kerttua lasketa, joka kyllä muistuttelee tasaisin väliajoin lakisääteisten rapsutustaukojen pitämisestä. Omalla kohdallani oleskelutiloissa työskentely on osittain myös mieltymys ja tapa: aina ennenkin olen mieluiten työskennellyt läppäri sylissä sohvalla, vaikka erillinen työhuonekin on kodista löytynyt. Jollain lailla on kuitenkin aina tuntunut mukavammalta olla työskennellessäänkin osa kotia ja sen tapahtumia.

Varsinaisen työpisteen puuttumisen vuoksi en nyt saa konkreettisia valokuvia ja esimerkkejä työpisteen somistamisesta. Tokihan voisin sellaisen lavastaa vaikka olohuoneen nurkkaan, mutta ehkä se ei ole tässä tapauksessa nyt ihan tarkoituksenmukaista. Tarvittaessa saisin kyllä järjestettyä pienen työpisteen muutamaankin kohtaan kotia, mutta en ole kuitenkaan sitä tehnyt – epäilen nimittäin vahvasti, että tekisin tästä huolimatta työt joko sohvalla tai isolla ruokapöydällä. Siksipä käytän nämäkin neliöt mieluummin johonkin muuhun. Pienellä luovuudella ja näppärillä ratkaisuilla saa kuitenkin helposti loihdittua työpisteen pieneenkin tilaan, tässäpä muutama ajatus siitä.

Jos rakentaisin kotiin pienen työpisteen, löytyisi sille näppärin paikka makuuhuoneesta tämän seinäkiinnitteisen hyllyn alta. Sänkyä puolisen metriä poispäin siirtämällä hyllyn alle jäisi tila kapealle, n. 50 cm syvälle pöytätasolle. Tämän rakentaisin vähän samalla idealla kuin yllä oleva hyllykin, tarpeeksi pitkillä ja tukevilla seinäkannakkeilla ja mittaansa sahatulla pöytälevyllä, jotka maalaisin seinän sävyiseksi. Tällainen seinäkiinnitteinen ratkaisu olisi pieneen tilaan tarpeeksi kevyt ja ilmava, ja sen avulla seinänpätkän sentit saisi hyödynnettyä mahdollisimman tarkkaan. Samalla olemassa olevan hyllynkin voisi hyödyntää näppärästi työvälineille.

Ikea Livet Hemma

Markkinoilla on myös useita siroja ja näppäriä työpisteratkaisuja, kuten vaikka monelle tuttu String-hyllykköön rakennettu työpiste tai vähän samalla idealla toteutettu Ikean versio. Tällaisellekin olisi vielä suht helppoa löytää sopiva tila kotoa. Tällaiset ratkaisut ovat myös mukavan kalustemaisia, sillä sama kokonaisuus toimii samalla myös kirjahyllynä, ja sen voi somistaa joko olohuoneeseen sopivaksi tai sitten täyttää puhtaasti työvälineillä, kumpi vain tarpeisiin paremmin sopii.

A.S. Helsingö

Ihastelen aina myös erilaisia kiinteitä työpisteratkaisuja, joissa on hyödynnetty muuten hukkakäytölle jääviä koloja ja syvennyksiä. Niin kauniita ja eleettömiä ratkaisuja, jotka istuvat hienosti minimalistiseen sisustukseen. Tosin nämä tällaiset toimivat ehkä lyhyemmissä työistunnoissa – itse taitaisin kaivata tuntikausien työskentelyyn kuitenkin ehkä vähän reilummin tilaa. Tällaisia kiinteitä ratkaisuja on kuitenkin suhteellisen helppoa ja edullista toteuttaa vaikkapa vanerista tai liimapuulevystä, ja lopputulos on kuitenkin viimeistelty ja tyylikäs. Tällaiset kiinteät ratkaisut luovat usein kotiin sen viimeisen silauksen.

Ikea Livet Hemma

Useimmat kauniit työpistetoteutukset on luotu läppäriä ajatellen, mutta entä jos mukana on myös iso tietokoneen keskusyksikkö ja mahdollisesti myös printteri? Aiemmissa kodeissani tämä ongelma ratkaistiin rakentamalla työpöytä Ikean Alex-sarjasta, tämän sarjan kaappi on juuri sopivan kokoinen keskusyksikön piilottamiseen. Mikseipä myös muut riittävän kokoiset kaapilliset ratkaisut taipuisi tähän, voisipa työpisteen rakentaa vaikka keittiökaappejakin hyödyntäen. Printterin suhteen olen itse tehnyt sen ratkaisun, että yritän keskittää sen käytön yhteen-kahteen päivään viikossa, jolloin nostan sen viereisestä vaatehuoneesta olohuoneen pöydälle. Aiemmissa kodeissani on puolestaan ollut wifiin yhdistetty printteri, jota pystyi käyttämään langattomasti kaikkialta kodista, tällöin tämänkään sijoituspaikalla ei ollut niin suurta merkitystä. Tämä oli kyllä näppärä laite – kaikki, missä ei tarvita ylimääräisiä johtoja, saa minulta peukkua.

Muuto

Itse pidän työpisteiden suhteen “epätyöpöytämäisistä” ratkaisuista: tosi moni ruokapöydäksikin määritelty kaluste taipuu kivasti työpistekäyttöön, jos erityistä tarvetta alalaatikoille tai -kaapeille ei ole. Säilytystä saa organisoitua hyvin myös erilaisiin irtolaatikoihin, koreihin ja lokeroihin. Samoiten myös tuolien suhteen liputan – arvatenkin – sisustuksellisia ratkaisuja, toki mukavuudesta ja ergonomisuudesta ei ole syytä tinkiä. Lyhyempään satunnaiseen työskentelyyn taipuu ihan tavallinen mukava pikkutuolikin, mutta pidempään työskentelyyn verhoiltu tuoli on usein miellyttävin vaihtoehto. Itse olen tykännyt työkäytössä ainakin omasta Kilta-tuolistani ja Muuton verhoillusta, käsinojallisesta Fiber-tuolista – tällaiset verhoillut kuppituolit ovat paitsi kauniita, myös useimmiten hyviä istua.

Työpisteen voi myös rakentaa vaikka Elfa-järjestelmästä – ihanan rentoa! Kuva Kvarteret Mäkleri.

Työpisteen suhteen minua inspiroi myös tietynlainen rentous – seinälle teipatut moodboardit, rennot avohyllyt, kauniisti esillä olevat työvälineet ja yleisestikin sellainen tekemisen meininki. Erillisen työhuoneen sisustaisinkin aika rennoksi, ehkäpä valitsisin seinille jonkin tunnelmaa luovan sävyn ja asettelisin seinälle ison muistitaulun. Valitsisin myös kauniita säilytyslokeroita ja pieniä koreja, jotta jokaisen asian saisi näppärästi omaan paikkaansa. Kauniita toimistotarvikkeita löytyy onneksi nykyään jo tosi monesta paikkaa, ja kaikenlaisia kulhoja ja tarjottimia voi myös luovasti soveltaa tässä yhteydessä.

Hay

Miten te olette järjestäneet työskentelyn nyt uudessa arjessa? Hoituuko työt pöydän ääressä vai rennosti sohvalla makoillen?

sisustus sisustusideat tyohuone
Kommentit (4)
  1. Nyt varsinkin kotona töitä tehdessä on tullut huomanneeksi, miten lyhytaikaiseen työskentelyyn tarkoitetut ratkaisut eivät olekaan ollenkaan niin toimivia, kun niitä pitäisi käyttää useampi tunti päivässä. Moni hyllytyyppinen työpöytäratkaisu on aivan liian pieni syvyydeltään, jolloin näppäimistö ja hiiri ovat niin lähellä pöydän reunaa, ettei käsivarsia saa mitenkään tuettua ergonomisesti työtasolle. Esim. tämän postauksen Elfa-järjestelmään viittaava kuva – tuolla tasollahan on vain näyttö, ei mitään muuta? Missä näppäimistö, missä hiiri? 😀

    Itse inspiroidun kyllä tällaisista kuvista, mutta kieltämättä enemmän ovat alkaneet kiinnostaa ratkaisut, jotka oikeasti ovat työntekoon ergonomisia ja sopivia. Itsekin paremman työpisteen puuttuessa työskentelen tällä hetkellä erillinen näyttö ja kannettava Artekin ruokapöydällä, työtuolina Vitran Eames DSR. Kaipaisin kuitenkin kovasti säätömahdollisuuksia tuoliin, mutta pitkistä etsinnöistä huolimatta en ole löytänyt vielä katseen kestävää työtuolia. Olisiko sulla vinkkejä tämän suhteen?

    1. Joo, tämä on kyllä ihan totta. Tällaiset sirot työpisteet sopivat parhaiten läppärityöskentelyyn ja usein vielä aika lyhytaikaiseen sellaiseen. Tai sitten kuvissa on vähintäänkin kaunis Mac-pöytäkone, jossa keskusyksikköpulmat puuttuvat, printtereistä ja skannereista puhumattakaan. 🙂

      Katseenkestävä työtuoli on kyllä aika vaikea laji. Korkeussäätöä ja pyörivyyttähän saa useampaankin designtuoliin (esim. tuohon Muutoon), mutta jos kaivataan vaikkapa selkänojan säätöä, on tilanne jo huomattavasti haastavampi. Itse olen pitkään istunut päivätöissä Kartellin Spoon-työtuolissa, tämä tuntui ainakin omaan makuun oikein mukavalta. Pyörät, korkeussäätö ja pehmuste löytyy, vaikka selkänoja onkin kiinteä. Myös pehmustettu Stuan Egoa-työtuoli on todettu omalle pepulle sopivaksi. 🙂

  2. Oi, paljon hyviä ideoita tässä postauksessa! 🙂 Meillä ainakin lähtee saman tien keskusyksikkö piiloon sopivan kaapin sisälle. 👐

    1. Kiva kuulla, jos sait tästä vinkkiä! Kaappi piilottaa tosiaan kivasti tuon rumiluksen. Kannattaa vain muistaa huolehtia ilmankierrosta, ettei kone pääse kuumenemaan kaapissa liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *