Punajuuri Tarte Tatin

Punajuurista syntyy herkullinen Tarte Tatin, jonka päälle viipaloidaan lopuksi vuohenjuustoa – täydellinen yhdistelmä!

Punajuuri on aina ollut suosikki juurekseni, ainoastaan sen käsittely on hieman sotkuista puuhaa, mutta se on kaiken vaivan arvoista. Kumihaskoja kannattaa käyttää, jos punaisen helakat sormet ei houkuttele. Tämä resepti on hieman helpompi valmistaa kuin “perinteinen” Tarte Tatin, sillä kaikki valmistus tapahtuu uunissa, mutta yhtä hyvää syntyy tälläkin tavalla. Punajuurien paahtamista kannattaa hieman tarkkailla paiston aikana, sillä jos niistä syntyvä neste alkaa uhkaavasti haihtua, niin päälle kannattaa laittaa folion pala osaksi aikaa kypsennystä.

Pannun pohjalle laitetaan ensin kunnolla voita ja sitten tuoretta timjamia, näiden päälle ladotaan punajuuriviipaleet lomittain. Punajuuria kannattaa laittaa reilusti, sillä ne kutistuvat uunissa melkeimpä puolta pienemmiksi. Päällimmäiseksi valutetaan hunajaa ja ripaus suolaa, minkä jälkeen kohti uunia.

Tällä välin valmistetaan pohjataikina, josta muotoillaan jauhojen avulla pannun kokoinen levy. Punajuurien kypsyttyä se lisätään niiden päälle hieman painellen, jolloin se tarttuu varmasti punajuurien pintaan. Paistamista jatketaan vielä puolisen tuntia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä. Tarte Tatin kumotaan kuumana tarjoiluvadille tai lautaselle ja päällimmäiseksi lisätään vielä vuohenjuustoviipaleita. Mikäli et halua, että vuohenjuusto hieman sulaa pintaan, niin anna piirakan jäähtyä ensin. Koristele timjamin lehdillä ja nauti!

Mitä muuta punajuurista?

Punajuuri Tarte Tatin

Ainekset

täyte
2 rkl
voita
3 kpl
timjamin oksaa
3 kpl
punajuurta
1/2 tl
suolaa
3 rkl
hunajaa
pohja
2 1/2 dl
vehnäjauhoja
1/2 tl
suolaa
1 tl
leivinjauhetta
1/2 dl
oliiviöljyä
1 dl
vettä
päälle
100 g
vuohenjuustoa
Muut ainesosat

Tee näin:

Kuori ja viipaloi punajuuret noin 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Voitele noin 20 cm halkaisijaltaan oleva valurautapannu tai mikä tahansa samaa kokoluokkaa oleva vuoka.

Lisää voin päälle timjamin oksat. Asettele punajuuriviipaleet pannuun hieman päällekkäin renkaiksi, kunnes pinta on täysin peitossa. Lisää päälle hunajaa ja suolaa. Paista noin 30 minuttia 200 asteessa. 

Valmista taikina sekoittamalla vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää vesi ja oliiviöljy ja sekoita hyvin. Muotoile jauhojen avulla taikinasta pannun kokoinen levy.

Ota pannu uunista 30 minutin jälkeen ja lisää päälle taikinalevy. Paista vielä 25-30 minuuttia 200 asteessa.

Kumoa Tarte Tatin lautaselle ja lisää päälle vuohenjuusto viipaleita.

Kommentit (2)
  1. Maku_Emilia
    2.9.2016, 06:00

    Oi, tämäkin kokeiluun! Mietin juuri, että teitkö ne raaoista vai keitetyistä punajuurista. Mulla pyörii höyrykeittimessä näin syksyisin aina punajuuria, että on jääkaapissa valmiina kokkailua varten. Sopisivat tähänkin, vaikka tämä paahtaminen antaa varmasti vielä paremman maun!

  2. Perinneruokaa Prkl
    2.9.2016, 08:41

    Tässä reseptissä ei tarvitse keittää punajuuria, mikä nopeuttaa ja helpottaa kummasti valmistusta 🙂 Hyvin voi käyttää kypsääkin punajuurta, kun vain paahtaa sitten vähemmän aikaa. Kannattaa testata, oli sen verran hyvää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *