Blogit
Pihkala

ESITTELYSSÄ ILVEN KAASULIESI

yhteistyössä Gasum
scandinavian kitchen
Jos pitäisi listata talomme remontin onnistuneimmat ratkaisut tai tilat, olisi kärkijoukossa ehdottomasti meidän keittiö. Niin yleislinjat kuin yksityiskohdatkin ovat siellä juuri sellaisia kuin lähdin alun perin hakemaan – tai lopulta ehkä vähän enemmänkin. Yksi keittiön katseenvangitsijoista ja tärkeimmistä yksittäisistä elementeistä on Ilven erillisliesi, joka määrittikin pitkälti myös keittiön muuta tyyliä ja yksityiskohtia. Tässä postauksessa pureudutaankin liesiasioihin ja kurkataan tähän keittiömme kaunottareen hieman tarkemmin.
gas stove
Kirjoittelin lieden valintaan liittyvistä seikoista jokin aika sitten Kaasuliesi keittiöön -postauksessa, jossa kerroin Ilven liesien ominaisuuksista sekä erilaisista malli- ja värivaihtoehdoista. Kaikkien houkuttelevien värivaihtoehtojen seasta valintani osui lopulta mattamustaan Nostalgie-sarjan lieteen, joka osoittautui ihan täydelliseksi: musta tuo keittiöön sopivaa kontrastia, mutta mattainen sävy on kuitenkin huomattavasti kiiltävää mustaa pehmeämpi ja täten meidän keittiön tunnelmaan sopivampi valinta. Mattapinta on myös armeliaampi sormenjälkien suhteen – tämäkin on arjessa ihan mukava ominaisuus. Kromiset, ihanan klassiset vääntimet puolestaan toistavat muun keittiön sävyjä ja nousevat mustasta kauniisti esiin. Lieden design on harkittu ja huolella suunniteltu, nämä Ilvet ovatkin ehdottomasti yksiä kauneimpia kodinkoneita, mitä tiedän.
Ilve gas stove, keittiösuunnittelu
Ulkonäön lisäksi yksi Ilven liesien erinomaisuuksista on monipuolinen mitoitus; siinä missä useimpia erillisliesiä saa vain leveyksissä 60 tai 90 cm, löytyy Ilvestä kokovaihtoehtoja likimain 10 cm välein aina tavallisesta 60-senttisestä todella leveään malliin. Meidän liesi on leveydeltään 80 cm, joten kokoa on mukavan reilusti standardileveyteen tottuneelle. Liedelle mahtuu monta pataa porisemaan samanaikaisesti, ja uuniin tarvittaessa isompikin paisti. Mies haaveilee jo paistavansa uunissa valtavan joulukinkun – kuka ihme sellaisen jaksaa syödä, se on sitten jo ihan toinen tarina.
En ole aiemmin käyttänyt kaasuliettä, joten alkuun hieman jännitti, kuinka kokkailu lähtee rullaamaan ihan uudenlaisen liesityypin kanssa. Kaasuun tottui kuitenkin todella nopeasti ja jo nyt voin sanoa, että olen ihan rakastunut lieteen. Sen kanssa on ihan mieletön kokkailla, kaasussa on ehdottomasti se oma tunnelmansa ja tokihan se on myös erittäin tehokas. Ruoat reagoivat kaasuliekkiin salamannopeasti: kun liekkiä säätää, muuttuu lämpötila välittömästi. Ihan aluksi kaasulieden tehokkuus ja sopivan lämmön löytyminen toki vaati vähän totuttelua, mutta nyt homma on alkanut sujua jo mukavasti. Jo tämän lyhyehkön käyttökokemuksen perusteella voisin sanoa, että pois en vaihtaisi.
keittiö
Ilven liedet tehdään tilaustyönä, joten valittavissa on värin ja koon lisäksi monta muutakin seikkaa. Lieteen on saatavilla koosta ja tarpeesta riippuen esimerkiksi useita erilaisia polttimoita, kuten pitkulaista kalapoltinta, fry top -paistotasoa tai induktio-osaa. Meidän mallissa polttimoita on viisi, neljä sivuilla ja yksi keskellä. Nämä ovat kooltaan erilaisia, pienempiä ja suurempia. Keskimmäiseksi polttimoksi valitsimme tehokkaamman, kolme poltinkehää yhdistävän polttimon, joka on omiaan esimerkiksi wok-pannulla kokatessa. Tarpeen tullen polttimosta voi ottaa käyttöön ainoastaan sen pienen sisäkehän, jolloin teho jää luonnollisesti pienemmäksi.
iso uuni, cooking
Uunin puolellakin riittää valinnanvaraa ihan jo uunityypistä alkaen, saatavilla on sekä sähkö- että kaasu-uuni. Me valitsimme ehkä hieman helppokäyttöisemmän sähköuunin kaasulietemme pariksi, tämä onkin se huomattavasti yleisempi vaihtoehto. Lisävarusteena uuniin on saatavilla mm. liukukiskot, joiden avulla ritilän tai pellin voi vetää kokonaan ulos uunista ilman, että tätä joutuu kannattelemaan. Liukukiskoissa on pienet tapit, joihin pelti tai ritilä asetetaan, näin ne pysyvät tukevasti paikallaan. Uunissa on myös katalyysitoiminto, joka polttaa uunissa olevan lian pieneksi, lakaistavissa olevaksi tuhkaksi. Ihanaa, nyt tiedossa ei ole enää uunin jynssäystä!
peugeot pippurimylly
Näiden lisäksi saatavilla on kaikenlaisia muitakin lisävarusteita, esimerkiksi pariloita, pitsakivi, sisäänrakennettu paistomittari ja vaikka mitä. Kuvissa parila, jonka voi asettaa joko liesiritilän tilalle tai päälle. Valuvia nesteitä varten parilassa on urat, jotka ohjaavat nesteen parilan sivuun. Tätä täytyy päästä kokeilemaan mahdollisimman pian!
Täällä Turussa ei ole kaasuverkkoa, joten kaasulieden hankintapäätöksen jälkeen piti myös miettiä kaasupullon sijoituspaikka. Ensimmäinen vaihtoehtomme oli tekninen tila, joka sijaitsee suoraan keittiön alapuolella; tänne kaasupullon saisi kätevästi piiloon ilman, että se veisi tilaa keittiöstä. Pian kuitenkin selvisi, että kaasupulloa ei saa asentaa maan alapuolelle kellaritiloihin, tämä vaihtoehto oli siis unohdettava. Jäljellä oli kaksi vaihtoehtoa; joko kaasupullo asennetaan korkeaan, toisella seinustalla olevaan keittiökaappiin tai sitten ulos. Valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon, sillä tuumasimme, että säilytystilaa ei voi keittiössä koskaan olla liikaa. Jälkeenpäin ajateltuna päätös oli mitä mahtavin, sillä vaikka alkujaan kaappitilaa tuntui olevan paljon, ovat kaapit nyt jo järjestään täynnä tavaraa. Kuinka se aina meneekin näin…
Kaasun asennustyöt ovat luvanvaraista työtä, joten kaasupullon ja -putken tuli meille asentamaan Tukesin hyväksymä asentaja. Asennus sujui näppärästi ja oli valmis yllättävänkin nopeasti, ihan muutamassa tunnissa. Kaasuhellan liitosputkeen liitettiin kova kupariputki, joka kulkee hellasta ensin allaskaappiin, ja tästä lattiarakenteissa suoraan ulos. Allaskaappiin tuli erillinen kaasuventtiili (kuvassa), josta kaasun saa tarvittaessa päälle ja pois. Ulkona kaasupullo sijoitettiin metalliseen kaappiin, jossa se on suojassa lumelta ja vedeltä. Kaikeksi onneksi tämä sivu taloa on suoraan naapurin aitaa vastaan, joten kaappi ei näy yhtikäs mihinkään, ei meidän pihaan, ei tielle, ei edes naapurin pihalle. Ratkaisu oli siis meille mitä parhain ja hoitui lopulta yllättävänkin helposti ja harmittomasti.
Uudessa keittiössä on se oma lumonsa – nautin suunnattomasti siellä puuhastelusta ja kokkailusta. Mutta kyllä tällä liedellä kelpaakin kokata! Kunhan tästä arki lähtee rullaamaan ja liesi pääsee tehokäyttöön, kirjoittelen vielä vähän tarkemmin lieden käyttökokemuksista ja vinkeistä siihen liittyen. Tätä odotellessa kannattaa kurkata inspiroivalle Gasumin ylläpitämälle Kokkaa kaasulla -sivustolle, täältä löytyy paitsi herkullisia sesonkireseptejä, myös käytännön tietoa kaasuliesiin liittyen. Pitäkääpä siis hellannupit kaakossa, palataan taas asiaan!
https://kokkaakaasulla.fi/
Our gas stove is from Ilve and it´s definitely the most beautiful stove I´ve ever seen. Furthermore it´s also very effective and handy. I have not used a gas stove earlier, but now after a couple of weeks I am totally used to it and would not change it back to electric stove. I just love the fastness of the stove and the feeling that the gas flame brings to the kitchen.

Kommentit (6)

 1. Anonyymi

  Uus keittiö on niiiiin kaunis!

  Vinkkinä kaikille kokkaajille, että Kokkaa kaasulla -sivuilla oleva parhaan tomaattikeiton ohje todella on paras – jonkin sisustuslehden välissä tuli vuosi sitten Gasumin esiteläpykkä ja siellä oli tuo resepti. Se on sen jälkeen monesti hyväksi todettu 🙂

  • maija

   Kiitos! On se kyllä ihana, itsekin ihastelen sitä edelleen joka päivä. Ehdottomasti lempitilojani koko talossa!

   Kiitos vinkistä, täytyykin testata tuo resepti. Tomaatitkin ovat sopivasti juuri nyt parhaimmillaan 🙂 Tuolta löytyy kyllä kaikenlaisia muitakin ihanilta kuulostavia juttuja, voi kun tulevana viikonloppuna ehtisi kokkailla ihan pitkän kaavan mukaan…

 2. messinki keittiöhana

  Mielenkiintoista!

  • maija

   Kiva kuulla 🙂

 3. Anonyymi

  Ihan huikea tuo liesi! Ja koko keittiö myös. Olen itsekin haaveillut tuollaisesta isosta kaasuliedestä, parhaillaan etsimme uutta asuntoa ja ehkäpä sen keittiöön tuollainen mahtuisi. Täytyy painaa merkki mieleen!

  • maija

   Kiitos! Kyllä kaasuliesi on aika ihana käytössä, minä olen aika ihastunut siihen jo nyt muutaman viikon lyhyen käytön jälkeen. Ajattelin, että alkuun uuteen liesityyppiin tottuminen ottaisi enemmänkin aikaa, mutta kattia kanssa. Nyt jo kokataan tuolla melkein niin kuin vanhat tekijät!

   Ja toki käytön lisäksi ulkonäkökin on tässä aika ihana, ei sekään yhdentekevä juttu ole. :))

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *