DIY-kiintopenkki ja omannäköinen keittiö Cello-tuotteilla

Kaupallinen yhteistyö: K-Rauta/Cello

Nyt sen voi sanoa: keittiöni on vihdoin täysin valmis! Tila on viime aikoina täydentynyt vielä yhdellä diy-ratkaisulla, joka ei liity varsinaisesti keittiön toimivuuteen, mutta sitäkin enemmän tilan käytettävyyteen. Nikkaroin aamiaispöydän yhteyteen kiintopenkin, joka hyödyntää pöydän vieressä ollutta tyhjää tilaa ja luo keittiöön mukavan ja rennon aamiaispaikan. Itse tehty ratkaisu tekee keittiötilasta taas piirun verran persoonallisemman näköisen: tämän asunnon keittiö on ollut kaikin puolin vähän kokeellinen, erilaisia elementtejä yhdistelevä projekti, ja penkki jatkaa samaa linjaa. Omannäköiset ratkaisut ja tyylien sekoittelu kiehtovat nyt selvästi yhtenäisiä valmisratkaisuja enemmän.

Keittiöni kiintopenkki rakentui yhteistyössä K-Raudan oman tuotemerkin Cellon kanssa. Moni saattaa tuntea Cellon etenkin sisustusmerkkinä, mutta tuotemerkin alta löytyy tuotteita ja tarvikkeita monipuolisesti niin remontointiin kuin sisustamiseenkin sekä sisä- että ulkotiloissa. Toimin tänä vuonna Cellon brändilähettiläänä ja tämän myötä pääsen tekemään Cellon kanssa laajemmin yhteistyötä, joten vinkkejä, diy-projekteja ja remontti-inspiraatiota on luvassa täällä blogissa pitkin vuotta. Nyt vuorossa on näistä ensimmäinen, kiintopenkin rakentaminen osana omannäköistä keittiötilaa.

Lähtötilanne

Entuudestaan keittiössä oli kolo, jossa sijaitsi alaosastaan purettu vanha komero ja vanha irrallinen arkku. Keittiöremontin yhteydessä purin loppuosan komerosta ja tasoitin seinät ja katon siistiksi, näin kohdasta tuli ilmavampi ja avarampi. Suunnittelin keittiön layoutin niin, että oikealla puolella olevasta keittiötasosta saatiin mahdollisimman pitkä, näin ollen pieni aamiaispöytä sijoittui hiukan epäsymmetrisesti tilan vasempaan laitaan. Tällöin kolon tarjoama istuintila tuli erityisen tarpeelliseksi ja pienelle kiinteälle penkille syntyi looginen tila. Penkin myötä kolon saikin otettua hyötykäyttöön ja pöydän ääreen luotua mukavan, reilunkokoisen kahvittelupaikan. Lisäksi halusin päästä eroon tuosta irrallisesta arkusta: kiinteä, paikalleen rakennettu penkki on ratkaisuna paljon viimeistellympi ja yhtenäisempi tähän verrattuna.

Työvaiheet

Tein penkin rungon mitallistetusta 48×48 -kokoisesta puutavarasta. Halusin tukea penkin lattiasta, sillä asuntoni väliseinät ovat hieman haperoa tiiltä eivätkä ehkä lujimmat mahdolliset kestävää kiinnitystä ajatellen. Lisäksi en halunnut lähteä poraamaan tukia ulkoseinään: tässä kohtaa kulkee mitä todennäköisemmin patteriputkisto, enkä halunnut ottaa pienintäkään riskiä tämän suhteen. Niinpä tein rungosta yksinkertaisen kehikon, jonka painopiste jakautui sekä seiniin että lattiaan. Näin rungosta tuli sopivan tukeva, eikä penkin kestämistä tarvitse epäillä missään tilanteessa.

Rungon lisäksi tein seinään koolaukset raakalaudasta, johon pystypaneeli oli helppo kiinnittää. Halusin ehdottomasti penkkiin myös selkänojan, mielestäni se tuo penkille viimeistellympää ilmettä ja toisaalta myös suojaa seinää nojaamisesta johtuvalta nuhjaantumiselta. Korkea selkänoja myös istuu kauniisti mittasuhteiltaan korkeaan ja kapeaan koloon ja katkaisee sen optisesti kahtia – näin kolo ei tunnu itsessään ihan niin korkealta ja kuilumaiselta.

Rungon ja koolausten valmistuttua olikin paneloinnin vuoro. Tätä en ollut tehnyt koskaan aiemmin, mutta homma osoittautui tosi hauskaksi ja helpoksikin. Lainasin katkaisusahan ja paineilmanaulaimen, joiden avulla panelointi sujui joutuisasti. Cellon valikoimista olisi löytynyt mm. kaunista valmiiksi käsiteltyä sormipaneelia, mutta tällä kertaa käännyin vähän kantikkaamman puuvalmiin mäntypaneelin pariin. Kapea, kantikas paneeli sopii keittiön teolliseen henkeen ja asunnon 50-lukulaiseen tunnelmaan ehkä vielä vähän sormipaneeliakin paremmin.

Käsittelin paneelin Cello-saunavahalla, jotta se sai kauniin mattamaisen pinnan. Väritöntä Cello-saunavahaa voi halutessaan sävyttää kuultaviin sävyihin, itse valitsinkin saunavahaan kuultavan vaalean sävytteen, joka taittaa ja vaalentaa aavistuksen mäntypaneelin keltaisuutta. Levitin saunavahan kahteen kertaan pensselillä, se mukautui paneelin muotoihin sientä paremmin. Saunavaha kuivuu mukavan nopeasti, noin tunnissa, joten käsittelyvaihe sujui joutuisasti. Tämän jälkeen olikin jo aika kiinnittää penkin istuinosa paikalleen.

Penkin istuimena toimii Cellon liimapuulevy. Se olisi jo sellaisenaankin ollut kaunis istuin, mutta halusin kuitenkin penkkiin vähän pehmustetta, jotta siinä loikoilu on vielä astetta mukavampaa. Niinpä kiinnitin liimapuulevyyn mittaansa leikatun vaahtomuovin ja niittasin tämän päälle ohuen vanun ja verhoilukankaan. Kiinnitin istuinosan runkoon ainoastaan liimalla siltä varalta, että kankaan voi tarvittaessa joskus vaihtaa: näin ollen penkkiä ei tarvitse kiinnittää alapuolelta ruuvaten, jolloin alaosan panelointia ei puolestaan tarvitse purkaa kankaan vaihdon yhteydessä. Tukeva liimapuulevy pysyy hyvin paikoillaan pelkällä liimallakin, ratkaisu on siis osoittautunut siis ihan toimivaksi näinkin.

Lopputulos

Lopputuloksesta tuli minusta oikein kiva ja persoonallinen. Panelointi tuo mukavaa viimeisteltyä ilmettä kokonaisuuteen ja peittää myös kätevästi kolossa ollutta komeronpohjalattiaa, joka muusta lattialaudasta poiketen on karkeaa raakalautaa. Vaalea puupaneeli sopii minusta aika kivasti keittiön sävyihin ja viereiseen valkotammiseen astiakaappiin, se tuo kokonaisuuteen vähän lisää lämpöä. Hieman pidempi penkki on myös yksittäistä tuolia huomattavasti mukavampi istumapaikka – uskonkin, että tästä tulee uusi lempipaikkani!

torkkupeitto Cello

letitetty huopakori Cello

maljakko Cello

Olen myös ylpeä siitä, että onnistuin tekemään koko penkin täysin omin käsin, eikä projekti ollut loppujen lopuksi ollenkaan hankala toteuttaa. Toki sain paljon apua muutamasta lainatusta työkalusta; ilman näitä penkin rakennus olisi ollut varmasti työläämpää, eli kiitos myös lainaajien suuntaan. Mitään erikoisia työkaluja ei tällaisen diy-projektin teko kuitenkaan vaadi: vatupassilla, akkuporakoneella ja sahalla pääsee jo pitkälle. Paineilmanaulain toki on iso apu paneelien kiinnityksessä, mutta vasarahommillakin pärjää jos vain viitseliäisyyttä löytyy. Eli rohkeasti vain kokeilemaan, jos tämänkaltainen ratkaisu kiinnostaa!

Tarvikkeet:

(halutessa myös vaahtomuovipehmuste, vanu, verhoilukangas ja nitoja)

 

 

Cello Primus -seinälaatta / Cello Modern -allas / Cello Ding -riippuvalaisin / Cello Kasperi -ovi / Cello 804 -kalustevedinCello sormipaneeli mokka

Kopioi tyyli:

Kiinteä penkki sulautuu tyylillisesti osaksi rentoa, mix & match -henkeen kasattua keittiötäni, jossa leikitellään erilaisilla elementeillä ja värisävyillä. Cellon keittiövalikoimista löytyy mukavasti tuotteita, joilla samankaltainen tyyli on helppo luoda kotiin. Keittiöni laattaseinä on laatoitettu valkoisella Cello Primus -laatalla, joka on kooltaan 15×15 cm – tämä on mielestäni tosi ajaton ja toimiva vaihtoehto kaikenlaisiin kokonaisuuksiin. Cellon valikoimista löytyy myös mm. kiinnostavia nanolaminaattiovia, jotka ovat erityisen helppohoitoisia ja kauniin mattapintaisia. Valmiiksi mokan sävyisellä saunasuojalla käsitelty Cello sormipaneeli on myös todella kaunis – tästä saa tehtyä kauniita panelointeja tai kiinteitä kalusteratkaisuja tilaan. Pienet yksityiskohdat, kuten Cello 804 -lankavetimet tuovat puolestaan kokonaisuuteen kerroksellisuutta ja tunnelmaa.

Oletteko te jo tutustuneet Cello-keittiöihin?


I built a small fixed bench to my kitchen in collabotarion with K-Rauta Cello. I used narrow and edgy wood panel and treated it with sauna wax from Cello. This way the panels got natural and matt finish which brings a little more warmness to my industrial kitchen. After all this bench was really easy to build even by myself and the result fits to its environment way better than a separate furniture. Also the upholstered bench offers a nice and comfy seat. This is for sure my new favourite place to eat breakfast!

 

 

 

 

tee-itse nikkarointi
Kommentit (10)
  1. Niin kaunista ja omaperäistä suunnittelua! Ajaton ja todellakin tehty itselle, omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Sinä olet kyllä ansaitusti sisustusarkkitehti, nostan korkealle hattua ja nautin näkemästäni suunnattomasti!

    1. Kiitos Villis kauniista sanoistasi! Minusta on aina mukava haastaa itseä ajattelemaan vähän uudella tavalla ja oma koti toimii tässä hyvänä kokeilukenttänä. Ja miksipä meitä sisustusalan ammattilaisia olisikaan olemassa, jos aina vaan tehtäisiin tismalleen samaa mitä muuallakin – minusta on nimenomaan kiva esitellä myös niitä valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja ja pieniä persoonallisia yksityiskohtia.

  2. Tosi raikas ja kaunis keittiöstä tuli.

    1. Kiitos Sirkka, ihana kuulla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *