Blogit
Perinneruokaa prkl

Tuulihatut – sukujuhlien sankarit

Kukapa ei rakastaisi tuulihattuja? Täytä ne makeilla mansikoilla ja kermavaahdolla tai kokeile suolaista savukalatahnaa.

Tuulihatut ovat loistavaa tarjottavaa juhlissa, sillä ne ovat hienostunutta sormisyötävää ja niiden täytteiksi sopii makeaa tai suolaista. Niiden valmistus on helppoa kunhan muistaa kiinnittää huomiota muutamiin valmistusvaiheisiin. Massan kypsennys on mielestäni tärkein vaihe, sillä se palaa helposti pohjaan, mutta se ei saa jäädä kuitenkaan raa’aksi. Jatkuvalla sekoittamisella lopputulos onnistuu todennäköisemmin. Tuulihatut onnistuu parhaiten pursottamalla, mutta ne voi myös lusikoida leivinpaperin päälle. Käyttämällä erilaisia tyllia saa tuulihatuista koristeellisempia, mutta yleisesti ottaen niistä tulee aina hyvän näköisiä kypsyessään. Vanhan blogin puolelta löytyy myös yksi ohje tuulihattujen valmistukseen.

Suolaista ja makeaa

Kermavaahto ja mansikat ovat kesäinen täyte tuulihatuissa ja ne sopivat jokaiseen tilanteeseen, vaikka täytekakun korvikkeeksi. Kokeile täytteeksi viime vuonna valmistettujen mustikkakuppien mustikkamoussea, koristele tuoreilla mustikoilla ja mintun lehdellä.

Suolaiset

  • kylmäsavulohimousse
  • savukala
  • tonnikala
  • katkarapu
  • poro-piparjuuri
  • kinkku-suolakurkku
  • päärynä-sinihomejuusto
  • fetajuusto-oliivi

Makeat

  • appelsiini- tai vaniljatuorejuusto
  • pistaasi
  • mustikka
  • suklaa
  • valkosuklaa-limetti
  • sitruunarahka
  • vadelmarahka
  • luumurahka
  • omenahillo

Näiden tuulihattujen tarkemmat valmistuohjeet löydät uusimmasta Kaneli & Sokeri -leivontalehdestä. Alempana resepti tuulihattujen perusohjeeseen, millä myös nämä makean täytteen saaneet tuulihatut ovat valmistettu. 

Tonnikalatahnalla täytetyt tuulihatut

Ainekset

2 dl
vettä
100 g
voita
2 dl
vehnäjauhoja
3 kpl
munaa
Täyte
300 g
tonnikalapasteijaa
200 g
tuorejuustoa
Muut ainesosat

Tee näin:

Mittaa vesi ja paloiteltu rasva kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen. Lisää kaikki jauhot kerralla ja sekoita rivakasti puuhaarukalla, kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta palloksi. Anna taikinan jäähtyä haaleaksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nostele taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperilla vuoratulle pellille tai pursota siitä pieniä, 1–2 teelusikan kokoisia pallosia leivinpaperoidulle uunipellille. Paista ensimmäiset 10 minuuttia 225 asteessa, alenna uunin lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Sekoita tonnikalapasteija ja tuorejuusto notkeaksi. Varusta pursotinpussi pienellä, pyöreäreikäisellä kärjellä ja lusikoi täyte pussiin. Pistä pursotinkärjellä reikä tuulihatun pohjaan ja pursota tonnikalatahna tuulihattuihin.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *