Blogit
Pihkala

ECO FRIENDLY CANDLES

Kynttilät ovat ehdottomasti yksi syksyn parhaista jutuista. Meillä palaa joku tuikku jossain miltei joka ilta, ja varsinkin näin syksyllä minun tulee hamstrattua kynttilöitä isot määrät varastoon. Myös kynttilänjalkoja on kulkeutunut aikojen saatossa kotiin ehkä vähän liikaakin, mutta onpahan ainakin mitä vaihdella.
Tässä päivänä eräänä mukaani kulkeutui jonkin mainoskassin mukana nätti paperipussillinen tuikkukynttilöitä. Kotona ryhdyin tutkimaan pakettia tarkemmin, ja huomasin, että kyseessä ei olleetkaan ihan mitkä tahansa tuikut. Nämä ympäristömerkityt kynttilät ovat Clas Ohlsonin uutuuksia, vastine ympäristöä kuormittaville lämpökynttilöille. Perinteisten kertakäyttöisten tuikkujen alumiinikuoret jäävät helposti kierrättämättä ja aiheuttavat sesonkina aikamoisen jätevuoren,  lisäksi alumiinin tuotannossa kuluu valtavasti energiaa. Kierrätettävät tuikut ovat huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto perinteisille, ja siksipä ajattelin nostaa tämän fiksun tuotteen esille täällä blogissakin.
Joutsenmerkittyjen kynttilöiden kupit on valmistettu alumiinin sijaan tulenkestävästä lasista. Ne ovat uudelleen käytettävissä ja tarpeen mukaan vaikka pestävissäkin astianpesukoneessa. Kun kynttilä on palanut loppuun, tilalle voi vaihtaa uuden vaihdettavan lämpökynttilän. Kuppeja myydään erikseen, kuin myös vaihdettavia steariinikynttilöitäkin, ne tulevat näteissä pahvi- ja paperipakkauksissa. Muutamalla kupilla ja täyttöpussilla pärjää jo pitkälle, ja nätisti pakatut tuotteet toimivat vaikka pienenä viemisenäkin.
Itse päätin käyttää tästä lähtien ainoastaan tällaisia, ihan hölmöä heittää jatkuvasti roskiin tuikkukuoria, joita saattaa kulua monta jo yhdessä illassa. Ja sitä paitsi valo siivilöityy paljon kauniimmin kirkkaan tuikkukupin läpi. Eli win-win, ekologisuus ja esteettisyys voittavat molemmat.

Poltellaankos siellä paljon kynttilöitä?

On the other day I spotted these new eco friendly candles from Clas Ohlson. The machine washable cups are made of fire proof glass and can be refilled with stearin candles over and over again. No more trash and empty aluminium cups!

Kommentit (17)

 1. Kaisa J

  Onpas kiva löytö ja keksintö. Itse kierrätän alumiinikuoret metallinkeräykseen, mutta melko turhaa roinaahan se on silti. Ja kirkkaat kuoret näyttävätkin paljon nätimmiltä. Harmi, ettei meidän kylillä ole Clasua 🙁

  • maija

   Niin minustakin! Saattaa olla, että vastaavia on ollut muiltakin valmistajilta markkinoilla, mutta itse törmäsin tällaisiin vasta nyt ensimmäistä kertaa. Näppärä idea kyllä.

 2. Jessica

  Täytyykin käydä katsastamassa nämä. 🙂 Aiempina vuosina olen ostanut mm. ihan Prismasta samalla idealla myytäviä tuikkuja, valmistajaa en valitettavasti muista. Paketissa on muutamia tuikkuja saman tapaisessa pienessä lasikipossa ja erikseen pystyy ostamaan pelkkiä tuikkuja ilman ylimääräistä alumiiniosaa. En ole nyt katsonut ovatko vielä valikoimassa, lasikipot ovat edelleen varmassa säilössä. 🙂 Jotkut pienet tuikkukipot tosin ovat niin pieniä suuaukoltaan, ettei lasiastia mahdu sisään, mutta niitä varten meiltä löytyy muutamat alumiiniastiat säilöstä. 🙂

  • maija

   Hyvä tietää, että näitä löytyy muualtakin! Ovat kyllä aika näppärä keksintö, miksi sitä enää ostaisikaan kertakäyttöisiä kun samalla vaivalla löytyy vähän ekologisempikin vaihtoehto.

 3. Anonyymi

  Meillä menee tuikkujen kuoret metallikeräykseen, ihan samalla vaivalla ne lennähtää metallinkeräysastiaan kuin tavalliseen roskikseenkin 🙂 Mikä siinä muka on niin vaikeaa? 😀

  • maija

   No niinpä, joku siinä kierrättämisessä vaan tuntuu olevan monelle vaikeaa. 🙂 Ja myönnetään toki, että itselläkin on joskus lipsahtanut pieni metalliroska polttokelpoiseen. Mutta kiva, että kehitetään tällaisia fiksumpia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja tällaiseenkin pientuotteeseen.

 4. idis & interiööri

  Meillä päin jäteyritys on järjestänyt jo useana vuonna tuikkukuorien keräys kilpailun, tuikkujahdin! Koululuokat keräävät tuikun kuoria ja eniten keränneet palkitaan rahapalkinnolla, jonka voi laittaa vaikka luokkaretkirahastoon. Tosi hyvä idea 🙂 Koko suku ja kyläyhteisö keräävät kuoria ja kaikki hyötyvät 🙂

  • maija

   No tuohan on ihan älyttömän hyvä idea! Meillä päin ei kyllä tuollaista ole järjestetty, tai en ole ainakaan kuullut moisesta…

 5. Vilja @ muotoseikka

  Onpa ovela tuote! Pitääkin hommata, kun tuikkuja menee aikas paljon näillä pimeyksillä.

  • maija

   No eikös! Tuikkuja saattaa helposti kulua monta jo yhdessä päivässä, ja siitä kun ynnäilee koko talven saldon niin luku ei olekaan enää ihan pieni. Pieni ympäristöteko kertaantuu loppujen lopuksi jo ihan tuntuvaksi jutuksi. 🙂

 6. Päivi

  Kiitos tästä vinkistä. Minulla on kasa vanhoja Havin lasisia tuikkukuppeja siltä ajalta (noin 20 v sitten?), kun vielä sai ostaa heidänkin tuikkujaan ilman alumiinikuorta. Vuosiin en ole löytänyt kuorettomia mistään, mutta olen kahdessa muutossa raahannut toiverikkaana vanhoja kipposia kuorettomien tuikkujen toivossa. Nyt siis marssiin Ohlsoni puotiin ja joudun tekemään sen poikkeuksellisen myönnytyksen, että jonkun postaus vaikuttaisi ostokäytökseeni.

  • maija

   Eipä mitään, kiva että tämä postaus oli avuksi! Kirjoittelen ja vinkkailen aina mielelläni tällaisista pienistä jutuista, joista luulen olevan apua tai hyötyä jollekulle, tämäkään ei edes ollut maksettu mainos. 🙂 On aina kiva jakaa hyviä ideoita ja vinkkejä eteenpäin.

 7. Minna

  Hei! Tuikkuja kuluu talven aikana todella paljon, vielä ei olla edes joulussa ja Havin 100 kappaleen tuikkupaketti on lähes tyhjä. Ehkä voisin tuollaisia hankkia, jos niitä saisi esim S-marketista. Clasulle on paljon hankalampi mennä kuin kunnan jäteasemalle, joten Havin tuikut palavat meillä tästä eteenpäinkin.
  -Minna

 8. Mimosan kotona

  Viime lauantaina nappasin juuri noita ekotuikkuja Clas Ohlsonilta. Vakaa aikomukseni olisi siirtyä käyttämään niitä, kunhan saan edelliset alumiinituikut käytettyä loppuun. Poltan talvisin tosi paljon kynttilöitä ja varsinkin lämpötuikkuja kuluu kasapäin. Tällaiset kierrätettävät tuikut ovat todellakin ekologisempi vaihtoehto.

  • maija

   Sama juttu täällä, tuikkuja kuluu kyllä aika hurja lukema talven mittaan. Siinä mielessä nämä ovat kyllä älyttömän näppärä keksintö, pysyy jätevuori ainakin kynttilöiden suhteen vähän pienempänä.

 9. Anne-Maria

  Olen kynttilöiden suurkuluttaja ja tuikkuja menee varmaan satoja vuodessa. Hyvä, kun kerroit tuosta vaihtoehdosta, minuakin on välillä harmittanut metallikuppien roskiin heittäminen. Piipahdan viikonlopun aikana Ohlsonilla. Pöytäkynttilöitä olen sieltä ostanutkin ja hyväksi havainnut. Nyt kun olemme päässeet muuttamaan taas kotiin putkiremontin valmistuttua, nautin entistä enemmän istua kotona kynttilöitä poltellen 🙂

  • maija

   Höh, jostain syystä kommenttisi oli ohjautunut roskapostiin ja löysin sen sieltä vasta nyt. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

   Ohlsonilla on kyllä minustakin ihan laadukkaita kynttilöitä, ja kuitenkin ovat mukavan hintaisia. Nämä kannattaa myös ehdottomasti testata 🙂 Tunnelmallisia kynttilähetkiä remontoituun kotiin!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *