Puolukkapiirakka pullataikinasta

Vanhanajan puolukkapiirakka tehdään pullataikinasta ja sitä valmistuu kerralla koko pellillinen. Leivo syksyn puolukkasato tähän makean kirpeään piirakkaan.

Metsissä on nyt niin paljon puolukoita, ettei mene montakaan minuuttia tämän piirakan aineksia poimiessa – marjathan poimii siinä ajassa, kun pullataikina kohoaa. Mielestäni paras mustikkapiirakka syntyy juurikin pullataikinaan ja näin se toimii myös puolukoiden kanssa. Sokeria pitää kuitenkin käyttää reippaasti enemmän puolukoiden happamuuden takia. Tähän reseptiin upposi kolme desilitraa sokeria litraan puolukoita, mikä saattaa tuntua hieman suurelta määrältä, mutta lopputulos ei ole suinkaan liian makea. 

Piirakkaa valmistaessa pullataikinasta jätetään noin 1/4 osa sivuun koristeita varten, mutta koristeet eivät ole pakolliset tämän piirakan onnistumisen kannalta, joten ne voi jättää myös pois. Voitelin vielä kypsän piirakan voilla ja ripottelin päälle sokeria koristeeksi kristallipullan tapaan.

 

Puolukkapiirakka pullataikinasta

Ainekset

pullataikina
2,5 dl
kevytmaitoa
25 g
hiivaa
1 kpl
kananmuna
1 dl
sokeria
1 rkl
kardemummaa
1 tl
suolaa
8 dl
vehnäjauhoja
100 0
voita
täyte
1 l
puolukoita
3 dl
sokeria
1 dl
perunajauhoja
päälle
1 kpl
kananmuna
0
voita
0
sokeria
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva.

Vatkaa sekaan muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä, lähes sula rasva.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

Ota taikinasta 1/4 osa koristeita varten.

Kaulitse taikina uunipellin kokoiseksi, että reunat nousevat hieman ylöspäin. 

Mittaa puolukat, sokeri ja perunajauho kulhoon. Sekoita hyvin ja painele hieman marjoja rikki, jotta seos mehustuu. Kaada pullataikinan päälle ja levitä tasaiseksi.

Kaulitse lopusta pullataikinasta pitkiä ohuita levyjä ja leikkaa ne kapeiksi nauhoiksi. Tee nauhoista ristikko puolukkatäytteen päälle ja painele päät kiinni pohjan reunoihin.

Anna piirakan hieman kohota ja voitele sitten kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Voit halutessasi voidella kypsän piirakan vielä voilla ja ripotella päälle sokeria.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *