Blogit
Pihkala

AAMIAISKAAPISTA | OUR BREAKFAST CABINET

yhteistyössä Unique Home

Meidän keittiö on epäilemättä yksi kotimme lempitilojani, olen äärettömän tyytyväinen juuri tämän tilan materiaaleihin ja tilaratkaisuihin. Keittiöstä olen kirjoitellut aiemmin mm. täällä, mutta muutama tilaan liittyvä yksityiskohta on jäänyt vielä esittelemättä. Yksi näistä näppäryyksistä on korkeaan kaapistoseinään piiloutuva aamiaiskaappi, joka onkin esittelyvuorossa nyt seuraavana.

Aamiaiskaappi on ehdottomasti yksi keittiömme kulmakivistä, joka tarjoaa monenmoista apua keittiön käyttäjälle: kaappiin piiloutuu kätevästi kaikenlaiset pienlaitteet, kahvitarvikkeet ja kupposet, näin ne ovat poissa varsinaiselta työtasolta tilaa viemästä. Laskutilaakin reilun metrin leveä kaappi tarjoaa mukavasti lisää. Ulkoapäin kaappi naamioituu korkeaan komeroseinään aika tehokkaasti; vain yksi puuttuva pystyrunko-osa paljastaa, että sisällä on tuplaleveä säilytystila. Yhtenäinen ja siisti ilme olikin ensisijaisesti toiveenani, kun lähdin suunnittelemaan keittiötämme; en halunnut takaseinälle tasoa korkeiden kaappien pariksi, enkä liioin näkyviä mikroja ja muita kodinkoneita. Aamiaiskaappi oli ratkaisu kaikkiin näihin vaatimuksiin – siksipä oli loistavaa, että tällainen ratkaisu oli saatavilla keittiötoimittajamme Unique Homen* kautta.
Takaseinän komerot saatiin jaoteltua symmetrisesti 60 cm leveisiin kaappeihin, näin näkymästä tuli levollinen ja siisti. Vasemmalla on integroitu jääkaappi, sen vieressä puolikorkea pakastin. Loppu on säilytystilaa, aamiaiskaappi sijaitsee tuossa keskellä. Mietimme ensin valintaa täyskorkean ja tämän puolikorkean aamiaiskaapin välillä, valinta osui kuitenkin lopulta aika selkeästi tähän matalampaan malliin. Näin saimme tasotilaa työskentelykorkeudelle, ja ovet pysyivät vähän pienempinä ja kevyempinä. Alaosan kaapit saatiin myös rauhoitettua kaikenlaiseen muuhun säilytykseen; aamiaiskaapin ollessa auki ei ihan koko komeus ole nähtävillä, vaan osa kulhoista ja kipposista jää piiloon omiin erillisiin kaappeihinsa. Tämä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, sillä eipä meilläkään ne kaikki kaapit ole aina ihan sotilaallisessa järjestyksessä…
Ovimekanismeihin oli saatavilla Unique Homesta muutama erilainen vaihtoehto, me valitsimme nämä kaapiston sisään liukuvat ovet. Nämä toki haukkaavat pikkuisen kaapin sisämitasta, mutta tämä ei meillä haitannut, tilaa kun tuossa seinustalla oli vähän ylimääräistäkin. Sisääntaitettuna ovet eivät ole tiellä tai haittaa muiden kaappien käyttöä, tämä oli valinnan tärkeimpiä pointteja. Saatavilla olisi ollut myös sivulle liukuvat ovet, mutta tällöin kaapin ollessa auki viereistä kaappia ei olisi pystynyt käyttämään. Myös hinta oli näiden sisäänpäin taittuvien mekanismien puolella, ne maksoivat vain murto-osan sivulle liukuvien mekanismien hinnasta. Tämä aamiaiskaappiratkaisu ei täten tuonut mitään merkittävää lisähintaa keittiökokonaisuuteen, mitoituksen suunnittelu ja mekanismien asentaminen toki vaati kuitenkin pikkuisen enemmän miettimistä normaaliin kaappiin verrattuna.
Ihan täysin eivät ovet liu´u nytkään kaapiston sisään, ne jäävät viitisentoista senttiä kaapiston pinnasta yli. Onneksi näin, sillä muuten vetimien kanssa olisi tullut ongelmia. Nyt vedinmallimme mahtui pystyasennossa paikkaansa oikein hyvin, vaakasuuntaisena puolestaan se olisi ottanut kiinni runkoon. Tästä syystä asensimme korkean kaapiston alaosan vetimet kaikki pystyyn, eikä näkymästä tullut ollenkaan hullumpi näinkään.
Kaapin sisällä on varsinaista työtasoamme vastaava marmoritaso, jotta kahvinkeittimiä ja muita voisi käyttää vähän huolettomammin, runkomateriaali mdf kun ei loputtomiin kestä tuollaisessa käytössä. Jotta ovi mahtuisi kiinni, piti taso tilata oven paksuuden verran lyhyemmäksi, etureunassa on siis tästä syystä pieni pykälä. Tätä kohtaa mietimme myös paljon tilausvaiheessa, mutta onneksi otimme kuitenkin marmorin myös tuohon; alla oleva mdf-runko olisi toki ollut vähän siistimpi, mutta myös paljon arempi. Ja kyllähän marmori viimeistelee tuon ilmeen vielä ihan mukavasti, varsinkin kauempaa katsoessa pykälään ei juuri kiinnitä huomiota.
Meillä arkikäytössä aamiaiskaappi tuppaa olemaan auki melkein aina – siinä on niin näppärä tehdä aamuvoileivät ja napata kahvikuppi. Tällä hetkellä säilömmekin kaapissa ensisijaisesti kahvinkeittoon ja aamiaiseen liittyvää tavaraa: kahvia ja teetä, suodatinpusseja, kuppeja ja kulhoja sekä paria leikkuulautaa. Ison tilan vie tietysti meidän kahvimasiinat, Moccamaster ja Nespresso-kone. Mikrolle on varattu paikka keskimmäiseltä hyllyltä, mutta tätä meillä ei ole toistaiseksi vielä lainkaan. Olemme pärjänneet yllättävänkin hyvin ilman mikroa, joten hankinta on vielä jäänyt. Lisäksi markkinoilla tuntuu olevan tosi vähän nättejä irrallisia mikroja, eipä sellaisia varmaankaan enää paljon kehitelläkään, kun integroitavat ovat ottaneet vallan uudiskeittiöissä…
Maalasimme kaapin taustaseinän ja hyllyt samalla sävyllä kuin keittiö, näin ne sulautuvat mahdollisimman hyvin kaappiseinään. Sähköpistokkeet sen sijaan eivät sulaudu kokonaisuuteen ihan niin nätisti,  sähkömies oli asentanut ne ylös, hyllyjen alareunaan, ja tuosta ne pistävät ainakin omaan silmään vähän ärsyttävästi. Tuolloin oli muutenkin kova kiire sähköjuttujen kanssa, joten en viitsinyt vaihdattaa pistokkeiden paikkaa, tämän jäljiltä kun olisi pitänyt paikkailla aamiaiskaapin sivulevyjä ja taustaseinääkin. Täytyy nyt katsoa asiaa vähän tuonnempana ja miettiä pistorasioiden kohtaloa. Silmä tottuu yllättävän nopeasti, vaikka eiväthän ne paikassaan kauniit ole. Pieniä sähköjuttuja joka tapauksessa kaappiin tullaan vielä tekemään, sillä sen yläreunaan asennetaan pari spottivaloa työskentelyä helpottamaan. Menisiköhän pistorasioiden paikanvaihto siinä samalla… 
Tästä pienestä kömmähdyksestä huolimatta olen aamiaiskaappiin tosi tyytyväinen, kyllä se vaan on osoittautunut käteväksi arjessa. Ehkä ihaninta on kuitenkin se, että kaapin sisällön saa milloin tahansa piiloon läväyttämällä ovet kiinni ylläolevan kuvan mukaisesti. Kas näin, ja näkymä siistiytyi kertaheitolla! Tästä ratkaisusta en taida enää luopua tulevaisuudessakaan…
uniquehome.fi
Keittiöstä saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan.
We
have a breakfast cabinet in our high kitchen cabinets. I love the
solution, coffee makers and other household appliances is hided behind
the doors, but they are still ready to use whenever you want. With this
cabinet the look of the kitchen stays simple and the machines don´t take
up space on the countertop. I find also very useful that all the
breakfast things like cups, coffee beans and tea leaves, cutting boards
and coffee filters are stored in a one place.

Kommentit (20)

 1. Design Wash

  Ai kun hieno ja toimivanoloinen aamiaiskaappi. Tuommoisia onkin viime aikoina näkynyt ja jos nyt rehellisiä ollaan, on tämä ensimmäinen versio, joka oikeasti teki vaikutuksen. Tyylikäs ja harkittu toteutus!

  Vitsit sähkärin kanssa! Äh. Tuo oli ainut kohta joka vähän pisti silmään, mutta ylläripylläri eipä ollut sun idea laittaa noin. Ihan kaikesta pitää vissiin mainita, kun harvalla on visuaalista silmää nähdä mikä olisi paras ratkaisu.. Mut hyvä jos pistokkeiden paikkaa voi vielä vaihtaa, jos se jää vaivaamaan.

  • maija

   Kiitos! Tuosta tuli kyllä oikein toimiva, olen tosi tyytyväinen ratkaisuun. Vähän etukäteen itsekin mietin, onko ovien kanssa hankala pelata ja kuinka tämä nyt sitten käytännössä toimii, mutta ei mitään moitetta. Ihanaa, että aamiaiskamoille on oma selkeä paikkansa, jonka saa myös tarpeen mukaan piilotettua.

   Joo, tää on joskus vähän tällaista näiden kanssa. Täytyy kyllä ottaa tämä kömmähdys vähän omaankin piikkiin, olisi pitänyt muistaa olla tarkkana ja painottaa asiaa paremmin. Mutta eiköhän tuon saa tarpeen mukaan vielä korjattuakin. Ainoa hankala tuossa on nuo sivulevyt, sähköt tulevat kaapin sivuista ja täten levyihin on tehty reikä sähköjohdoille. Taustaseinän saakin paikattua, kun on kipsiä, mutta sivulevyistä voi tulla vähän rumat…

 2. Pirpu

  Ihan täydellinen ratkaisu! Haaveilin meidänkin keittiöön vastaavasta mutta sitä ei sitten saatu mahtumaan. Kompromissina on "kolo" aamiaistarpeille integroidun mikron alla, ihan kiva näinkin mutta seuraavaan taloon (?!) en kyllä tee kompromissia enää 🙂

  • maija

   Kiitos, tästä tuli kyllä hyvä! Kyllä tuokin kuulostaa jo oikein mukavalta ratkaisulta, mutta suosittelen kyllä tätäkin. Tilaa toki tämä vie jonkin verran, eli sen puitteissa ei ehkä järkevä ratkaisu ihan kaikkiin keittiöihin…

 3. Anonyymi

  Eikö kahvinkeittimestä nouse käytettäessä vesihöyryä yläpuolella olevan hyllyn pintaan? Voi mennä hylly aika ruman näköiseksi nopeasti. Vedenkeitintä en ainakaan laittaisi hyllyn alle.

  • maija

   Nousee kyllä, siksi me nykäistäänkin keitin aina hyllyn alta pois kahvia keitettäessä. 🙂 Hyllyn alareunaan voisi toki laittaa jonkin läpinäkyvän muovinkin hyllyä suojaamaan, mutta ei olla nähty tätä tarpeelliseksi.

 4. Anonyymi

  Siistin käyttäjän unelma! Yllä mainittua vesihöyryongelmaa kuitenkin pelkäisin ja sitä, että myös marmoritaso vaurioituu jos keitintä ja muita laitteita vedellään koko ajan eteenpäin. Olisipa kyseiseen tasoon mahdollista laittaa joku näkymätön suojakalvo tmv.

  • maija

   Tason puolesta minä en pelkää ollenkaan, keittimessä on kumitassut joiden myötä se liukuu tosi sulavasti ja kevyesti jälkiä jättämättä. Hyllyn alareunaan voisi toki laittaa suojakalvon vesihöyryä ajatellen, mutta ei olla koettu tätäkään aiheelliseksi. Nykäistään keitin kuitenkin pois hyllyn alta aina kahvia keitettäessä, jolloin höyryt leviävät huoneeseen. Mutta täytyy toki seurailla tilannetta ja laittaa kalvo, jos tarvetta ilmenee. Kahvinkeitin ei ole meillä päivittäisessä käytössä, joten hyvin ollaan pärjätty näin.

 5. Johanna / Koti417

  Meillä on rakennusprojekti alkamassa keväällä, ja keittiöön haaveilen juurikin aamiaskaapista. Oviratkaisuja olen kovasti miettinyt ja tämä teidän kyllä vaikuttaa parhaalta mahdolliselta. Kiitos siis ajankohtaisesta postauksesta:)

  • maija

   Kiva, jos tästä oli apua! 🙂 Minusta myös tämä mekanismi oli ehdottomasti näppärin, ovet eivät ole näin käyttäjän tiellä tai estä muiden kaappien käyttöä. Suosittelen! 🙂

 6. Anonyymi

  Keittiö on täydellinen! Upeaa työtä! Suunnittelen täällä itsekin juuri keittiötä keskellä isompaa remonttirumbaa ja jäin miettimään millä korkeudella seinävalaisimet ovat teidän keittiössä? Osaan keittiöstäni ei tule yläkaappeja ja huonekorkeus on 290cm, mille korkeudelle suosittelisit seinävalaisimia? Kiitos avusta ja inspiroivasta blogista!

  • maija

   Kiitos! Meillä seinävalaisimet ovat n. 100 cm tasosta, eli noin puolivälissä tasoa ja kattoa, kun huonekorkeutemme on 284 cm. Kannattaa kuitenkin miettiä korkeutta vähän valaisimen tyypinkin mukaan, onko esim. pitkävartinen vai tällainen pienempi. Meillä myös vieressä oleva huuva määritti korkeutta, ja lamppujen paikat mallattiin tähän sopivaksi.

  • Anonyymi

   Suurkiitos avusta ja inspiraatiosta 🙂

 7. Sirpa // Designed By Sm

  Voih, tästä jos mistä ikinä olen kateellinen! Niin ihana keittiö! Ehkä meillekin tulee joskus, mutta sillä aikaa voin käydä täällä ihastelemassa tätä <3

  • maija

   Kiitos Sirpa! 🙂 Kyllä tuo aamiaiskaappi ja koko keittiökin on osoittautunut tosi toimivaksi ja onnistuneeksi ratkaisuksi.

 8. Freia

  Tää teidän keittiö on kyllä unelma ! Kyselisin, että mistä nuo mustat kulhot ovat? Ihanan näköiset !

  • maija

   Oi kiitos! Nuo mustat (tai snadisti tummanruskehtavat) kulhot tuolla aamiaiskaapissa on Edbladin valmistamat ja Dots-liikkeestä ostettu. 🙂

 9. Nina Ranki

  Rakastan kyllä tätä teidän keittiötä, jokaista yksityiskohtaa myöten. Eniten ihastuttaa tuo kalusteiden sävy, keittiön taso ja tämä aamiaiskaappi. Meillä keittiöremontti häämöttää edessä ja tästä kyllä saa ihan mieletöntä inspistä!

  • maija

   Kiitos, ihan mahtavaa kuulla jos saat tästä inspistä! 🙂 Tuota kaapiston väriä suosittelen ehdottomasti, tosi kaunis keskiharmaa. Marmorissa toki haasteensa, mutta sitäkään en kadu. Kyllä aidot materiaalit vain ovat niin eri juttu jäljitelmiin verrattuna.

 10. REMONTTIKOMMELLUKSIA: ASIAT, JOTKA EIVÄT MENNEET IHAN NIIN KUIN PITI – Pihkala

  […] Toinenkin ärsytys löytyy keittiöstä. Aamiaiskaapin pistorasioista jo mainitsinkin kaapin esittelyn yhteydessä, ne sähkömies oli laittanut mahdollisimman kätevästi ylös näkyville. Eli johdot […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *