ELOKUUN PUUTARHASSA

yhteistyössä Green Care

Kesä alkaa hiljalleen kääntyä syksyyn, ja puutarhassakin aletaan jo hiljalleen valmistautua syyskautta kohti. Haravointi ei (onneksi) ole ihan vielä ajankohtaista, mutta elokuun muistilistallamme on ollut muun muassa pensaiden leikkuuta, sadonkorjuuta ja lannoitusta. Nyt on myös oiva aika istuttaa, uudet kasvit ennättävät vielä mukavasti juurtua ennen talven tuloa ja syksyllä istutettuina ne ovat valmiina kasvuun heti aikaisin keväällä. Kannattaa myös muistaa, että useissa taimitarhoissa taimia ja perennoja saa tähän aikaan vuodesta aika tuntuvilla alennuksilla. Istutuksista haaveilevan kannattaa siis olla nyt erityisen tarkkana.

Nyt kasvien ollessa vielä vihreitä on paras aika levittää puutarhaan syyslannoitetta. Syyslannoite on hyvä muistaa, sillä se parantaa kasvien talvenkestoa ja seuraavan kesän kasvua ja kukintaa. Sitä voi levittää kaikille puutarhan monivuotisille kasveille, niin perennoille, pensaille, hedelmäpuille kuin lehti- ja havupuillekin. Eli kyseessä on todellinen jokapaikan tuote.

Minä käytin syyslannoitetta ensimmäisen kerran vasta viime syksynä. En
tiedä kuvittelenko vain, mutta jotenkin kukinta tuntui olevan tänä
vuonna runsaampaa, kasvit rehevämpiä ja ne tuntuivat kasvavan paremmin.
Toki monet kasvit ovat vasta nyt kunnolla juurtuneet ja aloittaneet kasvunsa, mutta kuitenkin puutarha oli olevinaan ihan keväästä alkaen jotenkin hyvinvoivampi. Päätin ottaa lannoittamisen jokavuotiseksi tavaksi, ja viikonloppuna huiskin Puutarhan Syksyä* taas ympäri pihaa. Toivotaan, että tämä auttaa kasvit taas uuteen kevääseen ja kukoistukseen.

Olen hiukan harmissani kesän loppumisesta, mutta syksyssä on todellakin ne omat hyvät puolensa. Ulkoilu kostean raikkaassa ilmassa on yksi niistä. Puhumattakaan illoista puutarhassa, jolloin lyhdyt ja loppukesän vaaleat kukat loistavat hämärässä. Ihan kohta saamme nauttia myös upeasta väriloistosta, yksi vaahteroistamme on näyttänyt jo hieman merkkejä tästä…

Puutarhamme kärsi hiukan pitkästä kuivasta jaksosta, vaikka yritimmekin kastella sitä parhaamme mukaan. Nytpä ei ole kuivuudesta enää tietoakaan, sateet ovat saaneet kasvit taas vihertämään. Onneksi mitään suurempia menetyksiä ei hellejakson aikana tapahtunut, Ihmepuutarhastamme tosin nuupahti pari syreeniä, mutta hullumminkin olisi voinut käydä. Loput kasvit onneksi pelastuivat paahteelta ja kuivuudelta, ja kasvavat jälleen kuin viimeistä päivää.
Lisää Ihmepuutarhamme kuulumisia on tulossa vielä myöhemmin, siellä kukinta sen kun jatkuu. Juuri nyt hortensiat pistävät parastaan, jestas mitä ihanuuksia.
Tässä yhteydessä haluan vinkata vielä Green Caren nettisivustosta, sieltä löytyy paljon tietoa ja vinkkejä puutarhanhoitoon eri vuodenaikoina. Kätevä puutarhakalenteri muistuttaa eri vuodenaikoina tehtävistä hommista ja apua löytyy niin lannoitusasioihin kuin vaikka kukkapenkin perustamiseen.
Syksyisiä puutarhahetkiä!
*tuote saatu blogin kautta
Some work in the garden and a note list for fall that includes some harvesting, fertilizing and cutting. Although I miss summer I kind of like this season, too.
Kommentit (2)
  1. Minun ruukkupuutarhani näyttää surkealta, johtuukohan siitä, että sitä ei ole lannoitettu;)? Mutta syyslannoite on heitetty, ja toivo elää.

    1. Heh, saattaapi hyvinkin olla. Itse olen vasta tänä kesänä huomannut lannoittamisen vaikutuksen, kyllä se tekee kummia kasveille. 🙂 Mutta ensi keväänä taas uuteen kasvuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *