Punajuurisiirappi; kuin karkkia

Tähän väliin täytyy tehdä pikainen päivitys ja täydennys varastoihin, jotta kaikki on kohdillaan taas seuraavaksi tulevaa reseptiä ja bloggausta varten. Punajuuria on vieläkin jääkaappi pullollaan ja niistä siis on tulossa yhtä sun toista tässä vielä. Kokki lähti alunperin leikittelemään ajatuksella punajuurihillosta sekään ei ollut huono suunta. Mutta tuota pohtiessaan lähti ajatus lentelemään vielä vähän lisää ja lopputuloksena oli, että tehdään punajuurisiirappia. Tästä ei ihan hirveästi ainakaan kaikkien ystävä, Google, tuntunut antavan esimerkkejä, paitsi siinä vaiheessa, kun vaihtoi kieleksi englannin. Joten taitaa punajuurisiirappi olla siis tutumpi asia tuolla rapakon takana. Saksastakin tuota näkyy löytyvän.

 

Ensimmäiseksi tarvitaan punajuuri, joka kuoritaan ja pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Nämä kuutiot laitetaan pieneen kattilaan kiehumaan kahden vesidesin kanssa. Niistä muodostuu pintaan tietysti vaahtoa ja sitä lusikoidaan koko ajan pois. Näin lopputuloksesta tulee kirkkaamman väristä. Kun punajuurikuutiot ovat antaneet nesteelle jo kunnolla väriä ja makua, voidaan kuutiot siivilöidä pois. Ne voi hyvin käyttää johonkin muuhun (vaikkapa johonkin rosollintapaiseen jopa) tai syödä ihan vain sellaisenaan. Jäljelle jääneeseen nesteeseen lisätään desin verran sokeria ja puolikas desi sitruunamehua. Tätä seosta keitetään kokoon, kunnes sen koostumus on halutunlainen ja tarpeeksi siirappinen. Tuota voi testailla ottamalla siirappia pienen tipan pois kattilasta ja katsomalla miltä se näyttää jäähdyttyään.

Valmista siirappia voi taas käyttää moneenkin eri tarkoitukseen. Väriltään se on aivan upeaa ja makukin on todella hyvä. Punajuuri toimii siis yllättävänkin hyvin tällaiseen tarkoitukseen.

Punajuurisiirappi

Ainekset

1 kpl
punajuuri
2 dl
vettä
1 dl
sokeria
0,5 dl
sitruunamehua
Muut ainesosat

Tee näin:

Pienennä punajuuri pieniksi kuutioiksi. Keitä vedessä ja lusikoi vaahto pois.

Siivilöi punajuurikuutiot pois, kun ne ovat luovuttaneet keitinveteen väriänsä ja makuansa.

Lisää sokeri ja sitruuna keitinveteen. Keitä, kunnes koostumus on sopivan siirappimainen. Tämän voi testata ottamalla aina vähän siirappia lusikalla ja jäähdyttämällä sen.

Kommentit (3)
  1. Minullakin ensimmäinen ajatus oli, että enpä ole tällaista aikaisemmin nähnytkään. Kuulostaa ihanalta!

  2. Tein siirappia muutama vuosi sitten, ja se oli todella hyvää. Käytin sitä jäätelön kanssa, grillatun vuohenjuuston kanssa taivaallista, pihvin kanssa. Teen nyt jouluna 2016 sitä ystäville joululahjaksi ja pakettiin liitän palan vuohenjuustoa . Ei kun keittämään ja nauttimaan .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *