Blogit
Pihkala

AJATUKSIA JA IDEOITA KEITTIÖÖN

Kuten olette sunnuntaisista remppapostauksistani nähneet, on talomme remontti vielä pahasti vaiheessa. Kellari poislukien materiaalivalinnat ovat vielä ihan ajatuksen tasolla, ja esimerkiksi keittiötä en ole suunnitellut juurikaan kaappien sijaintia ja tämän postauksen inspiraatiokollaasia pidemmälle.
Keittiöjuttuja on kuitenkin toivottu jo kovin, ja ajattelin nyt aloittaa aiheesta tällaisella yleisellä pohdinnalla. Mitkä asiat keittiöissä inspiroivat minua juuri nyt, ja mitkä taas itse jo unohtaisin uutta tämän päivän keittiötä suunnitellessani. Kuvituksena taannoisen kuvaussession sivutuotteena syntyneitä räpsyjä, joista voi kuitenkin bongata mielenkiintoisia, aiheeseen liittyviä elementtejä.
Kiiltoasteet. Kiiltoaste tekee yllättävän paljon keittiön ulkonäköön, mattavalkoinen keittiö näyttää ihan erilaiselta kuin korkeakiiltoinen vastaava. Näissä trendi on suuntautunut jo pidemmän aikaa mattaa kohden, ja usein mattapintaiset ovet ovatkin se ajattomampi vaihtoehto. Omalla kohdalla päätöstä ei tarvitse harkita, mattaan käännytään ehdottomasti.

Värit. Värejä käytetään taas keittiöissä, ja itse olen juuri nyt aika hullaantunut värillisiin kaappeihin. Eriasteiset harmaat, khakinvihreään, hiekkaan tai siniseen taittavat sävytkin ovat ajattomia, kun värivalinnan tekee huolella ja sävy on sopivan murrettu. Toisaalta valkoinen on aina klassinen valinta, se ei petä koskaan. Molempi parempi, mutta minulla on sellainen kutina, että taidan omassa keittiössäni kääntyä tällä kertaa värien puoleen.

Materiaalit. Erittäin tärkeässä osassa keittiötä. Ensisijaisesti panostaisin tasoon, toissijaisesti kaapistoihin. Kalvo-ovien ja maalatun mdf:n eron kyllä huomaa, minä kyllä maksaisin muutaman ylimääräisen euron jälkimmäisestä. Maalattu mdf-ovi on myös kustomoitavissa, erityisesti ulkomaalaisissa keittiöjutuissa näkyy usein edullisia Ikean mdf-ovia, jotka on maalautettu itse jollakin ovelalla värillä. Budjettiversio, josta saa kuitenkin omannäköisen suht helpolla. 
Vetimet. Vetimissä on nykyään mistä valita. Jos keittiöliikkeen tarjonta ei tyydytä, on nettikaupat hienoja vetimiä pullollaan, katsomisen arvoisia ovat mm. Superfront ja Swoon. Vetimet tekevät todella paljon keittiön ulkonäköön, ja niillä voi kikkailla loputtomiin. Minua viehättävät juuri nyt eniten yksinkertaisen modernit lankavetimet, kaikenlaiset nupit ja ohuet, lattamaiset versiot. Henkilökohtaisesti olen ehkä hiukan väsynyt uravetimellisiin keittiöihin, vaikka tyylikkään yksinkertaisia nämäkin toki ovat…
Hana.  Sama juttu kuin vetimissä, myös hanojen maailmaan on tullut rutkasti erilaisia vaihtoehtoja. Yhä useammin hana on se keittiön kaunotar, ei vain pakollinen perushana siellä kaiken keskellä. Väreissä on mistä valita metallinsävyistä aina mustaan ja valkoiseen, mutta toisaalta klassinen kromikin houkuttelee. Hanan suhteen kaikki mahdollisuudet ovat vielä meillä avoinna, keittiön päämateriaalit ja värisävyt saavat aikanaan määritellä yksityiskohtien tyylin.
Välitila. Välitiloissa(kin) olen yksinkertaisuuden kannalla, itse harvoin lähtisin kovasti kikkailemaan tämän kanssa. Näyttävät välitilaratkaisut toimivat minusta laajoissa, yläkaapittomissa seinäpinnoissa, mutta mitä kapeampi välitila, sen yksinkertaisempi pinnoite. Valkoinen peruslaatta on ikisuosikkini, vaikka joku saattaa pitää sitä tylsänä vaihtoehtona. Erilaisten kokojen ja ladontatyylien kanssa voi kuitenkin leikkiä loputtomiin. Myös maalattu välitila on minusta kaunis ratkaisu, tässä vain kannattaa kiinnittää maalin kestävyyteen ja pyyhittävyyteen. Marmori on samanaikaisesti ajankohtainen ja kuitenkin klassinen valinta, hyvältä näyttää myös seinäpinnalle nostettu tasomateriaali. Lasia en kuitenkaan enää itse valitsisi, yksinkertaisuudestaan huolimatta se on jotenkin minusta vähän turhan 2000-lukulainen ratkaisu, jossa aika näkyy. Luulen, että oman keittiöni kanssa tulen valitsemaan hyvin yksinkertaisen vaihtoehdon, ehkä valkoista peruslaattaa tai ehkä vain maalia.

Kaapistojen sijoittelu ja toiminnot. Minusta on hienoa, että keittiösuunnittelussa aletaan hiljalleen vapautua; enää ei tehdä ”niin kuin aina ennenkin”, vaan keittiöt suunnitellaan omien tarpeiden ja käyttötottumusten mukaan. Tarvitseeko kuivauskaappia, jos se on vain aina täynnä epämääräisiä muovipurkkeja? Tai voisiko kahvinkeittimet ja muut koneet sijaita omassa kaapissaan, jossa ne eivät veisi tarpeellista tasotilaa? Omaan keittiöön houkuttelisi toteuttaa jonkinlainen aamiaiskaappi-tyylinen ratkaisu, luulen myös, että yläkaapit jätetään tason yltä kokonaan pois. Jonkinlainen hylly saattaa toki olla tarpeen, josta arjen käytetyimmät tavarat saisi näppärästi napattua…

Huomiota kannattaa kiinnittää myös tason paksuuteen ja kaappien/laatikostojen linjauksiin ja leveyksiin, nämä muuttavat tunnelmaa yllättävänkin paljon. Tässä allaolevassa lainakuvassa kokonaisuus on omaan makuuni melkoisen täydellinen niin kaappien rytmityksen, materiaalivalintojen kuin yksityiskohtienkin osalta:

kuva Pia Winther/Yellows
Kaiken a ja o on tietysti toimiva keittiösuunnitelma; visuaalinen puoli menee kyllä hukkaan, jos kaapistojen ja toimintojen sijoittelu ei toimi. Suunnittelussa kannattaakin kääntyä tarvittaessa ammattitaitoisen keittiömyyjän tai suunnittelijan puoleen, mutta pitää myös pää kylmänä hetkellisten houkutusten suhteen; oma tyyliä ja asunnon henkeä ei kannata unohtaa.
Keittiö on kokonaisuutena laaja paketti ja tämäkin kirjoitus vain pieni pintaraapaisu aiheeseen; kun malttaa lähteä suurista linjoista liikkeelle, seuraavat yksityiskohdat kyllä perästä ja tarkentuvat aikanaan. Keittiö on aina osa isompaa kokonaisuutta; esimerkiksi minä lähden liikkeelle lankakerämäisesti alakerran lattiasävyn valinnasta, tämän perusteella valitsen kaapistojen sävyn ja mallin, mikä taas johtaa tason ja välitilan valintaan. Hanat, vetimet ja valaistus viimeistelevät paketin sitten aikanaan. Voi, kunpa pääsisi jo suunnittelemaan!

Here´s some notes on kitchen planning and pictures of beautiful details. Wish it was already time to start planning our own kitchen!

Kommentit (12)

 1. tunne tilat

  Hauska lukea miten täydellisesti mieltymykset voikaan käydä yhteen. Kävin muutama päivä sitten Gigantissa tutustumassa Epoq-keittiöihin. Siellä oli tosi kauniin sävyisiä maalattuja MDF-ovia.

  • maija

   Hyvä tietää, pitäisikin mennä tässä jossain välissä tutustumaan Epoq-keittiöihin paremmin. Ihan mielenkiintoiselta nekin vaikuttavat…

 2. Sar P

  Kiva lukea ajatuksiasi keittiöistä.
  Viimeisessä kuvssaa on aivan ihastuttava kokonaisuus.
  Juuri tänään mietin, että sinulla taitaa olla tämän hetken parhaimmat sisustusblogi kuvat.

  • maija

   Kiva kuulla, ja viimeisen kuvan kokonaisuus oli minustakin aivan ihana!

   Ja vau, tuo oli kyllä aikamoinen kehu. Kiitos! Hassua on se, että olen juurikin viime aikoina kehittänyt itselleni jonkinlaisen kuvakriisin ja alkanut sen seurauksena jopa katsella uutta kameraa. Omia kuvia kohtaan on usein vähän liiankin kriittinen. 🙂

 3. Anonyymi

  Kovin yksiin menee ajatukset=) Teimme juuri keittiön päivityksen ja välitilaan valitsin valkoisen 10×10 laatan, tiililadonnalla ja valkoisella saumalla. Olen aivan ihastunut, vaikka laattaliikkeessä ideaani kummeksuttiin ja ohjattiin jo paljon nähtyihin suorakaiteen mallisiin vaihtoehtoihin. Onneksi pidin visiostani kiinni=D

  • maija

   Kuulostaa ihanalta! Hyvän valinnan teit, vaikka laattaliike ei sitä allekirjoittanutkaan. 😉 Tuollainen laatta on ihan yhtä ajankohtainen nyt kuin kymmenen vuoden päästäkin.

 4. Aino

  Suosittelen lämpimästi aamiaiskaappia! Omassa keittiöremontissa en suostunut ajatuksesta luopumaan millään ja hyvä niin. Keittiön ilme pysyy helposti siistinä ja samalla kaikki laitteet ovat käyttövalmiina ovien takana.

  • maija

   Hyvä tietää, kiitos suosituksesta! 🙂 Minusta tuo ajatus on juurikin ihana, tasot pysyvät siistinä ja koneet ovat kuitenkin heti käyttövalmiina ovien takana. Kahvinkeitin vain hieman mietityttää, vahingoittaakohan siitä tuleva vesihöyry kaappia pitkällä juoksulla?

  • Aino

   Kahvinkeitin on meillä tasolla ainoana kodinkoneena juuri tuosta syystä, ja tuo nykyinen kapistus on mielestäni ihan kaunis ja keittiön tyyliin sopiva esine. Mutta ainakaan meillä aamiaiskaapin työtason yläpuolella ei ole kovin lähellä hyllyjä, joten voisi kuvitella ainakin osan höyrystä kulkeutuvan keittimestä kaapin ulkopuolelle. 🙂

 5. M

  Kiitokset tästä! Hyvin samoilla linjoilla on suunnittelut täällä 🙂 Haaveilin täydellisen vaaleanharmaan-vihertävän sävyisestä keittiöstä, mutta jänistin viime hetkellä ja valitsin kuitenkin mattavalkoisen. Samoin tein ovimallissakin, lopulta ovi onkin ihan vain laaka, vaikka simppeliä peiliovea alunperin tilaan kaavailin. Meillä on koko olohuone-keittiö-ruokailutila yhtä suurta tilaa, jolloin keittiötä tulee jaksaa tuijotella jatkuvasti 😀 Tasoksi loppuviimein valikoitui myöskin jänistyksen myötä kvartsikivitaso, vaikka marmorista haaveilin. Taso sentään on marmorinnäköistä, mutta kestänee neljän pienen tahmatassun elämisen jäljet ilman äidin sydänkohtausta paremmin 😉 Nyt sitten tuskailen vedinvalinnan kanssa, kun pohjasta tulikin niin "perustylsä", kaipaisi tila mielestäni jotain katseenvangitsijaa… Teidän keittiöstä tulee varmasti todella kaunis aikanaan!

  • M

   Niin joo ja meillekin tuli pieni"aamiaskaappi" piilottamaan tasolta kahvinkeittimen ja leivänpaahtimen. Ylempänä oleva hylly jätettiin melko korkealle ja lisäksi keitin ja paahdin ovat ulosvedettävässä laatikossa tuon vesihöyryriskin minimoimiseksi. Olisin halunnut isomman/leveämmän hyllyn, mutta koska päädyimme budjettisyistä tuttuun ja turvalliseen Ikeaan, en löytänyt helppoa vaihtoehtoa tämän toteutukseen, ja päätin että tuo 60cm laatikosto saa luvan riittää 🙂

 6. Netta-Natalia

  Meidän keittiösuunnitelmat kuulosta melko samanlaisilta! Great minds think alike 😉 Itsellä alkaa olla matskut päätettynä, mutta vielä pitäisi löytää hyvä puuseppä tekemään muutama spesiaali juttu ja sittenkun saisin päätettyä että laakaovi vai kehyksellinen. Kaappien värisävy vaihtoehdotkin toki pitää vielä testaa kotona suurempana pintana et miltä näyttää. Mut pikku hiljaa, onhan tätä tässä jo keväästä asti pyöritelty ja suunnitelmatkin muuttuneet muutamaan kertaan 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *