ENSIMMÄISIÄ AJATUKSIA UUDEN KODIN VALAISTUKSESTA

Jatketaanpa vielä remppa-aiheilla. Kuten edellisessä postauksessa kerroinkin, alkavat sähköasiat olemaan pian ajankohtaisia ja siihen liittyen valaistusta ja pistorasioiden paikkoja saakin jo alkaa miettimään.
Ensimmäinen kerros on valaistuksen suhteen ehdottomasti se helpoin, joten aloitin pohdintani luontevasti sieltä. Tässä kerroksessa valaistus hoidetaan pääasiallisesti riippuvalaisimien avulla, minusta ne vain kertakaikkisesti sopivat parhaiten tilojen tyyliin. Kellarissa valaistus on puolestaan kiinteää ja mahdollisimman huomaamatonta, yläkerrassa taas kattoratkaisu sanelee pitkälti valaistuksen tyypin. Jos katto nostetaan ylös kuten edellisessä talossamme, saattaa jonkinlainen kiinteä ratkaisu olla sielläkin paras.

Mutta palataanpa takaisin ensimmäiseen kerrokseen. Alusta asti minulle on ollut selvää, että haluan kerroksen isoihin huoneisiin (olohuone ja ruokasali) kattorosetit ja näyttävät riippuvat valaisimet. Nykyinen Mehiläispesämme menee näillä näkymin olkkariin, mutta valaisin on yksinään aika riittämätön ison huoneen valaistukseen. Pyörittelin tovin yleisvalaistuksen ratkaisua, sillä upotettuja spotteja en tilaan halua, eikä epäsuora led-valaistuskaan oikein tuntunut meille sopivalta vaihtoehdolta.  Lopulta käännyin aavistuksen ensimmäisen vaihtoehdon puoleen, mutta kuitenkin hieman eri lailla toteutettuna. Örsjön Star-spoteissa on kivaa vanhan ajan tunnelmaa, ja messinkiyksityiskohdat sopivat hyvin talon muiden vastaavien kanssa. Muutama tällainen spotti auttaa jo paljon yleisvalaistuksessa, ja niitä voi suunnata vaikkapa kaunista kaakeliuuniakin valaisimaan. Vaikka spotti ajatuksena kuulostaakin ehkä vanhaan taloon vähän oudolta valinnalta, istuu tämä malli kuitenkin minusta talon henkeen oikein kivasti. Alustavasti mennään siis tällä.
kuva Houzz

Ruokasaliin on tulossa yksi iso kruunumainen valaisin kuvan tyyliin. Tuskin valitsen kuitenkaan tuota Flosin klassikkoa, niin hieno kuin se onkin. Nykyiset Mhy-valaisimemme ajattelin eteiseen, portaikkoon olisi lisäksi tulossa seinävalaisinta. Yläkaapittomaan keittiöömme varataan paikat seinävalaisimille sekä kattovalaisimelle keskelle huonetta – sen alle saattaa olla tulossa vielä saarekekin. Aika ihana muuten tuo ylemmässä kollaasissa olevan kuvan keittiö, hiekanruskea on yllättävä ja varsin toimiva värivalinta, kun sen yhdistää oikein.
Suunnitelmat tästä toki vielä tarkentuvat ja täsmentyvät vielä mm. keittiön ja kulkureittien osalta. Tällainen itselle tehty karkea luonnos auttaa kuitenkin paljon varsinaisen suunnitelman tekemistä; yksityiskohdat on helppo hioa kuntoon, kun on suurinpiirtein selvillä millaista valaisinta minnekin on ajateltu. Täällä siis hommat jatkuvat, miltäs vaikuttaa tähän mennessä?

Soon it´s time to make electrical drawings to our house. Here´s some notes and thoughts about the lighting and stuff. On the 1st floor we will mostly use suspension lamps to highlight the old fashioned ambiance of the spaces, whereas on the basement and 2nd floor the lights will be more undetected.
Kommentit (2)
  1. Hyvältä, tottakai!

    Mehiläispesä on niin upea ja pakko sanoa että fiilistelen aina oikein lujasti myös noita sun kollaaseihin tuomia huonekuvia. Löydät kuvia joissa on kutsuvan ihana ja raikkaan persoonallinen fiilis. Siitä tykkään koko ajan enemmän ja enemmän! Kodeissa saa ja PITÄÄ olla persoonaa, se on muodostunut mulla ihan ykkösjutuksi. Sitä etsin aina sisustusjulkaisujen kotikuvistakin. Olkoon jokaisella rohkeutta olla oma itsensä myös kodinsisustuksessa! 🙂

    Menipä deepiksi – mutta näin se on. 🙂

    1. Mehiläispesä on kyllä hieno!

      Ja joo, ihan samat ajatukset täällä. Persoonallisuus kiinnostaa ehdottomasti eniten, sitä kohden koitan suunnata sekä näissä inspiskuvissa että oman kodin sisustuksessakin. Jännää, miten tämäkin on välillä pienestä kiinni, tuosta viimeisestäkin kuvasta voi bongata monta suosittua tuotetta, mutta ne on yhdistetty tosi ovelasti ihan erityylisiin juttuihin. Lopputulos on moniulotteinen ja ehdottomasti persoonallinen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *