Blogit
Pihkala

Blogiperiaatteeni

Hunajaista-blogin Riikka haastoi minut pohtimaan omia blogiperiaatteitani. Haaste menee näin:

”Haluan aloittaa haasteen, jossa kerromme omia periaatteitamme bloggareina. Mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut harmistumaan blogimaailmassa? Miten suhtaudut kuvien oikeuksiin? Miten hoidat yhteistyöpostaukset? Kerro asioista vapaamuotoisesti ja omalla tyylilläsi. Itse haluan tällä tavoin kertoa omat periaatteeni ja ajatukseni julkisesti, jotta lukijani saavat rehellisesti tietää mitä mieltä olen asioista.”


Perusjutut:

Aloitin blogini vuoden 2011 keväällä. Olimme edellisen vuoden lopussa ostaneet tämän talon, Pihkalan, ja sisäpuolen remontti oli loppusuoralla. Halusin blogin myötä taltioida tämän elämänvaiheen ja ensimmäisen oman kodin rakentumisen itselle säilöön, ja toki intohimoisena sisustajana ja blogien lukijana jakaa myös itse kaikenlaista inspiraatiota.
 
Nyt remonttijutut ovat luonnollisesti väistyneet, mutta koti rakentuu ja elää edelleen. Tällä hetkellä kirjoittelen enimmäkseen kodin pienistä muutoksista, lempituotteistani, jokapäiväisestä elämästä ja kaikista kauniista asioista.


Teksti ja ulkoasu:

Pyrin pitämään blogin ulkoasun aika simppelinä ja kevyenä. Pidän neutraalista taustasta, joka päästää itse postauksen oikeuksiinsa. Silloin tällöin vaihtelua kaivatessani innostun vaihtelemaan ulkoasua ja banneria, muutokset ovat kuitenkin aika hienovaraisia. Seuraavaksi ajattelin suurentaa hieman kuvakokoa. Minusta kuvat ovat kuitenkin bloggauksessa se tärkein juttu, ja niiden soisi tulla kunnolla esille.
 
Kirjoitan rennosti, kuitenkin koitan kiinnittää huomiota oikeakielisyyteen. Pyrin pitämään tekstin helppolukuisena ja sujuvana – joskus hyvällä ja joskus huonommalla menestyksellä. Pidän yleensä tekstissä aika asiallista linjaa, mutta minusta persoonallisuuskin saa vähän näkyä. Liian huoliteltua ja tönkköä tekstiä en ainakaan itse oikein tahdo jaksaa lukea.
 

Kuvat:

Pyrin ottamaan blogissani käytetyt kuvat pääsääntöisesti itse. Bloggailun myötä valokuvauksesta onkin tullut rakas harrastus, ja touhuun on päässyt sisälle ihan eri tavalla. Kuvaan Canonin EOD 600D -kameralla ja useimmiten Sigma 30 mm f1.4 -objektiivilla. Jalusta on myös ahkeraan käytössä.
 
Silloin tällöin blogissani vilahtaa myös tuotekuvia kollaasimuodossa, ja välillä kirjoittelen kiinnostavista uutuuksista. Yleisesti pyrin kuitenkin pitämään lainaamieni kuvien määrän mahdollisimman pienenä.
 
Kuviani saa lainata vapaasti, kunhan muistaa linkittää minut niiden yhteyteen. Mukavinta olisi, jos lupa niistä kysyttäisiin etukäteen, niin tietää missä yhteydessä kuvaa käytetään.


Yhteistyö ja mainonta:

Blogissani esiintyy silloin tällöin yhteistyöpostauksia. Teen mielelläni yhteistöitä, jotka ovat minulle mieluisia ja jotka sopivat blogini henkeen. Kuitenkin haluan pitää niiden määrän melko pienenä ja keskittyä ensisijaisesti muuhun sisältöön. Tekemäni yhteistyöt merkitsen selvästi postauksen alkuun sekä loppuun omalla ”yhteistyö” -tunnisteella.
 
Blogissani näkyy bannerimainoksia, jotka tulevat Indiedays Inspiration -verkoston kautta. Mainoslinkkejä ei blogissani ole.
 

Ikävät kommentit:

Moni valittelee ikävien kommenttien määrää blogeissaan, mutta itse olen saanut todella vähän ikäviä kommentteja. Lähinnä ne ovat yhden käden sormilla laskettavissa. Olen siis päässyt hyvin vähällä tämän asian suhteen, kyllä minulla on vaan niin mukavat lukijat. 🙂
 
Rakentava kritiikki on aina tervetullutta ja sitä pitää osata ottaa vastaan. Suoranainen kettuilu on taas asia erikseen, sellaisen kirjoittajia en oikein ymmärrä. Lähinnä nolottaa ja ihmetyttää tällaisten henkilöiden puolesta.


Työhöni liittyvät asiat:

 
Kirjoittelen blogissa aina silloin tällöin työstäni, se ei ole mikään salaisuus. Työni liittyy niin vahvasti blogini aihepiiriin ja omaan elämääni, että minusta se olisi hassua, jos se ei ollenkaan näkyisi blogissani. Välillä on vaan pakko hehkuttaa jotakin ihanaa tuotetta tai fiilistellä värejä!


Linkit:

Blogistani löytyy linkkilista toisiin blogeihin, joka olisi tosin kyllä päivityksen tarpeessa, seuraan sen lisäksi monia muitakin blogeja. Linkkailen lisäksi postauksessa viittaamiini aiheisiin tai tuotteisiin. Mainoslinkkejä en käytä, joten en saa linkeistä korvausta.

Liitännäiset (some):

Blogillani on sivut Facebookissa ja tili Instagramissa. Facebookiin käyn linkittämässä kaikki postaukseni, ja välillä saatan kirjoitella kuulumisia tai lisäillä kuvia. Tämän suhteen olen tosin ollut viime aikoina vähän laiska, koitan terästäytyä jatkossa. Instagram päivittyy paljon aktiivisemmin, tallentelen sinne palasia arjesta ja kauniista hetkistä.


Postaustahti:

Koitan kirjoitella tänne viitisen kertaa viikossa. Tällä hetkellä elämä on aika hektistä, joten tätä tiheämpi postaustahti ei nyt onnistu. Ihanteena toki olisi postata joka päivä, mutta siihen ei rahkeet tällä hetkellä riitä. Ehkä taas tulevaisuudessa…


Vinkit bloggaamisesta:

Lyhyesti ja ytimekkäästi: ole oma itsesi ja panosta kuviin. Persoonallinen tyyli erottaa sinut muista, ja hyvät valokuvat ovat se blogin tärkein juttu. Tee rohkeasti omaa juttuasi, ole aktiivinen, kommentoi ja postaile säännöllisesti.
Huh, tulipas tekstiä. Tällä kertaa en jaa haastetta eteenpäin, sillä se taitaa kiertänyt jo aika monessa blogissa. Täältä sen saa toki halutessaan vapaasti napata.

Kommentit (6)

 1. Marjukka/Nuapurissa

  Hyvät periaatteet! Sun kuvat on kyllä aina todella kauniita. Niin ja jutut muutenkin 🙂

  • maija

   Voi kiitoksia paljon! 🙂 Pitäisi vain vähän suurentaa kuvien kokoa, että pääsisivät paremmin oikeuksiinsa… Ainakin omalla laajakulmanäytöllä ne on vähän turhan pieniä :/

 2. Ilona / Keskeneräinen

  Hei Maija – ajauduin blogiisi kierrosten kautta. Täällä on kyllä niin harmooninen tunnelma.

  Hyvät ja selkeät periaatteet sinulla bloggaamisessa. Oli mielenkiintoista lukea tämä teksti juuri nyt, koska asia on ajankohtainen itselleni. Oma blogini on vasta untuvikko ja minun tuleekin lähes päivittäin pohdittua blogin linjausta. Sitä mitä itsestäni ja perheestäni paljastan ja kuinka avoimesti asioita avaan. Tosin varovaisuus liittyy osaksi myös työhöni ja yksityisyyteen sen suhteen.

  Ilona

  • maija

   Kiva kun löysit blogiini! 🙂

   Mukavaa, jos tästä postauksesta oli apua. Itsekin olen painiskellut noiden kysymyksien parissa blogin alkuaikoina, sen oman linjan löytäminen tuntuu usein aluksi vähän hankalalta… Mutta kun kirjoittaa vain sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä, niin siitä se alkaa rullaamaan. 🙂 Linjanveto juuri yksityisyyden kohdalla on varmastikin niitä hankalimpia asioita, siihen vaikuttavat aina niin monet jutut. Mutta tässäkin asiassa aika auttaa, se oma tapa kirjoittaa asioista löytyy kyllä ajan kanssa! Ehkä aloittaisin vähän varovaisemmin, jos yhtäänkään asia epäilyttää, ja katsoisin sitten myöhemmin mikä suunta tuntuu parhaimmalta…

 3. Sanna

  Hei Maija!
  Mikä on kolmanneessa kuvassä näkyvä, tossujen alla oleva ihanan värinen matto??? Mulla on uusi olohuoneen matto hakusessa ja tämä näyttää täydelliseltä!

  • maija

   Heippa! Tuo ihana matto on Linie Designin Sirius, 100 % villaa ja pehmoinen kuin mikä! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *